Advies van een expert?
Een vloerpomp is een grote pomp waarmee je makkelijk veel lucht tegelijk in een band kan pompen. Voor bijna alle ventielsoorten is deze pomp geschikt, waardoor een vloerpomp ideaal is om in je schuur te hebben staan voor je fietsen. Daarentegen neemt een vloerpomp wel flink wat ruimte in beslag, maar kun je ten opzichte van een minipomp sneller je fietsbanden oppompen.
Lees verder...Vloerpompen voor de fiets
Een vloerpomp is in bijna iedere schuur wel te vinden. Een fietspomp is eigenlijk ook een accessoire wat niet mag ontbreken. Een vloerpomp is het meest stabiele type fietspomp, waarmee je ook het makkelijkste de druk in je banden krijgt. Een vloerpomp is namelijk voorzien van een voetstuk, waardoor de pomp stabiel blijft staan wanneer je er kracht op zet.
Een vloerpomp met of zonder drukmeter?
Voor de fietser die zich richt op prestaties en die altijd zijn materiaal op orde wil hebben is een drukmeter op de fietspomp eigenlijk onmisbaar. Je kunt hiermee namelijk de banden precies op de juiste spanning voor jouw rit krijgen. Bijna iedere vloerpomp is tegenwoordig ook uitgerust met een drukmeter. Het is misschien niet voor iedere fietser essentieel, maar wel erg handig!
Voor ieder ventiel een passende vloerpomp
De meeste vloerpompen zijn geschikt voor alle ventielen. Gelukkig maar, dan hoef je namelijk geen 3 verschillende vloerpompen in de schuur te zetten. Er is een ruim aanbod aan vloerpompen voor Hollandse ventielen, Franse ventielen en Autoventielen.

Type fietspomp
Vloerpompen: Een grote, staande pomp met een grote luchtkamer waardoor het pompen zo efficiënt mogelijk gebeurt. Een vloerpomp is de meest stabiele pomp en kan de meeste druk leveren.
Minipompen: Minipompen zijn pompen die je op de fiets mee kunt nemen doordat ze lekker klein zijn. Perfect wanneer je onderweg een lekke band hebt.
CO2-pompen: Met een CO2-pomp kun je met een CO2-patroon je band oppompen. Het is klein en compact, en daardoor perfect voor onderweg.
Vorkpompen: Met een vorkpomp kun je een luchtgeveerde voorvork precies op de juiste druk brengen.
Pompaccessoires: Verloopnippels, CO2 patronen, een drukmeter of een pompkop om alle producten compatibel te maken.
Geschikt ventiel
Het type ventiel is is per type fiets vaak hetzelfde. De meest voorkomende ventielen per type fiets zijn als volgt:
- Stadsfiets: Hollands / Dunlop
- MTB: Frans / Presta of Auto / Schrader
- Race: Frans / Presta
*Check altijd eerst je ventieltype voordat je een pomp koopt.
Maximale druk
De ideale druk is per type band zeer afwijkend. Binnen een type band zijn de verschillen kleiner en is de optimale druk van meerdere factoren afhankelijk.
Globaal is de bandendruk als volgt in te schalen:
- Stadsfiets: 3 - 4 bar
- Hybridefiets: 3 - 5 bar
- MTB: (off-road): 1.8 - 2.5 bar
- Race: 6 - 9 bar
*Let op, de bandendruk is per band anders. De (minimale) en maximale bandendruk wordt vaak op de buitenband aangegeven.
Drukmeter
Met een drukmeter zorg je dat je banden altijd precies de juiste spanning hebben.
Materiaal pomp
De kwaliteit van een pomp wordt voor een groot deel bepaald door het materiaal van de pomp. Hoogwaardig materiaal maakt een pomp duurzamer en lichter. Duurdere aluminium pompen gaan soms wel een leven lang mee.
Materiaal voet
De voet van een pomp is een belangrijk onderdeel voor de kwaliteit van een pomp. De voet heeft invloed op de stabiliteit, duurzaamheid en het pompgemak. De stabiliteit is afhankelijk van de vorm en het gewicht van de voet. Een aluminium voet maakt de pomp ook duurzamer.
De druk die uitgeoefend wordt op de pomp komt uit bij de voet, waardoor de stijfheid van de voet ook invloed heeft op het gemak waarmee een hoge bandendruk bereikt kan worden.
Compressor
Met een compressor kun je de luchtdruk opbouwen in een "drukkamer" en het in één keer in de band laten lopen. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig tubeless banden monteren.