Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Deze vorm van aandrijving is enorm duurzaam en onderhoudsvrij. Het is vaak een van de eerste eisen die een klant stelt aan een fiets, wanneer ze in onze winkel komen shoppen. In dit blog vertellen we je alle verschillen en voor- en nadelen van een belt-driven fiets, en vertellen we je wat onze populairste modellen zijn.

Direct persoonlijk advies?
Ontvang binnen 1 minuut jouw persoonlijke e-bike advies

Wat is riemaandrijving?

Een riemaandrijving is een aandrijving waarbij gebruik gemaakt wordt van een kunststof riem in plaats van een 'traditionele' ketting. Doordat een aandrijfriem geen zijdelingse speling heeft, is deze niet te gebruiken in combinatie met een derailleurversnelling. Daarom maken fietsen met een riemaandrijving altijd gebruik van een versnelling in de achternaaf of in de trapas. Het gebruik van deze riemaandrijving heeft zowel voor- als nadelen. 

Voordelen van een fiets met riemaandrijving

Een fiets met riemaandrijving is extreem onderhoudsvriendelijk. Een riem slijt namelijk een stuk minder hard dan een ketting. Daarnaast zitten de versnellingen verwerkt in de naaf of in de trapas. Hierdoor zal bij het verwisselen van een versnelling de riem in dezelfde rechte lijn blijven liggen, wat ervoor zorgt dat deze minder weerstand geeft en stiller is dan een gewone ketting. Ook blijft de riem een stuk schoner en kan deze niet gaan roesten, in tegenstelling tot een gewone ketting. Dit komt omdat er geen olie nodig is om de riem te smeren. Wel zo fijn als je met nette kleding op de fiets stapt. 

        + Onderhoudsvriendelijker

        + Minder weerstand

        + Stiller

Nadelen van een fiets met riemaandrijving

Voor een fiets met riemaandrijving is een specifiek frame nodig. Dit komt omdat er altijd een open ruimte in het frame aanwezig moet zijn om de riem te kunnen (de)monteren. Een riem bestaat namelijk uit één stuk en kan niet losgekoppeld worden zoals een gewone ketting. Je huidige fiets ombouwen naar een fiets met riemaandrijving is dus geen optie. Daarnaast werkt een riem alleen met een versnellingsnaaf of versnellingsbak. Een nadeel van deze vorm van aandrijving is dat je de beschikking hebt over een beperkter aantal versnellingen dan wanneer je voor een derailleurversnelling kiest. Ook zijn fietsen met een riemaandrijving over het algemeen iets duurder, maar deze extra kosten bespaar je later natuurlijk weer op het onderhoud.

         - Een fiets met ketting ombouwen naar een fiets met riemaandrijving is niet mogelijk

         -  Vaak een beperkter aantal versnellingen

         - Over het algemeen duurder

cube belt

Verschillende soorten riemaandrijvingen

Het enige merk dat op dit moment riemaandrijvingen maakt is het Amerikaanse Gates. Daar produceren ze sinds kort drie soorten riemaandrijving: de CDN, CDX en de nieuwe CDC aandrijvingen.

Gates CDN riemaandrijving

De CDN riemaandrijving is de voordeligste keus die Gates te bieden heeft. Deze riem is van een wat lichtere kwaliteit en is bedoeld voor gebruik op stadsfietsen. Voor dagelijks gebruik op de stadsfiets voldoet de CDN riem prima, maar de riem kan niet gebruikt worden op elektrische fietsen met middenmotor. Dit is omdat de trekkracht van de motor simpelweg te sterk is voor de Gates CDN riemaandrijving. Op elektrische fietsen vind je dus altijd een Gates CDX riemaandrijving. Een Gates CDN riemaandrijving gaat rond de 5000 kilometer mee, maar afhankelijk van de individuele omstandigheden kan dit ook iets meer of minder zijn. 

Gates CDX riemaandrijving

Voor het zwaardere werk is het verstandiger om voor de Gates CDX riem te kiezen. Deze riem is bedoeld voor gebruik op intensiever gebruikte fietsen als bijvoorbeeld sportieve fietsen, trekkingfietsen en e-bikes. Deze riem is wat duurder dan de CDN riem, maar biedt ook veel extra kwaliteit. De CDX riem is vooral een stuk sterker en gaat een stuk langer mee: tussen de 10.000 en 15.000 kilometer. Daarnaast mag een Gates CDX riem ook gebruikt worden op elektrische fietsen met een middenmotor.

Gates CDC riemaandrijving

Gates is een decennia geleden begonnen met het produceren van een CDC riem. De CDC riem was super sterk maar had een kwalitatief hoog frame nodig voor een perfecte werking. De CDC riem werd daarom tot voor kort niet meer geproduceerd. Gates komt echter met een nieuwe CDC riem. De nieuwe CenterTrack-riem is speciaal ontworpen voor e-bikes met een lage koppel ( ≤50 Nm ) en een middenmotor. Hierdoor heb je een goedkopere optie dan de CDX riem, terwijl je dus wel gewoon kunt kiezen voor een middenmotor.

De beste fietsen met riemaandrijving

Riemaandrijving is de laatste jaren steeds populairder geworden. In eerste instantie werden trekkingfietsen steeds vaker uitgerust met een riemaandrijving. Hiermee konden lange afstanden worden afgelegd zonder dat je je zorgen hoefde te maken over de slijtage van je aandrijving. Vanwege deze positieve ervaringen worden op dit moment steeds meer fietsen uitgerust met deze vorm van aandrijving. Naast trekkingfietsen kun je tegenwoordig namelijk ook stadsfietsen, hybride fietsen, elektrische fietsen en zelfs mountainbikes aanschaffen met een riemaandrijving.

Beste stadsfiets met riemaandrijving

Bekijk ons assortiment stadsfietsen met riemaandrijving

1.599,99
Waardering:
98%
TOPDEAL
1.529,99
TOPDEAL
1.449,99
Waardering:
93%
1.199,99
TOPDEAL

Beste hybride fiets met riemaandrijving

Bekijk ons assortiment hybride fietsen met riemaandrijving

1.599,99
Waardering:
98%
TOPDEAL
1.449,99
Waardering:
93%
Waardering:
94.3333%
1.199,99
Waardering:
88.5000%
10% korting

Op zoek naar een elektrische fiets met riemaandrijving? Lees dan ons blog over de beste elektrische fietsen met riemaandrijving, waar we dieper iingaan op een riemaandrijving in combinatie met elektrische ondersteuning. Bekijk ons assortiment elektrische fietsen met riemaandrijving

5.493,89
Waardering:
90%
TOPDEAL
5.899,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
4.199,99
TOPDEAL
3.499,99
Waardering:
96.0000%
TOPDEAL

cube bikes

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. 

E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken

Elektrische fietsen zijn er in alle soorten en maten. Erg belangrijk voor het rijgedrag van een elektrische fiets is de plaats van de motor. De laatste jaren zien we dat vooral de middenmotor erg populair is. In het sportievere segment is er daarnaast ook nog een ruime keuze aan fietsen met een achterwielmotor. Globaal werken alle middenmotoren hetzelfde: een rotatie-, snelheids- en vermogenssensor meten hoeveel ondersteuning er nodig is en de motor ondersteunt jouw inspanningen via een aandrijving op de trapas.