Advies van een expert?
Bel 0182-621850, whatsapp of stel je vraag via e-mail
Als je met hoge snelheid op je racefiets rijdt, is het belangrijk dat je goed licht hebt zodat andere weggebruikers je op tijd zien. Vooral in het donker, maar ook overdag komt fietsverlichting goed van pas. Verlichting voor op de racefiets is verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten en maten.
Lees verder...Er zit weinig verschil in de verlichting voor normale fietsen vergeleken met racefiets verlichting. Je hebt echter weinig mogelijkheden om verlichting te monteren op je racefiets omdat er weinig bevestigingspunten zijn, zoals een bagagedrager op een normale fiets. Daarom is racefiets verlichting meestal voorzien van een elastiek of strap om de verlichting mee te monteren. Je kunt de verlichting daarmee makkelijk monteren en demonteren zodat je niet onnodig met extra gewicht fietst.
Daarnaast raden we aan om verlichting met een sterkte van minimaal 500 of meer lumen aan te schaffen als je vaak in het donker fietst. Racefiets verlichting van minimaal 500 lumen geeft je namelijk zicht op onverlichte wegen, wat wel zo handig als je 30 kilometer per uur fietst.
Er zijn verschillende soorten verlichting voor de racefiets die ervoor zorgen dat je zowel goed zichtbaar bent als voldoende zicht hebt tijdens je ritten. Zo zijn er voorlichten, achterlichten, oplaadbare verlichting en verlichtingssets. De voorlichten zijn verkrijgbaar in verschillende lichtsterktes en oplaadbare verlichting is ideaal voor als je lange tochten maakt. Die hebben namelijk meestal een lange levensduur en zijn tevens duurzamer. Tot slot zijn er verlichtingssets beschikbaar die bestaan uit een voor- en achterlicht, ook hier vind je oplaadbare verlichting tussen. Die zijn meestal voordeliger dan losse fietslampen voor de racefiets.
Bij het kiezen van de juiste verlichting voor de racefiets zijn er een aantal kenmerken van belang: het aantal lumen (oftewel de lichtsterkte), de accuduur en de bevestiging. Zoals eerder aangegeven raden we een fietslicht met lichsterkte van minimaal 500 lumen aan, die verlichting namelijk de weg voor je en dat is fijn voor onverlichte wegen in het donker. Je kunt ook kiezen voor een racefiets lamp met minimaal 1000 lumen, die biedt genoeg verlichting om de hele omgeving te verlichten waardoor je ook op volle snelheid kunt fietsen in het donker.
Als je vaak verlichting gebruikt, niet regelmatig je batterij wil vervangen of zo min mogelijk wil opladen is een batterij met een lange levensduur een aanrader. Welke accuduur bij jou past hangt af van je persoonlijke wensen. Tot slot is het belangrijk om te checken of de verlichting op je fiets past. De meeste wielrenners bevestigen verlichting aan hun zadelpen en stuur, check daarom of de strap of het elastiek om de diamter van jou zadelpen en stuur passen.
Energiebron
Verlichting voor op de fiets heeft stroom nodig. Er zijn verschillende manieren waarop een licht aan stroom kan komen.
USB-oplaadbare accu:
Deze accu is geïntegreerd in het licht. Je kunt de accu van het licht gemakkelijk opladen met een oplader. Na een aantal uur gebruik is de accu weer leeg en moet deze opnieuw opgeladen worden.
Accu van elektrische fiets:
Sommige verlichting kan via kabels worden aangesloten op de accu van je elektrische fiets. Wanneer je het licht nodig hebt, kun je gebruik maken van de stroom in de accu van je fiets om het licht te voeden. Je hoeft bij deze verlichting niet na te denken over batterijen of opladen.
Losse batterijen:Bij deze verlichting wordt de stroom voorzien door batterij(en). Het verschilt per licht welke batterijen ze nodig hebben en hoe veel. Vaak worden de eerste batterijen meegeleverd. Als deze leeg zijn kun je ze gemakkelijk weer vervangen.
Dynamo:
Door je fietsverlichting aan te sluiten op de (naaf)dynamo van je fiets, wek je de benodigde stroom op door te fietsen.
Lichtsterkte
Gezien worden:
Verlichting tot 100 Lumen wordt gebruikt om gezien te worden, je kunt hier geen wegdek mee verlichten. Deze verlichting is vooral handig voor overdag of in de regen. Ook als je door goed verlichte gebieden fietst zijn deze lichten toereikend.
Wegdek verlichten:
Verlichting met 100 tot 500 Lumen. Met dit type verlichting weet je zeker dat je het wegdek goed kunt verlichten als je rijdt in een minder goed verlichte omgeving.
Omgeving verlichten:
500 tot 1000 Lumen. Dit type verlichting is ideaal voor de onverlichte wegen waar je geen of af en toe een lantaarnpaal vindt.
Alles verlichten:
1000+ Lumen. Als je op onverlichte plekken rijdt en ondertussen goed wilt zien kan je ook kiezen voor verlichting van 1000 of meer Lumen. Wordt veel gebruikt om in het donker door bossen te fietsen.
Bevestiging
Elastische band
Veel fietsverlichting wordt geleverd met een siliconen band die genoeg elasticiteit heeft om op veel verschillende plekken gemonteerd te kunnen worden. Denk daarbij aan je stuur(pen) of zadel(pen)
Schroeven
Vaste fietsverlichting moet op je fiets gemonteerd worden met schroeven. Vaak worden de schroeven meegeleverd en kun je de verlichting gemakkelijk monteren met een schroevendraaier.
Klemband
Anders dan een elastische band, is een klemband niet rekbaar. Een klemband klemt om een buis heen en kan stevig worden aangedraaid via een draaiknopje of door middel van één of meerdere schroeven.
Kliksysteem
Enkele verlichting kan worden vastgezet met een kliksysteem. Dit kan alleen als je een daarvoor geschikte fiets of houder hebt.