Outlet | tot wel 50% korting! ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Keuzehulp: Welke fietsbril heb ik nodig?

Fietsbrillen: ze zouden je moeten helpen om beter zicht te krijgen, maar in eerste optiek lijk je te verdwalen tussen de opties en technische termen. Elke fabrikant gebruikt andere termen om hun product aan te prijzen, waardoor de keuze er niet makkelijker op wordt. In dit blog leggen wij uit wat de voor- en nadelen van verschillende fietsbrillen zijn en wat de technische benamingen zijn voor de technieken die een fietsbril een goede fietsbril maakt. Hierdoor wordt voor jou de keuze een stukje gemakkelijker!

Lees direct alles over: Verschillende weersomstandighedenKlassiek / PolariserendFotochromatischOakley fietsbrillen

Waarom een fietsbril dragen?

Het hoofddoel van het dragen van een fietsbril is natuurlijk het krijgen van beter zicht. Toch is dat niet altijd waarom fietsers een fietsbril dragen. Er zijn namelijk verschillende fietsbrillen die verschillende functies hebben. Als eerste heb je de fietsbrillen met de klassieke functie om het zonlicht te verminderen. Dit kan je zien als een sportieve zonnebril, die ook op een prettige manier de wind en losvliegend vuil uit je ogen houdt.

Fietsbrillen bij 12GO Biking

Daarnaast zijn er ook fietsbrillen met compleet transparante glazen. Deze fietsbrillen laten al het licht door, en hebben vooral de functie om jouw zichtveld vrij en schoon te houden. Je bent door de glazen beschermd tegen de elementen en verschillende insecten die je oog in kunnen vliegen tijdens het fietsen. Als laatste zijn er fietsbrillen die jouw zicht verbeteren. Dit doen deze fietsbrillen door de lenzen een speciale functie te geven, zoals polariserende, fotochromatische of contrast verhogende lenzen. 

Fietsbrillen voor verschillende weersomstandigheden

De meeste fietsbrillen bieden bescherming tegen de zon, maar er zijn een hoop andere redenen dat fietsers een fietsbril dragen: geen last van wind, vliegen, zand, pollen, regen, modder of andere spetters. Om deze redenen wil je waarschijnlijk ook een fietsbril dragen als je een keer 's avonds laat een fietstocht maakt of wanneer het een donkere, druilerige dag is en de zon nergens te bekennen is. Een donkere fietsbril is daar niet voor geschikt, omdat je dan zo goed als niets meer ziet. 

Fiets je eigenlijk alleen in zonnig weer? Dan kun je het best kiezen voor een fietsbril met donkere lenzen. Deze lenzen beschermen je ogen en de huid daaromheen tegen UV straling en zorgen ervoor dat je niet verblind wordt door de felle zon. Voor het fietsen op bewolkte dagen heb je geen donkere lenzen nodig. De beste optie is dan een fietsbril met lichtere lenzen, bijvoorbeeld geel of oranje. Deze lenzen zijn ook geschikt voor fietsers die vooral in de schaduw fietsen, zoals in het bos. Fiets jij het liefst in het donker, 's avonds laat of juist 's ochtends vroeg? Dan kun je het best kiezen voor een fietsbril met transparante lenzen. Deze fietsbrillen laten voldoende licht door om goed te kunnen zien in het donker en bieden tegelijkertijd goede bescherming tegen de elementen en vieze spetters die je absoluut niet in je ogen wil hebben. 

Voor welk type weer een bepaalde lens geschikt is, wordt vaak aangegeven met verschillende categorieën die horen bij het CE-kenteken. Dit is het Europese certificaat voor filterkwaliteit. In onderstaande tabel kun je aflezen welke categorie bij welke weersomstandigheid hoort en hoeveel licht er wordt geabsorbeerd door een lens die tot deze categorie behoort. 

Klassieke fietsbril

De klassieke fietsbril is te typeren als een sportief georiënteerde (zonne)bril. Deze brillen zijn vooral geschikt om in een bepaalde mate het zonlicht door te laten, zodat jij niet verblind wordt als je richting de zon rijdt. Klassieke fietsbrillen hebben meestal een sportief ontwerp, eenvoudig verwisselbare lenzen en neusvleugels. De meest bekende lens bij een 'standaard' (klassieke) fietsbril is de zonwerende lens. Fietsbrillen in deze categorie verminderen het zonlicht dat in jouw ogen terecht komt.

Fietsbrillen bij 12GO Biking

De meeste klassieke fietsbrillen worden geleverd met meerdere lenzen voor verschillende weersomstandigheden: donkere lenzen voor zonnig weer, oranje of gele lenzen voor bewolkte dagen en een transparante lens voor wanneer je in het donker op de fiets stapt. 

109,99 156,-
Waardering:
96%
29% korting
79,95
49,95
Waardering:
88%
109,99 150,-
Waardering:
92%
27% korting

Polariserende fietsbril

Een fietsbril met polariserende glazen vermindert schitteringen tijdens het fietsen. Als je net na een bui de weg op gaat, ligt er vaak een laagje water op de weg. Als de zon dan schijnt, weerspiegelt dit laagje water het zonlicht, en bereikt dat uiteindelijk jouw ogen. Een polariserende fietsbril neemt deze weerkaatsing van het licht op een oppervlak weg. Deze schittering wordt verminderd door een speciaal filter die de horizontale weerkaatsing absorbeert. Tijdens het rijden op de weg is een polariserende fietsbril eigenlijk een must. Je zit veiliger op de fiets en je hoeft niet meer met je ogen te knijpen als de zon weerkaatst op de weg.

Fietsbrillen bij 12GO Biking

Wil je weten of je een polariserende bril hebt? Kijk dan of je schitteringen in een wateroppervlak ziet. Je kunt ook controleren of je een polariserende bril hebt door naar een smartphone of tablet te kijken. Draai het scherm van je af, een polariserende bril zal het scherm veel donkerder laten lijken. Met een polariserende bril zou je het scherm niet meer moeten kunnen lezen als je je smartphone of tablet gedraaid hebt.

159,99 255,-
37% korting
129,95 195,-
33% korting
149,99 245,-
Waardering:
100%
39% korting
179,99 235,-
Waardering:
100%
23% korting

Fotochromatische fietsbril

Een fotochromatische fietsbril, ook wel een meekleurende fietsbril genoemd, is een zonnebril met een variabele lichtdoorlatendheid. Afhankelijk van de hoeveelheid licht zal de lens meer of minder licht doorlaten. Hoe feller de zon schijnt, hoe minder licht er wordt doorgelaten. Fotochromatische fietsbrillen zijn ideaal voor tijdens mountainbike of graveltochten, omdat je dan vaak van omgeving wisselt. In het bos zal de lens relatief veel licht doorlaten, maar als je in de volle zon rijdt zal de lens meer licht tegenhouden zodat jij niet verblind wordt door het licht.

Ook voor wielrenners zijn meekleurende glazen een ideale oplossing: je hoeft namelijk niet van te voren na te denken over welke bril je nodig hebt bij de weersomstandigheden van dat moment. Bij de meeste fietsbrillen met een meekleurende lens wordt aangegeven wat het bereik van de lichtdoorlatendheid is. Je kunt fietsbrillen met een fotochromatische lens herkennen aan het woord photochromatic of de afkorting PH in de naam.

69,95
69,95
Waardering:
87%
179,99 235,-
Waardering:
100%
23% korting
79,95
Waardering:
90%

Fietsbrillen bij 12GO Biking

Fietsbril op sterkte

Ben je brildragend en op zoek naar de juiste fietsbril? Je hebt vast al gemerkt dat er weinig fietsbrillen op sterkte worden gemaakt. Sommige fietsbrillen zijn voorzien van een leesgedeelte op sterkte, maar dat is lang niet bij alle fietsbrillen beschikbaar. Een enkele bril heeft een inzetstuk voor een extra lens achter de 'gewone' lens, waar een op maat geslepen lens ingezet kan worden. Zo kan jij alsnog fietsen met een lens op sterkte. De standaardlenzen die in fietsbrillen zitten, worden praktisch niet uitgevoerd op sterkte en sluiten vaak zo goed om het hoofd aan dat het geen optie is om twee brillen over elkaar te dragen.

59,95
Waardering:
100%
79,95
Waardering:
90%
79,95
109,-
Waardering:
70%

Oakley fietsbril

Fietsbrillen van Oakley zijn al sinds jaar en dag te vinden in het peloton van grote wielerkoersen. De profs rijden er letterlijk en figuurlijk mee weg. Dat komt vooral vanwege de enorm hoge kwaliteit van de Oakley fietsbrillen, van het montuur tot aan de lens, alles voelt verfijnd aan. De monturen van een Oakley zijn licht van gewicht en prettig te dragen. De Oakley lenzen zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, van polariserend tot fotochromatisch.

De meest bekende lijn van Oakley lenzen is de Prizm lijn. Deze lijn van lenzen laat een levendigere wereld zien, verhoogt het contrast en laat jou meer details zien. Deze drie aspecten zijn ideaal voor op de fiets. Je ziet meer van de omgeving om je heen, terwijl er minder licht binnenkomt. Dankzij het verhoogde contrast zie jij snel oneffenheden op de weg en dankzij de verhoogde detailweergave kan jij snel reageren op onverwachte situaties. De Prizm Road lens is speciaal gemaakt voor op de weg, en de Prizm Trail lens is gemaakt voor op de mountainbike. De Prizm Road lens laat minder licht door dan de Prizm Trail.

109,99 156,-
Waardering:
96%
29% korting
109,99 150,-
Waardering:
92%
27% korting
109,99 170,-
Waardering:
95%
ACTIE T/M 28 JAN.
159,99 255,-
37% korting

Betere fietservaring

Een fietsbril is een essentieel onderdeel van jouw fietsuitrusting en zorgt voor een betere fietservaring. Met een fietsbril zit jij niet alleen veiliger op de fiets, het wordt er ook een stuk leuker door. Het verhoogt jouw comfort op de fiets en zorgt ervoor dat je kunt genieten als je op de fiets zit. Als er iets is waar wij van houden, dan is dat wel fietsplezier!

Heb je altijd moeite met het kiezen van een bril? Neem dan een kijkje bij het blog over het samenstellen van je eigen Oakley bril!

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek? Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek?
Fietsverlichting: LED Lampen voor de racefiets of MTB Fietsverlichting: LED Lampen voor de racefiets of MTB
Winter fietshandschoenen: waterdicht, winddicht en verwarmd? Winter fietshandschoenen: waterdicht, winddicht en verwarmd?
De beste winter fietsjassen van 2022/2023 De beste winter fietsjassen van 2022/2023