a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
19 maart 2020
Door:
Bartjan
Delen

Fietssloten, een overzicht

Het liefst zouden wij hier geen blog over willen schrijven, maar helaas is het zo dat je tegenwoordig goed op je dure spullen moet letten, anders is het weg. Een eenvoudige manier om je fiets te beveiligen tegen diefstal is het gebruiken van een slot. Er zijn veel verschillende sloten beschikbaar en het is niet altijd even duidelijk welk slot het beste bij jouw wensen past. In dit blog leggen wij de verschillende fietssloten uit en geven wij de voor- en nadelen van het gebruik van deze sloten.

Zit er wel een slot op mijn fiets?

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat niet elk type fiets standaard wordt uitgerust met een ringslot. Zelfs niet elke stadsfiets wordt uitgerust met een ringslot. Dat er op een racefiets of mountainbike standaard geen fietsslot zit is enigszins logisch, maar je kunt er dus niet standaard vanuit gaan dat er op elke stadsfiets een ringslot zit. Bij de meeste stadsfietsen van Nederlands fabrikanten (zoals Gazelle, Batavus & Cortina) wordt standaard een ringslot meegeleverd, die vaak ook goedgekeurd is voor het afsluiten van een verzekering. Met een verzekering weet je zeker dat je een nieuwe fiets krijgt als je huidige fiets gestolen is. Het slot dat je dan op de huidige fiets hebt zitten, moet wel ART ** gekeurd zijn. De meeste ringsloten zijn ART** gekeurd, maar het is nooit verkeerd om dit even te dubbelchecken. De stadsfietsen van Duitse fabrikanten (zoals Pegasus & Kalkhoff) worden zonder slot geleverd. Hier zal je dus zelf nog een slot bij moeten kiezen, zeker als je de fiets wilt verzekeren.

Elektrische stadsfietsen worden over het algemeen uitgerust met een ringslot. Ook hier geldt weer dat de Nederlandse merken vaak een ringslot meegeleverd krijgen. Duitse elektrische stadsfietsen krijgen vaak ook geen ringslot meer meegeleverd. Aangezien elektrische fietsen diefstalgevoelig zijn, is het aan te raden om ten minste een ringslot aan te schaffen.  Sportieve fietsen worden standaard zonder slot geleverd. Als je deze fietsen wilt verzekeren is het belangrijk om hier een degelijk slot bij te kopen, die ART** gekeurd is.

ART gekeurde sloten?

Stichting ART verzorgt certificeringen die verschillende fietssloten classificeren. Stichting ART keurt de sloten en bepalen wat de eisen zijn voor een goed fietsslot om het keurmerk te mogen dragen. Voor alle typen sloten zijn er andere iesen. Over het algmeeen geldt: hoe meer sterren, hoe veiliger het slot is. 

Aantal sterren Beveiligingsniveau
1 ster Minimale beveiliging (meeneembeveiliging)
2 sterren Veilig voor fietsen (ook e-Bikes)
3 sterren Veilig voor Brom- en snorfietsen
4 sterren Veilig voor motorfietsen (onderweg)
5 sterren Veilig voor motorfietsen (thuis gestald)

De meeste ringsloten zijn ART** gekeurd, en een aantal losse kettingsloten ook. De Axa Linq Pro heeft zelfs een ART*** certificering gekregen, waardoor dit een enorm veilig slot is om je fiets mee op slot te zetten. 

Kettingslot Linq Pro Kettingslot 100cm
 • Kettingslot Linq Pro Kettingslot 100cm
 • Kettingslot Linq Pro Kettingslot 100cm

AXA Kettingslot Linq Pro Kettingslot 100cm

<p>Het Axa Linq Pro kettingslot is een extra sterk slot, dit komt doordat de schakels doorlopen tot in de sluiting. Doordat het slot 100cm lang is kan je de fiets makkelijk om een paal of hek vastmaken. Gebruik het slot als extra beveiliging of als hoofdslot. Dit slot scoort 14 op 15 van de beveiligingsindex van AXA. Niet voor niets heeft dit slot het ART3 keurmerk, en is deze dus goedgekeurd door de verzekering. Je fiets staat dus een stuk veiliger met dit slot!&nbsp;</p>

€ 71,95

€ 69,95

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ringsloten

Een ringslot is een slot dat direct aan het frame wordt bevestigd. Dit zorgt ervoor dat je dit slot nooit kunt vergeten, en dat je dus altijd je fiets op slot kunt zetten. De beugel in een ringslot zorgt ervoor dat je achterwiel blokkeert, waardoor je niet meer met de fiets kunt fietsen. Fietsen met alleen een ringslot staan nergens aan vast, wat de fietsen geschikt maakt om opgetild te worden en weggesleept te worden. Alsnog redelijk diefstalgevoelig. De meeste sloten hebben ook een ingang voor een insteekkabel, waardoor je de fiets ook nog ergens aan vast kunt zetten. Dit zorgt ervoor dat een dief extra moeite moet doen om jouw fiets mee te nemen, waardoor het een stuk minder aantrekkelijk wordt voor hem of haar. Soms hoor je wel eens dat een insteekkabel qua veiligheid niet veel verschil maakt, maar het psychologische aspect moet zeker niet vergeten worden. Als twee exact dezelfde e-bikes naast elkaar staan, maar één e-bike heeft geen insteekkabel, en jouw e-bike heeft dat wel, dan is de kans kleiner dat jouw fiets meegenomen wordt, omdat het simpelweg meer moeite kost.

Defender RL Ringslot
 • Defender RL Ringslot
 • Defender RL Ringslot
 • Defender RL Ringslot

AXA Defender RL Ringslot

(4)

De AXA Defender is één de bekendste AXA sloten die er is. Dit ringslot is geschikt voor elke stadsfiets en is terug te vinden op menig schoolfiets. De Defender is ART** goedgekeurd. Door dit keurmerk zal dit slot worden goedgekeurd door je fietsverzekering.

€ 29,99
Amparo 4850 Ringslot
 • Amparo 4850 Ringslot

Abus Amparo 4850 Ringslot

(1)

De Abus Amparo 4850 is een sterk en degelijk ringslot. Dit slot krijgt maarliefst 9 sterren op Abus zijn veiligheidsindex. Daarmee is dit een krachtpatser onder de ringsloten. Niet voor niks is dit model ART** goedgekeurd. Dit kenmerk heb je nodig voor je fietsverzekering. Dit ringslot is te combineren met een Abus Amparo 4850 insteekketting.

€ 24,99
Victory Ringslot

AXA Victory Ringslot

<p>Het AXA Victory ringslot is &eacute;&eacute;n van de beste sloten in de AXA collectie. Het slot heeft de mogelijkheid om een insteekkabel of ketting in de zijkant van het slot te steken. Hiermee kun je je fiets vastmaken aan een vast object zoals een lantaarnpaal.</p>

€ 38,95

Ben je op zoek naar een ringslot voor een mountainbike of een fiets met bredere banden? Kijk dan eens naar deze sloten, waar meer ruimte is overgelaten voor een brede band. Met een normaal slot gaan je banden waarschijnlijk niet passen.

 

Block XXL ringslot
 • Block XXL ringslot
 • Block XXL ringslot

AXA Block XXL ringslot

(1)

<p>Het AXA Block XXL ringslot is een ART** gecertificeerd slot met mogelijkheid tot een insteekslot. Met dit slot staat je fiets goed op slot en met de toevoeging van een insteekslot kan je de fiets ook nog eens veilig aan een ander object vast ketenen. Dit slot van Axa heeft een bredere uitsparing voor de band dan bijvoorbeeld de AXA Defender, waardoor dit slot ook geschikt is voor fietsen met bredere banden. Je kunt dit slot bevestigen op de achtervork, als er montagepunten beschikbaar zijn. Zijn deze er niet? Dan kun je altijd de <a href="https://www.12gobiking.nl/axa-flex-mount" target="_blank">AXA Flexmount</a> gebruiken om toch het slot te kunnen noteren.&nbsp;</p>

€ 31,99
Shield 5650L Ringslot
 • Shield 5650L Ringslot

Abus Shield 5650L Ringslot

<p>De Abus Shield 650L is een sterk en degelijk ringslot. Dit model is ART** goedgekeurd wat aangeeft dat dit slot goedgekeurd is door voor een fietsverzekering. Dit slot heeft de mogelijkheid om een insteekketting te gebruiken voor extra veiligheid, de volgende modellen zijn te gebruiken bij dit slot:&nbsp;<span>4960, 5650, 5850 kabel en de <span>6KS100&nbsp;</span>ketting. Zowel de b</span>eugel, slothuis en vergrendelingsmechanisme zijn vervaardigd uit gehard speciaalstaal, de vergrendelinsbeugel is 8,5mm dik.&nbsp;</p>

€ 29,99

Je hebt waarschijnlijk ook geen montagepunten in het frame van de mountainbike, dus deze heb je ook nog nodig:

 

Flex Mount

AXA Flex Mount

(2)

<p>Montagesysteem om een ringslot op je fiets monteren. D&eacute; oplossing als je geen montagepunten voor een slot op je fiets hebt.</p>

€ 9,99

Kabelsloten

Naast ringsloten zijn er ook kabelsloten. Een kabelslot maakt zoals de naam al doet vermoeden, gebruik van een metalen kabel, met een kunststof omhulsel. Deze kabels zijn vaak relatief licht van gewicht en eenvoudig te monteren aan een frame of los mee te nemen. Dit soort sloten zijn niet zo veilig als hun grotere broers, de kettingsloten, maar zijn wel zeer praktisch en licht van gewicht. Dit is een goede optie als je tijdens je toertocht even snel de supermarkt induikt voor een koud flesje water, of als je op een terrasje gaat zitten waar je je fiets in het zicht kunt houden. Op deze manier staat je fiets toch op slot, maar enorm veilig is het niet te noemen. Een goede tussenoplossing dus!

BBL-51 Microloop Kabelslot 150cm

BBB BBL-51 Microloop Kabelslot 150cm

Het BBB Microsafe Cijferslot is een klein maar handig slot, de perfect beveiliging bij een terrasstop!

€ 22,99
Newton 15 Kabelslot 120cm
 • Newton 15 Kabelslot 120cm

AXA Newton 15 Kabelslot 120cm

(2)

Deze spiraalkabel rekt uit tot maarliefst 120 cm en is daarmee ook uiterst geschikt om meerdere fietsen mee vast te zetten!

€ 19,95
Newton 10 Cijfer Kabelslot 150cm
 • Newton 10 Cijfer Kabelslot 150cm

AXA Newton 10 Cijfer Kabelslot 150cm

De AXA Newton 10 is een klein, compact en handig fietsslot. Deze variant heeft geen sleutel, maar werkt met een cijferslot. Dit slot is niet te zwaar en komt inclusief bevestiging voor aan je frame.

€ 19,95

Kettingsloten

Kettingsloten zijn sloten die gemaakt zijn van een ketting. Een ketting bestaat weer uit een aantal schakels. De kettingen zijn meestal omhuld door een stevige stof en zijn enorm lastig door te knippen. De kwaliteit van een kettingslot hangt af van de kwaliteit van het slot zelf, en de dikte van de schakels. Hoe duurder het kettingslot, hoe dikker de schakels zullen zijn, en dus hoe veiliger het slot is. Kettingsloten zijn vaak nog niet ART** gecertificeerd, tenzij je een scooterslot koopt. AXA heeft sinds kort een kettingslot in de handel gebracht die ART** gecertificeerd is. Hiermee kan je de meeste fietsen ook verzekeren, zonder dat je daar een ringslot voor nodig hebt.

Cherto Compact Kettingslot 95cm

AXA Cherto Compact Kettingslot 95cm

(1)

De Cherto CH95 is een gehard stalen kettingslot met een doorsnede van 8mm. Mede hierdoor is hij ART** goedgekeurd!

€ 43,95

Abus heeft ook twee kettingsloten die ART** gecertificeerd zijn:

Ionus 8900 Kettingslot 110cm
 • Ionus 8900 Kettingslot 110cm

Abus Ionus 8900 Kettingslot 110cm

(1)

Het Abus Ionus 8900 kettingslot is een serieuze jongen. Dit stevige slot heeft schakels van 8mm dik en heeft een lengte van 110cm. Ondanks de dikke schakels is dit kettingslot nog behoorlijk flexibel. Bovendien is dit slot ART** goedgekeurd. Dit kenmerk heb je nodig voor je fietsverzekering.

€ 54,95

€ 49,99
Ionus 8900 Kettingslot 85cm

Abus Ionus 8900 Kettingslot 85cm

Het Abus Ionus 8900 kettingslot is een serieuze jongen. Dit stevige slot heeft schakels van 8mm dik en heeft een lengte van 85cm. Ondanks de dikke schakels is dit kettingslot nog behoorlijk flexibel. Bovendien is dit slot ART** goedgekeurd. Dit kenmerk heb je nodig voor je fietsverzekering.

€ 39,95

Wat is het beste slot voor mijn (elektrische) fiets?

Zoals je hebt kunnen lezen, is de keuze reuze wat betreft sloten. Op een (elektrische) stadsfiets voldoet een ringslot met een insteekkabel vaak wel, en op een sportievere fiets wordt vaker voor een kettingslot gekozen, omdat deze niet elke keer meegenomen hoeft te worden. Alleen als je van plan bent om de fiets op slot te zetten. De meest veilige optie is om een ringslot en een los kettingslot te gebruiken. Op deze manier zijn er twee aparte sloten waarmee je jouw fiets vast zet. Zorg ervoor dat dit losse kettingslot ergens aan vast zit, en door je frame heen loopt.

Ons advies:

Niets is zo vervelend als je fiets verliezen vanwege diefstal. We zouden het liever niet zien, maar het gebeurt helaas. Een slot is jammer genoeg niet direct een verzekering dat jouw fiets niet gestolen zal worden. Goede sloten kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je de kans verkleint, maar de kans helemaal wegnemen zal niet gebeuren. Daarom is ons advies om ook een verzekering af te sluiten. Dan weet je altijd zeker dat je de eerste drie jaar verzekerd bent van een nieuwe fiets als je oude fiets gestolen wordt. Nog steeds vervelend, maar dan zal het je niet zoveel geld kosten. Lees onze informatie op onze website of lees ons blog over het verzekeren van je fiets.  

Heb jij een oogje laten vallen op een mooie fiets die een aardig prijskaartje heeft? Dan is het wel prettig om te weten dat je fiets goed op slot staat. Abus heeft een nieuw slot uitgebracht, de ABUS Bordo 6000A/90. Dit is een slot met een ingebouwd alarm. Op het moment dat er een klein tikje tegen het slot gegeven wordt zal het slot een piepje laten horen, en op het moment dat er veelvuldig aan het slot bewogen wordt, dan gaat er een flink alarm af. Heb jij bijvoorbeeld een dure e-bike, speed pedelec of wil jij je stadsfiets meer dan goed beschermen? Dan is dit slot echt het beste slot voor de e-bike, speed pedelec of ander type fiets!

Bordo 6000A/90 Vouwslot met alarm
 • Bordo 6000A/90 Vouwslot met alarm

Abus Bordo 6000A/90 Vouwslot met alarm

<p>Wil jij dieven de stuipen op het lijf jagen wanneer ze het op je fiets gemumt hebben? Dan moet de het Bordo vouwslot van Abus hebben! Dit slot heeft namelijk een ingebouwd alarm dat tot maarliefst 100 decibel aan geluid kan produceren. Gelukkig gebeurt het niet bij elk kleine wissewasje, maar herkent het slot situaties waarin het wel, of juist niet, af moet gaan. Als iemand bijvoorbeeld per ongeluk tegen je fiets aan stoot, herkent het slot dit en geeft het slechts &eacute;&eacute;n kort signaal.</p>

€ 139,99

€ 119,00

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mailinfo@12gobiking.nl  / Bel0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook@12gobikingbv 
Instagram@12go_biking 
Strava@12GO Biking

Meer Lezen ?