Feedback
Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: Wat is het beste fietszadel voor mij?

Koopgids: Wat is het beste fietszadel voor mij?

Het beste fietszadel verschilt per persoon, maar is wel één van de belangrijkste elementen op de fiets. Veel fietsers hebben wel een keer te maken gehad met een fietszadel dat zadelpijn veroorzaakt, terwijl een goed zadel zorgt voor veel fietsplezier! 

Om lekker op een zadel te zitten moeten je zitbotjes goed ondersteund worden. Je zitbotjes zijn twee uitstekende botjes die zich onderaan je bekken bevinden. De afstand tussen deze botjes is bij iedereen verschillend, waardoor er allerlei verschillende soorten fietszadels ontwikkeld zijn.

Hieronder de vragen die je moet stellen om voor jou het beste zadel te vinden:

Vervolgens zetten we een aantal categorieën zadels voor je op een rijtje, waardoor je meteen een beeld hebt van de mogelijkheden.

In de winkel en in de bikefitstudio hebben we verschillende specialisten die je hier ook bij kunnen helpen, ook kun je online je zadelbreedte bepalen

Welk fietszadel past bij mijn zitpositie?

De zithouding die je aanneemt tijdens het fietsen heeft directe invloed op de drukpunten en de positie van je zitbotjes. Hoe verder je naar voren buigt, hoe meer je bekken kantelen en hoe kleiner de afstand tussen je zitbotjes wordt. Dit betekent dat je zadel moet aansluiten bij je fietsstijl en lichaamshouding.

1. Comfort: Bij een rechte zithouding zit je ontspannen en wordt bijna al je gewicht ondersteund door je zitvlak. Deze houding zie je op (elekstrische) stadsfietsen voornamelijk. Je bekken staan in een neutrale positie en je zitbotjes staan verder uit elkaar. Een breder zadel dat je zitbotjes volledig ondersteunt, is hier essentieel. Deze zadels bieden vaak extra demping voor lange, ontspannen ritten.

2. Fitness: Een licht voorovergebogen houding zie je vaak op sportieve hybride fietsen en zorgt ervoor dat je bekken iets kantelen, waardoor de druk op je zitbotjes vermindert. Je armen nemen een deel van het gewicht over. Een gemiddeld breed zadel, met net wat meer bewegingsvrijheid voor je benen, is hier geschikt. Dit type zadel wordt vaak gekozen door recreatieve fietsers of mensen die korte, sportieve ritten maken.

3. Performance: De performance houding zie je vaak terug bij endurance racefietsen. Bij een performance zithouding leun je verder naar voren, wat zorgt voor meer druk op de voorkant van het zadel en minder op je zitbotjes. Hier past een vrij smal zadel goed, omdat het ruimte biedt voor je benen en geen hinder veroorzaakt tijdens intensieve inspanningen.

4. Agressief: Voor racefietsen of mountainbiken met een agressieve houding is een nog smaller zadel geschikt. Je bekken kantelen verder, waardoor je zitbotjes nauwelijks druk ervaren. De focus ligt hier op bewegingsvrijheid en ondersteuning aan de voorkant van het zadel, zodat je maximale controle hebt.

5. Aerodynamisch: In een diep aerodynamische houding, zoals op een tijdritfiets, rust bijna al je gewicht op je armen en de voorzijde van het zadel. Hier is een extra smal zadel met minimale padding ideaal. Dit type zadel voorkomt schuren en ondersteunt de prestaties tijdens hoge snelheid.

Welk fietszadel past bij mijn zitpositie 12GO Biking

Wat is het verschil tussen platte, halfronde en ronde fietszadels?

Als je vanaf de achterkant naar een fietszadel kijkt, zie je duidelijke verschillen in de vorm van de bovenkant. Er zijn drie hoofdvormen: plat, halfrond en rond. Welke zadelvorm het beste bij jou past, hangt sterk af van je rijstijl en hoeveel je beweegt tijdens het fietsen.

Een plat fietszadel is ideaal voor sportieve fietsers met een stabiele en rustige zithouding, zoals triatleten of racefietsers die lange stukken in dezelfde positie rijden. Omdat het zadel minder bewegingsvrijheid biedt, is het geschikt voor rijders die weinig verplaatsen in het zadel en in een diepe, aerodynamische houding blijven zitten. Denk aan een racefietser die vooral asfaltkilometers maakt zonder veel bochten of onderbrekingen.

Halfronde zadels zijn een goede keuze voor veelzijdige fietsers die een wat minder statische houding aannemen. Ze bieden voldoende ondersteuning, maar ook wat bewegingsvrijheid, waardoor ze ideaal zijn voor toerrijders of gravelrijders die langere afstanden afleggen op verschillende soorten ondergrond of wat meer wiegen met hun heupen. Je zit hier comfortabel, maar hebt nog wat ruimte om van houding te wisselen wanneer het terrein verandert of de rit langer wordt.

Ronde fietszadels zijn perfect voor rijders die meer dynamisch bewegen tijdens het fietsen, zoals mountainbikers of recreatieve fietsers op heuvelachtig terrein. Bij deze disciplines verplaats je vaker je gewicht om bochten te maken of steile klimmetjes te bedwingen. De afgeronde zijkanten van het zadel geven meer ruimte aan de binnenkant van je bovenbenen en verminderen wrijving, wat fijn is bij intensieve inspanningen of technische trails.

Verschillende vormen zadels

V.l.n.r. plat zadel, halfrond zadel en rond zadel

Wat is een uitsparing en waar dient het voor?

Je ziet het steeds vaker: fietszadels met een uitsparing. Deze uitsparing zorgt voor extra ventilatie, vermindert de druk op je zitvlak en zorgt voor goede doorbloeding. Net als fietszadels zijn ook uitsparingen er in allerlei verschillende soorten en maten. Sommige uitsparingen zijn heel minimaal, terwijl anderen juist een groot deel van het zadel beslaan. Ook zijn er uitsparingen die geen volledig gat creëren in fietszadel, maar alleen een verlaging in het oppervlak.

Welk fietszadel past bij mijn zitpositie 12GO Biking

Tijdens het fietsen komt er veel druk te staan op je perineum. Deze druk kan resulteren in vermoeide of zelfs gevoelloze (edele) delen. Over het algemeen zullen minder flexibele fietsers meer druk ervaren dan fietsers die wel heel lenig zijn. Dit komt omdat je flexibiliteit wordt gemeten aan de hand van hoe ver je je bekken kunt kantelen. Hoe verder je je bekken kunt kantelen, hoe leniger je bent en hoe minder druk er komt te staan op je perineum. 

Je kunt eenvoudig meten hoe lenig je bent door voorover te buigen met gestrekte benen. Zorg dat je voeten tegen elkaar staan en kijk of met je handen je tenen kunt aanraken terwijl je je benen gestrekt houdt. Hoe verder je komt, hoe flexibeler en dus leniger je bent. Kom je helemaal tot je tenen? Dan ben je heel flexibel en heb je waarschijnlijk geen behoefte aan een fietszadel met uitsparing. Als dit niet het geval is, kun je het best kiezen voor een fietszadel met uitsparing. Hoe groot de uitsparing is ligt aan je persoonlijke voorkeur. Bekijk alle dameszadels met uitsparing | alle herenzadels met uitsparing.

Hoe voorkom je zadelpijn?

Er is niets zo vervelend als zadelpijn tijdens het fietsen. Vaak ontstaat zadelpijn door te veel druk op je zitbeenderen. Veel fietsers zullen daarom kiezen voor een zachter fietszadel om deze pijn zoveel mogelijk te verzachten. Bij de rechte zithouding op de stadsfiets kan dit inderdaad de oplossing zijn, maar bij sportfietsen ligt dit net even anders. 

Bij racefietsen, mountainbikes en gravelbikes neem je een zithouding aan die verder naar voren is gericht, waardoor er minder druk op je zitbotjes komt te staan. Een dik zadel met veel padding kan dan voor irritaties zorgen, omdat de zitbotjes als het ware wegzakken in de padding. Hierdoor kan er juist weer meer druk op je gevoelige weefsel komen te staan. Hoe agressiever de zithouding, hoe dunner en platter het zadel vaak wordt.

Fietszadel kopen bij 12GO Biking

Zadelpijn kan ook ontstaan omdat je fietszadel niet breed genoeg is om voldoende ondersteuning te bieden aan je zitbotjes. De zitbotjes staan namelijk niet bij iedereen even ver uit elkaar, en ook de zithouding op de fiets zorgt ervoor dat de drukpunten op andere plekken komen te liggen. Wanneer je zitbotjes ver uit elkaar staan, heb je een breder zadel nodig om comfortabel te kunnen zitten. Andersom geldt dit ook: een smal fietszadel kan comfortabel zijn voor fietsers bij wie de zitbotjes dicht bij elkaar staan. 

Beste fietszadels

Een zadel is dus zo persoonlijk, dat wat voor jou het beste zadel is, voor een ander helemaal niet goed zit. Buiten het doel, de vormen en de maat van het zadel is er een verschil in kwaliteit. De zadels in de laagste prijscategorie zijn gemaakt met relatief zware materialen en hebben een stalen of aluminium rail. De zadels in het middensegment hebben een rail van aluminium, mangaan, tirox. De beste zadels uit het hoogste prijssegement hebben een zadelrail en een schaal van titanium of carbon.

 

Fietszadel kopen bij 12GO Biking

Welk type fietszadel heb ik nodig?

Als je naar het assortiment fietszadels kijkt valt het meteen op dat er veel verschillen zijn in het type fietszadel. Zo zijn er fietszadels voor mountainbikers of racefietsers, maar ook fietszadels voor op de stadsfiets. Ook het verschil tussen een dames- of herenzadel is een aspect om rekening mee te houden als je een nieuw fietszadel zoekt. 

Stadsfiets zadels

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn stadsfiets zadels ontwikkeld voor de stadsfietsen. Dit zijn fietsers die graag in het weekend een toertocht maken op hun elektrische fiets, maar ook fietsers die korte ritten naar de supermarkt of werk maken. Stadsfiets zadels gebruik je ook op elektrische fietsen, transportfietsen of zelfs hybride fietsen. 

Bij een stadsfiets zadel staat comfort voorop, vooral tijdens korte ritten. Op een stadsfiets, elektrische fiets of transportfiets heb je over het algemeen te maken met een rechte zithouding. Deze zithouding zorgt voor veel druk op je zitbotjes, dus deze moeten voldoende ondersteuning krijgen tijdens het fietsen. Een recreatief fietszadel heeft daarom een brede achterkant en een korte punt. Voor extra ondersteuning en demping wordt er vaak gebruik gemaakt van een dikke gel- of schuimvulling, waardoor het fietszadel lekker zacht aanvoelt. 

Bekijk alle stadsfiets zadels.

Sportieve fietszadels

Op een racefiets, mountainbike of gravelbike gebruik je een sportief fietszadel. Ook op sommige hybride fietsen kan een sportief fietszadel comfortabeler zijn dan een recreatief fietszadel. Dat komt doordat je op deze sportfietsen een voorovergebogen zithouding aanneemt tijdens het fietsen. Hoe dieper je in het stuur ligt, hoe minder druk je hebt op je zitbotjes. 

Dit verschil in de druk op je zitbotjes is direct terug te zien in de grootte van sportieve fietszadels ten opzichte van recreatieve fietszadels. Fietszadels voor op je racefiets of mountainbike hebben een veel kleiner zitoppervlak dan recreatieve fietszadels. Ook is de punt van het fietszadel een stuk langer en smaller, om optimale ondersteuning te bieden voor de drukvlakken die ontstaan bij een agressieve zithouding. 

Waar een recreatief fietszadel vaak voorzien is van dikke en zachte padding om schokken en trillingen te dempen, kom je dit niet tegen bij sportieve fietszadels. Deze fietszadels zijn vooral gericht op prestatie in plaats van comfort, waardoor de vulling zo licht en dun mogelijk moet zijn. 

104,90
24% korting
299,99
Waardering:
100%
37% korting
119,99
Waardering:
96%
42% korting
Waardering:
99%

Bekijk alle sportieve fietszadels.

Beste fietszadel voor dames

Omdat vrouwen een bredere bekken hebben, staan de zitbotjes van vrouwen ook verder uit elkaar. Dat betekent dat een fietszadel voor dames breed genoeg moet zijn om de druk op de zitbotjes te verminderen. Ook hebben vrouwen meer te maken met gevoelige huid op het zitvlak dan mannen, waardoor extra vulling veel comfortabeler is. Voor dames die vaak een rok dragen op de fiets zijn er ook speciale rokzadels. Deze fietszadels hebben een hele korte of zelfs helemaal geen punt, waardoor je rok daar niet aan kan blijven hangen.

89,99
33% korting
Waardering:
90%
69,99
Waardering:
91%
21% korting

Bekijk alle dames fietszadels.

Beste fietszadel voor heren

Een fietszadel voor heren heeft altijd een punt, die vaak smaller en langer is dan bij een fietszadel voor dames. Ook aan de achterkant is een fietszadel voor heren smaller, omdat de zitbotjes bij mannen dichter bij elkaar staan. Uiteraard kunnen mannen gewoon gebruik maken van een dameszadel. Voor heren die brede zitbotjes hebben kan fietszadel voor dames comfortabeler zijn dan een specifiek herenzadel

89,99
33% korting
104,90
24% korting
Waardering:
90%
299,99
Waardering:
100%
37% korting

Bekijk alle fietszadels voor heren.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
1x groepset voor jouw fiets: Alles wat je moet weten 1x groepset voor jouw fiets: Alles wat je moet weten
Welke binnenband heb ik nodig voor mijn fiets? Welke binnenband heb ik nodig voor mijn fiets?
Alles over mountainbike voorvorken Alles over mountainbike voorvorken