Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Nu de dagen weer korter worden is het belangrijk om te zorgen dat je goede fietsverlichting hebt. Je hebt maar liefst 20% minder kans op een ongeluk als je werkende verlichting hebt. Ondanks dat jij je mountainbike of racefiets misschien niet vaak gebruikt in het donker, is het zeker ook op deze fietsen van belang. Veel mountainbikeroutes beschikken niet over verlichting, waardoor zichtbaarheid erg belangrijk is. Naast de extra veiligheid is fietsverlichting wettelijk verplicht. Geen verlichting? Dat is een boete van €70,00 exclusief administratiekosten! Waarom onnodig risico lopen op een boete die goedkoper is dan (nieuwe) verlichting? In dit blog lees je onder andere meer over de regelgeving met betrekking tot verlichting.
Onze racefietsen en mountainbikes worden geleverd exclusief verlichting. Daarnaast kan het gebeuren dat de batterij van je verlichting leeg is, kapot is of je lamp gestolen is. In dit blog behandelen we de beste racefiets verlichting en de beste MTB verlichting.
Wanneer het buiten donker is, moet je fietsverlichting aan. Dit betekent dat je van zonsondergang tot zonsopgang verplicht bent om werkende fietsverlichting te hebben, zowel voor- als achterop je fiets. Het is verstandig om ook tijdens de schemering of ochtendmist je fietsverlichting aan te doen, zodat het overige verkeer zicht op je heeft. Als vuistregel kun je gebruiken dat wanneer de straatlantaarns aan staan, je ook de lichten van je fiets aan moet hebben staan. Naast regels voor wanneer je je fietsverlichting aan moet hebben staan, zijn er ook regels voor de verlichting zelf:
De beste racefiets en MTB verlichting zijn afkomstig van de merken Bontrager, BBB en Lezyne. Deze merken bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.
Welke verlichting je precies nodig hebt is afhankelijk van de omstandigheden waarin je fietst, de mate van gewenste zichtbaarheid en hoe veilig je onderweg wilt zijn. Onderstaand zijn verschillende typen fietsverlichting beschreven.
Geschikt voor: gezien worden in het verkeer
Aantal lumen: tot 50
Bekijk beste racefiets en mountainbike verlichting: gezien worden
De voorlichten in de categorie 'fietsverlichting om gezien te worden' zijn vaak kleine lampjes, licht van gewicht, die eenvoudig te bevestigen zijn. Dit soort verlichting is voor de zogenaamde 'commuters'. Je gebruikt dagelijks de fiets voor korte ritten en liever niet in het donker. Toch ga je altijd veilig op pad, zodat je verlicht bent als de rit op de racefiets of mountainbike uitloopt en je tijdens de schemering naar huis fietst. Verder is er geen gebruik gemaakt van een gerichte lichtbundel, waardoor dit type verlichting niet geschikt is om zelf mee te kunnen zien, maar alleen om gezien te worden. Binnen deze categorie zijn de volgende producten onze aanraders:
Geschikt voor: beter zicht op het wegdek in matig verlichte omgeving
Aantal lumen: 100 - 499
Bekijk beste racefiets en mountainbike verlichting: wegdek verlichten
Wil je meer dan alleen gezien worden door het overige verkeer? Dan kom je uit bij fietsverlichting voor MTB's en racefietsen die het wegdek verlichten. Deze voorlichten zorgen ervoor dat je kunt zien waar je rijdt. Dit voorkomt stuurfouten en het over het hoofd zien van oneffenheden van het wegdek. Ideaal wanneer je af en toe een avondrondje maakt op de racefiets of mountainbike. Binnen deze categorie zijn de volgende producten onze aanraders:
Geschikt voor: goed zicht, ook in een onverlichte omgeving
Aantal lumen: 500-999
Bekijk beste racefiets en mountainbike verlichting: omgeving verlichten
Wanneer je vaak in het donker fietst, omdat je bijvoorbeeld 's avonds buiten traint met je racefiets of omdat je vaak langs plekken zonder lantaarnpalen moet. Raden we aan om te kijken naar fietsverlichting om de omgeving mee te verlichten. Deze voorlichten bieden een breed gezichtsveld, waardoor links- en rechtsvoor ook meer zichtbaar wordt. Door de grote lichtopbrengst van deze koplampen wordt ook een donker polderweggetje voldoende verlicht. De meeste verlichting in deze categorie is gemakkelijk op te laden met een USB kabeltje. Binnen deze categorie zijn de volgende producten onze aanraders:
Geschikt voor: altijd goed zicht, ook op volle snelheid in een onverlichte omgeving of in het bos
Aantal lumen: meer dan 1000
Bekijk beste racefiets en mountainbike verlichting: alles verlichten
Dit zijn de meest felle lampen die er bestaan, geschikt voor nightbiken in een donker bos of op volle snelheid over een onverlicht fietspad knallen. Deze voorlichten hebben een grote accucapaciteit, waardoor ze ook op de hoogste stand lang meegaan. Deze lampen hebben 1000 lumen of meer aan lichtopbrengst in de maximale stand. Even ter vergelijking, autolampen hebben vaak rond de 1500 lumen en in ons assortiment zitten lichtkanonnen van 2000 lumen. Zorg er op de weg dan wel voor dat het voorlicht goed op de weg schijnt, zodat je het zicht van andere weggebruikers niet belemmert. Binnen deze categorie zijn de volgende producten onze aanraders:
Nadat we de koplampen hebben behandeld, gaan we over naar het achterlicht. In de meeste gevallen is het achterlicht minder fel dan het voorlicht. Het achterlicht moet rood zijn, recht achteruit schijnen en niet knipperen om aan de regelgeving te voldoen.
Geschikt voor: gezien worden vanaf de achterkant
Aantal lumen: tot 250
Bekijk beste achterlichten voor racefietsen en mountainbikes
Achterlichten zijn vaak een beetje onderbelicht ten opzichte van de koplampen, maar de achterlampen maken een groot verschil voor jouw zichtbaarheid in het donker. Hoe eerder achteropkomend verkeer jou ziet, hoe beter zij rekening met jou houden. Deze acherlichten kunnen met een elastische siliconen band bevestigd worden aan de zadelpen. Ook is het wettelijk toegestaan om het achterlampje te bevestigen aan je rug. Zo lang het licht maar niet wit is, bedekt wordt waardoor het ziicht belemmerd wordt of bevestigd wordt aan je hoofd, armen of benen.
De nieuwe Varia UT800 van Garmin is slim: de koplamp past de lichtsterkte aan op je omgeving. Zo gebruik je alleen het vermogen van je verlichting wanneer dat nodig is en verleng je de levensduur van de batterij. Wanneer je de koplamp koppelt met je Garmin Edge past de koplamp zich automatisch aan op de hoeveelheid omgevingslicht en je snelheid. Ideaal als je met je racefiets of moutainbike het ene moment fietst langs een weg met lantaarnpalen en het volgende moment over een donkere weg door een bosgebied. Daarnaast heeft de koplamp een hoge lichtsterkte zodat je goed te zien bent in het donker. Met een lichtsterkte van 800 Lumen ben je al te zien op 1,6 kilometer afstand.
Garmin heeft niet alleen een slimme koplamp, maar ook slimme achterlichten. De nieuwe Garmin Varia RCT715 of Garmin Varia RTL515 zijn achterlichten met een achteruitkijkradar. De radar merkt al het verkeer tot 140 meter achter je op en geeft dat door middels visuele en geluidsignalen. De Varia RCT715 heeft zelfs een geïntegreerde achteruitkijkcamera waarbij je op je Garmin Edge fietscomputer of smartphone kan zien wat er achter je gebeurd. Met een slim achterlicht ben je niet alleen beter zichtbaar, je rijdt ook nog eens extra veilig omdat je beter bewust bent van het verkeer om je heen.
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.