Feedback
Toggle Nav
Winkelwagen

Sportvoeding

Sportvoedingsproducten zijn ontworpen om fietsers van alle niveaus te helpen in hun specifieke voedingsbehoeften te voorzien. Bij langere ritten is het belangrijk om te eten voordat je de 'hongerklop' krijgt. Gels bevatten energie en zijn makkelijk naar binnen te werken. Repen zijn vaak lekkerder, al ze zijn lastiger weg te krijgen. Poeders en dranken voor in je bidon verbeteren de vochtopname en verlagen de kans op uitdroging en kramp in je spieren.

Lees verder...
Filters Filters
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 82

Vanaf
BULKVOORDEEL
Vanaf
Waardering:
85%
BULKVOORDEEL
2,39
Waardering:
86%
BULKVOORDEEL
Vanaf
Waardering:
100%
BULKVOORDEEL
Vanaf
Waardering:
93%
Vanaf
Waardering:
98%
BULKVOORDEEL
Vanaf
Waardering:
87%
BULKVOORDEEL
Vanaf
Waardering:
100%
BULKVOORDEEL
Vanaf
BULKVOORDEEL
Vanaf
Waardering:
100%
Vanaf
Waardering:
93%
BULKVOORDEEL
Vanaf
Vanaf
Waardering:
100%
BULKVOORDEEL
Vanaf
Waardering:
100%
59,99
Waardering:
93%
20% korting
Vanaf
Waardering:
100%
14% korting
Vanaf
BULKVOORDEEL
Vanaf
Vanaf
Waardering:
96%
18,99
Waardering:
100%
34% korting
Vanaf
Waardering:
93%
BULKVOORDEEL
Vanaf
BULKVOORDEEL
13,99
29% korting
13,90
14% korting
per pagina

Waarom wielrennen en voeding belangrijk zijn

Het is geen geheim dat voeding en hydratatie van belang zijn voor een goede sportprestatie. Je kunt dit bereiken met ‘normale’ voeding, maar sportvoeding maakt het makkelijker voor wielrenners om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. De voeding is er namelijk op ontworpen om je prestatie te verbeteren door snelle energie en hydratatie te bevorderen. Daarnaast komt er een stukje gebruiksgemak bij kijken: een gel of reep is wat makkelijker mee te nemen en op te eten dan een banaan of boterham. Vooral intensieve en/of lange trainingen vragen veel van je vocht- en energiereserves.  

Sportvoeding werkt sneller dan een boterham

Waarom zou je dan sportvoeding meenemen in plaats van een boterham of banaan? De voornaamste reden is de snelheid waarop de voedingsstoffen worden opgenomen in je lichaam. Sportvoeding is erop gericht je zo snel mogelijk te hydrateren of je energielevel te verhogen. Een boterham of banaan doet er langer over om dezelfde resultaten te bereiken. 

Is voeding voor alle fietsers belangrijk?

Voor toerfietsers of ‘normale’ fietsers is sportvoeding niet altijd van belang. Ga je bijvoorbeeld een rustig rondje fietsen of fiets je alleen voor woon-werkverkeer? Dan hoef je geen extra energierepen of gelletjes mee te nemen. Als je lange tochten gaat maken, op fietsvakantie gaat of een rit hebt met veel hoogteverschillen is het wel handig om sportvoeding op zak te hebben. Een isotone sportdrank helpt bij een goede hydratatie en een reep of gel geeft snelle energie als je een hongerklop krijgt.

Het beste moment om voeding voor wielrennen te nemen

Er zijn drie momenten waarop je sportvoeding kunt nemen: voor, tijdens en na je training. Voor je training kun je kiezen voor een energiereep met veel vetten en vezels. Die geven je voor langere tijd energie en zijn ook zeer geschikt voor langere ritten. Tijdens je rit kun je wederom kiezen voor een energiereep, maar dan met snelle koolhydraten om je snel te voorzien van energie. Dat is vooral handig bij intensieve ritten. Ook sportdranken zijn ideaal voor tijdens je training om je hydratatie op peil te houden. Voor een echte boost zijn energiegels de beste optie omdat die de meeste energie in korte tijd geven, meer en sneller dan repen. Tot slot kun je na je training kiezen voor herstelrepen of hersteldranken. Herstelrepen bevatten veel eiwitten en zowel repen als sportdranken brengen je energievoorraden weer op peil. Dat is belangrijk omdat je lichaam ook energie nodig heeft om te herstellen. 

Soorten sportvoeding voor wielrennen

Hierboven beschrijven we een aantal vormen van sportvoeding zoals repen, gels en sportdranken, maar je kunt ook kiezen voor kauwtabletten of ampullen. Kauwtabletten zijn geschikt om voor of tijdens je training te nemen en geven je een snelle energieboost. Ampullen zijn een alternatief voor of toevoeging naast je sportdranken. Ze werken hydraterend, maar helpen ook tegen vermoeidheid en kramp in je spieren. 

Sport voeding is ook geschikt als duursport voeding

Wielrennen is een duursport en hoewel we een fietsenwinkel zijn en ons advies daarom voornamelijk op wielrenners focussen, is deze voeding voor vrijwel elke duursport geschikt. Het is bij elke duursport namelijk van belang om gedurende je training of work-out genoeg energie te hebben en gehydrateerd te blijven. Je lichaam en sportvoeding maken daarbij geen onderscheid in het type voeding en ook het moment van inname is voor andere duursporten, zoals hardlopen, hetzelfde. 

Voor meer advies over sportvoeding, zoals een sportvoedingsschema, het verschil tussen repen en dranken en verschillen tussen merken, lees je in ons blog over de juiste sportvoeding tijdens het fietsen.

Lees verder...

Advies van een expert?

Bel 0182-621850, whatsapp of stel je vraag via e-mail


12GO Biking steunt Bikes4Africa

Bikes4Africa steunt fietsgerelateerde projecten in Afrika. Doneer je oude fiets en steun het goede doel.
Lees meer over Bikes4Africa.

loader

Tijdelijke actie: De beste acties die binnenkort aflopen.
Duurzaam: Deze producten zijn duurzaam geproduceerd.
Outlet: De laatste stuks voor een voordelige prijs.
Nieuwe collectie: Deze producten zijn recent aan ons assortiment toegevoegd.
Tweedekans: Deze producten zijn reeds gebruikt maar zijn goed bevonden om aan te bieden. Ze zijn dus 100% in orde en je hebt er de volledige garantie op.

Voor het sporten heb je vooral een goede basis nodig. Een gelletje van tevoren kan helpen. Neem dan een gelletje met isomatulose; dit heeft als voordeel dat de glucose in het bloed veel minder snel stijgt dan bij andere suikers, zodat je geen piek in je bloedsuikerspiegel krijgt.

Tijdens het sporten kies je voor isotone of hypotone sportvoeding. Een gelletje of reepje is makkelijk mee te nemen. Ook kan je een schepje poeder in je bidon doen.

Na het sporten vraagt je lichaam om herstelvoeding. Hiervoor kan je hypertone sportdrank gebruiken, omdat daarin meer koolhydraten zitten dan in je eigen lichaamsvocht. Een herstelreep of hersteldrank is soms nóg beter, omdat de koolhydraten in die producten aangevuld worden met eiwitten, essentieel voor de opbouw en het herstel van je spieren.

Cafeïne zorgt voor extra scherpte in de prestaties. Daarom wordt er in de finale van koersen vaak gebruik gemaakt van reepjes en gels met toegevoegde cafeïne. Denk er hierbij wel aan dat je het op tijd inneemt, omdat de waarden na 30 tot 60 minuten na inname ideaal zijn. Wees wel voorzichtig met het gebruik van cafeïne, overmatig gebruik kan leiden tot ongewenste effecten op lichaam en geest.

2:1 glucose/fructose verhouding Je lichaam is in staat om maximaal 60 gram koolhydraten per uur op te nemen in de vorm van glucose. Gelukkig kan je lichaam ook nog 30 gram koolhydraten opnemen in de vorm van andere soorten suikers, zoals fructose. Je kunt dus met sportvoeding die de 2:1 glucose/fructose verhouding hebben, tot wel 90 gram koolhydraten per uur opnemen! 1:0.8 glucose/fructose verhouding Sportvoeding met een 1:0.8 glucose/fructose verhouding zorgt ervoor dat je lichaam nóg meer koolhydraten kan opnemen, maar liefst 100 gram per uur. Dit is ideaal bij een lange en intensieve inspanning. Bovendien verkleint sportvoeding met deze ratio ook de kans op maag- en darmklachten.