Advies van een expert?
Bel 0182-621850, whatsapp of stel je vraag via e-mail
Een hardtail mountainbike is te herkennen aan de enkele vering die in de voorvork zit. Omdat we in Nederland geen hele ruwe trails hebben is een hardtail vaak al genoeg om hard te kunnen rijden. Daarnaast is een hardtail ook heel speels vergeleken met de zwaardere fully MTB's. En doordat je alleen demping hebt in je voorvork heb je minder weerstand op verharde wegen dan op een fully, waarbij je ook een achterdemper hebt.
Bekijk direct: Mountainbike keuzehulp | Full Suspension Mountainbikes | Mountainbike aanbiedingen
Lees verder...Een hardtail mountainbike kenmerkt zich door één vering, in de voorvork. Met een hardtail MTB kun je vol vertrouwen op technische trails rijden. De stijve achterkant geeft je de nodige controle bij het nemen van scherpe bochten en het overwinnen van obstakels. Of je nu beginner bent of een ervaren rijder, een hardtail mountainbike is een geweldige keuze voor iedereen die plezier wil hebben op de trails.
Hardtail mountainbikes zijn in alle soorten en maten te krijgen. Het zijn dan ook zeer veelzijdige fietsen. In het Nederlandse landschap zie je dan ook voornamelijk hardtails. Doordat een hardtail alleen vering in de voorvork heeft, en dus geen achterdemper, accelereert een hardtail een stuk sneller dan een full suspension. Daarnaast behoud je door de hogere stijfheid makkelijke je snelheid over relatief effen terrein. Het nadeel aan een hardtail is echter wel dat schokken die op het achterwiel komen direct door de rijder worden opgevangen.
Zoals genoemd, zie je in Nederland voornamelijk hardtail mountainbikes. Veel trails zijn namelijk niet heel ruw waardoor een hardtail 9 van de 10 keer de klus wel kan klaren. Verder zijn hardtails beter geschikt voor gebruik op verharde wegen. Doordat je alleen demping hebt in je voorvork heb je minder weerstand op verharde wegen dan op een fully, waarbij je ook een achterdemper hebt. Lees alles over de keuze tussen een hardtail of een fully.
Hardtails hebben vaak ook een speelser rijgedrag dan full suspension mountainbikes. Ook zit er een grote variatie in de geometriën. Sommige hardtails hebben een geometrie die volledig gericht is op comfort, terwijl andere hardtails een agressieve geometrie hebben die gericht is op het neerzetten van toptijden.
Bij 12GO Biking hebben we een grote collectie mountainbikes. De collectie reikt van instapmodellen, tot hoogwaardige modellen die ook door wedstrijdrijders worden gebruikt. Voor het frame is er ruime keus in zowel aluminium als carbon frames. Ook op het gebied van voorvorken is er veel keus. Zo kun je kiezen voor een hardtail met een coilvering, of ééntje met een luchtgeveerde voorvork.
Weet je al precies welke fiets je wilt hebben? Dan kun je de fiets online bestellen en wordt deze zo snel mogelijk thuis bezorgd! De fiets is dan 100% rijklaar, zodat je er direct mee naar de trails kan! Twijfel je nog? Dan kun je altijd contact opnemen met de klantenservice, die helpt je graag verder bij het kiezen van jouw droomfiets!
Wil je toch liever eerst de fiets uittesten? Dan kan je langskomen in de winkel! Bij 12GO hebben we altijd een ruime voorraad mountainbikes en een team van experts die jou graag op weg helpen, zodat je altijd met een bij jou passend model naar huis gaat! Daarnaast kan je gebruik maken van onze direct mee service, wanneer de fiets op voorraad is in de winkel, zodat je niet na aanschaf nog moet wachten tot je fiets klaar is.
Lichaamslengte
Kies hier jouw lichaamslengte. Dit filter laat je de fietsen zien die een framemaat hebben die geschikt is voor jouw lichaamslengte.
Lichaamslengte
Kies je lichaamslengte waarmee wij de juiste maat dames- en herenfietsen hebben gekoppeld en combineer met de gewenste levertijd om de beschikbare fietsen te filteren.
Lichaamslengte
Kies je lichaamslengte waarmee wij de juiste maat dames- en herenfietsen hebben gekoppeld en combineer met de gewenste levertijd om de beschikbare fietsen te filteren.
Lichaamslengte
Kies je lichaamslengte waarmee wij de juiste maat dames- en herenfietsen hebben gekoppeld en combineer met de gewenste levertijd om de beschikbare fietsen te filteren.
Levertijd
Model
Gebruik mountainbike
Cross Country
Cross Country (XC) fietsen zijn gericht op pure snelheid en efficiëntie. XC-parcours bestaan uit singletracks van niet meer dan 60 cm breedte en hebben relatief weinig hoogteverschil.
Trail
Trail rijden is iets avontuurlijker dan Cross country. Je komt iets grotere obstakels tegen en je bent niet vies van een klimmetje, zolang de afdaling maar voldoende spanning met zich meebrengt.
Enduro
Enduro ritten gaan voornamelijk bergaf. De fietsen zijn een stuk minder gericht op trapefficiëntie door de lange veerweg, maar blinken uit in de technische en uitdagende afdalingen. Enduro rijden gebeurt veel in hiervoor ingerichte bikeparks met gave sprongen en enorm snelle bochten.
Downhill
De fiets is speciaal ontworpen voor de meest gevaarlijke en steile afdalingen.
Maat wielen
De wielmaat bepaalt de wendbaarheid en rolweerstand. Hoe groter de wielmaat hoe minder rolweerstand. Hoe kleiner de wielmaat hoe meer wendbaarheid.
Tegenwoordig worden bijna alle mountainbikes uitgerust met 29 inch wielen. Soms kiezen merken er nog voor om op kleinere maten of op specifieke modellen nog 27,5 inch wielen te hanteren.
Framemateriaal
Aluminium: Het meest gebruikte materiaal. Er zijn verschillende soorten aluminium, het ene frame is daardoor lichter dan het ander.
Carbon: Lichter en stijver dan aluminium. Verkrijgbaar in veel verschillende soorten die zorgen voor andere rijeigenschappen. Zo zijn er vrij harde carbon frames maar er zijn ook modellen die juiste gericht zijn op meer comfort. Wil je meer weten over Carbon frames? Zie onze blog over carbon frames.
Versnellingen
Aanduiding hoeveel versnellingen er op de fiets zitten.
Naafversnelling: De versnellingen zitten alleen in de achternaaf, er wordt één getal gebruikt om het aantal versnellingen aan te duiden.
Derailleurversnelling: Je schakelt over verschillende tandwielen. Er wordt gebruik gemaakt van een 'x' aanduiding. Het getal voor de x is het aantal tandwielen bij de crank, het getal achter de x het aantal versnellingen dat je op de cassette hebt.
Versnellingsgroep
Het verschil tussen de verschillende versnellingsgroepen zit in duurzaamheid, kwaliteit en gewicht. Duurdere versnellingsgroepen zijn lichter, duurzamer en schakelen beter onder belasting.
In onze blogs vind je alles over de verschillende merken en groepen.
Shimano racefietsgroepen
Shimano MTB groepen
Sram racefietsgroepen
Sram MTB groepen
Shimano naafversnellingen
Type rem
Velgremmen worden voornamelijk gebruikt op racefietsen en op (elektrische) stads- en hybride fietsen.
Mechanische schijfremmen hebben meer remvermogen in slechte omstandigheden dan velgremmen. Ze zijn niet zo goed te doseren als hydraulische schijfremmen.
Hydraulische schijfremmen hebben de meeste remkracht en zijn het best te doseren. Deze remmen presteren goed onder alle omstandigheden.
Nog niet zeker welke remmen je wil op je nieuwe racefiets? Lees er alles over in ons blog Kies je racefiets: Schijfrem of velgrem!
Type voorvork
Coilvering wordt gebruikt bij de instapfietsen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een springveer
Luchtvering werkt op lucht en is af te stellen op het gewicht of voorkeuren van de berijder. Door het ontbreken van de springveer is de voorvork ook een stuk lichter.
Bij de Vaste vork is er geen sprake van vering.
Lees hier alles over voorvorken op de fiets.
Veerweg mountainbike
Mountainbikes met meer veerweg zijn beter geschikt voor het rijden van ruige trails en nemen van grotere drops en sprongen. Meer veerweg betekent wel dat de fiets minder snel is op klimmetjes.
100-110 mm: Meest gebruikte en gekozen veerweg. Ruim voldoende voor Nederlandse parcoursen.
120 tot 150mm: Erg veelzijdig in de Benelux. Uitstekend om hard naar beneden te knallen terwijl ook klimmetjes nog goed te doen zijn.
150 tot 190mm: Voor MTBs waar klimmen minder belangrijk is dan dalen. Geschikt voor zeer ruig terrein en extreme parcoursen.
Meer dan 190mm: Gemaakt voor de meest extreme afdalingen.
Lock-out voorvork
Met een lock-out kan de voorvork worden vastgezet waardoor de vork niet of nauwelijks meer veert. Dit is handig op verharde wegen of tijdens het klimmen.
Door gebruik van de lock-out gaat er minder kracht verloren in de vering.
De lock-out vanaf het stuur heeft als voordeel dat je je handen aan het stuur kunt houden.
As voorwiel
As achterwiel