Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Nieuwe racefiets: carbon of aluminium frame?

Nieuwe racefiets: carbon of aluminium frame?

De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest in de fietswereld, maar de grootste is toch wel de opkomst van carbon. Ondanks dat er steeds meer carbon gebruikt wordt in de fietswereld blijft de meest gestelde vraag of er nu gekozen moet worden voor een racefiets met een carbon of aluminium frame. Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig, maar in deze blog zullen we proberen hier een antwoord op te geven. Dit doen we door het productieproces en de voor- en nadelen van beide materialen te bespreken.

Ga direct naar: Carbon racefietsen | Aluminium racefietsen

Hoe wordt een carbon frame gemaakt?

De productie van een carbon frame vindt plaats in 3 stappen:

 1. Selecteren en weven van de vezels: Carbon is een samengesteld materiaal dat bestaat uit carbonvezels en hars. De sterkte en stijfheid van het frame wordt bepaald door de soort carbonvezel en het weefpatroon. Aan de hand hiervan wordt ook de prijs bepaald.
 2. Creëren van composiet materiaal: Wanneer het carbon geweven is wordt er een composiet materiaal gemaakt door hars toe te voegen. Hars is goedkoper dan carbon, waardoor meer carbonvezels en minder hars automatisch duurder is dan minder carbonvezels en meer hars.
 3. Maken van het frame: Tijdens het vormen van het frame wordt het composiet materiaal om een latex mal gelegd. Daarbij kan voor ieder gedeelte van het frame een ander composiet materiaal worden gebruikt, waardoor er bijvoorbeeld bij de achterbrug een minder stijve variant wordt gebruikt dan bij het balhoofd. Op die manier worden de rijeigenschappen van het frame tijdens deze stap bepaald.

carbon 1k
De verschillende weefstructuren van carbon waarbij van links naar rechts steeds meer carbonvezels gebruikt worden.

Welk type fiets heeft een carbon frame?

Racefietsen met een carbon frame zijn meer gericht op prestaties dan racefietsen met een aluminium frame, waardoor een carbon frame vooral geschikt is voor fanatieke wielrenners die niet tegengehouden willen worden door hun materiaal. Met een carbon frame zet je de beste tijden neer en verbeter je gemakkelijk al je PR’s.

Aerodynamische racefietsen worden gemaakt met een carbon frame. Dit is omdat het carbon in allerlei gewenste vormen kan worden gebracht. Zo kunnen buisvormen worden aangepast op de luchtstroom en ontstaan er geregeld nieuwe innovatieve vormen voor bijvoorbeeld het balhoofd. Dit kan niet bij aluminium, omdat dit materiaal niet zo flexibel is als carbon.

Trek racefiets van carbon

Omdat carbon lichter is dan aluminium, is dit het materiaal dat wordt gebruikt voor klimfietsen. Als je graag de bergen in het buitenland opzoekt met de fiets is een lichte klimfiets geen overbodige luxe. Met een carbon frame wordt het makkelijker om de top te halen dan met een aluminium frame.

In welk segment vind je carbon frames?

Zoals al eerder genoemd worden er verschillende weefpatronen gebruikt voor de carbonvezels, waardoor de kwaliteit van het frame wordt bepaald. Omdat veel carbonvezels duurder zijn dan weinig carbonvezels, zorgt het gekozen weefpatroon ook voor een verschil in prijs. Daardoor zijn carbon frames te vinden op racefietsen met een prijs van €2.000 tot €16.000. Deze prijs is natuurlijk niet alleen voor het carbon frame, maar wordt ook medebepaald door de overige onderdelen van de fiets.

Goedkopere carbon frames uit het instapsegment zijn minder stijf en iets zwaarder dan carbon frames uit het hogere segment. Een voordeel is wel dat deze frames meer comfort bieden tijdens het fietsen omdat ze meer trillingen dempen. In het duurdere segment vind je carbon frames met een weefpatroon waarbij de vezels heel dicht tegen elkaar aan liggen, waardoor het frame stijver is dan de frames in de goedkopere segmenten.

3.799,99
34% korting
Waardering:
87.0000%
3.499,99
Waardering:
99%
9% korting
2.899,99
Waardering:
100%
24% korting

Voordelen van een carbon frame 

      + Carbon is lichter in gewicht dan aluminium

      + Carbon is stijver dan aluminium en daardoor prestatiegerichter

      + Carbon buizen kunnen iedere gewenste vorm aannemen

      + In tegenstelling tot aluminium roest carbon niet

Nadelen van een carbon frame

      - Carbon is duurder dan aluminium

      - Helaas is carbon kwetsbaarder dan aluminium

      - Carbon is moeilijk of niet te repareren

 

Fiets met Carbon Frame

Hoe wordt een aluminium frame gemaakt?

Ook de productie van een aluminium frame vindt plaats in 3 stappen:

 1. In vorm brengen: Aluminium wordt in de gewenste vorm gebracht door het te smelten en te gieten in een mal, waarna het bewerkt en gesneden wordt tot de juiste afmetingen. Bij carbon kan de vorm van het frame gemanipuleerd worden, maar bij aluminium is dit minder het geval. Hierdoor hebben de meeste aluminium frames
 2. Maken van het frame: De verschillende gedeeltes van het frame worden aan elkaar gemaakt door te lassen. Dit kan zowel met de hand als met een robot gebeuren.
 3. Afwerken: Tegen corrosie en roesten wordt er een oppervlaktebehandeling uitgevoerd, waarbij er een laag over het frame wordt aangebracht. Dat kan in de vorm van een poedercoating, anodiseren of een laag verf.

Welk type fiets heeft een aluminium frame?

Aluminium is beter bestand tegen een stootje dan carbon, waardoor een aluminium frame perfect is voor beginnende wielrenners. Het aluminium is minder kwetsbaar dan carbon en beschadigt daarom minder snel wanneer je onverhoopt ten val komt. Als het frame toch kapot gaat is het een stuk makkelijker te maken dan carbon, zodat je zo snel mogelijk weer op de fiets kunt stappen.

Racefietsen met een aluminium frame zijn vaak allround racefietsen die gebruikt kunnen worden voor recreatieve ritten of zelfs voor woon-werkverkeer. Ook zijn er endurance racefietsen met een aluminium frame voor de lange tochten en extra comfort. Klimfietsen en aerodynamische racefietsen vind je niet met een aluminium frame, omdat het materiaal minder of zelfs helemaal niet geschikt is voor het beoogde gebruik.

Cannondale racefiets met aluminium frame

Tussen de verschillende aluminium frames zit weinig verschil. De vorm van het frame of van de buizen kan iets anders zijn, maar wijkt over het algemeen niet enorm af. Duurdere aluminium racefietsen zijn iets lichter van gewicht en zijn voorzien van betere (schakel)onderdelen. De afmontage van racefietsen met een aluminium frame varieert van instapschakelgroepen tot elektronische schakelsystemen.

In welk segment vind je een aluminium frame?

Aluminium frames zijn te vinden op racefietsen van €1000 tot €3000, waardoor deze fietsen ook prima geschikt zijn voor beginnende wielrenners die niet direct de hoofdprijs willen betalen. Binnen het aluminium zelf is er weinig prijsverschil, maar de prijs van een fiets wordt ook voor een groot deel bepaald door de (schakel)onderdelen. Een aluminium racefiets van €3000 is daarom beter uitgerust dan een racefiets van €1000, ook al heeft het aluminium frame grotendeels dezelfde eigenschappen.

1.199,99
+ €50,- SHOPTEGOED
1.499,99
Waardering:
100%
+ €100,- SHOPTEGOED
1.499,99
+ €100,- SHOPTEGOED
1.999,99
Waardering:
100%
+ €100,- SHOPTEGOED

Voordelen van een aluminium frame

 • Aluminium is goedkoper dan carbon
 • Aluminium is minder kwetsbaar dan carbon
 • Aluminium is makkelijker te repareren dan carbon
 • Ook aluminium kan zeer licht zijn

Nadelen van een aluminium frame

 • Aluminium is zwaarder dan carbon
 • Kans op metaalmoeheid, waarbij het frame zijn stijfheid verliest
 • Aluminium kan geen verschillende vormen aannemen
 • Bij aluminium is er een kans op roesten

Cube racefiets

In het kort: Moet ik een carbon of aluminium racefiets kiezen?

Voor beginnende wielrenners en fietsers die vooral graag recreatieve tochten maken is een aluminium racefiets de beste keuze. Deze frames kunnen goed tegen een stootje en gaan lang mee. Aluminium heeft een voordeliger prijskaartje dan carbon, waardoor een racefiets met een aluminium frame ideaal is om het wielrennen te proberen. Aluminium frames worden alleen gevonden bij allround en endurance racefietsen. 

Als je op zoek bent naar een prestatiegerichte racefiets past een carbon frame het best bij jou. Carbon is stijf, licht van gewicht en kan alle gewenste vormen aannemen. Dit maakt het materiaal ook geschikt voor klimfietsen en aerodynamische racefietsen. Veeleisende fietsers die al langer wielrennen zullen absoluut geen spijt krijgen van de overstap naar carbon. 

Naast de keuze voor een carbon of aluminium frame zijn er nog veel meer dingen om rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuwe racefiets. Ben je benieuwd waar je precies rekening mee moet houden? Bekijk dan ook eens onze blog over Racefietsen voor beginners.

Meer tips nodig bij kopen van een racefiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een racefiets hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor racefietsen.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs. 

12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000 12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000
Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets? Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets?