Advies van een expert?
Veiligheid boven alles. In het donker spreekt dat voor zich, maar ook overdag wordt er steeds vaker met verlichting gereden. Deze daytime verlichting zorgt voor extra veiligheid in het verkeer. Het voornaamste verschil tussen de lampen uit onze collectie zit in de sterkte van de lichtbundel. Dit wordt uitgedrukt in lumen. Hoe meer lumen, hoe beter je ziet en gezien kunt worden. Ook handig is dat steeds meer lampen USB oplaadbaar zijn.
Bekijk direct: Koopgids: Welke stadsverlichting heb ik nodig? | Koopgids: LED lampen voor de racefiets of MTB | Voorlichten | Achterlichten
Lees verder...Fietsverlichting: veiligheid boven alles!
Fietsverlichting is in Nederland verplicht op het moment dat het zicht niet voldoende is. Dit is natuurlijk in de avonduren wanneer het donker is, maar dat is ook het geval wanneer het mistig is. De boete voor het niet hebben van correcte verlichting kan al snel oplopen tot €65 per ontbrekend verlichtingsstuk. Je bespaart jezelf daarom een dot geld door gewoon goede verlichting aan te schaffen.
Wat zijn de verschillen in fietsverlichting?
Natuurlijk zijn er de bekende verschillen als een voorlicht en een achterlicht. Een voorlicht moet altijd een geel of wit licht geven en recht vooruit schijnen, terwijl een achterlicht altijd rood moet zijn.
Verder zijn er ook verschillen in hoe veel licht je verlichting geeft. Dit wordt gemeten in het aantal lumen dat geproduceerd wordt door je verlichting. We onderscheiden fietsverlichting in vier groepen.
Fietsverlichting om gezien te worden - tot 50 lumen
Fietsverlichting tot 50 lumen is prima om gezien te worden door je medeweggebruikers. Het licht met 50 lumen is echter niet heel krachtig. Daardoor is het prima geschikt om over goed verlichte wegen te rijden. Wanneer je echter ook de weg voor je wilt verlichten heb je krachtigere verlichting nodig.
Fietsverlichting om het wegdek te verlichten - tot 500 lumen
De fietsverlichting tot 500 lumen wordt gebruikt wanneer je over iets minder goed verlichte stukken moet rijden. Het zorgt ervoor dat de weg voor je goed zichtbaar is. Om ook de omgeving om het wegdek heen te verlichten is het niet krachtig genoeg, maar om voor je uit te kunnen kijken is de verlichting tot 500 lumen meer dan genoeg.
Fietsverlichting om je omgeving te verlichten - tot 1000 lumen
Fietsverlichting tot 1000 lumen is perfect als je in de avonden over echt donkere wegen rijdt. Deze verlichting zorgt namelijk dat je goed het wegdek blijft zien, maar ook de omgeving voor je. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan. Deze verlichting is bovendien uitstekend geschikt voor gebruik op de racefiets. Let er wel op dat je het licht niet te ver naar boven wijst, tegenliggers zullen daar niet blij van worden.
Fietsverlichting voor het pikkedonker - meer dan 1000 lumen
Voor de fietser die graag in het donker door de bossen fietst, bijvoorbeeld over de MTB trails, is er ook fietsverlichting die niet onder zou doen voor een bouwlamp. De fietsverlichting met meer dan 1000 lumen verlicht niet alleen het pad voor je, maar ook de hele omgeving om je heen. Wanneer je dus op zoek bent naar een waar lichtkanon zit met 1000+ lumen helemaal goed.
Energiebron van je verlichting
Klassieke fietsverlichting werkt vaak op basis van de traditionele dynamo. Afneembare fietsverlichting maakt echter gebruik van een iets andere lichtbron. Je hoeft dan niet constant je lamp aan de dynamo te bestigen. Het meest gangbare is fietsverlichting met een interne accu. Deze is vaak USB oplaadbaar, waardoor je eenvoudig gebruik kan blijven maken van de verlichting, zonder batterijen te hoeven wisselen.
Welke fietsverlichting moet ik kopen?
Voor een greep uit onze beste fietsverlichting voor iedere fietser kun je kijken in onze blogs: De beste fietsverlichting voor sportfietsers en de keuzehulp voor stadsfiets verlichting.
Losse verlichting of toch een verlichtsset?
Waneer je fietsverlichting koopt is het mogelijk om zowel je voorlamp als je achterlicht los aan te schaffen. Wanneer je echter beiden nodig hebt is het ook mogelijk om gelijk een verlichtingsset aan te schaffen.
Populaire merken fietsverlichting

USB Oplaadbaar
Wanneer fietsverlichting USB-oplaadbaar is hoef je niet elke keer batterijen te vervangen wanneer deze op zijn. Je laadt de verlichting eenvoudig op aan een USB-aansluiting.
Lichtsterkte
Gezien worden:
Verlichting tot 100 Lumen wordt gebruikt om gezien te worden, je kunt hier geen wegdek mee verlichten.
Wegdek verlichten:
Verlichting met 100 tot 500 Lumen. Met dit type verlichting weet je zeker dat je het wegdek goed kunt verlichten als je rijdt in een minder goed verlichte omgeving.
Omgeving verlichten:
500 tot 1000 Lumen. Dit type verlichting is ideaal voor de onverlichte wegen waar je geen of af en toe een lantaarnpaal vindt.
Alles verlichen:
1000+ Lumen. Als je op onverlichte plekken rijdt en ondertussen goed wilt zien kan je ook kiezen voor verlichting van 1000 of meer Lumen. Wordt veel gebruikt om in het donker door bossen te fietsen.