Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: Welke stadsfietsverlichting heb ik nodig?

Koopgids: Welke stadsfietsverlichting heb ik nodig?

Nu de dagen weer korter worden is het belangrijk om te zorgen dat je goede fietsverlichting hebt. Vooral als je regelmatig ’s ochtends vroeg of ’s avonds met de fiets op pad gaat is goede fietsverlichting essentieel. Zonder fietsverlichting ben je niet voldoende zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers, en dit kan botsingen en ernstigere ongelukken veroorzaken. De kans op botsingen vermindert zelfs met 20% wanneer je werkende fietsverlichting hebt. Het is daarom in Nederland verplicht om je fietsverlichting aan te hebben wanneer je in het donker fietst. 

Ga direct naar: Regelgeving / Uitleg over lumen / Verschillende prijsklasses / Waar moet je op letten? / 12GO's Keuzes 

Regels voor fietsverlichting

Wanneer het buiten donker is, moet je fietsverlichting aan. Dit betekent dat je van zonsondergang tot zonsopgang verplicht bent om werkende fietsverlichting te hebben, zowel voor- als achterop je fiets. Het is verstandig om ook tijdens de schemering of ochtendmist je fietsverlichting aan te doen, zodat het overige verkeer zicht op je heeft. Als vuistregel kun je gebruiken dat wanneer de straatlantaarns aan staan, je ook de lichten van je fiets aan moet hebben staan. Naast regels voor wanneer je je fietsverlichting aan moet hebben staan, zijn er ook regels voor de verlichting zelf. 

Voorlicht in het donker

Regelgeving voorlicht

Het voorlicht van een fiets moet wit of geel licht geven en moet voor tegenliggers zichtbaar zijn. Een zwak licht moet dus recht vooruit schijnen, terwijl je een fel licht verder omlaag kunt richten. Ook mag het voorlicht in Nederland niet knipperen. De meeste stadsfietsen zijn standaard voorzien van een vast voorlicht, maar het kan zijn dat je koplamp een keer stuk is gegaan of dat de batterijen leeg zijn. Je kunt dan kiezen voor losse fietsverlichting die je zelf gemakkelijk op de fiets kunt monteren. Zowel vaste als losse verlichting is toegestaan, maar beide moeten goed zichtbaar zijn en mogen niet bedekt worden door kleding of tassen. Ook mag je geen extra verlichting hebben, dus kleurrijke LED lampjes in je wielen of een tweede voorlicht is niet toegestaan.

Regelgeving achterlicht

Voor het achterlicht gelden in principe dezelfde regels als voor het voorlicht: de lamp moet recht achteruit schijnen en het licht mag niet knipperen. In tegenstelling tot het voorlicht, moet het achterlicht rood van kleur zijn. In plaats van een vast achterlicht mag je ook een los lampje gebruiken, maar deze moet wel rood zijn. Je kunt dus geen los wit lichtje als achterlicht gebruiken.

Losse fietsverlichting mag ook aan je kleding of tas bevestigd worden. Let er wel op dat verlichting alleen op je borst of rug mag zitten, dus niet aan je armen of benen of op je hoofd. Daarnaast moet de losse fietsverlichting goed zichtbaar zijn, dus er mag niets voor of overheen hangen.   

In Nederland zijn er geen regels verbonden aan het aantal lumen van je fietsverlichting. Dus ook de losse fietsverlichting die misschien weinig licht geeft, voldoet aan de regels. Echter is dit niet altijd even veilig als een vaste voor- en achterlicht.

Reflectoren

Naast goede verlichting is het in Nederland ook verplicht om reflectoren te hebben op verschillende plaatsen op je fiets. Je fiets moet voorzien zijn van een rode reflector op de achterkant van de fiets, witte of gele reflectoren op de wielen of banden en vier reflectoren op de trappers. De reflector op de achterkant van de fiets mag geen driehoek zijn. Over deze reflectoren hoef je je over het algemeen niet druk te maken, want (bijna) alle stadsfietsen zijn standaard voorzien van deze reflectoren.

Wanneer je geen of verkeerde fietsverlichting hebt, kun je een boete krijgen. Een goed setje fietsverlichting kost tussen de €30 en €50, terwijl het bedrag van de boete kan oplopen tot wel €60 (exclusief administratiekosten). Je kunt een boete of zelfs meerdere dus beter ontwijken door de juiste verlichting aan te schaffen!

In het kort:

  • Voorlicht moet wit of geel zijn, moet recht vooruit schijnen en mag niet knipperen
  • Achterlicht moet rood zijn, moet recht achteruit schijnen en mag niet knipperen
  • Reflectoren op de achterkant van je fiets, op de trappers en op de wielen of banden
  • Losse verlichting is toegestaan, maar moet goed zichtbaar zijn

Wat is lumen/lux?

Als je op zoek bent naar nieuwe fietsverlichting heb je het waarschijnlijk wel een keer voorbij zien of horen komen: het woord ‘lumen’. Maar wat betekent dit eigenlijk? Simpel gezegd is lumen de maat van de hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Een lamp met een lichtopbrengst van 20 lumen is minder fel dan een lamp met een lichtopbrengst van 100 lumen. Hoe meer lumen, hoe beter je ziet en zichtbaar bent.

Ondanks dat het woord lux op het woord lumen lijkt, is het niet hetzelfde. De term lux wordt gebruikt om de hoeveelheid lumen die op een oppervlak valt aan te duiden. Wanneer de volledige lichtbundel van een 100 lumen lamp op 1 vierkante meter valt, is er een lichtopbrengst van 100 lux. Als de lichtbundel echter meer verspreid wordt, wijkt het aantal lux af van het aantal lumen van de lamp. 

Als het gaat om fietsverlichting hangt het aantal lumen dat je nodig hebt af van de omgeving waar je in fietst. Fiets je vaak in het donker door een stad waar veel straatlantaarns zijn? Dan heb je genoeg aan een fietslamp met 20 tot 100 lumen. Wanneer je ook geregeld over lange polderwegen of door donkere steegjes fietst, is het verstandig om fietsverlichting met een hogere lichtopbrengst te gebruiken. Op die manier kun je de weg goed zien, ook wanneer er geen of weinig straatlantaarns zijn.

Omdat je op een elektrische fiets sneller rijdt dan met een gewone stadsfiets, is het verstandig om een sterkere fietslamp te kiezen als je vaak op onverlichte paden fietst. Op die manier kun je verder vooruit kijken en eerder remmen wanneer er een obstakel of gat in de weg zit.

In onderstaande tabel zie je een handig overzicht van welke lichtsterkte je nodig hebt in welke situatie! 

Heb je een fietslicht van 1500 lumen op je stadsfiets die je alleen in de stad gebruikt? Geen paniek! Als er geen vinkje staat betekent dat niet dat je het licht niet kunt gebruiken in de aangegeven situatie, maar je hebt het vaak niet nodig. Als je toch liever beter ziet en te zien bent, kun je uiteraard gewoon gebruik maken van een fietslamp met meer lumen, ongeacht de situatie!

Op onderstaande afbeelding zie je drie fietslampen met een verschillend aantal lumen. Op de linker foto zie je een fietslicht met minder dan 500 lumen. Dit fietslicht verlicht de omgeving minder goed dan de fietsverlichting op de andere twee foto's. Het fietslicht op de rechter foto heeft een lichtopbrengst van meer dan 1000 lumen. Met dit fietslicht kun je een heel stuk verder zien en dus ook van verder gezien worden. Het licht op de middelste foto zit tussen de twee anderen in en heeft een lichtopbrengst van 800 lumen. 

Prijsverschillen in fietsverlichting

In ons assortiment fietsverlichting zijn veel verschillende fietslampen te vinden. Er zijn losse voor- en achterlichten, maar je kunt je fietsverlichting ook in een set kopen.

Tot €30

In de prijsklasse tot €30 vind je hele degelijke voor- en achterlichten. De meeste fietsverlichting in deze prijsklasse heeft een lichtopbrengst van minder dan 50 lumen. In de meeste gevallen is dit genoeg voor op je stadsfiets en ben je hiermee voldoende zichtbaar voor andere weggebruikers. Dit type verlichting kan echter niet de weg of de omgeving belichten, dus daarvoor ben je afhankelijk van straatlantaarns en maanlicht. Uiteraard kun je met deze verlichting prima een boete ontwijken! 

Bekijk direct: Alle fietsverlichting onder de €30

€30 - €60

Als je net iets veiliger wil zijn op de fiets, kun je kiezen voor fietsverlichting met een lichtopbrengst van meer dan 100 lumen. Deze lampen zijn volop te vinden in deze prijsklasse, zowel los als in een set. Deze fietsverlichting kan ook de weg verlichten, zodat je ook op minder belichte wegen nog kunt zien waar je fietst. 

64,99
Waardering:
97%
46% korting
59,95
Waardering:
87%
17% korting
59,95
Waardering:
89%
17% korting
49,99
10% korting

Bekijk direct: Alle fietsverlichting tussen de €30 en €60

€60 - €100

Met een budget van tussen de €60 en €100 heb je een uitgebreide keus. De fietslampen in deze prijsklasse zorgen ervoor dat jij in alle omstandigheden goed zichtbaar bent en dat je de weg en de omgeving goed kunt zien. Over het algemeen hebben de fietslampen in deze prijsklasse een lichtopbrengst van meer dan 500 lumen, en sommigen hebben zelfs een lichtopbrengst van meer dan 1000 lumen. Deze fietsverlichting wordt vooral gebruikt door de fanatieke fietsers die ook in het donker op onverlichte paden rijden, maar ook op een stadsfiets kan deze verlichting geen kwaad! 

124,99
28% korting
Waardering:
100%
79,95
19% korting

Bekijk direct: Alle fietsverlichting tussen de €60 en €100

Meer dan €100

Voor meer dan €100 koop je veel meer dan alleen een fietslamp. Dit zijn lampen waarbij je naast goede zichtbaarheid ook geniet van extraatjes, zoals slimme functies die jouw leven nog makkelijker maken. Vooral het merk Garmin staat hier bekend om. Zo is er de Garmin Varia UT800 Slimme Koplamp. Dit voorlicht kan zelf de lichtsterkte aanpassen aan het omgevingslicht, waardoor jij altijd met de juiste lichtsterkte rijdt. Hierdoor gaat de oplaadbare accu langer mee. Naast dit slimme voorlicht heeft Garmin ook een achterlicht dat van allerlei handig functies is voorzien: de Varia RTL515 Achteruitkijkradar. Dit achterlicht heeft een ingebouwde radar die jou met geluidssignalen kan vertellen wat er achter je rijdt, tot op 140 meter afstand! Het achterlicht zelf heeft een automatische dimfunctie, zodat achteropkomend verkeer niet verblind wordt door het licht. Je kunt de Varia RTL515 Achteruitkijkradar ook koppelen met de Garmin smartphone-app. De app geeft je dan visuele informatie over de voertuigen die achter je rijden, zoals de snelheid en afstand. Daarnaast kun je het achterlicht ook koppelen aan je Garmin Edge fietscomputer of Garmin sporthorloge om nog meer functie te ontdekken!

199,99
Waardering:
94%
10% korting
169,99
6% korting

Bekijk direct: Alle fietsverlichting boven de €100

Waar moet ik nog meer op letten bij het kopen van fietsverlichting?

Bevestigingsmethode fietsverlichting

Naast het aantal lumen van je fietsverlichting is het ook verstandig om te kijken naar de bevestiging van de fietsverlichting. Veruit de meeste fietsverlichting in ons assortiment zijn losse fietslampen die je gemakkelijk kunt bevestigen met een elastische siliconen band. Vaste fietsverlichting is net iets moeilijker om te monteren, maar je hebt er gegarandeerd lang plezier van!

Veel vaste fietsverlichting wordt bevestigd door middel van een klemband. Een klemband is gemakkelijk te bevestigen met één schroef. Bij deze bevestigingsmethode moet je er wel op letten dat de buis waar je het licht wil monteren niet te smal of te breed is. Bij een te brede buis past het licht niet, terwijl bij een te dunne buis het licht gaat bungelen. Nadat je een fietslicht met klembandbevestiging hebt gemonteerd, heb je een schroeverdraaier nodig om het licht weer van de fiets af te halen. De klembandbevestiging is daarom een verstandige keuze als je vaak je fiets in (onbewaakte) fietsenstallingen neerzet, want deze verlichting kan niet zo makkelijk gestolen worden als verlichting met een strap/elastiek bevestiging. Als je fietsverlichting met een elastische siliconen band gebruikt, is het verstandig om deze te demonteren en mee te nemen zodra je je fiets in de fietsenstalling hebt gezet. Op die manier kan je nieuwe fietslicht niet gestolen worden! 

Voeding fietsverlichting

Daarnaast is er een groot verschil in de voeding van het fietslicht. In ons assortiment werken de meeste fietslampen met een oplaadbare accu. Deze fietsverlichting is voorzien van een interne accu die door middel van een USB kabel opgeladen kan worden. De USB oplaadbare fietsverlichting moet geregeld opgeladen worden, zodat je niet ineens zonder licht komt te zitten. Daarnaast zijn er uiteraard ook fietslichten met batterijen. Deze fietslichten zijn voorzien van een batterij die na een tijdje leeg zal gaan. Je moet dan een nieuwe batterij of batterijen aanschaffen. Als laatst is er ook fietsverlichting die moet worden aangesloten op de flank- of naafdynamo van de fiets. Deze dynamoverlichting kan heel lang meegaan, maar het werkt alleen als je daadwerkelijk aan het fietsen bent. 

De beste keus voor op de stadsfiets

12GO heeft een uitgebreid assortiment fietslampen met veel verschillende merken. Deze merken lijken in eerste instantie allemaal op elkaar, maar toch zitten er verschillen tussen. Zo is de Garmin verlichting voor de gadgetfreaks onder ons die graag zo comfortabel mogelijk op de fiets zitten. Het gerenommeerde merk Lezyne biedt veel keuze, van fietsverlichting met minder dan 10 lumen tot echte lichtkanonnen met meer dan 1800 lumen. We hebben een aantal fietslichten voor je op een rijtje gezet om de keuzestress iets te verlichten. 

Lezyne Mini Drive 400 Voorlicht

Het Lezyne Mini Drive 400 Voorlicht heeft misschien de naam mini, maar de prestaties van dit fietslicht zijn zeker niet mini. Met een maximale stand van 400 lumen kun je met dit licht goed zien en gezien worden. De accu gaat maximaal 20 uur mee, en kan daarna gemakkelijk via een USB kabel worden opgeladen. Perfect wanneer je 's ochtends vroeg de fiets naar werk pakt.

BBB Cycling BLS-142 Verlichtingset

De BLS-142 verlichtingset van BBB Cycling is een compacte set verlichting waarmee je goed zichtbaar bent voor het overige verkeer. Door middel van klembanden kun je de verlichting eenvoudig aan je fiets bevestigen. Daarnaast kun je de lampjes eenvoudig losmaken van klem, waardoor je ze niet op het station of in de stad aan je fiets hoeft te laten zitten.

Sigma Buster 100 Voorlicht

Als je op zoek bent naar een fietslicht dat net wat minder fel is, dan is het Sigma Buster 100 Voorlicht een goede keuze. Dit voorlicht heeft maar liefst zes verschillende standen en gaat tot 10 uur mee. Daarna kun je de accu weer gemakkelijk opladen met de bijgeleverde USB kabel, en binnen twee uur is je fietslicht weer klaar voor gebruik!

KNOG Plug Verlichtingset

De KNOG Plug verlichtingset is een strak setje fietsverlichting dat gemakkelijk te bevestigen is op het stuur en op de zadelpen. Er worden meerdere straps meegeleverd, zodat het licht op allerlei verschillende sturen past. Het voorlicht heeft een lichtopbrengst van 250 lumen, zodat je goed zichtbaar bent voor het overige verkeer! Ook dit voorlicht is op te laden via een USB kabel. Bovendien zijn de lampjes super compact en makkelijk afneembaar wanneer je de fiets ergens stalt.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs. 

Winter fietshandschoenen: waterdicht, winddicht en verwarmd? Winter fietshandschoenen: waterdicht, winddicht en verwarmd?
De beste fietsnavigatie van 2024 De beste fietsnavigatie van 2024

Fietsnavigatie gaat een stuk verder dan de klassieke fietscomputer en brengt jouw prestaties zo goed in beeld dat jij nog beter zicht hebt in je trainingen, je progressie en de route. In dit blog maken we jou wegwijs over de beste fietsnavigatie zodat jij na het lezen van dit blog exact weet welke navigatie jij nodig hebt. Wij hebben vijf van onze beste navigatiesystemen getest om jou een ultiem overzicht te geven.

Mountainbike gereedschap voor onderweg: wat neem je mee? Mountainbike gereedschap voor onderweg: wat neem je mee?