Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Framemaat elektrische fiets bepalen

Framemaat elektrische fiets bepalen

De aanschaf van een elektrische fiets is een flinke uitgave. Wanneer je de perfecte fiets gevonden hebt wil je de juiste maat kiezen. Iedereen heeft immers een ander lichaam met verschillende verhoudingen. Zoek je een kleine e-bike? Of ben je wat zwaarder, en ben je benieuwd welke fiets je het best kan kiezen? We zijn ervan overtuigd iedereen aan een elektrische fiets te kunnen helpen. In dit blog loodsen we je door die keuze.

Bekijk direct elektrische fietsen die afwijken van gemiddelde e-bike framematen:

Direct persoonlijk advies?
Ontvang binnen 1 minuut jouw persoonlijke e-bike advies

 

 

 

Framemaat berekenen e-bike

Na het uitkiezen van je droomfiets is het tijd om de framemaat te bepalen. Dat kan soms lastig zijn, maar gelukkig is er een standaard formule voor. In dit blog leggen we je aan de hand van de meestgestelde vragen uit hoe jij de perfecte framemaat voor je nieuwe elektrische fiets kunt berekenen en bepalen.

Hoe bereken ik de framemaat van mijn e-bike?

Het bepalen van de framemaat doe je aan de hand van je binnenbeenlengte. Die bereken je zo:

Stap 1. Trek je schoenen uit, en ga rechtop tegen de muur staan.

Stap 2. Meet met een rolmaat de afstand van de vloer tot je kruis op. Je kunt dit gemakkelijk meten door een boek zo hoog mogelijk tussen je benen te plaatsen, en tot de bovenkant van de kaft te meten.

Stap 3. Je hebt nu je binnenbeenlengte opgemeten. Vermenigvuldig het aantal cm met 0,68. Dit is jouw gemiddelde framemaat.

Heeft een verende zadelpen invloed op het kiezen van de maat?
Een verende zadelpen verhoogt het zadel met ongeveer 4 cm. We raden je dan ook aan, als je bij bovenstaande formule uitkomt op een frame van bijvoorbeeld 57, hier 4 cm vanaf te halen. Zo kom je dus op een frame van 53 cm.
Bij het ene merk heb ik een 54, bij het andere merk een 56. Hoe kan dat?
Het kan zijn dat je bij het ene merk net in een andere maat valt. Eigenlijk is hier een hele logische verklaring voor. Vergelijk het met (fiets)schoenen. Bij Shimano adviseren we 2 maten groter te nemen, bij Northwave is 1 maat groter voldoende. Elke fabrikant bouwt haar fietsen anders op, waardoor het inderdaad kan kloppen dat je bij de ene fiets een 56 nodig hebt, en bij de andere fiets een 54. Soms verschilt dit zelfs per model, bij hetzelfde merk! Je kunt dus echt uitgaan van de maten die op onze website staan.
Ik val tussen twee maten in. Wat nu?

Goed om te weten is dat je hier geen foute keuze in kunt maken. Beide maten zullen prima fietsen. Bij elektrische fietsen moet je de volgende afweging maken:

  • Ik zoek comfort, zit graag rechtop, en wil ruimschoots met mijn voeten bij de grond kunnen. In dat geval adviseren we de kleinere maat. Maar pas op dat je niet te ‘’gebogen’’ gaat rijden, dat kan last van de rug veroorzaken.
  • Ik zit graag wat sportiever, en het maakt mij niet uit wanneer ik mijn best moet doen met mijn voeten bij de grond te komen. Als je van plan bent langere ritten te maken, adviseren we je de grotere maat te kiezen.

 

e-bike met lage instap

Elektrische fiets met lage instap

Een elektrische fiets is een uitkomst voor zowel jong als oud. Voor bijvoorbeeld ouderen of mensen die niet goed ter been zijn is het prettig om een fiets met lage instap te hebben. Dankzij de lage instap kun je stabiel en veilig op- en afstappen zonder je been heel hoog te hoeven optillen. Merken als Gazelle en Batavus produceren lage instap e-bikes, die ook wel seniorenfietsen worden genoemd. Voorbeelden hiervan zijn de Gazelle Ami of de Batavus Entree.

2.999,99
Waardering:
96%
TOPDEAL
2.399,-
Waardering:
96.0000%
TOPDEAL

Elektrische fiets voor kleine mensen

Ook voor kleine mensen kan het lastig zijn een geschikte e-bike te vinden. Naast de lage instap, is een kleiner frame en eventueel kleinere wielen ook wenselijk. Voor mensen tussen de 1.30m en 1.45m hebben we de Gazelle Orange C8 met 26’’ wielen. Voor mensen tussen 1.45m en 1.65m hebben we wat meer keuze. Hieronder vind je onze meest verkochte kleine elektrische fietsen.

Elektrische fiets voor kinderen

Onder kinderen en jongeren worden elektrische fietsen steeds populairder. Voor bijvoorbeeld grote afstanden naar school of werk een ideale uitkomst. Ook zal een kind hierdoor eerder de fiets pakken in plaats van bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Dat kan natuurlijk nooit kwaad!

Er geldt geen minimumleeftijd voor de e-bike. De meeste kinderen hebben de fiets- en stuurvaardigheden vanaf de leeftijd van 12 onder controle. Dit wordt dus als minimale leeftijd aangeraden. Koop je een elektrische fiets voor een jong kind dat nog aan het groeien is? Dan adviseren we je om te overwegen een maatje groter te kopen. De fietsen moeten door het vele (en soms onvoorzichtige) gebruik tegen een stootje kunnen. De meeste kinderen fietsen op een e-bike van Cortina of Batavus. Hieronder vind je onze meest verkochte elektrische fietsen voor kinderen.

2.499,99
Waardering:
96%
TOPDEAL
2.599,99
Waardering:
95%
TOPDEAL
1.999,99
Waardering:
93%
TOPDEAL
1.799,99
Waardering:
99%
TOPDEAL

Elektrische fiets voor lange mensen

Nederlanders zijn het langste volk van de wereld, zowel heren als dames. Waar de gemiddelde lengte rond de 1.85m ligt, is 7% (!) van alle Nederlandse mannen langer dan 1.95m. Voor lange mensen is het wat lastiger om een passend frame te vinden. Gelukkig kunnen wij je helpen! Boven de 2 meter zit je vaak het best op een groot frame in de maat XXL of 65cm / 70cm. Voor zowel lange mannen als vrouwen hebben we hieronder de beste e-bikes voor lange fietsers geselecteerd.

2.999,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
2.899,99
Waardering:
93%
10% korting

Elektrische fiets voor zware mensen

Hoewel elektrische fietsen over het algemeen vrij robuust en stevig zijn, zijn er ook verschillende elektrische fietsen die specifiek erop gebouwd zijn om een hoger gewicht te kunnen dragen. De Duitse merken Kalkhoff en Pegasus staan bekend om hun sterke frames en wielen die een hoog draaggewicht aankunnen. Voor nog meer stevigheid kun je kiezen voor een trapeze frame. De meeste e-bikes hebben een maximaal draaggewicht van 110-130 kg. Weeg je meer dan 100 kg? Dan raden we je aan om minimaal drie keer per jaar je spaken te laten checken door een fietsenmaker. Onderstaande elektrische fietsen zijn geschikt voor fietsers tussen 120 en 155 kg. 

5.493,89
Waardering:
90%
TOPDEAL
4.699,99
TOPDEAL
4.899,99
Waardering:
100%
TOPDEAL

Weet je nog niet welke fiets je wilt aanschaffen? In onze koopgids voor e-bikes vind je binnen 5 stappen de ideale e-bike. Wil je graag meer hulp bij het uitkiezen van je elektrische fiets? Je bent van harte welkom in onze winkel, waar je de fietsen kunt proefrijden op onze indoor testbaan. Ook onze experts op de klantenservice zitten voor je klaar!

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.