Advies van een expert?
Bel 0182-621850, whatsapp of stel je vraag via e-mail
Ontdek de veelzijdigheid en praktische voordelen van longtail elektrische fietsen, ook wel cargo e-bikes genoemd. Deze ''milieuvriendelijke'' e-bikes kunnen de auto vervangen. Ze combineren een verlengde bagagedrager met elektrische ondersteuning voor moeiteloos transport van lading, boodschappen en zelfs passagiers. Het aanbod hierin wordt steeds groter omdat ook leveranciers inzien dat dit een oplossing is voor vele fietsers.
Bekijk direct: Keuzehulp elektrische fietsen | Elektrische fietsen
Lees verder...Eigenlijk wordt het al direct duidelijk zodra we longtail vertalen. Een longtail is een fiets met een langere staart. Het achterwiel staat verder van de fiets af waardoor er meer ruimte is voor een grotere bagagedrager. Deze is bovendien sterker dan een normale bagagedrager aangezien deze bedoeld is voor het vervoeren van zwaardere en grotere spullen. Omdat deze fietsen al langer zijn en dus zwaarder wegen, worden ze vaak als elektrische fiets gemaakt. Deze ondersteuning is erg fijn om te hebben als je zwaar belast bent.
Nee, er zijn ook longtail fietsen die geen elektrische ondersteuning hebben. Deze fietsen hebben dus zeker wel wat extra inspanning nodig als je zwaardere goederen wil gaan vervoeren.
Een longtail is eigenlijk het tegenovergestelde van een bakfiets. Ook daarmee kun je goederen of mensen vervoeren. Het voordeel van een longtail is de controle die je houdt over de fiets. Doordat je fiets aan de achterkant verlengd is heb je nog steeds dezelfde stabiliteit als die je van een normale fiets gewend bent. Bij een bakfiets is manoeuvreren een stuk lastiger, doordat het draaipunt zo ver naar voren zit en het gewicht daar ook op steunt.
Uiteraard is de elektrische ondersteuning ook een groot pluspunt. Zo kun je gemakkelijk alle bagage of personen vervoeren zonder te veel in te hoeven spannen. Deze elektrische longtails zijn namelijk voorzien van de krachtige Bosch Performance Line CX of een Cargo Line. Beide leveren tot wel 85 Nm, waardoor je bent voorzien van de krachtigste motoren van Bosch.
Lichaamslengte
Kies hier jouw lichaamslengte. Dit filter laat je de fietsen zien die een framemaat hebben die geschikt is voor jouw lichaamslengte.
Motor type
Motoren bieden een lichte tot sterke trapondersteuning. Hoe hoger het aantal NM, hoe sterker de ondersteuning van de motor. Elektrische stadsfietsen zijn vaak uitgerust met een geruisloze motor die een lichte ondersteuning biedt (t/m 50 NM). Op sportieve fietsen zit vaak een sterke motor met een hoog piekvermogen (50 tot 95 NM).
Actieradius
De stelregel hierbij is dat je per 100 wattuur gemiddeld zo'n 15-25 kilometer kan fietsen, afhankelijk van motorstand en andere externe factoren.
De vuistregel die je kunt aanhouden is:
300 Wh: 35 - 60 km
400 Wh: 45 - 75 km
500 Wh: 60 - 120 km
600+ Wh: 75 - 150 km.
Kijk voor een uitgebreide uitleg over de actieradius van e-bikes in dit blog.
Aantal Wh accu
Het aantal Wh, ofwel Wattuur, geeft een indicatie van hoeveel inhoud de accu heeft. Met een groter aantal Watturen kun je langer doorfietsen. De grootte van de accu's verschilt per type motor en vaak heb je keuze uit verschillende accugroottes.
Een grotere accu geeft, zoals genoemd, een grotere actieradius, waardoor je er verder mee kunt fietsen. Het is echter wel zo, dat een grotere accu iets zwaarder is dan een kleinere.
Type aandrijving
Ketting: De klassieke aandrijving die we kennen op fietsen.
Riemaandrijving: Je fiets wordt aangedreven door middel van een riem. Een riem heeft als grootste voordeel dat je hem nauwelijks hoeft te onderhouden. In ons blog vind je alles over riemaandrijving.
Type versnelling
Derailleurversnelling: geschikt voor een lichte fiets met veel versnellingen.
Naafversnelling: Minder onderhoud nodig en robuuster dan een derailleur.
Enviolo: Traploze versnellingsnaven waarmee je altijd de juiste weestand vindt om comfortabel te fietsen.
Versnellingen
Aanduiding hoeveel versnellingen er op de fiets zitten.
Naafversnelling: De versnellingen zitten alleen in de achternaaf, er wordt één getal gebruikt om het aantal versnellingen aan te duiden.
Derailleurversnelling: Je schakelt over verschillende tandwielen. Er wordt gebruik gemaakt van een 'x' aanduiding. Het getal voor de x is het aantal tandwielen bij de crank, het getal achter de x het aantal versnellingen dat je op de cassette hebt.
Versnellingsgroep
Het verschil tussen de verschillende versnellingsgroepen zit in duurzaamheid, kwaliteit en gewicht. Duurdere versnellingsgroepen zijn lichter, duurzamer en schakelen beter onder belasting.
In onze blogs vind je alles over de verschillende merken en groepen.
Shimano racefietsgroepen
Shimano MTB groepen
Sram racefietsgroepen
Sram MTB groepen
Shimano naafversnellingen