Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: Racefietsen met schijfremmen

Koopgids: Racefietsen met schijfremmen

Ondanks dat er nog steeds sceptici zijn, zijn er ondertussen al genoeg wielerliefhebbers en zelfs professionele wielerploegen die gebruik maken van racefietsen met schijfremmen. Een aantal jaar geleden was het gebruik van een schijfrem op een racefiets nog niet voor te stellen, maar de laatste tijd zie je er steeds meer voorbij komen. Voor veel mensen zijn schijfremmen zelfs de toekomst voor de wielersport. Overweeg je ook om binnenkort een racefiets aan te schaffen en wil je een weloverwogen keuze maken? Lees dan zeker even verder!

Wanneer je op zoek bent naar een racefiets met schijfremmen is het handig om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Wat is bijvoorbeeld het voordeel van een schijfrem ten opzichte van een traditionele velgrem? En wat zijn de verschillen tussen de typen schijfremmen? In dit blog geven wij je antwoord op deze vragen en vergelijken we daarnaast een aantal verschillende racefietsen met schijfremmen. Met deze informatie in het achterhoofd is het straks een stuk gemakkelijker voor jou om de juiste keuze te kunnen maken!

Hoe werken schijfremmen? 

Schijfremmen bestaan uit een metalen schijf die op de wielen vlak bij de naaf gemonteerd is, en uit remklauwen met twee zuigers waar de remblokjes aan vast zitten. Door de remhendel in te knijpen zorgen de zuigertjes ervoor dat de remblokken tegen de schijven in je wiel aandrukken en ontstaat er wrijving. Hierdoor remt de fiets af. De omtrek van de schijfremmen is kleiner dan de omtrek van een velg, hierdoor wordt de kracht directer overgebracht en sta je sneller stil. Bij de schijfremmen bestaat een mechanische en hydraulische variant. De hyraulische variant werkt op oliedruk en zorgt ervoor dat je gedoseerd kan remmen, de mechanische variant maakt gebruik van een remkabel.

Verschil tussen schijfremmen

Schijfremmen op een racefiets zijn er in 2 typen: mechanisch en hydraulisch. Een mechanische schijfrem maakt net zoals een traditionele velgrem gebruik van een remkabel, terwijl een hydraulische schijfrem gebruik maakt van een remleiding waar olie in aangebracht wordt. Beide typen schijfremmen zorgen ervoor dat je zowel in droge als in natte omstandigheden betere remkracht hebt en daarnaast geen slijtage meer aan je velgrand hebt. Toch heeft een hydraulische schijfrem nog een aantal extra voordelen. Dit type schijfrem maakt gebruik van een remleiding met olie, hiermee kun je je remkracht beter doseren. Daarnaast stelt het systeem zich automatisch af wanneer je remblokken slijten. Een mechanische schijfrem heeft deze voordelen niet, waardoor je je remmen af en toe af zult moeten blijven stellen wanneer deze slijten.

Bekijk hier al onze racefietsen met mechanische schijfremmen

Bekijk hier al onze racefietsen met hydraulische schijfremmen

Bekijk hier onze keuzehulp voor Endurance fietsen met schijremmen

Voordeel schijfremmen ten opzichte van traditionele velgremmen

Een schijfrem heeft een aantal voordelen ten opzichte van een traditionele velgrem. Zo beschik je met een schijfrem altijd over hetzelfde remvermogen tijdens je rit, zowel in natte als in droge omstandigheden. Met een traditionele velgrem duurt het in natte omstandigheden namelijk langer voordat je tot stilstand komt dan bij droog weer, helemaal wanneer je dit type rem in combinatie met een carbon velgrand gebruikt. Daarnaast heb je bij een schijfrem minder kracht nodig om de remhendel te bedienen, waardoor je je remkracht beter kunt doseren en veiliger tot stilstand kan komen.

Het gebruik van schijfremmen zorgt er ook voor dat je wielen minder hard slijten. Een traditionele velgrem oefent namelijk zijn volledige remkracht uit op de velgrand van een wiel, terwijl een schijfrem zijn remkracht uitoefent op een losse schijf die aan het wiel is bevestigd. Dit zorgt ervoor dat je je wielen langer kunt blijven gebruiken wanneer je schijfremmen hebt, mits je je lagers goed onderhoud natuurlijk.

Schijfremmen werken voor een groot gedeelte hetzelfde als velgremmen. Ze remmen wat directer en verliezen geen remkracht bij slecht weer. Het remmen werkt als volgt. De shifter aan het stuur zit aangesloten aan de remklauw. Bij het inknijpen van de shifters drukken de remklauwen met daarin de remblokjes tegen de schijf aan.

Het kostenplaatje, wat kost het mij eigenlijk? 

Een racefiets met schijfremmen is er al vanaf €899,-. Voor dit bedrag krijg je een aluminium frame met mechanische schijfremmen, maar zoals je net al kon lezen bieden mechanische schijfremmen een minder groot voordeel dan hydraulische schijfremmen ten opzichte van traditionele velgremmen. Wij adviseren dan ook eerder om een racefiets met hydraulische schijfremmen aan te schaffen. Racefietsen met hydraulische schijfremmen in combinatie met een aluminium frame zijn verkrijgbaar vanaf €1299,-. Wanneer je liever een wat lichter en stijver frame wenst kun je er ook voor kiezen om een carbon frame in combinatie met hydraulische schijfremmen aan te schaffen. Deze zijn er vanaf €1999,-. Zoals je ziet zijn fietsen met schijfremmen iets duurder. Hier tegenover kan je wel de duurzaamheid van schijfremmen zetten.

2.699,99
Waardering:
98.0000%
11% korting
3.799,99
21% korting
1.999,99
10% korting
2.999,99
17% korting
1.899,99
Waardering:
94%
11% korting
NIEUW
Waardering:
96.5000%
3.499,99
Waardering:
100%
31% korting

Meer tips nodig bij kopen van een racefiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een racefiets hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor racefietsen.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs. 

12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000 12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000
Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets? Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets?