Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over fietspedalen en toebehoren

Alles over fietspedalen en toebehoren

Fietsen zonder pedalen is een kunst op zichzelf waardoor het een vanzelfsprekendheid is dat je deze op je fiets hebt zitten. Maar bepalen welke fietspedalen op jouw nieuwe fiets passen kan nog een behoorlijke opgave zijn. Neem je een plat pedaal, SPD of toch een combipedaal voor je mountainbike? En voor je eerste racefiets? SPD-SL, of sportieve SPD pedalen met meer speling, of toch maar gewone pedalen? In dit blog wordt precies uitgelegd wat je kan verwachten van verschillende fietspedalen waardoor de keuze voor jou gemakkelijker wordt gemaakt. 

Ga hier naar alle fietspedalen

Racefietsen en mountainbikes worden geleverd zonder fietspedalen

Als je door de winkel loopt worden sportfietsen altijd geëtaleerd zonder pedalen. Bij sportfietsen worden namelijk niet standaard pedalen geleverd. Er is namelijk veel variatie in wat voor type pedaal iemand wil op zijn sportfiets. De één wil een zo strak mogelijk klikpedaal, terwijl de ander juist een combipedaal wil. Bij het mountainbiken heeft de één bijvoorbeeld klikpedalen en de ander een plat pedaal met meer grip en speciale schoenen zonder dat deze inklikken.

Als je net begint met fietsen is het niet nodig om erg dure pedalen op de fiets te zetten omdat de eigenschappen van een duur pedaal (lichter, duurzamer en aerodynamischer) op dat moment (nog) niet zoveel toevoegen. Daarom is de keus voor pedalen helemaal aan jezelf. Standaard pedalen zijn in overleg wel altijd te monteren op je fiets maar dit is niet altijd aan te raden.

Platformpedalen of klikpedalen?

De belangrijkste keuze die je moet maken is die tussen een klassiek platformpedaal (zoals op een stadsfiets) of een zogenaamd klikpedaal, waarbij je voet vastzit aan het pedaal. Zoals de naam al zegt moet je 'inklikken' bij een klikpedaal en ook weer 'uitklikken' om je voet los te maken. Veel beginnende wielrenners en mountainbikers geven aan dat ze dit geen prettig gevoel vinden en dat ze bang zijn om te vallen. De ervaring leert echter dat je erg snel went aan een klikpedaal en dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen het onwennige begin.

Wennen aan klikpedalen

Bij de aanschaf van een eerste set klikpedalen adviseren wij om altijd te oefenen voordat je gaat fietsen: ga op de fiets zitten met een hand tegen de muur, of zorg dat er iemand is die je vast kan houden, en oefen een aantal keer met in- en uitklikken. Je kan ook proberen eerst met één voet in te klikken en dan een klein stukje te fietsen, en dan te wisselen van voet.

Een beginnersfout met klikpedalen is om wanneer je af wilt stappen de ene voet uit te klikken, terwijl je af probeert te stappen aan de kant van de voet die nog vastzit. Knullige valpartij gegarandeerd. Dit voorkom je door een aantal keer bewust te oefenen met of- en afstappen.

Verder kun je de spanning van het veertje (+/- schroefje) verstellen. Als je voor het eerst klikpedalen gebruikt kun je die zo ver mogelijk losdraaien, waardoor je makkelijker uitklikt.

schoenplaatje los Klik uit met de goede voet, en vergeet ook niet je schoenplaatjes goed vast te schroeven onder je schoenen, anders ga je zeker onderuit.

Mountainbike, Race of toch combipedalen?

Het is best lastig om het overzicht te bewaren tussen de verschillende pedalen en systemen, daarom leggen we de verschillen uit zodat jij de juiste keuze maakt.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er eigenlijk 2 soorten pedalen zijn:

  • Racepedalen
  • Mountainbikepedalen

Racepedalen

Met Racepedalen zit je strakker in het pedaal zodat alle kracht die je zet optimaal overgebracht wordt op het pedaal. Dit zorgt dat je nog sneller kan fietsen! Een ander voordeel van een racepedaal is dat het pedaal breder is dan een mountainbikepedaal, waardoor de druk van de voet beter kan worden verdeeld. Dit zorgt ervoor dat je minder snel last krijg van brandende voeten en een groter oppervlak hebt om druk op te zetten.

De bij racepedalen van Look en Shimano gebruikte 3-boutsmontage geeft bovendien een stabielere trapervaring. Je knieën zullen daardoor minder draaien en zwabberen dan op een mountainbikepedaal. Hierdoor heb je meer controle als je bijvoorbeeld staand veel kracht zet op een klim.

Bij een racepedaal klik je aan de bovenkant in; doordat de pedalen de juiste gewichtsverdeling hebben draait het pedaal in de juiste stand.

Mountainbikepedalen

Bij mountainbikepedalen kan je altijd aan twee kanten inklikken, tenzij je een combipedaal hebt met aan de ene kant een plat pedaal. Bij een ander mountainbikepedaal is er geen onder of bovenkant, handig als je een technisch parcours aan het afleggen bent en soms even een voetje aan de grond wil zetten en snel daarna weer wil inklikken. Dit is ook handig als je een steile helling opfietst maar het topje net niet haalt.

Verder is het een voordeel bij MTB pedalen dat je niet per se heel strak in het pedaal hoeft te zitten want echte harde rechte stukken zijn er op mountainbike parcoursen niet vaak. Verder heb je meer ruimte om je voet te bewegen dan bij een racepedaal.

Combipedalen en platte pedalen (platformpedalen)

Naast klikpedalen bestaan er ook nog combipedalen en platte pedalen. Het voordeel van een combipedaal is dat als je de fiets zowel voor woon-werk verkeer als sportief gebruikt, je niet telkens je pedalen hoeft te wisselen maar gewoon van kant kan wisselen.

Er zitten ook wezenlijke verschillen in platformpedalen: er zijn basispedalen zoals je die ook op een stadsfiets kunt vinden: eenvoudige pedalen voor een mountainbike of hybridefiets die je op de weg gebruikt. Er zijn daarnaast ook speciale platformpedalen voor op de mountainbike. Dit zijn pedalen met extra veel grip: zo heb je veel controle op een technisch trail of een moeilijke afdaling, maar kun je ook makkelijk een voetje aan de grond zetten als het nodig is.

Shimano SPD of SPD-SL

In de praktijk zien we dat veel wielrenners de SPD pedalen van Shimano voor mountainbikes ook op de racefiets gebruiken. Hier zijn een aantal duidelijke voordelen aan verbonden: de schoenen lopen vaak lekkerder (van en naar het terras bijvoorbeeld) en de pedalen klikken makkelijker in en uit. Daar tegenover staat dat SPD-SL pedalen een ook voor beginners duidelijk voelbaar prestatievoordeel hebben: je zit steviger ingeklikt, hebt meer controle als je gaat staan en kunt meer kracht zetten.

De juiste schoenplaatjes bij het juiste pedaal 

Als je mountainbike- of racepedalen koopt zitten hier altijd schoenplaatjes bij, maar als ze versleten zijn wil je wel weten welke dan onder je schoenen moeten komen. Daarom hebben we hieronder de meest gebruikte schoenplaatjes geselecteerd en kun je naar het overzicht met alle schoenplaatjes.

Let op! Per merk zijn de schoenplaatjes verschillend. Koop dus altijd de plaatjes die passen bij jouw pedalen.

Verschillen tussen 2 en 3 gaats schoenplaatjes:

Als je kijkt naar de schoenplaatjes voor een racepedaal en een een mountainbikepedaal dan valt je iets op, namelijk dat je bij een schoenplaatje van een racepedaal 3 gaten ziet en bij een schoenplaatje voor een mountainbikepedaal 2 gaten. Zo kan je gelijk zien waar de schoen voor bedoeld is. 

Schoenplaatjes met en zonder speling

Voor racepedalen van Look en Shimano zijn er schoenplaatjes met en zonder speling te koop. De standaard met een set pedalen meegeleverde schoenplaatjes hebben wel speling. Het voordeel van schoenplaatjes met speling is dat je de schoenplaatjes minder precies hoeft af te stellen. Je hebt wat speling om jouw knie zo te draaien op de fiets als prettig is (dit doe je vanzelf tijdens het trappen). Het voordeel van schoenplaatjes met minder of helemaal zonder speling is dat dit in theorie efficiënter is.

Vanwege het verhoogde risico op blessures van schoenplaatjes zonder speling adviseren wij altijd de schoenplaatjes met de meeste speling te kopen (6 graden bij Shimano, 9 graden bij Look). Niet voor niets rijden ook veel profrenners gewoon met de plaatjes met speling. Alleen wanneer een te vrij bewegende knie juist voor problemen zorgt adviseren wij gebruik van de plaatjes zonder speling. Laat de plaatjes dan altijd goed afstellen door een professionele bikefitter. Heb jij last van je knieën tijdens het fietsen? Neem dan gerust contact op met onze bikefitters.

Je herkent de speling van schoenplaatjes aan de kleuren: 

Shimano SPD-SL: geel is 6 graden, blauw is 2 graden en rood is 0 graden speling.

Look Keo: rood is 9 graden, grijs is 4,5 graden, zwart is 0 graden speling.

Schoenplaatjes racepedaal:

Schoenplaatjes Mountainbikepedaal:

Of bekijk direct alle schoenplaatjes.

Waar zit bij pedalen het prijsverschil in?

Hoe kan het dat het ene pedaal €150,- kost en het andere pedaal maar €50? De verschillen tussen pedalen zitten vooral in het gewicht, het materiaal en de gebruikte lagers. 

Hoe duurder het pedaal hoe lichter dit wordt. Het verschil tussen een paar goedkope en een paar dure pedalen kan oplopen tot zo'n 100 gram, een gewichtsbesparing van ongeveer 30% ten opzichte van een goedkoper pedaal.

Een kwaliteitsverschil dat ook voor gewone stervelingen belangrijker is, zijn de gebruikte lagers. Een duurder pedaal met gesloten (naald)lagers loopt soepeler, en blijft langer mooi lopen, dan een goedkoper pedaal. Een voordelig pedaal voldoet voor veel mensen uitstekend, maar bijvoorbeeld een Ultegra pedaal fietst ook voor wielertoeristen merkbaar lichter dan een instapmodel van Shimano. Ook zul je minder snel last krijgen van kraakjes, piepjes en tikjes, die ontstaan doordat vuil in een open lagerconstructie terecht komt.

Een belangrijk bijkomend verschil bij racepedalen van Shimano is verder dat de duurdere pedalen (Ultegra en Dura-Ace) platter zijn. Voor wielertoeristen maakt dit niet zoveel uit, maar voor wedstrijdrenners zijn deze pedalen de meerprijs absoluut waard, omdat je met een platter pedaal als je schuin door de bocht fietst langer door kunt blijven trappen (voor je pedaal het asfalt zou raken).

pedaal monteren

Racepedalen:

We hebben onze favoriete racefietspedalen voor je op een rijtje gezet. Zit er niks voor jou tussen? Bekijk dan alle racefietspedalen.

134,99
Waardering:
95%
11% korting
119,99
Waardering:
93%
21% korting
Waardering:
100%
84,99
Waardering:
96%
18% korting

Mountainbikepedalen:

Hieronder staan onze keus mountainbikepedalen. Hierbij is keus uit zowel klik- als flatpedals. Staan jouw pedalen hier niet tussen? Bekijk dan alle mountainbikepedalen.

99,99
Waardering:
96%
15% korting
Waardering:
98%
74,99
Waardering:
94%
7% korting
79,95
Waardering:
95%
37% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
1x11 en 1x12 groepset voor de MTB: Alles wat je moet weten 1x11 en 1x12 groepset voor de MTB: Alles wat je moet weten
Welke binnenband heb ik nodig voor mijn fiets? Welke binnenband heb ik nodig voor mijn fiets?
Alles over mountainbike voorvorken Alles over mountainbike voorvorken