Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: Wat is het beste fietszadel voor mij?

Koopgids: Wat is het beste fietszadel voor mij?

Het beste fietszadel verschilt per persoon, maar is wel één van de belangrijkste elementen op de fiets. Veel fietsers hebben wel een keer te maken gehad met een fietszadel dat zadelpijn veroorzaakt, terwijl een goed zadel zorgt voor veel fietsplezier! 

Fietszadelspecialist

Om lekker op een zadel te zitten moeten je zitbotjes goed ondersteund worden. Je zitbotjes zijn twee uitstekende botjes die zich onderaan je bekken bevinden. De afstand tussen deze botjes is bij iedereen verschillend, waardoor er allerlei verschillende soorten fietszadels ontwikkeld zijn.

Hieronder de vragen die je moet stellen om voor jou het beste zadel te vinden:

In de winkel en in de bikefitstudio hebben we verschillende specialisten die je hierbij helpen, ook kun je online je zadelbreedte bepalen

Beste fietszadels

Een zadel is zo persoonlijk, dat wat voor jou het beste zadel is, voor een ander helemaal niet goed zit. Buiten het doel, de vormen en de maat van het zadel is er een verschil in kwaliteit. De zadels in de laagste prijscategorie zijn gemaakt met relatief zware materialen en hebben een stalen of aluminium rail. De zadels in het middensegment hebben een rail van aluminium, mangaan, tirox. De beste zadels uit het hoogste prijssegement hebben een zadelrail en een schaal van titanium of carbon.

299,99
33% korting
329,-
39% korting
229,99
22% korting
229,90
15% korting
 

Fietszadel kopen bij 12GO Biking

Welk type fietszadel heb ik nodig?

Als je naar het assortiment fietszadels kijkt valt het meteen op dat er veel verschillen zijn in het type fietszadel. Zo zijn er fietszadels voor mountainbikers of racefietsers, maar ook fietszadels voor op de stadsfiets. Ook het verschil tussen een dames- of herenzadel is een aspect om rekening mee te houden als je in de markt ligt voor een nieuw fietszadel. 

Stadsfiets zadels

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn stadsfiets zadels ontwikkeld voor de stadsfietsen. Dit zijn fietsers die graag in het weekend een toertocht maken op hun elektrische fiets, maar ook fietsers die korte ritten naar de supermarkt of werk maken. Stadsfiets zadels gebruik je ook op elektrische fietsen, transportfietsen of zelfs hybride fietsen. 

Bij een stadsfiets zadel staat comfort voorop, vooral tijdens korte ritten. Op een stadsfiets, elektrische fiets of transportfiets heb je over het algemeen te maken met een rechte zithouding. Deze zithouding zorgt voor veel druk op je zitbotjes, dus deze moeten voldoende ondersteuning krijgen tijdens het fietsen. Een recreatief fietszadel heeft daarom een brede achterkant en een korte punt. Voor extra ondersteuning en demping wordt er vaak gebruik gemaakt van een dikke gel- of schuimvulling, waardoor het fietszadel lekker zacht aanvoelt. 

Waardering:
90%
Waardering:
100%
Waardering:
97%
150,-
33% korting

Bekijk alle stadsfiets zadels.

Sportieve fietszadels

Op een racefiets, mountainbike of gravelbike gebruik je een sportief fietszadel. Ook op sommige hybride fietsen kan een sportief fietszadel comfortabeler zijn dan een recreatief fietszadel. Dat komt doordat je op deze sportfietsen een voorovergebogen zithouding aanneemt tijdens het fietsen. Hoe dieper je in het stuur ligt, hoe minder druk je hebt op je zitbotjes. 

Dit verschil in de druk op je zitbotjes is direct terug te zien in de grootte van sportieve fietszadels ten opzichte van recreatieve fietszadels. Fietszadels voor op je racefiets of mountainbike hebben een veel kleiner zitoppervlak dan recreatieve fietszadels. Ook is de punt van het fietszadel een stuk langer en smaller, om optimale ondersteuning te bieden voor de drukvlakken die ontstaan bij een agressieve zithouding. 

Waar een recreatief fietszadel vaak voorzien is van dikke en zachte padding om schokken en trillingen te dempen, kom je dit niet tegen bij sportieve fietszadels. Deze fietszadels zijn vooral gericht op prestatie in plaats van comfort, waardoor de vulling zo licht en dun mogelijk moet zijn. 

299,99
33% korting
Waardering:
99%
Waardering:
100%

Bekijk alle sportieve fietszadels.

Beste fietszadel voor dames

Omdat vrouwen een bredere bekken hebben, staan de zitbotjes van vrouwen ook verder uit elkaar. Dat betekent dat een fietszadel voor dames breed genoeg moet zijn om de druk op de zitbotjes te verminderen. Ook hebben vrouwen meer te maken met gevoelig weefsel op het zitvlak dan mannen, waardoor extra vulling veel comfortabeler is. Voor dames die vaak een rok dragen op de fiets zijn er ook speciale rokzadels. Deze fietszadels hebben een hele korte of zelfs helemaal geen punt, waardoor je rok daar niet aan kan blijven hangen.

Waardering:
90%
Waardering:
100%
150,-
33% korting
329,-
39% korting

Bekijk alle dames fietszadels.

Beste fietszadel voor heren

Een fietszadel voor heren heeft altijd een punt, die vaak smaller en langer is dan bij een fietszadel voor dames. Ook aan de achterkant is een fietszadel voor heren smaller, omdat de zitbotjes bij mannen dichter bij elkaar staan. Uiteraard kunnen mannen gewoon gebruik maken van een dameszadel. Voor heren die brede zitbotjes hebben kan fietszadel voor dames comfortabeler zijn dan een specifiek herenzadel

299,99
33% korting
Waardering:
99%
Waardering:
100%

Bekijk alle fietszadels voor heren.

Welk fietszadel past bij mijn zitpositie?

Deze vraag gaat uit van het feit dat een zithouding direct in verband staat met het zadel. Er is nog één belangrijk element dat hier tussen staat. De zithouding bepaalt namelijk de stand van de zitbotjes. Een rechte zithouding is de ruststand van de bekken, waardoor de zitbotjes ‘ver’ uit elkaar staan. Je armen ondersteunen je gewicht amper of niet, waardoor je gewicht grotendeels terecht komt op je zitvlak. Voor optimaal comfort tijdens het fietsen kies je bij een rechte zitpositie een breed zadel dat de zitbotjes goed ondersteunt. 

Als je verder naar voren gaat leunen en een sportievere houding aanneemt, kantelen je bekken. Deze kanteling zorgt ervoor dat de zitbotjes dichter naar elkaar toe komen te staan. Bij deze sportieve zithouding past een vrij smal zadel. Bij een aerodynamische zithouding zit je ver naar voren en wordt een groot deel van je gewicht ondersteund door je armen. In deze zitpositie zijn je zitbotjes bijna helemaal ontlast van druk, het liefst heb je in deze situatie een heel smal zadel.

Welk fietszadel past bij mijn zitpositie 12GO Biking

Wat is het verschil tussen platte, halfronde en ronde fietszadels?

Als je vanaf de achterkant naar een fietszadel kijkt, is er een duidelijk verschil te zien in de vorm van de bovenkant van het zadel. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen een plat, een halfrond en een rond zadel. Welke zadelvorm het best bij jou past, hangt af van hoeveel je beweegt in het fietszadel. 

Een plat fietszadel wordt aangeraden voor fietsers die tijdens het fietsen een stabiele en stille zithouding aannemen, waarbij het bovenlichaam niet of nauwelijks beweegt tijdens het trappen. Op een plat fietszadel kun je minder goed bewegen, omdat je als het ware wordt tegengehouden door de scherpe hoeken van de zijkanten van het zadel. Daarom zijn er halfronde zadels voor de gemiddelde fietsers en ronde fietszadels voor de ‘hardwerkende’ fietser, die meer bewegingsvrijheid bieden voor de binnenkant van je bovenbenen en zitbotjes. 

Wat is een uitsparing en waar dient het voor?

Je ziet het steeds vaker: fietszadels met een uitsparing. Deze uitsparing zorgt voor extra ventilatie, vermindert de druk op je zitvlak en zorgt voor goede doorbloeding. Net als fietszadels zijn ook uitsparingen er in allerlei verschillende soorten en maten. Sommige uitsparingen zijn heel minimaal, terwijl anderen juist een groot deel van het zadel beslaan. Ook zijn er uitsparingen die geen volledig gat creëren in fietszadel, maar alleen een verlaging in het oppervlak.

Welk fietszadel past bij mijn zitpositie 12GO Biking

Tijdens het fietsen komt er veel druk te staan op je perineum. Deze druk kan resulteren in vermoeide of zelfs gevoelloze (edele) delen. Over het algemeen zullen minder flexibele fietsers meer druk ervaren dan fietsers die wel heel lenig zijn. Dit komt omdat je flexibiliteit wordt gemeten aan de hand van hoe ver je je bekken kunt kantelen. Hoe verder je je bekken kunt kantelen, hoe leniger je bent en hoe minder druk er komt te staan op je perineum. 

Je kunt eenvoudig meten hoe lenig je bent door voorover te buigen met gestrekte benen. Zorg dat je voeten tegen elkaar staan en kijk of met je handen je tenen kunt aanraken terwijl je je benen gestrekt houdt. Hoe verder je komt, hoe flexibeler en dus leniger je bent. Kom je helemaal tot je tenen? Dan ben je heel flexibel en heb je waarschijnlijk geen behoefte aan een fietszadel met uitsparing. Als dit niet het geval is, kun je het best kiezen voor een fietszadel met uitsparing. Hoe groot de uitsparing is ligt aan je persoonlijke voorkeur. Bekijk alle dameszadels met uitsparing.

299,99
33% korting
Waardering:
99%
Waardering:
100%

Hoe voorkom je zadelpijn?

Er is niets zo vervelend als zadelpijn tijdens het fietsen. Vaak ontstaat zadelpijn door te veel druk op je zitbeenderen. Veel fietsers zullen daarom kiezen voor een zachter fietszadel om deze pijn zoveel mogelijk te verzachten. Bij de rechte zithouding op de stadsfiets kan dit inderdaad de oplossing zijn, maar bij sportfietsen ligt dit net even anders. 

Bij racefietsen, mountainbikes en gravelbikes neem je een zithouding aan die verder naar voren is gericht, waardoor er minder druk op je zitbotjes komt te staan. Een dik zadel met veel padding kan dan voor irritaties zorgen, omdat de zitbotjes als het ware wegzakken in de padding. Hierdoor kan er juist weer meer druk op je gevoelige weefsel komen te staan. Hoe agressiever de zithouding, hoe dunner en platter het zadel vaak wordt.

Fietszadel kopen bij 12GO Biking

Zadelpijn kan ook ontstaan omdat je fietszadel niet breed genoeg is om voldoende ondersteuning te bieden aan je zitbotjes. De zitbotjes staan namelijk niet bij iedereen even ver uit elkaar, en ook de zithouding op de fiets zorgt ervoor dat de drukpunten op andere plekken komen te liggen. Wanneer je zitbotjes ver uit elkaar staan, heb je een breder zadel nodig om comfortabel te kunnen zitten. Andersom geldt dit ook: een smal fietszadel kan comfortabel zijn voor fietsers bij wie de zitbotjes dicht bij elkaar staan. 

 

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
1x11 en 1x12 versnellingsgroepen: Alles wat je moet weten 1x11 en 1x12 versnellingsgroepen: Alles wat je moet weten
Welke binnenband past op mijn fiets? Welke binnenband past op mijn fiets?