Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Buitenbanden spelen een grote rol bij het mountainbiken. Met de verkeerde band heb je onvoldoende grip, waardoor je bochten moeilijker neemt. Ook kun je een onnodig grote band hebben, waardoor je een te hoge rolweerstand hebt. Het is dan ook zaak dat je de band kiest die past bij wat je met je mountainbike wilt doen. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten mountainbike banden voor allerlei terreinen. In dit blog helpen we jou bij het vinden van de perfecte band voor jouw mountainbike.
Mountainbikebanden verschillen op enkele essentiële vlakken van elkaar. Banden hebben verschillende compounds en profielen, die ervoor zorgen dat niet iedere band voor elk gebruik geschikt is.
De opbouw van banden is altijd hetzelfde. Mountainbikebanden zijn opgebouwd uit verschillende lagen. De eerste laag van de band is het loopvlak. Dit is het stuk dat contact maakt met de grond. De zijkant van de band is de wang, ook wel sidewall genoemd. Onder het oppervlak zit het karkas. Dit verschilt wel per band. Het karkas bevat vaak ook een extra anti-lek laag zodat je minder kans hebt op een lekke band.
De hiel is het laatste stuk van de band. Dit is het gedeelte dat ervoor zorgt dat de band netjes aan de velg klem blijft zitten. De hiel kan echter per band verschillen. Sommige banden hebben een stevige stalen draad door de hiel lopen. In dat geval heb je een zogenaamde draadband. De hiel kan echter ook bestaan uit kleinere draden of vezels, waardoor de band opvouwbaar is. In dat geval spreken we van vouwbanden. Vouwbanden zijn lichter dan draadbanden, maar wel iets duurder.
Het loopvlak van de banden bestaat uit verschillende soorten rubber. Deze verschillende soorten rubber worden compounds genoemd. De meeste merken passen hun rubber aan op de gewenste eigenschappen van een band. Zo heeft een band die veel grip biedt vaak zachter rubber en hebben meer slijtvaste banden harder rubber.
Eenvoudig gezegd hebben hardere banden dus minder grip en zachtere banden meer. Een nadeel van zachtere banden is dat ze sneller slijten. Hier hebben de fabrikanten echter een slimme oplossing op bedacht. De meeste banden bestaan tegenwoordig namelijk uit meerdere soorten rubber. Het loopvlak, wat meestal meer slijt, bestaat uit een ander soort rubber dan de wangen. Hetgeen waar je de banden voor gebruikt, is wat de uiteindelijke verhouding rubber in de band bepaalt.
Threads Per Inch (TPI) geeft aan hoeveel draden er zijn geweven in elke inch van het karkas. Deze draden zijn gemaakt van nylon. Het verschilt per band hoe dik deze draden zijn en hoe dicht ze op elkaar zitten. Een band met een lage TPI heeft vrij dikke nylon draden, terwijl een band met een hoge TPI bestaat uit dunne draden die dicht op elkaar zitten.
Schematische weergave van TPI.
Banden met een hogere TPI zijn hierdoor gevoeliger voor lekrijden, omdat de draden relatief dun zijn. Hier is echter een slimme oplossing op bedacht. Vaak zijn er namelijk twee lagen nylon over elkaar heen gelegd in het karkas, met daartussen een anti-lek laag.
Verder geldt dat hoe hoger je TPI is, hoe soepeler de band en hoe lager de rolweerstand is. TPI speelt dus ook weer een grote rol bij het type band dat je nodig hebt. Zo gebruiken downhill mountainbikers vaak banden met een lage TPI, omdat deze banden een relatief hoge rolweerstand hebben en vrij stug zijn, terwijl wedstrijdrijders een band kiezen met een zo hoog mogelijke TPI, omdat deze banden een lage rolweerstand hebben, waardoor je dus sneller gaat.
Tubeless rijden heeft sinds haar introductie de harten van mountainbikers in een hoog tempo veroverd. Dit is ook niet verrassend. Je rijdt met tubeless banden namelijk zonder binnenband, door een luchtdichte sluiting tussen de band en de velg. Dit brengt voor mountainbikers bijna alleen maar voordelen met zich mee.
Een groot voordeel van tubeless rijden is dat je geen last meer hebt van een binnenband die klemt tegen de velg. Je rijdt hierdoor minder snel lek. Daarnaast heb je minder rolweerstand doordat er geen wrijving meer is tussen de binnen- en buitenband. Verder kun je met een lagere bandenspanning rijden, waardoor je ook meer grip hebt. Wil je alles weten over tubeless banden, lees dan ons blog over tubeless banden.
Tot slot wellicht het belangrijkste aspect van mountainbikebanden: het profiel. Er bestaan zeer veel verschillende soorten profielen, die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben. Je stemt daarom ook je band af op de ondergrond waarop je wilt gaan rijden.
De belangrijkste verschillen in het profiel komen voort uit hoe de noppen zijn geplaatst. Sommige banden hebben relatief korte noppen die dicht op elkaar staan. Deze banden hebben een lagere rolweerstand, maar ook minder grip. Er zijn ook banden met juist relatief veel ruimte tussen de noppen, waardoor je meer grip hebt, maar dus wel weer een hogere rolweerstand. Verder zijn er ook nog banden waarbij de noppen op de zijkant extra groot zijn gemaakt, zodat je meer grip en controle hebt in bochten. De vuistregel voor mountainbikebanden luidt dus: “Een grover profiel geeft betere grip, maar wel een hogere rolweerstand.”
Mountainbikebanden verschillen in profiel, waardoor elke band op een ander type terrein excelleert.
Vaak wordt op het voorwiel van een mountainbike een andere band gemonteerd dan op het achterwiel. Dit is om een optimale balans te creëren tussen snelheid en grip. Je ziet vaak dat op het voorwiel banden met grovere noppen worden gemonteerd, zodat je met het voorwiel altijd voldoende grip hebt bij het insturen van bochten. Op het achterwiel zie je dan vaak banden met een minder grof profiel en een lagere rolweerstand, waardoor je nog wel veel snelheid kunt houden op de trails.
Schwalbe Racing Ray (voorwiel) + Racing Ralph (achterwiel): deze bandencombinatie kies je als je snel wilt gaan. De Racing Ray stuurt scherp, heeft een goede grip in bochten en levert goede prestaties bij het remmen. De Racing Ralph zorgt voor minimale rolweerstand en tegelijkertijd voldoende tractie als je accellereert.
Vittoria Barzo (voorwiel) + Mezcal (achterwiel): deze bandencombinatie is perfect voor Cross Country terrein. Beide presteren goed op droge en natte paden. Als je veel op modderige paden rijdt, kun je beter banden met meer grip kiezen.
Maxxis Ardent (voorwiel) + Ikon (achterwiel): de Ardent is een band die het goed doet in zowel natte als droge omstandigheden. De band heeft goede grip en levert daarbij niet in op snelheid. De Ikon band is ontworpen voor snelheid en heeft ook goede grip.
Nu is het alleen nog een kwestie van de juiste band kiezen voor jouw favoriete trails. Je moet dus goed nagaan of je een allround band wilt, die voor alle omstandigheden geschikt is, of juist een band die specifiek voor één type activiteit geschikt is.
Als je een echte alleskunner wilt, kies je voor een band met noppen die relatief dicht op elkaar zitten en variëren in hoe grof ze zijn. Verder wil je dat de noppen op de zijkant iets hoger zijn, zodat je wel goede grip houdt in de bochten. Voor de allround mountainbiker zijn dit onze aanraders:
Als je over relatief harde en droge paden gaat rijden, wil je een zo laag mogelijke rolweerstand met voldoende grip in de bochten. De noppen zijn dan vaak wat korter en ook op de zijkant zitten geen gigantische noppen. Het nadeel van deze banden is dat ze snel grip verliezen bij nattere omstandigheden. Rijd je dus op harde en droge paden, dan raden we deze banden aan:
Wanneer het recent geregend heeft of de paden van zichzelf vrij zacht zijn wil je wat extra grip hebben, omdat je anders makkelijk de controle verliest in de bochten. Je wilt in zulke gevallen banden met grove noppen, die nog wel relatief dicht op elkaar staan voor een lage rolweerstand. Voornamelijk de noppen op de zijkanten wil je wat groter hebben, voor betere controle. Met de volgende banden behoud je grip op natte en zachte paden:
Als je door de modder of over losse stenen fietst, wil je banden met grote, grove noppen met veel ruimte er tussen. Deze banden zoeken echt een weg door de ondergrond en bieden optimale grip. Ze zijn niet alleen een goede keuze bij slecht weer, maar, vanwege de extreem goede grip, ook voor enduro mountainbikes en downhill mountainbikes. Rijd je dus veel over ruig terrein, dan raden we deze banden aan:
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.
De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.