Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Nu de dagen weer korter worden is het belangrijk om te zorgen dat je goede fietsverlichting hebt. Vooral als je regelmatig ’s ochtends vroeg of ’s avonds met de fiets op pad gaat is goede fietsverlichting essentieel. Zonder fietsverlichting ben je niet voldoende zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers, wat kan zorgen voor ongelukken. De kans op botsingen vermindert maar liefst met 20% wanneer je werkende fietsverlichting hebt. Het is daarom in Nederland verplicht om je fietsverlichting aan te hebben wanneer je in het donker fietst.
Naast extra veiligheid wordt er op drukke fietsknooppunten regelmatig streng gehandhaafd. Geen licht? Dat kost je 70 euro! Het kan gebeuren dat de batterij van je verlichting leeg is, kapot is of gestolen is. In dit geval wil je niet de absolute hoofdprijs betalen en zoek je naar een goede vervanger. In dit blog behandelen we kleine lampjes voor wanneer je verlichting kapot is.
Ga direct naar: Regelgeving / Uitleg over lumen / Verschillende prijsklasses / Waar moet je op letten? / 12GO's Keuzes
Wanneer het buiten donker is, moet je fietsverlichting aan. Dit betekent dat je van zonsondergang tot zonsopgang verplicht bent om werkende fietsverlichting te hebben, zowel voor- als achterop je fiets. Het is verstandig om ook tijdens de schemering of ochtendmist je fietsverlichting aan te doen, zodat het overige verkeer zicht op je heeft. Als vuistregel kun je gebruiken dat wanneer de straatlantaarns aan staan, je ook de lichten van je fiets aan moet hebben staan. Naast regels voor wanneer je je fietsverlichting aan moet hebben staan, zijn er ook regels voor de verlichting zelf.
Het voorlicht van een fiets moet wit of geel licht geven en moet voor tegenliggers zichtbaar zijn. Een zwak licht moet recht vooruit schijnen en een fel licht moet je ook naar onder kunnen schijnen. Ook mag het voorlicht in Nederland niet knipperen. De meeste stadsfietsen zijn standaard voorzien van een vast voorlicht, maar het kan zijn dat je koplamp een keer stuk is gegaan of dat de batterijen leeg zijn. Je kunt dan kiezen voor losse fietsverlichting die je zelf gemakkelijk op de fiets kunt monteren. Zowel vaste als losse verlichting is toegestaan, maar beide moeten goed zichtbaar zijn en mogen niet bedekt worden door kleding of tassen. Tot slot mag je geen extra verlichting hebben, dus kleurrijke LED lampjes in je wielen of een tweede voorlicht is niet toegestaan.
Voor het achterlicht gelden in principe dezelfde regels als voor het voorlicht: de lamp moet recht achteruit schijnen en het licht mag niet knipperen. In tegenstelling tot het voorlicht, moet het achterlicht rood van kleur zijn. In plaats van een vast achterlicht mag je ook een los lampje gebruiken, maar deze moet wel rood zijn. Je kunt dus geen los wit lichtje als achterlicht gebruiken. Losse fietsverlichting mag ook aan je kleding of tas bevestigd worden. Let er wel op dat verlichting alleen op je borst of rug mag zitten, dus niet aan je armen of benen of op je hoofd. Daarnaast moet de losse fietsverlichting goed zichtbaar zijn, dus er mag niets voor of overheen hangen.
Naast goede verlichting is het in Nederland ook verplicht om reflectoren te hebben op verschillende plaatsen op je fiets. Je fiets moet voorzien zijn van een rode reflector op de achterkant van de fiets, witte of gele reflectoren op de wielen of banden en vier reflectoren op de trappers. De reflector op de achterkant van de fiets mag geen driehoek zijn. Over deze reflectoren hoef je je over het algemeen niet druk te maken, want (bijna) alle stadsfietsen zijn standaard voorzien van deze reflectoren.
Als je op zoek bent naar nieuwe fietsverlichting heb je het waarschijnlijk wel een keer voorbij zien of horen komen: het woord ‘lumen’. Maar wat betekent dit eigenlijk? Simpel gezegd is lumen de maat van de hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Een lamp met een lichtopbrengst van 20 lumen is minder fel dan een lamp met een lichtopbrengst van 100 lumen. Hoe meer lumen, hoe beter je ziet en zichtbaar bent.
Ondanks dat het woord lux op het woord lumen lijkt, is het niet hetzelfde. De term lux wordt gebruikt om de hoeveelheid lumen die op een oppervlak valt aan te duiden. Wanneer de volledige lichtbundel van een 100 lumen lamp op 1 vierkante meter valt, is er een lichtopbrengst van 100 lux. Als de lichtbundel echter meer verspreid wordt, wijkt het aantal lux af van het aantal lumen van de lamp.
De meeste fietsverlichting uit ons assortiment zijn losse fietslampen die je gemakkelijk kunt bevestigen met een elastische siliconen band. Vaste fietsverlichting is net iets moeilijker om te monteren, maar je hebt er gegarandeerd lang plezier van!
Veel vaste fietsverlichting wordt bevestig middels een klemband met één schroef. Bij deze bevestigingsmethode moet je er wel op letten dat de buis waar je het licht wil monteren niet te smal of te breed is. Bij een te brede buis past het licht niet, terwijl bij een te dunne buis het licht gaat bungelen. Nadat je een fietslicht met klembandbevestiging hebt gemonteerd, heb je een schroeverdraaier nodig om het licht weer van de fiets af te halen. De klembandbevestiging is daarom een verstandige keuze als je vaak je fiets in (onbewaakte) fietsenstallingen neerzet, want dit soort lampjes zijn minder diefstalgevoelig, dan verlichting met een strap/elastiek bevestiging. Als je fietsverlichting met een elastische siliconen band gebruikt, is het verstandig om deze te demonteren en mee te nemen zodra je je fiets in de fietsenstalling hebt gezet. Op die manier kan je nieuwe fietslicht niet gestolen worden!
Daarnaast is er een groot verschil in de voeding van het fietslicht. In ons assortiment werken de meeste fietslampen met een oplaadbare accu. USB oplaadbare fietsverlichting is voorzien van een interne accu die door middel van een USB kabel wordt opgeladen. Ook zijn er fietslichten met batterijen. Deze fietslichten zijn voorzien van een batterij die naarmate de tijd leeggaat. Je moet dan een nieuwe batterij aanschaffen. Als laatst is er fietsverlichting die wordt aangesloten op de flank- of naafdynamo van de fiets. Deze dynamoverlichting gaat lang mee, maar werkt alleen als je daadwerkelijk aan het fietsen bent.
Zoals eerder aangegeven bestaat ons assortiment vooral uit vervangende fietsverlichting. Dit zijn losse fietslampjes tegen een lagere prijs, ter vervanging van je kapotte of gestolen fietslamp. Deze verlichting is eenvoudig te bevestigen en te demonteren om diefstal tegen te gaan. Hieronder zie je vervangende fietslampjes verdeeld onder verschillende categorieën.
Niet elke vaste lamp is geschikt voor e-bikes. Losse fietslampen passen op iedere fiets, dus ook op je e-bike. De siliconen elastische band van deze verlichting past op verschillende plaatsen van de fiets. Onderstaand lichten we verlichting uit, welke specifiek ontworpen zijn voor e-bikes.
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.