Advies van een expert?
Bel 0182-621850, whatsapp of stel je vraag via e-mail
Achterlichten maken fietsers beter zichtbaar voor automobilisten, vooral 's nachts of bij weinig licht. Bovendien bieden veel achterlichten nu functies als knipperlichten en remlichten, die de zichtbaarheid verder kunnen verbeteren en ongevallen kunnen helpen voorkomen.
Lees verder...Goed gezien worden op de fiets is een belangrijk onderdeel van jouw veiligheid. Met een goed werkend achterlicht zorg je ervoor dat de overige weggebruikers jou goed kunnen zien. Daarnaast bespaar je jezelf ook een boete van €65 wanneer je gewoon een werkend achterlicht hanteert op de fiets.
Naar een achterlicht heb je natuurlijk ook een goede koplamp nodig op de fiets. Wanneer je fietsverlichting in orde is zorg je er namelijk voor dat je zo veilig mogelijk op pad gaat in de schemering. Als je gelijk een voor- en achterlicht nodig hebt is het bovendien een goede optie om gelijk een volledige verlichtingset aan te schaffen.
Een achterlicht voor je racefiets moet aan bepaalde eisen voldoen. Voornamelijk de bevestiging en batterijduur zijn belangrijk. De meeste achterlichten voor de racefiets bevestig je met een strap of elastiek die verstelbaar is. Daardoor zijn ze geschikt voor vrijwel alle zadelpennen, toch is het belangrijk om te controleren of de lamp geschikt is voor jouw racefiets. Daarnaast is de batterijduur belangrijk. Als je vaak lange tochten maakt, is het handig om een lange batterijduur te kiezen. Het is dan ook handig om een achterlamp met meerdere standen te kiezen, dan kies je namelijk een lagere lichtsterkte als je lang moet fietsen en het genoeg licht geeft. Oplaadbare verlichting is handig voor als je geen nieuwe verlichting wil kopen als de accu of batterij op is.
Voor het achterlicht van je mountainbike moet je met dezelfde eigenschappen als hierboven rekening mee houden. Dat zijn dus de bevestiging em de batterijduur. Daarnaast is het handig om ook naar de robuustheid en duurzaamheid te kijken. Een mountainbike en daarmee de accessoires van een mountainbike krijgen veel schokken en stoten te voorduren. Bekijk daarom het materiaal van de verlichting, maar ook de bevestiging. De verlichting zal een stevige bevestiging nodig hebben om niet van je MTB af te vallen.
Energiebron
Verlichting voor op de fiets heeft stroom nodig. Er zijn verschillende manieren waarop een licht aan stroom kan komen.
USB-oplaadbare accu:
Deze accu is geïntegreerd in het licht. Je kunt de accu van het licht gemakkelijk opladen met een oplader. Na een aantal uur gebruik is de accu weer leeg en moet deze opnieuw opgeladen worden.
Accu van elektrische fiets:
Sommige verlichting kan via kabels worden aangesloten op de accu van je elektrische fiets. Wanneer je het licht nodig hebt, kun je gebruik maken van de stroom in de accu van je fiets om het licht te voeden. Je hoeft bij deze verlichting niet na te denken over batterijen of opladen.
Losse batterijen:Bij deze verlichting wordt de stroom voorzien door batterij(en). Het verschilt per licht welke batterijen ze nodig hebben en hoe veel. Vaak worden de eerste batterijen meegeleverd. Als deze leeg zijn kun je ze gemakkelijk weer vervangen.
Dynamo:
Door je fietsverlichting aan te sluiten op de (naaf)dynamo van je fiets, wek je de benodigde stroom op door te fietsen.
Lichtsterkte
Gezien worden:
Verlichting tot 100 Lumen wordt gebruikt om gezien te worden, je kunt hier geen wegdek mee verlichten. Deze verlichting is vooral handig voor overdag of in de regen. Ook als je door goed verlichte gebieden fietst zijn deze lichten toereikend.
Wegdek verlichten:
Verlichting met 100 tot 500 Lumen. Met dit type verlichting weet je zeker dat je het wegdek goed kunt verlichten als je rijdt in een minder goed verlichte omgeving.
Omgeving verlichten:
500 tot 1000 Lumen. Dit type verlichting is ideaal voor de onverlichte wegen waar je geen of af en toe een lantaarnpaal vindt.
Alles verlichten:
1000+ Lumen. Als je op onverlichte plekken rijdt en ondertussen goed wilt zien kan je ook kiezen voor verlichting van 1000 of meer Lumen. Wordt veel gebruikt om in het donker door bossen te fietsen.
Bevestiging
Elastische band
Veel fietsverlichting wordt geleverd met een siliconen band die genoeg elasticiteit heeft om op veel verschillende plekken gemonteerd te kunnen worden. Denk daarbij aan je stuur(pen) of zadel(pen)
Schroeven
Vaste fietsverlichting moet op je fiets gemonteerd worden met schroeven. Vaak worden de schroeven meegeleverd en kun je de verlichting gemakkelijk monteren met een schroevendraaier.
Klemband
Anders dan een elastische band, is een klemband niet rekbaar. Een klemband klemt om een buis heen en kan stevig worden aangedraaid via een draaiknopje of door middel van één of meerdere schroeven.
Kliksysteem
Enkele verlichting kan worden vastgezet met een kliksysteem. Dit kan alleen als je een daarvoor geschikte fiets of houder hebt.
Afneembaar
Verlichting die je met een siliconen band aan je fiets kunt monteren, is gemakkelijk afneembaar. Zo kun je dezelfde verlichting gemakkelijk van de ene fiets naar de andere overzetten en kun je de verlichting demonteren wanneer het buiten gewoon licht is. Op die manier bespaar je een beetje gewicht en ziet je fiets er strakker uit.