Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Met een fietscomputer haal je meer uit je fietstocht en kun je inzicht krijgen in de gegevens van je rit. Er zijn veel verschillende soorten fietscomputers met elk hun eigen functies. Ben je op zoek naar een (nieuwe) fietscomputer, maar weet je niet precies wat je wel of niet nodig hebt? In dit blog nemen we je mee in de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kopen van een fietscomputer.
Eenvoudige fietscomputers of kilometertellers meten snelheid, gefietste tijd en afstand. Deze fietscomputers hebbenUitgebreidere modellen geven je ook inzicht in je hartslag, cadans en gemaakte hoogtemeters, waardoor je efficiënter kunt trainen en nauwkeurig je eigen prestaties bij kunt houden. Naast deze fietscomputers zijn er ook fietscomputers met navigatie, ook wel fietsnavigatie genoemd.
Op zoek naar de beste fietsnavigatie? Lees dan ons blog over de beste fietsnavigatie.
Bekijk meteen:
Functies: Basis: afstand, tijd, snelheid | Cadans | Hartslag | Vermogen | Hoogtemeter | GPS
Gebruiksgemak: Bediening | Beeldscherm | Connectiviteit
Verschillende soorten: Kilometerteller | Fietsnavigatie | Smartphone als fietscomputer
Sommige computers geven je alleen basisinformatie, terwijl andere fietscomputers veel meer gegevens registreren, zoals je hartslag of de GPS-data van je rit. Ook hebben veel luxere fietscomputers trainingsfuncties die je helpen om je prestaties naar een hoger level te tillen.
Welke fietscomputer bij jou past hangt uiteraard sterk af van jouw wensen. Als je een hybride fiets hebt voor woon-werkverkeer en het leuk vindt om het totaal aantal kilometers te registreren, heb je aan een basiscomputer genoeg. Fanatieke wielrenners die beter willen worden zijn gebaat bij een fietscomputer met trainingsfuncties die veel meer data registreert tijdens de rit.
Een basisfietscomputer heeft altijd drie functies: afstand, tijd en snelheid. De afgelegde afstand wordt eenvoudig berekend door de omwentelingen van het wiel te registreren en te vermenigvuldigen met de buitendiameter van het wiel. De snelheid wordt vervolgens berekend door de afgelegde afstand te delen door de verstreken tijd.
Het grote voordeel van een basiscomputer is dat dit een eenvoudige en betrouwbare manier is om afstand en snelheid te berekenen. Voor wie verder geen informatie nodig heeft is een basiscomputer bovendien aantrekkelijk vanwege de lage prijs en het gebruiksgemak.
De eerste extra functie die bij een fietscomputer vaak extra wordt toegevoegd is de mogelijkheid om een cadanssensor aan te sluiten.
De cadans is een belangrijk gegeven voor sportieve fietsers en geeft het ritme aan waarmee je fietst. Dat gebeurt in omwentelingen per minuut of rpm (rotations per minute). De cadans is van belang omdat een hogere cadans efficiënter is en ook de kans op blessures verkleint. Doordat je sneller trapt, zet je minder kracht op je spieren en knieën, waardoor je spieren minder snel vermoeid raken en je knieën worden ontzien.
Omdat veel beginnende fietsers geneigd zijn met een wat lagere cadans te fietsen helpt een cadanssensor om jezelf een hogere cadans aan te leren. Fietsen met een hogere cadans is in het begin wat ongemakkelijk en vermoeiend, maar je went hier snel aan en gaat dan de vruchten plukken. Voor de meeste wielrenners is een cadans tussen de 85 en 100 rotaties per minuut optimaal op vlak terrein. In de bergen is een lagere cadans prettiger, zo tussen de 60 en 75 omwentelingen per minuut.
Naast het verhogen van je standaardcadans kun je een cadanssensor ook gebruiken voor specifieke trainingen, zoals een krachttraining of juist een lage cadans. Sommige fietscomputers worden geleverd met cadanssensor, bij andere fietscomputers is het mogelijk om deze los aan te schaffen.
Een hartslagmeter is een prettige trainingstool voor sportieve fietsers om hun prestaties en progressie mee in kaart te brengen. Je kunt daarnaast ook trainen op een specifiek inspanningsniveau om bijvoorbeeld je duur- of je piekvermogen te verbeteren. Bovendien kun je met een hartslagmeter voorkomen dat je tijdens een klim of een lange toertocht te veel met je krachten smijt en de man met de hamer tegenkomt... Net als bij een cadanssensor wordt een hartslagsensor in sommige gevallen meegeleverd bij de fietscomputer.
Profrenners en steeds meer amateurs gebruiken naast een hartslagmeter ook een vermogensmeter, omdat dit beter inzicht geeft in je feitelijke inspanning. Een vermogensmeter geeft aan hoeveel kracht je zet op de pedalen. Deze gegevens kun je dan weer terugzien op het scherm van je fietscomputer tijdens het fietsen.
Een hoogtemeter is vooral een leuke gadget die je laat zien op welke hoogte je je bevindt en hoeveel hoogtemeters je al hebt overwonnen tijdens een rit. Een hoogtemeter werkt vaak op barometrische druk. Het voordeel is dat dit bij stabiel weer erg precies is; het nadeel is dat je de hoogtemeter af en toe moet kalibreren en dat de hoogtemeter raar kan doen als de luchtdruk door weersomstandigheden veel verandert. Andere hoogtemeters werken op GPS.
Naast fietscomputers met volledige fietsnavigatie zijn er ook eenvoudigere fietscomputers met GPS. Deze registreren je rit, die je zo makkelijk kunt importeren naar bijvoorbeeld Strava. De GPS-registratie op deze fietscomputers is bovendien preciezer dan op de meeste telefoons. Een nadeel van veel fietscomputers met GPS is dat ook de snelheid op basis van GPS wordt bepaald. Dit is minder precies dan een klassieke wielsensor, die je indien gewenst dus nog los zou moeten aanschaffen.
Sommige fietscomputers met GPS hebben ook een eenvoudige navigatiefunctie, waarbij je een lijn op het scherm kunt volgen. Dit werkt, maar wel een stuk minder goed dan volledige fietsnavigatie met kaartweergave. Met name wanneer je moet kiezen op een kruising met meerdere splitsingen of op een kruising dicht op een volgende kruising is een fietscomputer met GPS-registratie niet toereikend.
Naast de functionaliteit verschillen ook het gebruiksgemak en de technische specificaties van fietscomputers.
De bediening van fietscomputers verschilt behoorlijk, zowel wat betreft hardware als software. Veel modellen hebben een knop aan de voorkant en/of één of meerdere knoppen aan de zijkant van het toestel. Deze modellen zijn over het algemeen fietscomputers zonder touchscreen. Andere fietscomputers zijn wel voorzien van touchscreen, waardoor je minder fysieke knoppen nodig hebt op je fietscomputer. Het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur of je liever een minimalistische computer met weinig knoppen gebruikt, of juist een fietscomputer met touchscreen en eindeloze mogelijkheden.
Fietscomputers zijn er in uiteenlopende maten. Wil je een minimalistische kilometerteller met een klein en eenvoudig scherm, dat maar één of twee gegevens tegelijk toont, zoals je snelheid en de tijd? Of wil je een fietscomputer met een wat groter scherm en meerdere gegevens bij elkaar, zodat je in één keer een overzicht krijgt van jouw activiteit?
ANT+ maakt draadloze communicatie mogelijk tussen apparaten. ANT+ is een draadloze technologie die het mogelijk maakt dat apparaten, zoals bijvoorbeeld een fietscomputer en een hartslagmeter of cadansmeter met elkaar communiceren. Het grote voordeel van een fietscomputer met ANT+ is dat je niet alleen sensoren van hetzelfde merk kunt gebruiken, maar elke sensor die ANT+ heeft. Dit is handig als je een sensor moet vervangen, maar ook als je bijvoorbeeld al een hartslagmeter of cadanssensor met ANT+ hebt.
Veel luxere fietscomputers hebben ook Bluetooth. Je kunt hiermee sensoren koppelen, maar in onze ervaring is ANT+ nauwkeuriger, sneller, stabieler en energiezuiniger. Bluetooth is wel een handig middel om je fietscomputer te koppelen aan je telefoon, tablet of laptop, zodat je makkelijk data kunt uploaden. Een ander voordeel van Bluetooth is dat je hiermee je fietscomputer kunt koppelen aan je telefoon, zodat je bijvoorbeeld tijdens het fietsen live-segmenten of pushberichten kunt ontvangen op je fietscomputer.
Je data synchroniseren kan met veel GPS-fietscomputers ook direct via je WiFi netwerk, zodat je de fietscomputer niet telkens via een kabel aan je PC of laptop hoeft te koppelen.
Een klassieke fietscomputer geeft je inzicht in de afstand, tijd en snelheid van je fietstocht. Sommige klassieke fietscomputers zijn uitgerust met GPS-registratie, waarmee je een simpele navigatiefunctie hebt. Een klassieke fietscomputer wordt ook wel eens een kilometerteller genoemd; dit is hoofdzakelijk wat een klassieke fietscomputer doet. Op deze fietscomputers kun je geen externe sensoren aansluiten. Voor het meten van je cadans, hartslag of vermogen heb je een uitgebreidere (en duurdere) fietscomputer nodig. Nog een punt om rekening mee te houden: een klassieke fietscomputer heeft over het algemeen geen touchscreen.
Bij kilometertellers wordt eigenlijk altijd een houder meegeleverd. Deze kan op zo goed als alle fietsen binnen een handomdraai gemonteerd worden.
Basiscomputers zijn er in twee versies: bedraad en draadloos. Het voordeel van een fietscomputer met draad is dat deze vaak wat goedkoper is dan draadloze fietscomputers. Vaak gaat de batterij van een bedrade fietscomputer ook langer mee. Een draadloze fietscomputer is makkelijk afneembaar van het stuur, waardoor je hem op meerdere fietsen kunt gebruiken. Ook ziet een draadloze fietscomputer er wat netter uit, omdat er geen draad vanaf je stuur via het frame naar de voorvork loopt.
De klassieke fietscomputer is vooral geschikt voor fietsers die graag recreatieve weekendtochten maken en het leuk vinden om net iets meer inzicht te hebben in hun ritgegevens. Ook tijdens een fietsvakantie kan het leuk zijn om te kunnen hoe snel je fietst en hoe ver je al bent gekomen op een dag. De prijzen van klassieke fietscomputers variëren tussen de €30 en €100.
Het zal niemand verbazen dat fietsnavigatie als belangrijkste functie heeft om te navigeren. Op die manier raak je nooit meer verdwaald als je een nieuwe route aan het ontdekken bent. Toch is de navigatie niet de enige functie van deze fietscomputers. Op deze fietscomputers kun je verschillende sensoren aansluiten om nog meer gegevens uit je rit te halen. Denk aan een cadanssensor, een hartslagmeter of een vermogensmeter. Bij sommige fietscomputers worden deze sensoren zelfs meegeleverd, zodat je ze niet apart hoeft aan te schaffen.
Voor fanatieke fietsers die gericht willen trainen en graag inzicht willen in meer waardes dan alleen afstand, snelheid en tijd is fietsnavigatie een uitkomst. De navigatiefunctie komt goed van pas als je nieuwe stukken opzoekt om je training naar een hoger level te tillen. Fietscomputers met navigatie zijn te vinden in de prijsklasse van €150 tot €900, zowel inclusief als exclusief verschillende externe sensoren.
Ook fietscomputers worden over het algemeen met een houder geleverd. Toch kan het zijn dat je fietscomputer niet past, bijvoorbeeld op je aerodynamische racestuur. Wil je hier advies over? Neem dan contact op met de klantenservice.
Op zoek naar goede fietsnavigatie? Lees ons blog over de beste fietsnavigatie om een gemakkelijk overzicht te krijgen over alle mogelijke opties.
Je smartphone als fietscomputer gebruiken is vaak een voordelige optie om toch gebruik te kunnen maken van alle functies van een fietscomputer. Je kunt via Bluetooth® al je sensoren aan je smartphone koppelen. Het enige dat je nog nodig hebt is een stevige houder voor aan je stuur en je kunt op weg met je smartphone als fietscomputer.
Toch zitten er ook een aantal nadelen verbonden aan je smartphone gebruiken als fietscomputer:
Je smartphone gebruiken als fietscomputer is vooral een goede oplossing voor recreatieve mooiweerfietsers die net iets meer inzicht in hun gegevens willen hebben. Als je vaak langere ritten fietst en heel gericht wil trainen, is een fietscomputer nog altijd een betere keus.
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.
De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.