Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

De beste fietsnavigatie van 2024

De beste fietsnavigatie van 2024

Fietsnavigatie gaat een stuk verder dan de klassieke fietscomputer en brengt jouw prestaties zo goed in beeld dat jij nog beter zicht hebt in je trainingen, je progressie en de route. In dit blog maken we jou wegwijs over de beste fietsnavigatie zodat jij na het lezen van dit blog exact weet welke navigatie jij nodig hebt. Wij hebben vijf van onze beste navigatiesystemen getest om jou een ultiem overzicht te geven.

Bekijk direct ons assortiment: Fietsnavigatie

Wat maakt fietsnavigatie precies goed?

De volgende aspecten zijn van belang bij het maken van je keuze:

 • Is de navigatie makkelijk in gebruik? We letten hier op de interface, knopjes of touchscreen.
 • Wat is de accuduur? Kan je de navigatie bijvoorbeeld meerdere dagen achter elkaar gebruiken zonder op te hoeven laden?
 • Welke functies heeft de navigatie? 

Op basis van die gegevens hebben wij vijf van onze beste fietsnavigatiesystemen op een rijtje gezet en de specificaties vergeleken.

In de tabel hieronder zijn de beste fietsnavigatie in een overzicht naast elkaar gezet. Daaronder bespreken we per apparaat voor wie deze het beste geschikt. Klik op de verschillende linkjes om direct een bepaalde fietsnavigatie te bekijken. 

Bekijk direct: Wahoo Elemnt Bolt V2Garmin Edge 540Garmin Edge 840Garmin Edge 1040 SolarMio Cyclo DiscoverWahoo Elemnt Roam V2

Beste fietsnavigatie vergeleken

Per apparaat leggen wij de meest uit het oog springende functies uit, de plus en minpunten en voor wie de navigatie het best geschikt. Dit zijn onze resultaten na het testen van deze 5 verschillende fietsnavigatie!

Wahoo Elemnt Bolt V2

Voor wie?  

De Elemnt Bolt V2 is geschikt voor de fanatieke sportfietser. De wielrenner wordt blij van de compactheid en aerodynamische vorm terwijl de mountainbiker juist blij wordt van de compatibiliteit met apps als Trailforks. 

Hoe werkt 'ie? 

De Elemnt Bolt heeft een interface die lijkt op een gameboy, waarop je vroeger Tetris speelde. Maar de simpele graphics zorgen juist voor een duidelijk overzicht over je gegevens. Bij het opstarten wordt er een QR-code getoond om direct te verbinden met de Companion App zodat je al je data op je telefoon kan synchroniseren. Zo kan je met je telefoon al je gegevens instellen. Op die manier heb je geen last van gepriegel met kleine knopjes!

Uitgelichte specificaties

In het scherm worden 9 datavelden getoond. Deze 9 datavelden zijn naar voorkeur in te stellen. De lampjes geven je hartslagzones aan. Hartslagzones zijn 5 verschillende zones tussen de 50 en 100% van je maximale hartslag. De lampjes geven aan in welke hartslagzones je je bevindt. Hierdoor kan je je training nog beter uitvoeren!

 • Live Tracking: Met Live Tracking laat je iedereen zien waar je rijdt
 • Ook te gebruiken in combinatie met de Wahoo Kickr fietstrainer
 • Te koppelen met elektronische schakelsystemen Shimano Di2 en SRAM AXS
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren
 • Fijne prijs/kwaliteitsverhouding

Oordeel

De Element Bolt V2 is een simpel ogende, maar uiterst effectieve tool om jouw sportprestaties in beeld te brengen. Daardoor wordt jou een extra zetje in de rug gegeven bij het verbeteren van je prestaties. Dankzij de duidelijke kaarten weet je precies welke afslagen je moet nemen. Waar bij de vorige generatie van de Bolt nog het nadeel was dat de route niet herberekend werd. Ga je met de V2 zorgeloos op weg, mocht je de verkeerde afslag nemen, brengt deze fietscomputer je altijd weer op de juiste weg.

Bekijk de Wahoo Elemnt Bolt V2

279,99
Waardering:
100%
14% korting
399,99
Waardering:
96%
20% korting

Wahoo elemnt bolt

Garmin Edge 540

Voor wie?  

De Garmin Edge 540 is geschikt voor jou als je simpele fietsnavigatie zoekt maar wel wat extra informatie wilt over je rit. Het is daardoor de uitstekende fietsnavigatie voor recreatieve wielrenners of mountainbikers die hun prestaties willen verbeteren. Zo heeft de Garmin Edge 540 verschillende functies voor het bijhouden en analyseren van je inspanningen en geeft op basis daarvan advies om te verbeteren. Daarnaast zijn er specifieke functies voor mountainbikers, zoals MTB-dynamics, die je sprongen bijhouden en voor racefietsers, zoals Climb Pro, die aankomende klimmen tonen en advies over vermogensverbruik geven. 

Hoe werkt 'ie?

De interface van de Garmin Edge 540 ziet er heel anders uit dan de Elemnt Bolt door het kleurenscherm. Op intuïtie heb je al snel door hoe de knopjes werken en ga je snel door het menu. De bediening van de knopjes is daarentegen wel wat gepriegel, maar ook dit went. Je trainingen zijn gemakkelijk te uploaden uit de Apps die je daarvoor gebruikt. De navigatie is Turn-by-Turn en is gemakkelijk af te lezen. Let wel op, zijn er 2 afslagen dicht bij elkaar, dan kan dit nog weleens lastig te zien zijn. 

Uitgelichte specificaties

De waterdichte behuizing van de Garmin zorgt ervoor dat je in weer en wind gebruik kan maken van dit geavanceerde apparaat. De batterij is verbeterd ten opzichte van de Garmin Edge 530 en gaat nu 26 uur mee, 6 uur langer dus. De GroupTrack zorgt ervoor dat je via de navigatie kan communiceren met rijders. In een straal van zestien kilometer is het mogelijk om anderen te volgen. 

Andere ideale functies van de Garmin Edge 540 zijn:

 • Dynamische prestatiemeting: krijg inzicht in je hersteltijd en trainingsbelasting
 • Power Guide: vermogensdoelen op basis van je eigen 'Power Plan' en ingestelde route
 • Real-Time Stamina: inzicht in de afstand die je nog kan fietsen voordat je vermoeid raakt
 • Grit en Flow functie bepaalt de moeilijkheidsgraad van je rit! (Deze functies zijn voor mountainbikers)
 • Te koppelen met elektronische schakel en e-bikesystemen: Shimano Steps, SRAM AXS en Shimano Di2

Let wel: Inzicht krijgen in je hersteltijd en trainingsbelasting over een langere periode krijg je via de webversie van Garmin Connect. 

Garmin Edge 540 Solar editie

De Garmin Edge 540 Solar beschikt over een zonne-energie lens die het apparaat voorziet van meer vermogen voor een langere batterijduur. De Garmin Edge 540 Solar beschikt daardoor over tot wel 32 uur aan batterij en in besparingsmodus zelfs tot 60 uur, dat is dus een wezenlijk verschil met de normale versie. 

Garmin Edge 540 fietscomputer

Oordeel

De kleine knopjes op de Edge 540 zijn echt even wennen vergeleken met touchscreen, maar ben je dat eenmaal gewend is de Garmin 540 Edge vooral een tool die jouw prestaties nieuwe dimensies geeft. De nieuwe functies om je trainingen bij te houden, anlyseren en vervolgens te verbeteren zijn een welkome toevoeging ten opzichte van het 530 model. Het ideale trainingsmaatje om die prestaties naar een hoger niveau te tillen, ideaal voor racefietsers en mountainbikers. 

Past de Garmin Edge 540 bij jou? Bestel 'm hier!

499,99
Waardering:
90%
17% korting
399,99
Waardering:
93%
19% korting
449,99
22% korting

Garmin Edge 840

Voor wie? 

De Garmin Edge 840 valt in een hogere prijsklasse dan de Elemnt Bolt en Garmin Edge 540. Deze fietsnavigatie is dan ook meer geschikt voor de fanatieke fietser die veel gebruik gaat maken van de navigatie. Je bent dus een gevorderde fietser en je bent op zoek naar gericht advies voor het verbeteren van je training. De Garmin Edge 840 is ideaal voor de fietser die veel afwisselt tussen disciplines dankzij de vele functies waar hij van is voorzien! 

Hoe werkt 'ie?

Het touchscreen voelt heel anders aan dan de knopjes van de Garmin Edge 540. Het touchscreen in combinatie met de interface zorgt dat je bijna het gevoel krijgt een kleine smartphone in je handen te hebben. Als je naar beneden veegt krijg je een menu wat erg lijkt op die van een iPhone, hierdoor is het gebruik heel intuïtief en ben je je geen zorgen aan het maken over hoe de Garmin werkt. De Garmin Edge is voorzien van knoppen aan de onderkant, waarmee je de rit start of afbreekt. Het lichte gewicht geeft het gevoel dat je hoogwaardige kwaliteit fietsnavigatie in je handen hebt, hij voelt namelijk zwaarder aan dan de 540 of de Elemnt Bolt. Verder is ook de Edge 840, net als de Edge 540, uitgerust met diverse functies om je training te verbeteren. 

Uitgelichte specificaties

Je kan het qua functies zo gek niet bedenken of het zit op de Garmin Edge 840 geïnstalleerd. De batterij heeft een batterijduur tot 42 uur in de besparende modus en tot 26 uur bij volledig gebruik. Dat is een groot verschil ten opzichte van de Edge 830, het vorige model, maar niet vergeleken met de 540. 

De grootste verschillen tussen de Garmin Edge 540 en 840 zijn het touchscreen scherm en het grotere interne geheugen in de 840 (namelijk 16Gb vs. 32Gb). Het touchscreen scherm werkt Intuïtiever en het grotere geheugen maakt het mogelijk om meer kaarten of workouts te laden. Andere ideale functies van de Garmin Edge 840 zijn:

 • Vele functies als: Grit en Flow (voor op de mountainbike), Real-Time Stamina, Cycling Ability en aanbevolen workouts
 • Compatible met Shimano Steps motoren waardoor je ook op je elektrische fiets kan genieten van fietsnavigatie
 • Trendline Popularity Routing vindt de beste routes voor jou
 • Via connect App ook voorzien van een Suprise Me! functie
 • Te koppelen met elektronische schakelsystemen
 • Nauwkeurige positionering dankzij de multi-band GNSS technologie

Garmin Edge 840 Solar 

Net als de 540 Solar is er ook een Garmin Edge 840 Solar die het apparaat van een stuk langere batterijduur voorziet. De batterij van de Solar uitvoering gaat tot 32 uur mee en in besparingsmodus zelfs tot 60 uur.  

De beste fietsnavigatie

Oordeel

Je raakt bij de Garmin Edge 840 bijna verdwaald in het aantal functies en mogelijkheden. Slimmigheidjes als het fietsalarm en ongevallendetectie zorgen ervoor dat je naast een fijne tool die je helpt om je prestaties te verbeteren ook nog een veiliger op de fiets zit dankzij de Edge. De grote hoeveelheid tools gaat niet ten koste van wat de Garmin echt moet kunnen: navigeren. Een hoogwaardig stukje fietsnavigatie met een hoog gebruikersgemak dankzij het touchscreen! De Garmin Edge 540 en 840 zijn in functies gelijk, maar verschillen door het touchscreen, het geheugen en de afmetingen. De Garmin Edge 840 is kleiner dan de 540 terwijl de 840 wel een groter geheugen heeft met 32 Gb ten opzichte van 16 Gb van de 540. 

Enthousiast geworden over de Garmin Edge 840? Bestel 'm hier!

499,99
Waardering:
94.0000%
17% korting
599,99
Waardering:
96%
17% korting
599,99
Waardering:
100%
18% korting

Garmin Edge 1040 Solar

Voor wie? 

De Garmin Edge 1040 Solar is het nieuwste model van Garmin en is de beste fietsnavigatie van Garmin die er op dit moment te krijgen is. De 1040 Solar is dan qua prijs ook de duurste, maar dan heb je ook wel het neusje van de zalm van Garmin op jouw fiets. Deze fietsnavigatie is dan ook het meeste geschikt voor bloedfanatieke fietsers die echt alles uit hun training willen halen. Dankzij de vernieuwde navigatie, de eindeloze trainingsfuncties en het opladen met zonne-energie is de Garmin Edge 1040 Solar de ideale trainingspartner voor een breed scala aan fietsers. 

Hoe werkt 'ie?

Het is je misschien al opgevallen, dat woordje "Solar" in de naam van de nieuwste Garmin Edge. Je hebt het goed geraden: de Garmin Edge 1040 Solar kan worden opgeladen met zonne-energie tijdens het fietsen. Deze technologie werd door Garmin al eerder gebruikt bij hun sporthorloges, maar nu voor het eerst ook bij de fietscomputers. Dankzij deze functie kun je nog langer fietsen zonder je fietscomputer aan het infuus te hoeven leggen. De Edge 1040 Solar heeft een batterijduur van 45 uur bij intensief gebruik en 100 uur in de batterijspaarstand. 

Naast de batterij is ook de navigatie van de 1040 Solar verbeterd door het gebruik van Multi-Band GNSS. Deze technologie is nog niet eerder gebruikt bij fietscomputers en maakt je navigatie nauwkeuriger en sneller. Waar de vorige Edge modellen maar één optie geven wanneer je verkeerd rijdt, geeft de Edge 1040 Solar je meerdere opties om weer terug op het goede spoor te komen. Als je het maken van een U-bocht zat begint te worden, kun je ervoor kiezen om één van de andere paden te volgen om je originele route te vervolgen.

Het grote scherm geeft duidelijk de kaart of je trainingsgegevens weer, zo kun jij in een oogopslag al je gegevens zien die jij wilt weten tijdens je rit. Swipe door de verschillende schermen, navigeer of gebruik de Climbpro in heuvelachtig gebied; met de 1040 Solar laat jij je in ieder geval nooit verrassen door wat komen gaat tijdens de rit. Ook deze Edge is net zoals andere modellen voorzien van knoppen aan de onderzijde, hiermee start of stop jij de rit gemakkelijk. Fiets net als de profs en verlies nooit meer het overzicht.

Uitgelichte specificaties

Je kan het qua functies zo gek niet bedenken of het is op de Garmin Edge 1040 Solar geïnstalleerd. De batterij gaat urenlang mee zodat jij optimaal kunt genieten van alle functies die de Garmin Edge 1040 biedt. 

Andere topfuncties van de Garmin Edge 1040 Solar zijn:

 • De Power Guide functie beveelt vermogensdoelen aan op basis van jouw Power Plan
 • Met de Real-Time functie wordt op basis van o.a. je hartslag bepaald hoeveel kilometers je nog kunt afleggen
 • De Cycling Ability functie laat jouw sterke en zwakke punten als fietser zien
 • MTB dynamics houden onder andere je flow en sprongen bij
 • Sync training plannen zorgen ervoor dat je trainingsplannen voor binnen en buiten kunt downloaden
 • Trendline Popularity Routing vindt de beste routes voor jou
 • Koppelbaar met Garmin varia producten
 • Te koppelen met elektronische schakelsystemen

Garmin 1040 Solar Fietscomputer kopen bij 12GO Biking

Oordeel

Een geweldig stukje technologie en dat in maar 126 gram. De verbeterde processor, de grote accuduur met de mogelijkheid om op te laden met zonne-energie en het grote scherm staan garant voor uren fietsplezier. Ook bij deze Garmin zorgen functies als het fietsalarm en ongevallendetectie voor extra veiligheid onderweg. Qua beeldscherm hoort deze bij de grootste qua fietsnavigatie, dit maakt hem erg duidelijk en geeft jou altijd voldoende informatie, zonder ten koste te gaan van de accuduur. Kom niet voor verassingen te staan en geniet van mooie nieuwe wegen, of vertrouw op voldoende informatie om een perfecte training af te werken! 

Enthousiast geworden? Bestel direct je Garmin Edge 1040 Solar!

599,99
Waardering:
93.0000%
18% korting
749,99
Waardering:
92%
17% korting
699,99
Waardering:
93.0000%
17% korting

Mio Cyclo Discover 

Voor wie? 

De Mio Cyclo Discover komt in twee versies: de Mio Cyclo Discover en de Mio Cyclo Discover Connect. Beide modellen zijn meer geschikt voor navigatie dan voor trainings-informatie maar de Discover Connect heeft meer mogelijkheden om te koppelen met andere apparaten. De Mio is perfect voor degene die niet direct de hoofdprijs wilt betalen, maar wel graag gebruik wilt maken van duidelijke navigatie. De navigatie is door het formaat niet erg geschikt voor wielrenners, maar wel perfect om bijvoorbeeld te gebruiken op de E-bike of trekking hybride. Ga lekker toeren of maak een lange fietsvakantie! De Mio Cyclo fietsnavigatie is een uitstekende match voor jou, tevens ook te gebruiken als je een keer gaat wandelen in plaats van fietsen!

Hoe werkt 'ie? 

De Mio gaat aan door 3 seconden lang op de grote 'home-knop' te klikken. Het gebruik van de Mio is even wennen na het testen van de Garmin 840 Edge. Het touchscreen werkt namelijk iets anders, niet alles is klikbaar, waardoor je in eerste instantie aan het puzzelen bent. Als je het eenmaal door hebt, is het eigenlijk heel simpel en geniet je van een duidelijk kleurenscherm met een simpele opzet, waardoor je gemakkelijk door het menu heen gaat. De navigatie is eenvoudig in te stellen, omdat door middel van GPS de Mio al precies weet waar jij bent. De Mio Cyclo Discover valt niet aan je smartphone te koppelen waar de Discover Connect dat wel kan. De Connect is dan ook net wat gemakkelijker in gebruik aangezien je vooraf je fietscomputer in kan stellen via je mobiel. Je kunt aan de hand van de kaart op het scherm je route makkelijk volgen.

Uitgelichte specificaties

Ondanks dat de Mio Discover niet compatible is met Wifi, Bluetooth of ANT+ heeft de navigatie veel functies die bijdragen aan een fijne rit. Onder de history knop zie je de ritgegevens van je vorige ritten. Aan de hand hiervan zie je de vooruitgang hebt geboekt of maak je dezelfde rit nog een keer. De Surprise Me functie genereert, nadat jij een gewenste afstand ingeeft, drie ritten waar je uit kan kiezen zodat je altijd een leuke en nieuwe route kunt fietsen! Mocht jij je fietsnavigatie toch graag koppelen aan je smartphone met Wifi of Bluetooth, dan is de Mio Discover Connect ideaal, daarmee kun je ook vooraf routes maken met bekende route apps zoals Komoot of Strava en je al ritgegevens vanaf je mobiel bekijken. Een ander voordeel aan de Connect is de mogelijkheid om notities toe te voegen aan routes, denk bijvoorbeeld aantekeningen op de route om later terug te lezen.

 • Batterijduur van 10 uur
 • Navigatie in de vorm: ''Distance until next turn''
 • Dashboard is naar wens aan te passen

Mio Cyclo Discover op fiets

Oordeel

De Mio Cyclo is overduidelijk niet geschikt voor de grootste fanatiekelingen onder ons in tegenstelling tot de prestatiegerichte machines als de Wahoo's em Garmins. De Mio Cyclo Discover is er vooral op gericht om jou zo goed mogelijk te navigeren. De Surprise Me functie brengt hierin een nieuwe dimensie waardoor jouw fietsrit nog meer in het teken staat van fietsplezier. Het grote scherm zorgt dat je de gegevens goed kan zien en de navigatie heel gemakkelijk bestuurbaar is. De Mio Cyclo Discover is dankzij de nauwkeurige navigatie een ware aanwinst voor jou fietsrit!

Bekijk hier uitgebreide informatie over de Mio Cyclo Discover en de Mio Cyclo Discover Connect:

219,99
Waardering:
87%
32% korting

Wahoo Elemnt Roam V2

Voor wie?

De Elemnt Roam V2 is ideaal voor de fanatieke fietsers onder ons die graag gebruik maken van hoge kwaliteit. Een racefietser wordt blij van de compactheid en aerodynamische vorm terwijl de mountainbiker juist blij wordt van de compabiliteit met apps als Trailforks. Ook de meegeleverde mount is zeer aerodynamisch waardoor je als racefietser niet inlevert op aerodynamica.

Hoe werkt 'ie?

Het grote en duidelijke scherm is uitstekend leesbaar en ook qua navigeren gaat het perfect. Zelfs op enorm technische en moeilijke routes ben je verzekert van goed zicht. Verder heeft de Roam V2 veel overeenkomsten met de Bolt V2 als het gaat om gebruik en besturing. Dankzij de 64-kleuren is het scherm prachtig helder altijd heel goed leesbaar en overzichtelijk. In combinatie met het krasbestendige Gorilla Glass is het scherm ook nog eens mooi mat waardoor reflecties er praktisch nooit zijn. In vergelijking met de Wahoo Elemnt Bolt V2 verspringen de velden wat langzamer en zijn de knopjes wat stroever. Er zit in tegenstelling tot de Bolt V2 echter wel een ‘reroute’ functie op de navigatie, een functie die je route herberekent als je van de originele afwijkt.

Uitgelichte specificaties

Het 64- kleurenscherm is nieuw ten opzichte van de vorige Wahoo Elemnt Roam en brengt nog betere helderheid en leesbaarheid met zich mee. De batterij van de Wahoo gaat maar liefst 17 uur mee wat het mogelijk maakt om meerdere dagen op pad te gaan zonder je fietcomputer op te hoeven laden. Net als bij de Bolt V2 is de Roam V2 voorzien van LED-lampjes die hartslagzones aangeven, hierdoor wordt je training nog makkelijker. En om het af te maken is de Wahoo Elemnt Roam V2 voorzien van maar liefst 32GB, 2 keer zo veel dan de Elemnt Bolt V2.

Andere bijzondere specificaties zijn:

 • OpenStreet kaarten vooraf geïnstalleerd
 • Stel de Roam volledig in vanaf je smartphone
 • Livetrack functie

Oordeel

De Elemnt Roam V2 is het paradepaardje van de Elemnt familie en maakt deze status zeker waar. Het duidelijke navigatiesysteem in combinatie met het heldere kleurenscherm, de lange batterijduur en de grote opslagruimte zorgen voor een fijne rijbeleving. De fanatieke fietser is met de Roam V2 voorzien van een navigatiemachine die alle functies in zich heeft om jouw prestaties naar een hoger niveau te tillen. Het enige gemis van de Roam V2 is het missen van een touchscreen, al valt hierover te discussiëren aangezien een touchscreen kan zorgen voor een minder goede zichtbaarheid.

Enthousiast geworden over de Roam? Bestel 'm hier!

399,-
Waardering:
97%
17% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs. 

Winter fietshandschoenen: waterdicht, winddicht en verwarmd? Winter fietshandschoenen: waterdicht, winddicht en verwarmd?
Mountainbike gereedschap voor onderweg: wat neem je mee? Mountainbike gereedschap voor onderweg: wat neem je mee?
Welk fietsslot heb je nodig? Welk fietsslot heb je nodig?