Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over schijfremmen op de fiets

Alles over schijfremmen op de fiets

Waar we bij auto’s niet beter weten, is het voor sommige mensen op de fiets nog even wennen: schijfremmen. Ook op mountainbikes kunnen we de schijfremmen niet meer wegdenken. Maar heb ik schijfremmen ook nodig op mijn racefiets, hybride fiets of zelfs e-bike? Wat zijn de voor- en nadelen van schijfremmen op de fiets? In dit blog zetten we alles omtrent schijfremmen op fietsen op een rijtje.

Wat zijn schijfremmen?

Waarschijnlijk heb je er al heel vaak over gehoord, of misschien ben je wel compleet nieuw in de fietswereld en heb je geen idee waar iedereen het over heeft als als het over schijfremmen gaat. Eigenlijk zijn schijfremmen heel eenvoudig. Op de as van je wielen zit een schijf bevestigd. Deze schijf draait gewoon met je wiel mee. Aan de voorkvork of achterbrug zit een soort 'klauw' bevestigd, hier draait de schijf tussendoor. Als je de remgreep inkijpt gaan de blokjes die in de klauw zitten verder naar binnen staan. Dit zorgt voor wrijving tussen de remschijf en blokjes, waardoor je afremt. 

Dura Ace schijfremmen

Historie van schijfremmen op de fiets

Schijfremmen zijn al langere tijd niet meer weg te denken van de mountainbikes. Dit waren de eerste fietsen waar massaal schijfremmen op gemonteerd werden. Schijfremmen blijven presteren als ze onder de modder zitten en bieden altijd maximale remprestaties waardoor je op de mountainbikes het meeste voordeel hebt van schijfremmen. Logischerwijs volgden de cyclocrossers snel na de mountainbikes. Racefietsen waren pas later aan de beurt. Door een kleine toename in gewicht ten opzichte van velgremmen bleven de wegwielrenners wat langer hangen bij de vertrouwde velgremmen. De regels van de UCI zeggen dat een racefiets minstens 6,8 kg moet wegen. Schijfremmen zouden de lichtste racefietsen weer zwaarder maken. Dankzij de recente ontwikkelingen in carbon frames is er nu wel de mogelijkheid om ook met schijfremmen het minimale gewicht van 6,8 kg te benaderen. Inmiddels zijn ook sportieve stads- en hybride fietsen van schijfremmen voorzien en zien we ze ook meer en meer op elektrische fietsen. Dankzij de verhoogde remkracht en daardoor de hogere mate van veiligheid worden ze steeds populairder.

Voordelen schijfremmen

Het hebben van schijfremmen heeft vele voordelen. Dit zijn de voordelen van het gebruik van schijfremmen:

 • Meer remkracht
  Dit komt omdat de remschijf direct op de as van je wiel is gemonteerd, bij velgremmen grijpt het remblokje aan op je velg.
 • Minder last van modder
  Een remhoef komt snel vol te zitten met modder, waardoor je snel remkracht verliest. Met schijfremmen blijf je maximale remkracht houden.
 • Bij slijtage van het remoppervlak is het goedkoper om te vervangen
  De velgrand waar op geremd wordt met velgremmen slijt naarmate je er veel kilometers mee rijdt en veel remt. Op een gegeven moment is de remrand volledig ingesleten en aan vervanging toe, de enige optie is dan om een nieuwe wielset te kopen. Bij schrijfremmen hoef je simpelweg alleen de schijven te vervangen. 
 • Hydraulische schijfremmen hoef je niet steeds af te stellen
  Hydraulische schijfremmen hebben het voordeel dat je ze niet steeds af hoeft te stellen wanneer de blokjes iets in dikte zijn afgenomen. Wanneer mechanische velgremmen slijten komen ze verder van je velg af te staan en moet je de remhendel verder inknijpen tot je contact maakt met de velg.
 • Mogelijkheid om bredere banden te monteren
  Het ontbreken van remhoeven aan de voorvork en achterbrug biedt je ook de mogelijkheid om bredere banden te monteren. Bredere banden bieden meer comfort en grip.
 • Meestal voorzien van een steekas, wat stijver is dan een snelspanner
  Wielen met schijfremmen zijn meestal voorzien van een steekas in plaats van een snelspanner. Steekassen zijn stijver dan snelspanners waarmee ze sneller, steviger en veiliger zijn.

Nadelen schijfremmen

 • Iets zwaarder dan velgremmen
  Een fiets met schijfremmen is gemiddeld 300 tot 600 gram zwaarder dan dezelfde fiets met velgremmen. Dit verschil komt voornamelijk voort uit de twee extra remschijven die bevestigd zijn op de wielen.

 • Iets gecompliceerder onderhoud
  Waar een remschijf gemakkelijk te vervangen is, is het verversen en bijvullen van de remolie een iets minder eenvoudig proces. Bij mechanische velgremmen is het een kwestie van nieuwe blokjes monteren en de blokjes afstellen tot ze de juiste afstand tot de velg hebben.
 • Schijven kunnen gaan piepen
  Bij nat weer en veel vuil willen schijfremmen nog weleen luidruchtig worden. Bovendien gaan ze enorm piepen en verlies je remkracht als je tijdens het onderhouden van je fiets per ongeluk olie over de remmen heen morst. Meestal lukt het wel om dit met een goede ontvetter weer weg te krijgen, maar in sommige gevallen heb je nieuwe schijven en remblokjes nodig.

Welke typen schijfremmen zijn er?

Net als bij velgremmen bestaan er mechanische en hydraulische schijfremmen. Op het oog zien beide remsystemen er bijna hetzelfde uit. Het verschil zit in manier waarop de druk wordt overgebracht van de remhendel naar de remklauw. Bij hydraulische schijfremmen rem je namelijk door middel van de druk van de remolie. Met hydraulische schijfremmen kun je beter gedoseerd remmen en ze bieden meer remkracht dan mechanische schijfremmen. Bij mechanische schijfremmen trekt de kabel de remblokken tegen de schijf aan. Dit geeft minder remdruk dan bij de hydraulische remmen. Fietsen met mechanische schijfremmen zijn over het algemeen wel goedkoper in aanschaf.

Bevestiging remschijven: 6-gaats of centerlock?

Een remschijf kan op twee verschillende manieren gemonteerd worden, via een 6-gaats (ook wel 6-bolts) of een centerlock bevestiging. Deze bevestiging kan per wielset en dus ook per fiets verschillen. Er is geen standaard manier van bevestiging. Zit er een bevestiging met 6 gaten aan de zijkant van je wielset? Dan heb je een remschijf nodig met een 6-gaats bevestiging. Wanneer je een ring met tandjes aan de zijkant van je wiel ziet zitten, kan er een centerlock remschijf op bevestigd worden. Je kunt dus prima een nieuw wielset voor je racefiets of mountainbike aanschaffen met een ander bevestigingssysteem, je dient dan alleen een nieuwe remschijf te monteren met het overeenkomstige bevestigingssysteem.

Welke maat remschijf heb ik nodig?

Grotere remschijven bieden meer remkracht dan kleine remschijven. Het voordeel van kleinere remschijven is natuurlijk dat ze lichter zijn. Moet ik hier dan op letten bij de aanschaf van mijn nieuwe fiets? Natuurlijk is het fijn als de fiets die je aanschaft  al de maat remschijven heeft die je voorkeur betreft. Bind je hier echter niet op vast, de verschillende maten remschijven zijn uitwisselbaar en kun je altijd nog aanpassen.

Remschijven zijn er in verschillende maten, veelal van 140 mm tot 203 mm. Op racefietsen en cyclocrossers zie je vaak remschijven rond de 160 mm. Deze bieden meer dan genoeg remkracht en het gewicht van deze schijven is relatief laag. Op mountainbikes zijn de schijven vaak groter, omdat je tijdens het fietsen vaker extremere situaties tegenkomt, waaar meer remkracht vereist is. Omdat je tijdens het remmen je gewicht meer naar voren plaatst, is het aan te raden om voor een grotere remschijf te monteren dan achter. 

Let er wel op dat je een bijbehorende schijfremadapter aanschaft voor de juiste maat.

Best verkochte remschijven

Zowel voor de racefiets als mountainbikes worden meerdere remschijven gemaakt. De persoonlijke voorkeur ligt voornamelijk bij de maat, voor zowel de racefiets als mountainbike zien we toch een duidelijke voorkeur voor bepaalde remschijven vanwege het materiaal, de kwaliteit en de prestaties. 

Best verkochte mountainbike remschijf

56,99
Waardering:
100%
30% korting

De Shimano XT SM-RT-MT800 remschijf is populair vanwege de uitstekende remprestaties voor de mountainbike. De schijf maakt gebruik van Shimano's ICE TECHNOLOGY. Deze koeltechnologie voorkomt oververhitting en zorgt voor consistente remprestatie onder de zwaarste omstandigheden. Deze remschijf is geslepen en daardoor voor zowel resin als metalen remblokken geschikt.

Best verkochte racefiets remschijf

Voor de racefiets is de Shimano Ultegra RT800 remschijf het meest populair. De combinatie van het lage gewicht en de uitstekende remprestaties maken de remschijf tot een uitstekend presterende remschijf voor de racefiets. Shimano heeft bij de productie van deze remschijf Ice Technology toegevoegd om ervoor te zorgen dat de remschijf niet snel oververhit raakt, waardoor de uitstekende remprestaties behouden blijven. De remschijf is geslepen en geschikt voor zowel resin als metalen remblokken. 

Zijn schijfremmen uitwisselbaar?

Bij schijfremmen heb je dus te maken met drie factoren: de diameter van de remschijf, de bevestiging van de remschijf en het wiel en het materiaal van zowel de remschijf als de remblokken. Wat betreft de diameter is het simpel: je hebt een vrije keuze wat betreft de diameter van de remschijf. Dan moet je natuurlijk niet vergeten om de juiste adapter te monteren, anders gaat de remschijf echt niet passen. 

Welke remschijf bevestigd kan worden op je wiel is afhankelijk van het bevestigingssysteem. Remschijven zijn niet uitwisselbaar tussen de verschillende bevestigingssystemen. Als je toch een 6-bouts remschijf op een centerlock naaf wilt monteren heb je een adapterset nodig:

Het maakt niet uit welke fiets je hebt wat betreft de opties voor de twee verschillende remschijfmaterialen. Het is alleen belangrijk dat je het juiste materiaal remblok gebruikt bij het juiste materiaal remschijf.

Welke remblokken heb ik nodig voor mijn racefiets of mountainbike?

Er zijn verschillende vormen en maten remblokjes verkrijgbaar van verschillende merken. Welke maat en vorm past is afhankelijk van je remklauw. Binnen deze remblokken bestaan twee verschillende types: remblokjes van organisch materiaal, ook wel resin genoemd, en metalen remblokjes. Je kunt vanwege het materiaal van de remschijf niet altijd kiezen welk materiaal remblokjes jij wilt gebruiken. Er bestaan namelijk twee typen remschijven: geperste- en geslepen remschijven.

Resin remblokken (Organisch)

Resin remblokken zijn goed doseerbaar, grijpen goed aan en maken weinig geluid. Het nadeel is dat ze sneller warm worden dan metalen blokjes, waardoor ze minder geschikt zijn in lange afdalingen. Resin remblokken zijn voor zowel geslepen als geperste remschijven te gebruiken. 

Metalen remblokken

De metalen blokjes maken dus iets meer geluid, maar gaan lang mee en komen beter uit de voeten bij lange afdalingen. De metalen remblokken zijn alleen te gebruiken in combinatie met geslepen remschijven. Kijk dus bij aanschaf goed of je wel metalen blokken kunt gebruiken op je huidge remschijven. Dit staat altijd netjes op de verpakking aangegeven.

Inremmen van schijfremmen

Wanneer je een nieuwe fiets hebt gekocht sta je te popelen om op je fiets te stappen. Maar vergeet niet eerst je schijfremmen goed in te remmen. Dit is belangrijk door het materiaal van de remblokken. Bij een velgrem is dit van rubber terwijl bij schijfremmen dit van hars is. Tijdens het inremmen smelt deze hars, dit laat een dun laagje achter op de schijfremmen. Dit laagje zorgt voor een betere werking en levensduur van je remmen. 

Inremmen is heel eenvoudig. Probeer je remmen goed warm te laten worden waardoor het hars smelt. Versnel tot 30 kilometer per uur en rem stevig af totdat je weer stapvoets rijdt. Dit doe je 20 keer achter elkaar. Zo voorkom je piepende remmen en presteren je schijfremmen optimaal!

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
1x11 en 1x12 versnellingsgroepen: Alles wat je moet weten 1x11 en 1x12 versnellingsgroepen: Alles wat je moet weten
Welke binnenband past op mijn fiets? Welke binnenband past op mijn fiets?