Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Fietssloten

Bekijk sloten per merk

Hulp bij het kiezen van een slot

Door het hoge aantal diefstallen komen er veel nieuwe sloten bij. Dat is fijn, maar maakt het ook lastiger kiezen. Wat is nu het beste ringslot voor jou? Dat lees je in ons blog over de beste fietssloten. Zoek je een insteekketting voor jouw ringslot, maar weet je niet wat past? Lees dan ons blog: welke insteekketting past in mijn slot? Wil je meer tips over het beveiligen van je elektrische fiets? Lees dan ons blog over het beveiligen van je e-bike.

E-bike verzekeren met sloten

Om in aanmerking te komen voor een fietsverzekering voor je e-bike moet je e-bike zijn voorzien van 2 sloten met ART 2 keuring, meestal zijn dat een ringslot en kettingslot. Het is mogelijk om bij ANWB je e-bike te verzekeren. Die verzekering bestaat uit één basispakket met de mogelijkheid om aanvullend te verzekeren. Met het basispakket ben je verzekerd voor diefstal en schade, maar dan moet je dus wel 2 sloten ART 2 keuring op je e-bike hebben zitten. Als je een normale fiets wilt verzekeren moet die zijn voorzien van minimaal één ART 2 gekeurd slot. Bekijk hier meer informatie over het verzekeren van je fiets of e-bike.

Waarom een fietsslot?

In 2021 hebben maar liefst 22.593 mensen aangifte gedaan omdat hun e-bike was gestolen. Normale fietsen worden nog meer gestolen, maar mensen doen daar niet altijd aangifte van. Dit hoge aantal geeft wel aan dat een slot voor je fiets vereist is. Met een fietsslot kun jij met een gerust hart een tussenstop maken tijdens je fietsrit. Je e-bike staat veilig op slot en is bestendig tegen diefstal.

Doordat fietsen vaak gestolen worden hebben fabrikanten fietssloten in alle soorten en maten gemaakt. Denk aan ring-, ketting-, kabel-, insteek-, vouw- en hangsloten. Sommige sloten zijn eenvoudig met één sleutel te bevestigen en te ontkoppelen, maar sommige moet je bevestigen met een montage set en zijn dus niet los te koppelen.

Fietssloten met ART keurmerk

Sloten met een ART keurmerk bieden de beste beveiliging tegen diefstal. Stichting ART test sloten voor tweewielers uitvoerig en geeft de sloten op basis daarvan een keurmerk. De niveaus van veiligheid lopen van ART 1 tot en met ART 5. De fietssloten met ART keurmerk worden goedgekeurd door de verzekeraar wanneer jij een diefstalverzekering afsluit. Mocht je fiets toch gestolen worden? Dan moet jij de originele sleutels aan de verzekeraar laten zien als bewijs van de diefstal. Bij inbraak is dit bijvoorbeeld lastiger. Stichting ART raadt dan ook aan je fiets, met name e-bikes, thuis ook op slot te zetten met een fietsslot.

  • ART 1 sloten: zijn sloten met de laagste preventiewaarde, geschikt voor locaties met een minimale kans op diefstal.
  • ART 2 sloten: zijn sloten voor locaties waar fietsen voor langere tijd onbeheerd staan. Deze fietssloten zijn goedgekeurd voor ALLrisk verzekeringen van fietsen.
  • ART 3 sloten: zijn sloten voor locaties waar een hoge kans op diefstal is. Deze zijn zelfs goedgekeurd voor een ALLrisk verzekering van scooters en uiteraard ook voor fietsen.
  • ART 4 en 5 sloten: voor deze sloten geldt hetzelfde, maar bieden zelfs diefstalpreventie bij motoren. Uiteraard ook voor jouw e-bike!

Soorten fietssloten

Wij bieden de volgende soorten fietssloten aan:

Ringsloten

Ringsloten zijn standaard fietssloten die je spaken blokkeren. Deze hebben in de meeste gevallen een ART-keurmerk, maar zijn niet los te koppelen. Je moet de sleutel uit het slot halen om de fiets op slot te zetten. Zo vergeet je de fiets veel minder snel op slot te zetten. De fiets kan wel worden weggetild.

Kettingsloten

Kettingsloten zijn er in alle soorten en maten. Een kettingslot is de optimale toevoeging aan een ringslot. Hierdoor kan je fiets niet wegrijden en opgetild worden. Een kettingslot is eenvoudig te bevestigen tussen de spaken en vast te maken aan een stilstaand object. Let bij jouw aankoop goed op of het fietsslot een ART-keurmerk bevat.

Kabelsloten

Kabelsloten hebben dezelfde functie als kettingsloten, zijn minder zwaar en flexibel. Kabelsloten zijn fietssloten zonder ART keurmerk. De sloten zijn van mindere kwaliteit dan kettingsloten.

Insteeksloten

Insteeksloten zijn ketting- of kabelsloten die je bevestigt aan je ringslot. Vanuit daar kun je jouw fiets bevestigen aan een object. Insteeksloten zijn minder diefstalbestendig en bevatten daarom meestal geen ART keurmerk.

Vouwsloten

Vouwsloten zijn de duurste fietssloten in het segment. Vouwsloten zijn eenvoudig los te koppelen en nemen weinig tot geen ruimte in beslag, omdat het slot zelf wordt opgevouwen. Het opgevouwen slot zit bevestigd aan het frame en kan tijdens een tussenstop eenvoudig meegenomen worden. Verder is het lastiger om dit fietsslot te bevestigen aan een stilstaand object. Dit moet namelijk gebeuren vanaf het frame. Let bij aankoop op het ART keurmerk!