Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig?

Datum:
21 augustus 2019
Door:
Joas

Vanwege de grote vraag naar fietstrainers is er momenteel een tekort aan fietstrainers. Fabrikanten kunnen de enorme toename in de vraag niet bijhouden en kampen daardoor wereldwijd met leverproblemen. Momenteel is het bij ons zowel online als in de winkel dus niet mogelijk om fietstrainers te reserveren. Wij raden je daarom af om naar de winkel te komen als je op zoek bent naar een fietstrainer. Voor al je andere fietsbehoeften helpen we je natuurlijk nog steeds graag verder.

De laatste jaren neemt de populariteit van interactieve fietstrainers een hoge vlucht. Met deze trainers, die beschikbaar zijn in zogenaamde wheel-on en direct drive modellen, kun je niet alleen binnen fietsen, maar ook interactief trainen met behulp van programma’s als Zwift en TrainerRoad. In dit blog leggen we je uit wat je nodig hebt om een interactieve fietstrainer te gebruiken.

Fiets

Om een fietstrainer te kunnen gebruiken heb je natuurlijk een fiets nodig. In principe past elke racefiets op een interactieve trainer en kun je ook veel mountainbikes goed op een trainer gebruiken. Kijk bij de productspecificaties van een trainer in onze webshop om zeker te weten dat jouw fiets op de trainer past. In ons ons blog 'Past mijn fiets op een fietstrainer?' vind je een stappenplan om te bepalen in welke trainers jouw fiets past, al dan niet met een adapter.

Bij wheel-on trainers moet je rekening houden met de wielmaat van jouw fiets en de mogelijkheid om het achterwiel te monteren. In sommige gevallen zul je een steekas-adapter moeten aanschaffen om de trainer te kunnen gebruiken. Dit laatste is bij de nieuwste generatie trainers steeds minder het geval.

Bij direct drive trainers is het van belang dat jouw aandrijflijn evenveel versnellingen heeft als de op de trainer gemonteerde cassette. Voor het gebruik van een fiets met 10-speed versnellingssysteem op een trainer met meegeleverde 11-speed cassette zul je dus de cassette op de trainer moeten vervangen.

Trainer

Om interactief te kunnen trainen heb je een interactieve trainer nodig. Er zijn wel wat mogelijkheden om data van een basistrainer te gebruiken voor een trainingsapp, maar voor volledige interactiviteit heb je ook een trainer nodig die door de door jou gebruikte app kan worden aangestuurd.

Lees onze koopgids fietstrainers als je wilt weten welke fietstrainer het beste aansluit bij jouw wensen.

Installatie & apps

Er zijn verschillende manieren om met een interactieve trainer te fietsen. Je kunt een interactieve trainer ook altijd offline gebruiken, als een basistrainer dus. Voor het eerste gebruik moet je de meeste trainers ook kalibreren met behulp van een op je telefoon of ander apparaat met bluetooth te installeren app. De installatie en kalibratie van een interactieve trainer is daardoor minutenwerk.

Om de interactieve functies van de trainer te gebruiken heb je aanvullende software nodig. De meeste fabrikanten hebben een eigen app ontwikkeld waar je mee kunt trainen, maar betaalde apps als Zwift en TrainerRoad maken indoor fietsen een stuk leuker én effectiever als training. Lees hier ons blog over de leukste apps.

zwift

Zwift is met afstand de populairste trainingsapp.

Scherm

Om een interactieve trainer te kunnen gebruiken heb je een apparaat nodig waarop je de app kunt draaien die de trainer aanstuurt. In het eenvoudigste geval kun je jouw smartphone via bluetooth koppelen aan de trainer om de bijbehorende basisapp te gebruiken. Deze heb je nodig op de trainer aan te sturen.

Wanneer je de interactieve trainer optimaal wilt benutten, bijvoorbeeld in combinatie met Zwift of TrainerRoad, is het handiger om een apparaat met een groter scherm te gebruiken, dus een tablet, laptop, pc of televisie. Je kunt de meeste apps direct draaien op je telefoon, tablet, laptop of PC.

Voor het gebruik van bijvoorbeeld Zwift op een televisie heb je in de meeste gevallen nog een hulpmiddel nodig, zoals een hdmi-kabel of een mediastreamer/AppleTV waarmee je het scherm van jouw apparaat kunt dupliceren op de televisie.

De meest degelijke opties voor Zwift op een TV zijn:

  • Draai Zwift of een andere app op je laptop en verbindt deze met een hdmi-kabel met je TV.
  • Draai Zwift direct op een Apple TV (4e generatie of nieuwer). Zwift is te vinden in de Apple Store.

Het is ook mogelijk om Zwift op je telefoon of tablet te draaien en het beeld vervolgens naar je TV te exporteren. Dit heeft echter nadelen: doe je het draadloos, dan kan het beeld schokkerig zijn. Doe je het via een USB-C naar HDMI kabel, dan kun je jouw apparaat niet aan de oplader leggen, terwijl Zwift je batterij flink belast. Je loopt dan dus het risico dat je apparaat uitvalt voor je training erop zit…

Connectiviteit

De nieuwste generatie interactieve trainers zijn allemaal voorzien van Bluetooth en ANT+ connectiviteit. Hierdoor kun je deze trainers direct uit de doos gebruiken: je fiets op de trainer zetten, app downloaden en gaan.

Je kunt ook een apparaat gebruiken dat geen bluetooth heeft, maar wel een usb-aansluiting, zoals een PC of laptop zonder bluetooth. Je moet hiervoor wel een ANT+ dongle aanschaffen, die je eenvoudig in de usb poort van je laptop of pc kunt steken. Voor een optimaal bereik kun je de antenne eventueel dichter bij je trainer leggen met behulp van een usb-verlengkabel. 

Accessoires

Je kunt allerlei accessoires kopen om te gebruiken in combinatie met je interactieve fietstrainer. Sommige accessoires zijn erg handig, andere zijn vooral erg leuk:

Wheel-on trainer:

  • Trainerband: voor een wheel-on trainer is een speciale trainerband wel min of meer noodzakelijk. Een normale band slijt namelijk erg snel bij gebruik op de trainer en kan ook de levensduur van je trainer verkorten.
  • Achterwiel en cassette: om niet telkens je achterband te moeten verwisselen is het handig om een los trainingsachterwiel met cassette aan te schaffen.

Handig om te hebben:

  • Een trainermat vangt zweet op en dempt het geluid van jouw trainer. Leuk voor de vloer, jouzelf, je huisgenoten en de (onder)buren.
  • Een zweetdoek vangt zweet op en beschermt zo je frame en aandrijflijn.
  • Een ventilator is fijn om je koel te houden tijdens een intensieve workout. De Kickr Headwind van Wahoo werkt bovendien samen met de fietsapp om tegenwind en afdalingen te simuleren.
  • Hartslag- en cadanssensor: jouw interactieve trainer geeft informatie over jouw snelheid en het getrapte vermogen door aan de software. Om een compleet beeld van je prestaties te krijgen kun je nog gebruik maken van een hartslagmeter en een cadanssensor.

Leuk om te hebben:

  • Niemand zal beweren dat je dit nodig hebt, maar leuk is het wel: de Kickr Climb simuleert de hellingshoek in een beklimming. Omdat het kan.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv 

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?