Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

De beste zadelbreedte bepalen

De beste zadelbreedte bepalen

De juiste zadelbreedte is van het grootste belang om comfortabel te kunnen fietsen. Om lekker op een zadel te zitten moeten je zitbotjes goed ondersteund worden. Je zitbotjes zijn twee uitstekende botjes die zich onderaan je bekken bevinden. De afstand tussen deze botjes is bij iedereen verschillend, daarom zijn er verschillende zadelbreedtes ontwikkeld om deze botjes op de juiste manier te ondersteunen. In dit blog leggen we je graag uit hoe je de juiste zadelbreedte voor jou bepaalt. 

Meer weten over zadels? Lees in dit blog alles over zadels.

Bekijk direct alle fietszadels

299,99
33% korting
Waardering:
99%
Waardering:
90%

Het belang van de juiste zadelbreedte

Wanneer je een te smal zadel hebt zakken de zitbotjes bij elke omwenteling langs het zadel. Hierdoor komt er meer druk terecht op de verkeerde plekken, waardoor een onprettig gevoel ontstaat. Een breder zadel is dan vaak een oplossing om van zadelpijn af te komen, maar een té breed zadel heeft daarentegen ook weer een nadelig effect. Hierdoor kunnen de bovenbenen namelijk langs het zadel gaan schuren. Het is dus belangrijk om een zadel aan te schaffen dat perfect bij jou past. Hoe deze zadelbreedte bepaald wordt leggen we hieronder aan je uit. 

Bekijk direct naar al onze sportieve zadels.

Het bepalen van de juiste zadelbreedte

Je zitbotjes zijn twee uitstekende botjes onderaan de bekken. Omdat deze botten uitsteken kunnen de botjes een afdruk achterlaten. Om deze afdruk te kunnen meten gebruiken wij in de winkel een laag krukje met een gelpadding. Door een laag krukje te gebruiken en de benen iets vooruit te plaatsen ontstaat er meer druk op de kont en ontstaat er een mooiere afdruk. Bij een voorovergebogen fietshouding kantelt het bekken.

Als het bekken naar voren kantelt wordt de afstand tussen de zitbotten kleiner. Dat betekent dat hoe dieper de zit, hoe smaller het zadel. Dit is dan ook de reden waarom racezadels smaller zijn dan de zadels die gebruikt worden op toer- en stadsfietsen. Het is daarom van belang om tijdens de meting net zo ver naar voren te buigen als wanneer je op de fiets zou zitten. 

Wanneer je langs komt in de winkel hebben we een gelplaat waarmee we exact de afstad tussen je zitbotjes kunnen meten. Na een paar seconden zitten op de plaat staat er een afdruk van de zitbotjes in de gelpadding. Van zowel de linker- en de rechterafdruk bepalen wij het centrum en meten de afstand tussen het centrum van beide afdrukken op. Dit is jouw unieke zitbotbreedte in millimeters.

Ook thuis kun je gemakkelijk je zitbotjes meten. Volg de stappen hieronder om tot het beste resultaat te komen. 

Zelf je zitbotjes meten

Kosten: €0

Tijd: Ongeveer 5 minuten

Benodigdheden:

  • Een stuk golfkarton
  • Een pen
  • Een meetlint

Stap 1

Pak een stuk karton wat goed indrukt, bijvoorbeeld een stuk golfkarton.

De beste zadelbreedte bepalen 12GO Biking

Stap 2

Leg het karton op een ondergrond die stevig genoeg is om met je volle gewicht op te zitten. Zorg dat je 2 tot 5 minuten in dezelfde positie blijft zitten om de afdrukken heel duidelijk te maken. 

Tip: Gebruik een krukje, zodat je ook iets meer gehurkt zit.

Stap 3

Als je weer opstaat, zijn er afdrukken van je zitbotjes te zien op het karton. Zet een kruisje in het midden van de afdrukken en meet de afstand tussen de twee kruisjes. Dit is de afstand tussen je zitbotjes.

De beste zadelbreedte bepalen 12GO Biking

Het kiezen van het juiste fietszadel

De gemeten zitbotbreedte helpt bij het kiezen van de juiste zadelbreedte, maar er is geen standaard afstand die bij de zitbotbreedte opgeteld kan worden om tot het juiste zadel te komen. Daarom hebben wij een maattabel voor sportieve zadels gemaakt. In dit overzicht is te zien welke zadelmaat per merk bij jouw zitbotbreedte past. 

Voor dames worden door een aantal merken andere breedte maten gebruikt, omdat dames gemiddeld een grotere afstand tussen de zitbotjes hebben. 

Maattabel sportzadels

Waardering:
90%
Waardering:
100%
150,-
33% korting
329,-
39% korting

Zadelbreedte kiezen op basis van zitbotbreedte

Als je al weet welke maat zadel bij jou past, of je hebt een manier om het thuis op te meten, dan kan je in dit overzicht hieronder vinden. Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen, kom dan gewoon even langs in de winkel voor een gratis meting.

Zitbotbreedte 8,5 tot 10,5 centimeter

Is de afstand tussen je zitbotjes tussen de 8,5 en 10,5 centimeter? Dan is een zadelbreedte van 121 tot 130 mm de beste keuze, maar ook een fietszadel met een breedte van 131 tot 140 mm is een goede optie. In deze categorie wordt geen onderscheid gemaakt tussen fietszadels voor heren of dames, omdat de zitbotafstand bij vrouwen over het algemeen groter is.

Bekijk direct alle fietszadels met een zadelbreedte van 121 tot 130 mm of een fietszadels met een zadelbreedte van 131 tot 140 mm.

Zitbotbreedte rond de 11 tot 13 centimeter

Een zadelbreedte van 142 mm raden wij aan voor zitbotjes rond de 11 tot 13 centimeter. Het aanbod in deze categorie varieert in merken maar ook in de vorm. De vorm is belangrijk voor de manier waarop jij op je fiets zit. Fietsers die veel met de heupen bewegen hebben baat bij een zadel met een ronde achterkant. Fietsers die het bovenlichaam weinig bewegen hebben meer baat bij een plat zadel. Neem dit mee in de brede keuze voor de zadels in deze categorie. 

Bekijk hier alle fietszadels met een zadelbreedte van 141 tot 150 mm.

Heren

299,99
33% korting
Waardering:
99%
Waardering:
100%

Dames

Waardering:
100%
329,-
39% korting
Waardering:
100%

Zitbotbreedte van 13 centimeter of meer

Bij een zitbotbreedte van meer dan 13 centimeter raden wij een zadel aan van rond de 152 mm zadelbreedte. De meeste van deze zadels komen met een uitsparing. Een uitsparing neemt de druk weg bij je genitale zones en bevordert de bloedstroom. 

Bekijk hier alle fietszadels met een zadelbreedte van 151 tot 160 mm.

Heren

Waardering:
99%
Waardering:
100%
Waardering:
96%

Dames

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
1x11 en 1x12 versnellingsgroepen: Alles wat je moet weten 1x11 en 1x12 versnellingsgroepen: Alles wat je moet weten
Welke binnenband past op mijn fiets? Welke binnenband past op mijn fiets?