Heel veel korting op overjarige fietsen ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Waar heb ik een MTB-vignet nodig?

Nederland heeft veel populaire spots waar je geweldig kan mountainbiken. Veel van deze parcoursen zijn aangelegd in natuurgebieden. Om er voor te zorgen dat jij over een net parcours kan fietsen zetten veel vrijwilligers zich in om het parcours te onderhouden. Voorheen waren er subsidies voor het onderhouden van het parcours. Deze zijn stop gezet. Om het onderhoud te bekostigen dien je nu een MTB-vignet te kopen.

Waarom heb je een vignet nodig?

Bij veel natuurgebieden is het gewenst al dan niet verplicht om een mountainbike vignet te kopen. Deze vignetten koop je voor een heel jaar bij diverse verkooppunten en wordt gezien als een vergunning. Bekijk hier de vignetten. Met de opbrengsten van de MTB-vignetten worden parcoursen onderhouden en worden er nieuwe Parcoursen aangelegd.
Kortom; doordat wij met een vignet fietsen blijft je favoriete MTB-route goed onderhouden.

Er zijn twee Mountainbike vignetten. Eén daarvan is voor de Utrechtse Heuvelrug. Naast dat dit vignet je toestemming geeft voor het gebruik van ze MTB-routes steun je ook het onderhoud en beheer van het Nationale park. Het tweede vignet is van Natuurmonumenten ook met dit vignet help je mee om de uitgezette routes van Natuurmonumenten in goede staat te houden.

Vignet Utrechtse Heuvelrug

Het vignet voor de Utrechtse heuvelrug geeft je toegang tot tot de routes die op en rondom de Heuvelrug liggen. Doordat het hier een stuk heuveliger is dan op andere plekken in Nederland zijn de routes zeer afwisselend en bieden ze voldoende uitdaging. Op de route vind je zowel korte explosieve klimmetjes als langere klimmen.

Doordat je meer hoogtemeters pakt dan bij het gemiddelde parcours in, bijvoorbeeld, de Randstad kun je ook een stuk meer meters dalen. De afdalingen op de Utrechtse Heuvelrug zijn vaak lekker technisch, maar ook voor de iets minder ervaren mountainbiker goed te doen.

7,50
Waardering:
99.0000%

Met het vignet voor de Utrechtse heuvelrug kun je zorgenloos geniten van de volgende routes:

 • Routes rondom Rhenen
 • Amerongseberg
 • Hoge Ginkel
 • Routes rondom Leersum
 • Zeist
 • Austerlitz
 • Kwintelooijen

Meer weten over de mountainbikeroutes op de Utrechte Heuvelrug? Klik hier.

Vignet Natuurmonumenten

Met het vignet voor de Natuurmonumenten krijg je toegang tot een grote variatie aan routes in en rondom de natuurmonumenten. Het mountainbikeparcours in het Nationaal Park Veluwezoom is bijvoorbeeld in de zomer van 2019 volledig vernieuwd. De route is ongeveer 44 km lang en heeft een afwisselend karakter, je vindt hier zowel klimmetjes als wat vlakkere stukken. Ook is te route op verschillende plaatsen in te korten en vanaf veel verschillende locaties te starten.

Ook de routes op de Loonse en Drunense Duinen bieden en leuke dosis uitdaging voor iedere mountainbiker. Er is hier een kortere route die iets minder intensief is en een langere en zwaarde route voor de gevorderde fietser. Ook kunnen de routes eenvoudig gecombineerd worden om je route te verlengen. 

Voor enkele routes is het vignet echt verplicht, terwijl het bij andere routes niet verplicht is maar wel gewenst. De inkomsten van het vignet worden namelijk gebruikt voor het onderhoud van de routes en natuurgebieden, daarom is het voor veel routes wel gewenst dat je een vignet bezit. Het Natuurmonumenten-vignet is voor de volgende routes verplicht:

 • Nationaal Park Veluwezoom
 • Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
 • Voorsterbos
 • Montferland

Op de overige routes die onder de Natuurmonumenten vallen is een vignet dus niet verplicht, maar wordt het wel gewaardeerd dat je een vignet bezit.

Meer weten over MTB-routes bij Natuurmonumenten? Klik hier. 

Bekijk altijd voor je gaat fietsen of je voor het betreffende parcours een vignet of iets dergelijks nodig hebt. Bij een aantal mountainbike parcoursen heb je nameljk een apart vignet nodig.

12GO MTB

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Blog footer

Bikes4africa

Gerelateerde berichten

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen
Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB
Hardtail of fully (full suspension) mountainbike? Hardtail of fully (full suspension) mountainbike?

In dit blog lees je het verschil tussen een hardtail en full suspension mountainbike. 

Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB