Onze winkel is open

Menu
Datum:
23 september 2017
Door:
Tim
Delen

Nieuwe racefiets: carbon of aluminium frame?

De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest in de fietswereld, maar de grootste is toch wel de opkomst van carbon. Ondanks dat er steeds meer carbon gebruikt wordt in de fietswereld blijft de meest gestelde vraag of er nu gekozen moet worden voor een racefiets  met een carbon of aluminium frame. Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig, maar in deze blog zullen we proberen hier een antwoord op te geven. Dit doen we door de voor –en nadelen van beide materialen te bespreken, maar eerst gaan we wat dieper in op het productieproces van carbon frames.

Ga direct naar: Racefietsen met carbon frame / Racefietsen met aluminium frame

Fiets met Carbon Frame

Carbon frames: het productieproces

De eerste carbon frames waren in vergelijking met de toen al bestaande aluminium frames een stuk duurder, maar de productie van dit materiaal is steeds voordeliger geworden. Hierdoor wordt er tegenwoordig steeds meer gebruik van gemaakt naast de productie van frames. Denk bijvoorbeeld aan fietsschoenen, maar ook bij sturen, stuurpennen en wielen is dit materiaal niet meer weg te denken.

Tijdens het productieproces kunnen de eigenschappen van carbon bepaald worden. Tijdens dit proces kan de sterkte, stijfheid en het gewicht van het frame op verschillende manieren beïnvloed worden. Het productieproces van een carbon frame is onder te verdelen in 3 stappen: het selecteren en weven van de vezels, het creëren van een composiet materiaal en het maken van het frame.

Het selecteren en weven van de vezels

Carbon is een samengesteld materiaal dat bestaat uit carbonvezels en hars. De gebruikte carbonvezels zijn van invloed op de eigenschappen van het frame, omdat deze de stijfheid en sterkte van het frame bepalen. Maar met alleen losse vezels is nog geen frame te maken. Hiervoor moeten de vezels eerst geweven worden in een bepaald patroon (zie afbeelding hieronder) om zo een sterk geheel te kunnen vormen. De keuze voor de gebruikte vezels en het patroon zijn bepalend voor de uiteindelijke prijs van het frame, omdat stijve en sterke vezels nu eenmaal duurder zijn en er in bepaalde structuren meer vezels gebruikt worden.

carbon 1k
De verschillende weefstructuren van carbon waarbij van links naar rechts steeds meer carbonvezels gebruikt worden.

Het creëren van een composiet materiaal

Met de geweven vezels wordt vervolgens een composiet materiaal gecreëerd. Dit klinkt redelijk technisch, maar dit is niets meer dan dat de ruimtes tussen de geweven vezels worden opgevuld met hars. Als er een patroon gekozen is waarbij veel vezels gebruikt zijn (zie patronen hierboven), is er ook minder hars nodig om deze ruimtes op te vullen. Deze frames zijn dan ook duurder, omdat de hars goedkoper is dan carbon vezels. Wanneer de hars is uitgehard wordt het materiaal in vellen gesneden die gebruikt kunnen worden tijdens de volgende stap; het maken van het frame.

Het maken van het carbon frame

Dit is de belangrijkste stap tijdens het productieproces. Niet alleen omdat het uiteindelijke product gemaakt wordt, maar ook omdat juist hier de specifieke rijeigenschappen bepaald kunnen worden. Om een frame te maken worden verschillende lagen van het eerder gemaakte composiet materiaal om een latex mal gelegd. Daarbij kan voor ieder gedeelte van het frame een ander soort composiet materiaal gebruikt worden. Zo kan bijvoorbeeld meer stijfheid gecreëerd worden bij het balhoofd en de trapas, terwijl andere delen van het frame, bijvoorbeeld de achterbrug, juist minder stijf worden gemaakt. Hierdoor blijft het comfort behouden maar worden je krachten wel direct overgebracht. Een frame waarbij alleen maar de meest sterke en stijve vezels gebruikt worden zal dus heel erg oncomfortabel rijden. 

Cube Racefiets van Carbon

Een aantal voorbeelden 

Ondanks al deze informatie kan het nog best lastig zijn om de verschillen tussen carbon frames op het blote oog te zien. Aan de hand van een aantal voorbeelden zullen we dit proberen duidelijker te maken. Hieronder hebben we een onderscheid gemaakt tussen fietsen met een carbon frame van het hogere segment, het middensegment en het instapsegment. 

Hoge segment

Dit zijn de echte racers, enorm stijf en laag in gewicht. Doordat deze frames zo licht en stijf zijn zul je wel iets inleveren wat betreft comfort. Voor deze frames zijn de meest stijve en sterke carbonvezels gebruikt en zo min mogelijk hars. Daarnaast is er een weefpatroon gebruikt waarbij de vezels zo dicht mogelijk tegen elkaar aan liggen. 

Madone SLR 9 eTAP AXS 2020
 • Madone SLR 9 eTAP AXS 2020
 • Madone SLR 9 eTAP AXS 2020
 • Madone SLR 9 eTAP AXS 2020

Trek Madone SLR 9 eTAP AXS 2020

(1)

<p>De Trek Madone SLR 9 eTap AXS Disc is misschien wel de allerbeste fiets die Trek op de markt heeft. Alles aan deze fiets klopt! Zo is het frame natuurlijk volledig van carbon en de kabels zijn volledig weggewerkt in het frame. Dit maakt de fiets niet alleen heel aero is, maar dat hij er ook nog eens supersnel uitziet! Dankzij zijn lage gewicht is deze fiets in zowel vlakke als heuvelachtige omgevingen zeer goed te gebruiken. Wanneer je met deze fiets aan komt rijden weet je in iedergeval zeker dat je een enorme voorsprong hebt op de concurrentie! De hydraulische schijfremmen zorgen ervoor dat je altijd voldoende remvermogen hebt en onder alle weersomstandigheden maximale controle over je fiets hebt.</p>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Sram Force eTap AXS
Versnellingen
2 x 12
Type rem
Hydraulische schijfremmen
Type racefiets
Aero

Kom langs voor de beste deal!

€ 11.69900
Zero SLR Disc Superlight Custom
 • Zero SLR Disc Superlight Custom
 • Zero SLR Disc Superlight Custom

Wilier Zero SLR Disc Superlight Custom

<p>Dit is de configuratie voor de Wilier Zero SLR Superlight versie, de Superlight vesie kenmert zich door afmontage van de hoogste kwaliteit (Shimano Dura-ace DI2 of&amp;nbsp;SRAM RED AXS), Wilier Triestina ULT38KT Carbon Tubolar wielset en een lichter zadel (Selle Italia SLR Boost Carbon Kit). Net zoals bij de reguliere versie is er keuze uit 3 verschillende kleurstellingen, zijnde; velvet red, black/white en admiral blue.</p>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano Dura Ace Di2, Sram Red eTap AXS
Versnellingen
2 x 11
Type rem
Hydraulische schijfremmen
Type racefiets
Normaal, Klimfiets
Vanaf € 11.10000
Systemsix Hi-Mod Dura-Ace Di2 2020
 • Systemsix Hi-Mod Dura-Ace Di2 2020
 • Systemsix Hi-Mod Dura-Ace Di2 2020

Cannondale Systemsix Hi-Mod Dura-Ace Di2 2020

<p>Als je opzoek bent naar een fiets waarmee je alle concurrentie achter je laat, dan heb je met de SystemSix Hi-Mod Dura-Ace Di2 de ideale fiets gevonden. Niet alleen ziet de SystemSix er heel snel uit, het is de snelste door de UCI goedgekeurde fiets. Voor het 2020 model is het het frame bijna volledige zwart, wat de fiets een speciale uitstraling geeft, de letters Cannondale zijn niet meer zo aanwezig als vorig jaar. De fiets is afgemonteerd met de beste groep van Shimano Dura-Ace Di2, met dit elektronische schakelsysteem is iedere klik met je shifter raak. De kabels zijn volledig weggewerkt in het frame wat de fiets niet alleen nog aerodynamischer maakt, ook de kabels slijten zo minder snel en het geeft een ontzettend mooie uitstraling.</p>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano Dura Ace Di2
Versnellingen
2 x 11
Type racefiets
Aero
€ 10.49900

Middensegment

De frames uit het middensegment zijn iets zwaarder dan de frames uit het hogere segment, maar bieden hierdoor ook wat meer comfort. De weefstructuur die gebruikt is laat bij deze frames iets meer ruimte tussen de vezels en deze vezels zijn ook iets minder stijf. 

Addict 10 Disc 2020
 • Addict 10 Disc 2020
 • Addict 10 Disc 2020
 • Addict 10 Disc 2020

Scott Addict 10 Disc 2020

<p>De Scott Addict 10 Disc is een comfortabele racefiets met een lichtgewicht HMF Carbon frame. De racefiets is afgemonteerd met een Shimano Ultegra 11-speed groepset, waardoor je profiteert van zeer goed schakelprestaties. Daarnaast is deze fiets voorzien van hydraulische schijfremmen, zodat je in alle weersomstandigheden voldoende remvermogen hebt. De fiets is aangekleed met onderdelen van Syncros. Door het lichte gewicht van de fiets is deze goed te gebruiken in een heuvelachtige omgeving, maar kun je er ook prima mee uit de voeten in de Nederlandse polders.</p>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano Ultegra
Versnellingen
2 x 11
Type rem
Hydraulische schijfremmen
Type racefiets
Endurance
€ 2.49900
12GO'S KEUZE
Emonda SL 6 Disc Pro 2020
 • Emonda SL 6 Disc Pro 2020
 • Emonda SL 6 Disc Pro 2020
 • Emonda SL 6 Disc Pro 2020

Trek Emonda SL 6 Disc Pro 2020

De Trek Emonda SL 6 Disc pro is het absolute topmodel in de Emonda SL 6 reeks. Deze fiets is uitgerust met een 500 Series OCLV Carbon frame en een Carbon voorvork die veel trillingen van het wegdek kan verdragen. Verder is deze fiets afgemonteerd met de populaire Shimano Ultegra reeks, wat zorgt voor betrouwbare schakelprestaties tijdens het fietsen. Hiermee kun je zeker goed uit de voeten en verzeker je jezelf van een plezierige rit.

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano Ultegra
Versnellingen
2 x 11
Type rem
Hydraulische schijfremmen
Type racefiets
Normaal, Klimfiets

Kom langs voor de beste deal!

€ 3.49900
Domane SL 6 2020
 • Domane SL 6 2020
 • Domane SL 6 2020
 • Domane SL 6 2020

Trek Domane SL 6 2020

(7)

<p>De Trek Domane SL 6 2020 is een erg mooie carbon racefiets die je in staat stelt om lange ritten te maken. De Domane SL 6 is voorzien van een Shimano Ultegra afmontage, waarmee je over een zeer goed groepset beschikt. Met dit groepset kan je vele kilometers onbezorgd rijden, maar ook in een wedstrijd staat deze fiets zijn mannetje. De IsoSpeed op de fiets zorgt ervoor dat je het comfort ervaart van een fiets die meegeeft op terrein met oneffenheden, terwijl de effici&euml;ntie van het stijve racefietsontwerp blijft. De hydraulische schijfremmen op de fiets zorgen ervoor dat je altijd voldoende remvermogen hebt, ook in natte weersomstandigheden. Nieuw aan deze Domane is de kleine interne opbergruimte in het frame, BITS, waarin je wat kleine spullen handig kan wegstoppen. De Domane SL 6 kan door de combinatie van comfort en aerodynamica gerust een echte endurace racer worden genoemd!</p>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano Ultegra
Versnellingen
2 x 11
Type rem
Hydraulische schijfremmen
Type racefiets
Endurance

Kom langs voor de beste deal!

€ 3.59900
Agree C:62 SL 2020
 • Agree C:62 SL 2020
 • Agree C:62 SL 2020
 • Agree C:62 SL 2020

Cube Agree C:62 SL 2020

(1)

<p>De Cube Agree C:62 SL is een van de beter afgemonteerde racefietsen in zijn prijsklasse. Dit model is namelijk voorzien van een volledige Shimano Ultegra Di2 11-speed versnellingsgroep met hydraulische schijfremmen. Daarnaast is er gebruik gemaakt van verschillende onderdelen van het merk Newmen, waaronder een carbon stuur en zadelpen. De Agree C:62 SL is niet alleen voorzien van goede onderdelen, maar is ook nog eens een zeer opvallende verschijning.&nbsp;Het mat zwarte frame in combinatie met de gele decals vormen een bijzondere combinatie. Zelfs de Fulcrum Racing 77 wielset is in dezelfde kleurstelling uitgevoerd en zorgen ervoor dat je met deze fiets zeker gezien mag worden.</p>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano Ultegra Di2
Versnellingen
2 x 11
Type rem
Hydraulische schijfremmen
Type racefiets
Normaal, Klimfiets
€ 2.99900
Synapse Ultegra Disc 2020
 • Synapse Ultegra Disc 2020
 • Synapse Ultegra Disc 2020
 • Synapse Ultegra Disc 2020

Cannondale Synapse Ultegra Disc 2020

<p><span>De Synapse Ultegra van Cannondale laat je ultiem comfort ervaren, zonder dat dit en kostte gaat van het rijgedrag en het vermogen om snelle prestaties te leveren. Zo heb je het echt racegevoel en zit je zelfs na uren in het zadel nog steeds comfortabel. Een Synapse is niet alleen gemaakt om comfortabel mee door de vlakke polder te rijden, integendeel zelfs, met een Synapse voel je bijna niks als je over kasseien vlamt en klim je tegelijkertijd soepel een heuvel of berg op door het relatief lage gewicht. </span></p>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano Ultegra
Versnellingen
2 x 11
Type racefiets
Endurance
€ 2.99900

Instapsegment 

Dit zijn de meest betaalbare carbon frames. Deze frames hebben minder stijve carbonvezels en een grotere hoeveelheid hars. Hierdoor is het een stuk voordeliger om deze frames te produceren, maar rijden ze ook comfortabeler dan frames uit het hoogste segment. Dit komt omdat ze minder stijf zijn en hierdoor trillingen beter opvangen. Kwalitatief gezien doen ze zeker niet onder voor de frames uit de hogere segmenten, maar ze zijn wel iets zwaarder.

Emonda SL 5 2020
 • Emonda SL 5 2020
 • Emonda SL 5 2020
 • Emonda SL 5 2020

Trek Emonda SL 5 2020

<p>De &Eacute;monda SL serie is ontworpen om de lichtste en snelste in zijn klasse te zijn.</p>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano 105
Versnellingen
2 x 11
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal
€ 1.74900
21% KORTING
Attain GTC Race 2020
 • Attain GTC Race 2020
 • Attain GTC Race 2020
 • Attain GTC Race 2020

Cube Attain GTC Race 2020

(3)

<p>De Cube Attain GTC SL is een mooie racefiets met een carbon frame. Deze fiets is afgemonteerd met Shimano Ultegra, een zeer goede groepset, waarmee je kan rekenen op zeer goede schakelprestaties. De fiets is voorzien van hydraulische schijfremmen, die voor zeer goede remprestaties zorgen. Schijfremmen zorgen voor betere modulatie; dit is de mogelijkheid om met gevarieerde intensiteit te remmen, waardoor je precies de juiste remkracht kan gebruiken. Dit voordeel zal je vooral merken tijdens slechte weersomstandigheden, wanneer je remweg groter is. Ook heeft deze fiets ge&iuml;ntegreerde kabels, waardoor de kabels beter beschermd worden. De fiets is afgewerkt met nette Fulcrum Racing 77 wielen. Als je zoekt naar een snelle racefiets die ook erg comfortabel is, ben je bij de Cube Attain SL Disc aan het goede adres.</p>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano 105
Versnellingen
2 x 11
Type rem
Hydraulische schijfremmen
Type racefiets
Normaal
€ 1.69900
Lombardia 105 2020

Sensa Lombardia 105 2020

<!-- generated description --><p>De Lombardia 105 2020 van het merk Sensa heeft de volgende positieve kenmerken:</p><ul><li>Lichtgewicht carbon frame</li><li>Shimano 105 versnellingsgroep</li><li>Shimano RS100 wielset</li></ul>

Framemateriaal
Carbon
Versnellingsgroep
Shimano 105
Versnellingen
2 x 11
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal

€ 1.599,00

€ 1.44900

Carbon vs. Aluminium Frame

Zowel een carbon frame als een aluminium frame heeft zijn voor -en nadelen. Hieronder zullen wij dan ook kort toelichten wat de grootste voor -en nadelen zijn van beide soorten frames. 

Voordelen carbon

 • De rijeigenschappen van een carbon frame kunnen specifiek voor ieder soort rijder (lengte, gewicht) en doeleinde (comfort, race) gemaakt worden 
 • Een carbon frame kan (bijna) iedere gewenste vorm aannemen. Hierdoor kunnen aerodynamische frames gemaakt worden en de kabels netjes worden weggewerkt

Nadelen carbon

 • Carbon frames zijn over het algemeen duurder, maar omdat de productiekosten de afgelopen jaren gedaald zijn is dit verschil steeds kleiner geworden 
 • Een carbon frame kan bij een val of harde klap breken en/of scheuren. Dit komt niet vaak voor en er zijn tegenwoordig ook mogelijkheden om een gescheurd frame te laten repareren. 

Voordelen aluminium

 • Aluminium frames zijn over het algemeen goedkoper dan carbon frames
 • Aluminium buizen kunnen tegenwoordig dikker gemaakt worden aan de uiteinden en dunner in het midden. Hierdoor neemt de stijfheid toe, maar het gewicht (bijna) niet

Nadelen aluminium

 • Na verloop van tijd kan metaalmoeheid optreden waardoor het frame zijn stijfheid verliest
 • Aluminium buizen kunnen geen verschillende vormen aannemen, waardoor de frames altijd een traditioneel design zullen behouden

Naast de keuze voor een carbon of aluminium frame zijn er nog veel meer dingen om rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuwe racefiets. Ben je benieuwd waar je precies rekening mee moet houden? Bekijk dan ook eens onze blog over Racefietsen voor beginners.

sfeer

Meer tips nodig bij kopen van een racefiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een racefiets hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor racefietsen.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking