a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
19 april 2018
Door:
Hessel
Delen

Koopgids: Racefietsen met schijfremmen

Ondanks dat er nog steeds sceptici zijn, zijn er ondertussen al genoeg wielerliefhebbers en zelfs professionele wielerploegen die gebruik maken van racefietsen met schijfremmen. Een aantal jaar geleden was het gebruik van een schijfrem op een racefiets nog niet voor te stellen, maar de laatste tijd zie je er steeds meer voorbij komen. Voor veel mensen zijn schijfremmen zelfs de toekomst voor de wielersport. Overweeg je ook om binnenkort een racefiets  aan te schaffen en wil je een weloverwogen keuze maken? Lees dan zeker even verder!

Wanneer je op zoek bent naar een racefiets met schijfremmen is het handig om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Wat is bijvoorbeeld het voordeel van een schijfrem ten opzichte van een traditionele velgrem? En wat zijn de verschillen tussen de typen schijfremmen? In dit blog geven wij je antwoord op deze vragen en vergelijken we daarnaast een aantal verschillende racefietsen met schijfremmen. Met deze informatie in het achterhoofd is het straks een stuk gemakkelijker voor jou om de juiste keuze te kunnen maken!

Hoe werken schijfremmen? 

Schijfremmen bestaan uit een metalen schijf die op de wielen vlak bij de naaf gemonteerd is, en uit remklauwen met twee zuigers waar de remblokjes aan vast zitten. Door de remhendel in te knijpen zorgen de zuigertjes ervoor dat de remblokken tegen de schijven in je wiel aandrukken en ontstaat er wrijving. Hierdoor remt de fiets af. De omtrek van de schijfremmen is kleiner dan de omtrek van een velg, hierdoor wordt de kracht directer overgebracht en sta je sneller stil. Bij de schijfremmen bestaat een mechanische en hydraulische variant. De hyraulische variant werkt op oliedruk en zorgt ervoor dat je gedoseerd kan remmen, de mechanische variant maakt gebruik van een remkabel.

Verschil tussen schijfremmen

Schijfremmen op een racefiets zijn er in 2 typen: mechanisch en hydraulisch. Een mechanische schijfrem maakt net zoals een traditionele velgrem gebruik van een remkabel, terwijl een hydraulische schijfrem gebruik maakt van een remleiding waar olie in aangebracht wordt. Beide typen schijfremmen zorgen ervoor dat je zowel in droge als in natte omstandigheden betere remkracht hebt en daarnaast geen slijtage meer aan je velgrand hebt. Toch heeft een hydraulische schijfrem nog een aantal extra voordelen. Dit type schijfrem maakt gebruik van een remleiding met olie, hiermee kun je je remkracht beter doseren. Daarnaast stelt het systeem zich automatisch af wanneer je remblokken slijten. Een mechanische schijfrem heeft deze voordelen niet, waardoor je je remmen af en toe af zult moeten blijven stellen wanneer deze slijten.

Bekijk hier al onze racefietsen met mechanische schijfremmen

Bekijk hier al onze racefietsen met hydraulische schijfremmen

Bekijk hier onze keuzehulp voor Endurance fietsen met schijfremmen

Voordeel schijfremmen ten opzichte van traditionele velgremmen

Een schijfrem heeft een aantal voordelen ten opzichte van een traditionele velgrem. Zo beschik je met een schijfrem altijd over hetzelfde remvermogen tijdens je rit, zowel in natte als in droge omstandigheden. Met een traditionele velgrem duurt het in natte omstandigheden namelijk langer voordat je tot stilstand komt dan bij droog weer, helemaal wanneer je dit type rem in combinatie met een carbon velgrand gebruikt. Daarnaast heb je bij een schijfrem minder kracht nodig om de remhendel te bedienen, waardoor je je remkracht beter kunt doseren en veiliger tot stilstand kan komen.

Het gebruik van schijfremmen zorgt er ook voor dat je wielen minder hard slijten. Een traditionele velgrem oefent namelijk zijn volledige remkracht uit op de velgrand van een wiel, terwijl een schijfrem zijn remkracht uitoefent op een losse schijf die aan het wiel is bevestigd. Dit zorgt ervoor dat je je wielen langer kunt blijven gebruiken wanneer je schijfremmen hebt, mits je je lagers goed onderhoud natuurlijk.

Schijfremmen werken voor een groot gedeelte hetzelfde als velgremmen. Ze remmen wat directer en verliezen geen remkracht bij slecht weer. Het remmen werkt als volgt. De shifter aan het stuur zit aangesloten aan de remklauw. Bij het inknijpen van de shifters drukken de remklauwen met daarin de remblokjes tegen de schijf aan.

Het kostenplaatje, wat kost het mij eigenlijk? 

Een racefiets met schijfremmen is er al vanaf €899,-. Voor dit bedrag krijg je een aluminium frame met mechanische schijfremmen, maar zoals je net al kon lezen bieden mechanische schijfremmen een minder groot voordeel dan hydraulische schijfremmen ten opzichte van traditionele velgremmen. Wij adviseren dan ook eerder om een racefiets met hydraulische schijfremmen aan te schaffen. Racefietsen met hydraulische schijfremmen in combinatie met een aluminium frame zijn verkrijgbaar vanaf €1299,-. Wanneer je liever een wat lichter en stijver frame wenst kun je er ook voor kiezen om een carbon frame in combinatie met hydraulische schijfremmen aan te schaffen. Deze zijn er vanaf €1999,-. Zoals je ziet zijn fietsen met schijfremmen iets duurder. Hier tegenover kan je wel de duurzaamheid van schijfremmen zetten.

Addict RC 30 2020

Scott Addict RC 30 2020

<p>De Scott Addict RC 30 is een zeer fraaie carbon fiets, die licht, sterk en stijf is. De fiets is afgemonteerd met een Shimano Ultegra groepset, waardoor je kan rekenen op zeer goede schakelprestaties. De fiets is voorzien van hydrayulische schijfremmen, zodat je altijd kunt vertrouwen op een goed remvermogen. De Addict RC 30 is aangekleed met onderdelen van Syncros, het eigen merk van Scott. Zo heeft deze fiets een stuur, stuurpen, zadel, zadelpen en RP 2.0 wielset van Syncros. Dit maakt het een genot om op deze fiets te rijden!</p>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano Ultegra
Versnellingen
22
Type rem
Hydraulische schijfremmen
Type racefiets
Normaal
€ 3.599,00
GRATIS BIKEFIT
SuperSix Evo Carbon Disc 105 2020

Cannondale SuperSix Evo Carbon Disc 105 2020

<p>Ook in 2020 is er een nieuwe SuperSix Evo Disc Ultegra, nog lichter, nog aerodynamischer en tegelijkertijd is er gezorgd voor meer comfort. De SuperSix is de ideale fiets voor elke renner die opzoek is naar snelheid op zowel het vlakke als bergop, zonder dat je al te veel inlevert op comfort. Niet voor niets is dit de fiets waarmee de profs van EF Education First de bergen mee ingaan en succes mee boeken in de grote rondes. Dit model is afgemonteerd met de nieuwste Shimano 105 11-speed groepset met hydraulische schijfremmen. Met deze betrouwbare groepset van Shimano beschik je over goede schakeleigenschappen en kun je je remkracht beter doseren dan met traditionele velgremmen.</p>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano 105
Versnellingen
22
Type rem
Hydraulische schijfremmen
Type racefiets
Normaal
€ 2.799,00
Emonda SL 6 Disc 2020

Trek Emonda SL 6 Disc 2020

(1)

<p>De Emonda SL serie is ontworpen om de lichtste en snelste in zijn klasse te zijn. De &Eacute;monda SL 6 Disc 2020 voegt hier hydraulische schijfremmen en een Shimano Ultegra groepset aan toe.&nbsp;</p>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano Ultegra
Versnellingen
22
Type rem
Hydraulische schijfremmen
Type racefiets
Normaal
€ 2.749,00

Kom langs voor de beste deal!

Attain SL Disc 2020

Cube Attain SL Disc 2020

(3)

<p>De Cube Attain SL is een mooie toerfiets met een aluminium frame. Deze fiets is afgemonteerd met Shimano 105, een goede groepset die geroemd wordt om zijn prijs-kwaliteitverhouding. Met deze afmontage kan je rekenen op goede schakelprestaties. De fiets is voorzien van hydraulische schijfremmen, waardoor je je remvermogen beter kunt moduleren en beschikt over goede remprestaties onder alle weersomstandigheden. Verder is de Cube Attain SL uitgerust met een Cube RA Disc wielset en verschillende bijpassende componenten.</p>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano 105
Versnellingen
22
Type rem
Hydraulische schijfremmen
Type racefiets
Normaal, Endurance
€ 1.299,00
12GO'S KEUZE

Meer tips nodig bij kopen van een racefiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een racefiets hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor racefietsen.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking