Italiaanse kledingmerken 20% korting -  t/m ma 29 mei ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.

Ze zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld: elektrische fietsen met een riemaandrijving. Dit is ook niet gek, aangezien het een zeer aantrekkelijk alternatief is op de klassieke kettingaandrijving. Er zijn tegenwoordig echter zoveel elektrische fietsen met riemaandrijving dat het lastig kiezen is.

Direct persoonlijk advies?
Kom naar de winkel voor advies op maat en/of een testrit.

Bekijk direct: Verschil CDN, CDC en CDX-aandrijving | Wat kost een riemaandrijving | Beste fietsen met riemaandrijving

Waarom een e-bike met riemaandrijving?

Riemaandrijving wordt steeds populairder en dat vinden wij niet gek. De kunstof riem brengt enkele unieke eigenschappen met zich mee die ervoor hebben gezorgd dat dit type aandrijving steeds meer te zien is op straat.

ebike met riemaandrijving

Voordelen van riemaandrijving

Een fiets met riemaandrijving heeft één groot voordeel ten opzichte van de traditionele ketting. Deze aandrijving is namelijk zeer onderhoudsvriendelijk. Doordat de riem van kunststof is gemaakt, slijt deze een stuk minder hard dan een ketting. Daarnaast moet een ketting regelmatig gesmeerd worden anders gaat deze roesten. Bij een riemaandrijving is smeren niet nodig. Hierdoor heb je er dus minder werk aan en gaat je aandrijving tot wel vier keer zo lang mee. Dit scheelt natuurlijk enorm in de onderhoudskosten van je fiets.

Naast het lage onderhoud, heb je met een riemaandrijving ook minder weerstand. De riem ligt in een rechte lijn, waardoor je minder weerstand ervaart tijdens het fietsen. De versnellingen zitten verwerkt in de naaf waardoor je soepel schakelt.

Het derde voordeel is dat een kunststof riem is een stuk stiller dan een ketting. Doordat de riem van kunststof is gemaakt is er geen wrijving tussen metalen, wat je met een traditionele ketting en tandwiel combinatie wel hebt. Dat zorgt ervoor dat de riem een stuk stiller is.

Nadelen van riemaandrijving

Een elektrische fiets met riemaandrijving is natuurlijk enorm prettig als je wel eens geneigd bent het onderhoud te laten schieten of de fiets simpelweg erg veel gebruikt. Nadelen zijn er bijna niet. Als we er dan tóch een moeten noemen: Een riem werkt eigenlijk alleen met een versnellingsnaaf of versnellingsbak. Een derailleurversnelling is dus geen optie, waardoor je enigszins beperkt bent in het aantal versnellingen waarover je beschikt. Daarnaast ligt de prijs van een fiets met riemaandrijving vaak iets hoger. Deze meerprijs verdien je echter makkelijk terug in de kosten die je bespaart aan onderhoud.

Verschil tussen CDN, CDX en de nieuwe CDC riemaandrijving

Een riemaandrijving heeft veel voordelen, maar wanneer kies je nu voor een CDN, een CDC of een CDX riem? En heb je überhaupt wel een keuze of staat de keuze vast bij de aankoop van een bepaald soort fiets?

Verschil in gebruik

Een CDN riem wordt vooral gebruikt bij stadsfietsen waarbij geen grote krachten op de riem uitgeoefend worden. Een CDN riem zal je daarom nooit zien bij een elektrische fiets met een middenmotor. De CDN riem is hiervoor niet sterk genoeg. Een CDN riem is wel geschikt voor een elektrische fiets met een een voorwielmotor. De CDX riem is daarentegen erg sterk en wordt vooral gebruikt op elektrische fietsen met een hoge koppel en een middenmotor. 

Het grote nadeel van een CDX riem is dat deze een stuk duurder is dan een CDN riem. Wanneer je een elektrische fiets aanschaft met een middenmotor en een hoge koppel schaf je dus automatisch een fiets met een CDX riemaandrijving aan. Tussen de CDN en de CDX riem in heeft Gates nog de CDC riem. De CDC riem is de nieuwste toevoeging aan riemaandrijvingen voor elektrische fietsen. De CenterTrack-riem is speciaal ontworpen voor e-bikes met een lage koppel en een middenmotor. Hierdoor heb je een goedkopere optie dan de CDX riem en kun je wel gewoon kiezen voor een middenmotor.

Samengevat:

  • CDN riem: Geschikt voor stadsfietsen en elektrische fietsen met een voorwielmotor
  • CDX riem: Geschikt voor alle elektrische fietsen, waaronder fietsen met een hoge koppel en middenmotor
  • CDC riem: Geschikt voor elektrische fietsen met een koppel van ≤50 Nm en een middenmotor

Verschil in onderhoud

Een CDN riem gaat rond de 5000 kilometer mee. Na deze tijd is de riem aan vervanging toe. Een CDN riem gaat gemiddeld ongeveer even lang mee als een ketting. Een CDX riem gaat echter tot wel 10000 kilometer mee. Dat is meer dan 3 keer zo lang als een ketting! Als we puur naar kwaliteit kijken is de CDX riem de beste optie. Ben je op zoek naar een elektrische fiets met een middenmotor, maar wil je wat extra centen in je zak houden? Dan is een elektrische fiets met de nieuwe CDC riem een perfecte optie! Neem je genoegen met een voorwielmotor? Dan is de CDN riem sterk genoeg en heb je zeker geen duurdere CDX riemaandrijving nodig. 

Om een nog beter beeld te krijgen leggen we In onderstaande video (vanaf 0.35 sec) perfect het verschil uit tussen de Gates CDX en CDN riemaandrijving:

Het kostenplaatje

Elektrische fietsen met een riemaandrijving zijn in de regel prijziger dan fietsen met een traditionele kettingaandrijving. De riem gaat wel veel langer mee dan een ketting. De kosten die je extra maakt op de aanschaf van je fiets bespaar je dus later weer in onderhoud. We zijn dan ook van mening dat het de investering zeker waard is.

Vanaf ongeveer €2500,- heb je een elektrische fiets met een riemaandrijving. Je hebt dan een fiets met een degelijke middenmotor en afmontage. De prijs kan oplopen tot rond de €6000,-. Voor deze prijs heb je een prachtige e-bike met krachtige Bosch Performance Line CX of Panasonic 36V middenmotor en hoogwaardige afmontage.

ebike met riemaandrijving

Onze toppers

Om je te helpen bij het kiezen van je e-bike hebben we de e-bikes in twee categorieën verdeeld en binnen elke categorie onze topmodellen er tussenuit geplukt op het gebied van meeste waar voor je geld en de beste elektrische tourfietsen met riemaandrijving.

Beste elektrische stadsfietsen met riemaandrijving

Deze e-bikes blinken uit als het aankomt op prijs-kwaliteitverhouding. Deze zijn ze ook nog eens uitgerust met degelijke onderdelen die ervoor zorgen dat je zorgeloos blijft fietsen. Dankzij de comfortabele zithouding kun je op deze fietsen uitstekend uit de voeten wanneer je de fiets voor al je dagelijkse ritten wilt inzetten.

2.699,- 2.949,-
Waardering:
100%
8% korting
2.699,- 2.999,-
10% korting
2.599,- 2.899,-
10% korting
2.839,- 3.199,-
11% korting

Beste elektrische fietsen met riemaandrijving voor lange ritten

Dankzij de krachtige Bosch Performance Line CX in combinatie met het grotere versnellingsbereik van de traploze versnellingsnaven zijn deze fietsen ideaal wanneer je graag lange tochten maakt op de e-bike. Heuvels en onverharde paden hoeven jou niet tegen te houden, want de Performance CX motor helpt jou overal vooruit. Daarnaast heb je op deze fietsen een iets sportievere zithouding, waardoor je de lange ritten ook beter volhoudt.

3.999,- 4.899,-
18% korting
5.299,-
5.799,-
6.299,-

E-bikes testen?

Natuurlijk wil je ook graag je nieuwe e-bike uitproberen voor je hem definitief aanschaft. Hiervoor kan je langskomen in onze winkel. In onze winkel hebben wij een enorme showroom waar je de modellen in het echt kunt zien, passen, meten, wegen en voelen. Onze medewerkers zijn stuk voor stuk fanatieke fietsers en weten precies waar je op moet letten.

Wil je meer weten?

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

E-mail: contact |  Bel: 0182-621850 of Whatsapp

De grootste fietsenwinkel van Nederland

In Moordrecht, vlakbij Gouda, vind je de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. In onze grote fietsenwinkel is alles aanwezig: van mountainbikes tot racefietsen en van fietskleding tot fietsaccessoires. Je kunt alle fietsen testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. Daarnaast laat je je fiets onderhouden door een van onze topmonteurs in ons moderne servicecentre. Wacht op je nieuwe fiets of onderhoudsbeurt terwijl je geniet van een broodje in het lunchcafe.

12GO Biking steunt Bikes4Africa door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Ook zijn er gedurende het jaar verschillende evenementen waarmee geld in wordt gezameld. Bikes4Africa steunt hiermee verschillende goede doelen.

Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken

Elektrische fietsen zijn er in alle soorten en maten. Erg belangrijk voor het rijgedrag van een elektrische fiets is de plaats van de motor. De laatste jaren zien we dat vooral de middenmotor erg populair is. In het sportievere segment is er daarnaast ook nog een ruime keuze aan fietsen met een achterwielmotor. Globaal werken alle middenmotoren hetzelfde: een rotatie-, snelheids- en vermogenssensor meten hoeveel ondersteuning er nodig is en de motor ondersteunt jouw inspanningen via een aandrijving op de trapas.