a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
19 april 2018
Door:
Hessel
Delen

Koopgids: Racefietsen met schijfremmen

Ondanks dat er nog steeds sceptici zijn, zijn er ondertussen al genoeg wielerliefhebbers en zelfs professionele wielerploegen die gebruik maken van racefietsen met schijfremmen. Een aantal jaar geleden was het gebruik van een schijfrem op een racefiets nog niet voor te stellen, maar de laatste tijd zie je er steeds meer voorbij komen. Voor veel mensen zijn schijfremmen zelfs de toekomst voor de wielersport. Overweeg je ook om binnenkort een racefiets  aan te schaffen en wil je een weloverwogen keuze maken? Lees dan zeker even verder!

Wanneer je op zoek bent naar een racefiets met schijfremmen is het handig om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Wat is bijvoorbeeld het voordeel van een schijfrem ten opzichte van een traditionele velgrem? En wat zijn de verschillen tussen de typen schijfremmen? In dit blog geven wij je antwoord op deze vragen en vergelijken we daarnaast een aantal verschillende racefietsen met schijfremmen. Met deze informatie in het achterhoofd is het straks een stuk gemakkelijker voor jou om de juiste keuze te kunnen maken!

Hoe werken schijfremmen? 

Schijfremmen bestaan uit een metalen schijf die op de wielen vlak bij de naaf gemonteerd is, en uit remklauwen met twee zuigers waar de remblokjes aan vast zitten. Door de remhendel in te knijpen zorgen de zuigertjes ervoor dat de remblokken tegen de schijven in je wiel aandrukken en ontstaat er wrijving. Hierdoor remt de fiets af. De omtrek van de schijfremmen is kleiner dan de omtrek van een velg, hierdoor wordt de kracht directer overgebracht en sta je sneller stil. Bij de schijfremmen bestaat een mechanische en hydraulische variant. De hyraulische variant werkt op oliedruk en zorgt ervoor dat je gedoseerd kan remmen, de mechanische variant maakt gebruik van een remkabel.

Verschil tussen schijfremmen

Schijfremmen op een racefiets zijn er in 2 typen: mechanisch en hydraulisch. Een mechanische schijfrem maakt net zoals een traditionele velgrem gebruik van een remkabel, terwijl een hydraulische schijfrem gebruik maakt van een remleiding waar olie in aangebracht wordt. Beide typen schijfremmen zorgen ervoor dat je zowel in droge als in natte omstandigheden betere remkracht hebt en daarnaast geen slijtage meer aan je velgrand hebt. Toch heeft een hydraulische schijfrem nog een aantal extra voordelen. Dit type schijfrem maakt gebruik van een remleiding met olie, hiermee kun je je remkracht beter doseren. Daarnaast stelt het systeem zich automatisch af wanneer je remblokken slijten. Een mechanische schijfrem heeft deze voordelen niet, waardoor je je remmen af en toe af zult moeten blijven stellen wanneer deze slijten.

Bekijk hier al onze racefietsen met mechanische schijfremmen

Bekijk hier al onze racefietsen met hydraulische schijfremmen

Bekijk hier onze keuzehulp voor Endurance fietsen met schijfremmen

Voordeel schijfremmen ten opzichte van traditionele velgremmen

Een schijfrem heeft een aantal voordelen ten opzichte van een traditionele velgrem. Zo beschik je met een schijfrem altijd over hetzelfde remvermogen tijdens je rit, zowel in natte als in droge omstandigheden. Met een traditionele velgrem duurt het in natte omstandigheden namelijk langer voordat je tot stilstand komt dan bij droog weer, helemaal wanneer je dit type rem in combinatie met een carbon velgrand gebruikt. Daarnaast heb je bij een schijfrem minder kracht nodig om de remhendel te bedienen, waardoor je je remkracht beter kunt doseren en veiliger tot stilstand kan komen.

Het gebruik van schijfremmen zorgt er ook voor dat je wielen minder hard slijten. Een traditionele velgrem oefent namelijk zijn volledige remkracht uit op de velgrand van een wiel, terwijl een schijfrem zijn remkracht uitoefent op een losse schijf die aan het wiel is bevestigd. Dit zorgt ervoor dat je je wielen langer kunt blijven gebruiken wanneer je schijfremmen hebt, mits je je lagers goed onderhoud natuurlijk.

Schijfremmen werken voor een groot gedeelte hetzelfde als velgremmen. Ze remmen wat directer en verliezen geen remkracht bij slecht weer. Het remmen werkt als volgt. De shifter aan het stuur zit aangesloten aan de remklauw. Bij het inknijpen van de shifters drukken de remklauwen met daarin de remblokjes tegen de schijf aan.

Het kostenplaatje, wat kost het mij eigenlijk? 

Een racefiets met schijfremmen is er al vanaf €899,-. Voor dit bedrag krijg je een aluminium frame met mechanische schijfremmen, maar zoals je net al kon lezen bieden mechanische schijfremmen een minder groot voordeel dan hydraulische schijfremmen ten opzichte van traditionele velgremmen. Wij adviseren dan ook eerder om een racefiets met hydraulische schijfremmen aan te schaffen. Racefietsen met hydraulische schijfremmen in combinatie met een aluminium frame zijn verkrijgbaar vanaf €1299,-. Wanneer je liever een wat lichter en stijver frame wenst kun je er ook voor kiezen om een carbon frame in combinatie met hydraulische schijfremmen aan te schaffen. Deze zijn er vanaf €1999,-. Zoals je ziet zijn fietsen met schijfremmen iets duurder. Hier tegenover kan je wel de duurzaamheid van schijfremmen zetten.

Emonda SL 6 Disc 2019

Trek Emonda SL 6 Disc 2019

<p>De Trek &Eacute;monda SL 6 Disc biedt werkelijk alle eigenschappen die je op dit moment van een racefiets mag verwachten voor een zeer aantrekkelijke prijs. Deze fiets past ideaal bij jou als je op zoek bent naar een lichtgewicht carbon racefiets met wedstrijdwaardige onderdelen. Met name in heuvelachtige gebieden staat deze fiets zijn mannetje, maar deinst er ook zeker niet voor terug wanneer je graag lang en hard door de polders fietst.</p>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano Ultegra
Versnellingen
22
Crankstel
(Semi) Compact
Type rem
Hydraulische schijfremmen
Type racefiets
Normaal

€ 2.999,00

€ 2.399,00
OUTLET
Synapse 105 Disc Carbon 2018

Cannondale Synapse 105 Disc Carbon 2018

<p>Gebouwd voor de lange dagen in het zadel en zware ritten. Deze racefiets bied je pure raceprestaties, een prettige geometrie, brede inzetbaarheid en een micro-suspension-systeem die trillingen isoleert. Deze fiets is uitermate geschikt voor de kilometervreter. Met een pure endurance-geometrie zit je als een koning op de fiets. Wat nog meer opvalt aan deze fiets is de stijfheid van dit model. Door de optimale stijfheid wordt jouw kracht in &eacute;&eacute;n keer omgezet in snelheid.</p> <p>De schijfremmentrend zet zich door bij deze Cannondale Synapse. Hierdoor kan je de fiets uiterst goed controleren en behoud je de beste remkracht. Door de schijfremmen is ruimte voor bredere banden, dit bied meer comfort zonder dat je rolweerstand slechter wordt. Daarom is het wielset uitgerust met WTB Exposure 30mm banden. De fiets is afgemonteerd met Shimano 105.</p>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano 105
Versnellingen
22
Crankstel
(Semi) Compact
Type rem
Hydraulische schijfremmen
Type racefiets
Endurance

€ 2.399,00

€ 0,00
Addict 10 Disc 2019

Scott Addict 10 Disc 2019

<p>De Scott Addict 10 Disc is een comfortabele racefiets met een lichtgewicht HMF Carbon frame. De racefiets is afgemonteerd met een Shimano Ultegra 11-speed groepset met hydraulische schijfremmen. Dit zorgt voor sublieme schakeprestaties en voldoende remvermogen in alle weersomstandigheden. Door het lichte gewicht van de fiets is deze goed te gebruiken in een heuvelachtige omgeving, maar kun je er ook prima mee uit de voeten in de Nederlandse polders.&nbsp;</p> <p>De vernieuwde Scott Addict serie is speciaal ontwikkeld met het oog op de langere ritten. Dit betekent dat er bij de geometrie van deze modellen meer is gefocust op "Endurance" in plaats van op "Race" en er gebruik is gemaakt van een bredere band om het comfort te vergroten. Hierdoor is een fiets is ontstaan die na urenlang in het zadel nog steeds lekker zit, maar ook nog steeds voldoende mogelijkheden biedt om de strijd aan te gaan tijdens een criterium of clubwedstrijd. Een goede keuze dus voor iedereen die graag lange tochten fietst en niet vies is om de concurrentie uit te dagen!</p>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano Ultegra
Versnellingen
22
Crankstel
(Semi) Compact
Type rem
Hydraulische schijfremmen
Type racefiets
Endurance

€ 2.399,00

€ 2.299,00
12GO'S KEUZE
Attain Pro Disc 2019

Cube Attain Pro Disc 2019

<!-- generated description --><p>De Attain Pro Disc 2019 van het merk Cube heeft de volgende positieve kenmerken:</p><ul><li>Compleet Shimano Sora afgemonteerd</li><li>Hoge velgen smoelen erg goed</li><li>Steekassen voor en achter (uitzonderlijk in de prijsklasse)</li><li>Prima Continental banden</li><li>Carbon voorvork</li></ul><p>Onze testers hebben de volgende negatieve punten ontdekt:</p><ul><li>Mechanische schijfremmen bieden slechts een beperkt remvoordeel t.o.v. velgremmen</li></ul>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Sora
Versnellingen
18
Crankstel
(Semi) Compact
Type rem
Mechanische schijfremmen
Type racefiets
Endurance
€ 899,00

Meer tips nodig bij kopen van een racefiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een racefiets hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor racefietsen.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?