Feedback
Toggle Nav
Winkelwagen

Technische tips: het vervangen van je derailleurwielen

Technische tips: het vervangen van je derailleurwielen

De grootste slijtagedelen van de aandrijflijn van je fiets bestaan uit je ketting, kettingbladen, cassette en derailleurwielen. Laatstgenoemde wordt nog wel eens vergeten wanneer men zelf onderhoud aan de fiets verricht, maar om je aandrijflijn optimaal te laten functioneren is het zeker aan te raden om ook je derailleurwielen tijdig te vervangen. In dit blog leggen wij aan je uit hoe je dit doet en waar je op dient te letten bij de aanschaf en montage van nieuwe derailleurwielen Dit blog is onderdeel van een aantal technische blogs waarin we uitleg geven over verschillende componenten en hoe je deze het beste zelf kunt vervangen. Deze aflevering: het vervangen van je derailleurwielen.

Wanneer moeten derailleurwielen vervangen worden?

Derailleurwielen kunnen met goed onderhoud erg lang meegaan, maar het blijven slijtageonderdelen en zullen uiteindelijk vervangen moeten worden. Er zijn twee tekenen waaraan je kunt zien dat een derailleurwiel versleten is. Het eerste teken is afgesleten tandjes; deze worden vaak erg puntig en zullen een negatief effect hebben op de schakelprestaties.

Versleten derailleurwielen puntig

De andere manier om te controleren of de derailleurwielen aan vervanging toe zijn, is door te voelen of ze met veel weerstand draaien. Dit kun je het beste doen wanneer de ketting los is of wanneer je het derailleurwiel hebt gedemonteerd. Als ze erg stroef draaien dan zijn ze aan vervanging toe.

Aanschaf nieuwe derailleurwielen

Bijna ieder derailleur heeft wel zijn eigen, specifieke derailleurwielen. Dit maakt het erg gemakkelijk om de juiste derailleurwielen te vinden en zorgt er daarnaast voor dat de kwaliteit en pasvorm altijd exact hetzelfde is. Dit wil echter niet zeggen dat het niet mogelijk is om derailleurwielen te gebruiken van een ander merk. Verschillende fabrikanten – Tacx, BBB – bieden namelijk meerdere universele derailleurwielen aan met een prima kwaliteit. Let er hierbij wel goed op dat je derailleurwielen aanschaft voor het juiste aantal versnellingen van je huidige versnellingsgroep en hoeveel tanden elk tandwiel heeft.

Waardering:
100%
Waardering:
73%
Waardering:
93%
Adviesprijs 28,99

Klik hier voor al onze derailleurwielen

Derailleurwielen vervangen

Wanneer je de juiste derailleurwielen hebt aangeschaft kun je deze vervolgens gaan vervangen. Hiervoor is het handig om in het bezit te zijn van het volgende gereedschap:

Het vervangen van je derailleurwielen is een stuk gemakkelijker wanneer je je fiets in een werkstandaard plaatst. Hierdoor is het mogelijk om je achterwiel te verwijderen en betere toegang te verkrijgen tot de kooi van je achterderailleur. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat er geen spanning meer op je ketting staat. Vervolgens kun je aan de slag met het (de)monteren van je derailleurwielen:

  1. Demonteer het onderste derailleurwiel. Draai hiervoor de inbusbout van het onderste derailleurwiel los en verwijder deze vervolgens uit de kooi. Leg het boutje apart en onthoud goed dat deze bij het onderste derailleurwiel hoort.
  2. Demonteer het bovenste derailleurwiel. Draai hiervoor de inbusbout van het bovenste derailleurwiel los. Hierdoor komt niet alleen het derailleurwiel los, maar zal ook de achterkant van de kooi loskomen. Leg het boutje apart en onthoud opnieuw goed bij welk derailleurwiel deze hoort
  3. Maak het geheel schoon. De kooi van je derailleur is normaal gesproken lastig te bereiken en schoon te maken. Maak er dan ook gebruik van dat de kooi nu is gedemonteerd!
  4. Monteer de nieuwe derailleurwielen. Monteer allereerst het bovenste derailleurwiel samen met de kooi. Vervolgens kun je ook het onderste derailleurwiel monteren. Let er hierbij goed op dat de ketting op de juiste manier door de kooi loopt en je de juiste inbusbouten gebruikt. Daarnaast is het van belang om te weten dat het onderste en bovenste derailleurwiel niet altijd identiek zijn. Hou ook rekening met de draairichting van het derailleurwiel, dit wordt aangegeven met een pijltje. Beide zijn te herkennen aan de opdruk op het derailleurwiel:
  • Shimano: G-pulley (boven) en T-pulley (onder)
  • Tacx: Upper (boven) en Lower (onder)
  • SRAM: U (boven) en L (onder)
  • Campagnolo: Upper (boven) en Lower (onder)

Ketting door derailleur kooi

Ketting op juiste en onjuiste manier door derailleurkooi

Plaats vervolgens het achterwiel terug en check of alles naar behoren functioneert

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen
In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen! In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen!
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB