Advies van een expert?
Bel 0182-621850, whatsapp of stel je vraag via e-mail
Met een elektrische moederfiets kun je eenvoudig met je kleine op stap. Elektrische moederfietsen zijn namelijk extra stevig dankzij de middenstandaard en het stuurslot, zodat je zowel achterop als voorop een kinderzitje kunt plaatsen. Bovendien hebben ze een lage instap zodat je ook met de kinderen in hun zitje makkelijk kunt opstappen.
Direct naar: E-bike keuzehulp | Elektrische fietsen | Elektrische damesfietsen
Lees verder...Elektrische moederfietsen zijn naast elektrische bakfietsen het meest geschikt voor het vervoeren van kinderen van alle elektrische fietsen. Een elektrische moederfiets is namelijk speciaal ontworpen voor eenvoud en degelijkheid. De e-bikes hebben een lagere instap zodat op- en afstappen makkelijker is met kinderen en/of boodschappen op de fiets. Daarnaast is het frame extra stevig, zodat het gewicht van kinderen of bagage opgevangen wordt.
Verder zijn elektrische moederfietsen voorzien van allerlei accessoires om het gebruiksgemakt te vergroten. Denk aan een dubbele standaard, waardoor de fiets extra stabiel staat en een breder stuur zodat er makkelijk een kinderzitje voorop past.
Elektrische moederfietsen, ofwel mamafietsen, bevatten verschillende eigenschappen waar je op kunt letten bij de aankoop. Zo is het belangrijk dat het mogelijk is om een zitje te plaatsen. Niet alle normale e-bikes hebben genoeg ruimte om aan de voorzijde een zitje te plaatsen, met een elektrische moederfiets heb je een fiets die daar specifiek voor is ontworpen.
Verder zijn er verschillende versnellingsmogelijkheden. De klassieke Shimano Nexus naafversnellingen zijn het meest voorkomend op moederfietsen. Ze zijn vrijwel onderhoudsvrij, werken simpel en bieden goede schakelprestaties. Je kunt ook kiezen voor traploze versnellingen. Bij deze versnellingen verandert het verzet geleidelijk door aan de hendel te draaien, in plaats van tussen vastgezette versnellingen te schakelen. Daardoor vind je altijd het juiste verzet.
Als je een elektrische moederfiets wilt die weinig onderhoud nodig heeft kun je overwegen om voor riemaandrijving te kiezen, die vergt bijna geen onderhoud en gaat tot wel vier keer langer mee dan een ketting.
Elektrische moederfietsen zijn meestal met een middenmotor uitgerust. Met het extra gewicht van een zitje en mogelijk een kind wordt de fiets al minder stabiel. Een middenmotor zorgt dat het zwaartepunt lager en centraal ligt, wat de stabiliteit van de fiets ten goede komt. Het vermogen en de kracht van de middenmotoren verschilt van 45 Nm tot wel 85 Nm. Fiets je alleen maar door de stad? Dan is een lage koppel rond de 50 Nm genoeg. Als je van plan bent langere tochten te fietsen of fiets je vaak door heuvelachtig gebied? Dan raden we aan om een krachtigere motor te kiezen van minimaal 65 Nm.
De accu vind je terug op verschillende plekken. Een accu in de bagagedrager is vaak voordeliger maar het maakt de fiets ook instabieler. De meeste elektrische mamafietsen hebben een accu aan het frame of in het frame. Het voordeel van een elektrische fiets met accu in het frame is een hoge stabiliteit. De grootte van de accu hangt af van hoe ver je wilt kunnen fietsen op één acculading. De actieradius van de meeste elektrische moederfietsen ligt tussen de 60 en 120 kilometer.
Een elektrische moederfiets lijkt misschien op een standaard e-bike voor dames, maar toch zijn er subtiele verschillen. Een normale elektrische damesfiets heeft vaak een éénpootstandaard en een smaller stuur, waardoor de fiets net iets minder geschikt is voor gebruik met kinderen. Wil je wel een normale damesfiets gebruiken als moederfiets, ga dan goed na of hier een voor- en/of achterzitje op passen.
Kom langs in onze winkel en test elektrische moederfietsen op onze testbaan uit. Onze e-bike specialisten staan voor je klaar om je te helpen bij je zoektocht.
Uitgelicht
Tijdelijke actie: De beste acties die binnenkort aflopen.
Duurzaam: Deze producten zijn duurzaam geproduceerd.
Outlet: De laatste stuks voor een voordelige prijs.
Nieuwe collectie: Deze producten zijn recent aan ons assortiment toegevoegd.
Tweedekans: Deze producten zijn reeds gebruikt maar zijn goed bevonden om aan te bieden. Ze zijn dus 100% in orde en je hebt er de volledige garantie op.
Plaats motor
De positie van de motor in de fiets bepaalt voor het grootste deel de rijeigenschappen van de fiets.
Voorwielmotor: Deze motor trekt je als het ware vooruit. De ondersteuning voelt hierdoor niet heel natuurlijk.
Middenmotor: De ondersteuning wordt geleverd in de trapas. Hierdoor voelt het natuurlijk aan en is de e-bike erg stabiel.
Achterwielmotor: Geeft je letterlijk een steuntje in de rug. Dit type motor wordt echter weinig meer gebruikt. Je vind het met name nog terug op enkele sportieve e-bikes.
Plaats accu
De accu kan op drie verschillende manieren gepositioneerd worden op de e-bike.
In de bagagedrager: De voordeligste en bekendste optie. De accu zit onder de bagagedrager. Het zwaartepunt ligt wel iets hoger, wat de e-bike iets minder stabiel maakt.
Aan het frame: De accu zit zichtbaar aan het frame bevestigd. Het zwaartepunt is hierdoor lager dan met een drageraccu.
Geïntegreerd in het frame: De accu zit vrijwel onzichtbaar in het frame weggewerkt. Hierdoor is je accu goed beschermd en ziet de fiets er fraai uit.
Motor type
Motoren bieden een lichte tot sterke trapondersteuning. Hoe hoger het aantal NM, hoe sterker de ondersteuning van de motor. Elektrische stadsfietsen zijn vaak uitgerust met een geruisloze motor die een lichte ondersteuning biedt (t/m 50 NM). Op sportieve fietsen zit vaak een sterke motor met een hoog piekvermogen (50 tot 95 NM).
Actieradius
De stelregel hierbij is dat je per 100 wattuur gemiddeld zo'n 15-25 kilometer kan fietsen, afhankelijk van motorstand en andere externe factoren.
De vuistregel die je kunt aanhouden is:
300 Wh: 35 - 60 km
400 Wh: 45 - 75 km
500 Wh: 60 - 120 km
600+ Wh: 75 - 150 km.
Kijk voor een uitgebreide uitleg over de actieradius van e-bikes in dit blog.
Aantal Wh accu
Het aantal Wh, ofwel Wattuur, geeft een indicatie van hoeveel inhoud de accu heeft. Met een groter aantal Watturen kun je langer doorfietsen. De grootte van de accu's verschilt per type motor en vaak heb je keuze uit verschillende accugroottes.
Een grotere accu geeft, zoals genoemd, een grotere actieradius, waardoor je er verder mee kunt fietsen. Het is echter wel zo, dat een grotere accu iets zwaarder is dan een kleinere.
Versnellingen
Aanduiding hoeveel versnellingen er op de fiets zitten.
Naafversnelling: De versnellingen zitten alleen in de achternaaf, er wordt één getal gebruikt om het aantal versnellingen aan te duiden.
Derailleurversnelling: Je schakelt over verschillende tandwielen. Er wordt gebruik gemaakt van een 'x' aanduiding. Het getal voor de x is het aantal tandwielen bij de crank, het getal achter de x het aantal versnellingen dat je op de cassette hebt.
Type rem
Velgremmen worden voornamelijk gebruikt op racefietsen en op (elektrische) stads- en hybride fietsen.
Mechanische schijfremmen hebben meer remvermogen in slechte omstandigheden dan velgremmen. Ze zijn niet zo goed te doseren als hydraulische schijfremmen.
Hydraulische schijfremmen hebben de meeste remkracht en zijn het best te doseren. Deze remmen presteren goed onder alle omstandigheden.
Nog niet zeker welke remmen je wil op je nieuwe racefiets? Lees er alles over in ons blog Kies je racefiets: Schijfrem of velgrem!