Advies van een expert?
Bel 0182-621850, whatsapp of stel je vraag via e-mail
We raden aan om tijdens het wielrennen altijd een helm te dragen. De hoge snelheid van een racefiets veroorzaakt mogelijk hoofdletsel bij een valpartij, dus goede bescherming is van essentieel belang. Racefietshelmen zijn lichtgewicht en er zijn grofweg aerodynamische (betere luchtweerstand) en goed-ventilerende helmen (betere vochtregulatie). Daarnaast heb je ook keuze uit verschillende veiligheidssystemen, zoals MIPS, WaveCel of KinetiCore.
Handige informatie: Keuzehulp: Hoe kies je de juiste fietshelm?
Bekijk direct: Fietshelmen | Fietshelmen met MIPS | Fietshelmen met zonneklep
Lees verder...Racefietshelmen zijn ontworpen om bescherming te bieden aan het gehele bovenste deel van het hoofd. Voornamelijk de kruin en het voorhoofd zijn kwetsbaar bij een val op de racefiets, in tegenstelling tot mountainbikehelmen die meer bescherming bieden bij de slaap en het achterhoofd. Daarnaast zijn racefiets helmen meer gericht op goede aerodynamica, laag gewicht en goede ventilatie vergeleken met andere fietshelmen, zoals e-bike helmen. Hieronder leggen we meer uit over die verschillende eigenschappen.
De twee belangrijkste eigenschappen waarin racefietshelmen van elkaar verschillen zijn aerodynamica en de ventilatie. Als jij een lichte racefietshelm met de beste aerodynamica zoekt, is de kans groot dat er relatief weinig ventilerende gaten in de helm zitten. Die helmen zijn voor wielrenners waarvoor snelheid belangrijk is. Fietshelmen met een vizier bieden ook vaak goede aerodynamica. Je kiest daarentegen een goed ventilerende helm als je vaak lange ritten of in warm weer fietst. Dankzij de ventilatie zweet je minder en wordt zweet ook beter afgevoerd. Die helmen zijn echter wel minder aerodynamisch en dus meer geschikt voor wielrenners die comfort zoeken.
Moet je kiezen tussen één van de twee eigenschappen? Nee, tegenwoordig worden er ook veel ‘allround racefietshelmen’ ontworpen die een beetje van beide eigenschappen hebben. Ideaal voor de recreatieve fietsers.
Racefietshelmen zijn meer dan alleen aerodynamica en ventilatie. Zo heb je ook keuze uit verschillende veiligheidssystemen en een zonneklep/vizier. MIPS (meerdere merken), WaveCel (Bontrager/Trek) en KinetiCore (Lazer) zijn de meest voorkomende systemen. De systemen verschillen in techniek, maar zijn er allemaal op gericht om hersenschuddingen, letsel of rotatie-impact te verminderen.
Verder kun je kiezen voor een fietshelm met een zonneklep of een viezier. Een zonneklep geeft meestal net iets meer bescherming tegen het weer (zon, regen en wind) en een normale bril op sterkte beslaat niet onder de zonneklep. Een vizier is meestal doorzichtig en geeft bescherming tegen de regen, wind, insecten en vuil dat van de weg opspringt. Zonnekleppen zijn meestal afneembaar en een vizier biedt meestal extra aerodynamische voordelen.
De juiste maat kiezen voor je racefietshelm is van uiterst belang. Dat doe je door de omtrek van je hoofd ter hoogte van het voorhoofd op te meten. Bij elke helm kun je vervolgens bekijken welke maat geschikt is voor welke hoofdomtrek. De juiste maat is belangrijk zodat je helm stevig en stabiel op je hoofd zit. Als dat niet het geval is biedt de helm niet de volledige bescherming die het zou kunnen bieden. Voor meer advies lees je onze keuzehulp voor fietshelmen.
Veiligheidssysteem
Geen extra veiligheidssysteem: Bij deze helmen zit geen vorm van extra bescherming ingebouwd.
MIPS: MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System. De MIPS technologie is een meebewegende binnenschaal in de helm en heeft de werking van een kreukelzone.
WaveCel: WaveCel is een celstructuur aan de binnenzijde van de Bontrager-helmen. Het is volgens Bontrager, 48 keer effectiever in het voorkomen van hersenschuddingen bij veel voorkomende fietsongevallen dan standaard EPS-schuim.
KinetiCore: KinetiCore is een technologie van Lazer. Net als MIPS is KinetiCore een kreukelzone. Deze zone heeft een blokkenstructuur dat indeukt tijdens impact en zit vast in de helm zelf.
Zonneklep
Een helm uitgerust met een klep beschermt je net wat beter tegen het zonlicht. Daarnaast beschermt de klep je ook tegen laag hangende takken op de MTB en opspattend grind. Bij de meeste helmen is de klep afneembaar.
Insectennet
Sommige helmen zijn uitgerust met een insectennet. Dit netje bevindt zich aan de voorkant van de helm bij de eerste ventilatiegaten. Dit net houdt vliegen en andere insecten tegen tijdens het fietsen.
Padding
De padding in de helm zorgt voor extra draagcomfort tijdens het fietsen. De meeste padding voert het vocht af en heeft anti bacteriële eigenschappen. Bij de meeste helmen is de padding uitneembaar. Hierdoor is deze gemakkelijk te wassen en te onderhouden.