Datum:
21 augustus 2019
Door:
Joas
Delen

Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig?

De laatste jaren neemt de populariteit van interactieve fietstrainers een hoge vlucht. Met deze trainers, die beschikbaar zijn in zogenaamde wheel-on en direct drive modellen, kun je niet alleen binnen fietsen, maar ook interactief trainen met behulp van programma’s als Zwift en TrainerRoad. In dit blog leggen we je uit wat je nodig hebt om een interactieve fietstrainer te gebruiken.

Fiets

Om een fietstrainer te kunnen gebruiken heb je natuurlijk een fiets nodig. In principe past elke racefiets op een interactieve trainer en kun je ook veel mountainbikes goed op een trainer gebruiken. Kijk bij de productspecificaties van een trainer in onze webshop om zeker te weten dat jouw fiets op de trainer past. In ons ons blog 'Past mijn fiets op een fietstrainer?' vind je een stappenplan om te bepalen in welke trainers jouw fiets past, al dan niet met een adapter.

Bij wheel-on trainers moet je rekening houden met de wielmaat van jouw fiets en de mogelijkheid om het achterwiel te monteren. In sommige gevallen zul je een steekas-adapter moeten aanschaffen om de trainer te kunnen gebruiken. Dit laatste is bij de nieuwste generatie trainers steeds minder het geval.

Bij direct drive trainers is het van belang dat jouw aandrijflijn evenveel versnellingen heeft als de op de trainer gemonteerde cassette. Voor het gebruik van een fiets met 10-speed versnellingssysteem op een trainer met meegeleverde 11-speed cassette zul je dus de cassette op de trainer moeten vervangen.

Trainer

Om interactief te kunnen trainen heb je een interactieve trainer nodig. Er zijn wel wat mogelijkheden om data van een basistrainer te gebruiken voor een trainingsapp, maar voor volledige interactiviteit heb je ook een trainer nodig die door de door jou gebruikte app kan worden aangestuurd.

Lees onze koopgids fietstrainers als je wilt weten welke fietstrainer het beste aansluit bij jouw wensen.

Installatie & apps

Er zijn verschillende manieren om met een interactieve trainer te fietsen. Je kunt een interactieve trainer ook altijd offline gebruiken, als een basistrainer dus. Voor het eerste gebruik moet je de meeste trainers ook kalibreren met behulp van een op je telefoon of ander apparaat met bluetooth te installeren app. De installatie en kalibratie van een interactieve trainer is daardoor minutenwerk.

Om de interactieve functies van de trainer te gebruiken heb je aanvullende software nodig. De meeste fabrikanten hebben een eigen app ontwikkeld waar je mee kunt trainen, maar betaalde apps als Zwift en TrainerRoad maken indoor fietsen een stuk leuker én effectiever als training. Lees hier ons blog over de leukste apps.

zwift

Zwift is met afstand de populairste trainingsapp.

Scherm

Om een interactieve trainer te kunnen gebruiken heb je een apparaat nodig waarop je de app kunt draaien die de trainer aanstuurt. In het eenvoudigste geval kun je jouw smartphone via bluetooth koppelen aan de trainer om de bijbehorende basisapp te gebruiken. Deze heb je nodig op de trainer aan te sturen.

Wanneer je de interactieve trainer optimaal wilt benutten, bijvoorbeeld in combinatie met Zwift of TrainerRoad, is het handiger om een apparaat met een groter scherm te gebruiken, dus een tablet, laptop, pc of televisie. Je kunt de meeste apps direct draaien op je telefoon, tablet, laptop of PC.

Voor het gebruik van bijvoorbeeld Zwift op een televisie heb je in de meeste gevallen nog een hulpmiddel nodig, zoals een hdmi-kabel of een mediastreamer/AppleTV waarmee je het scherm van jouw apparaat kunt dupliceren op de televisie.

De meest degelijke opties voor Zwift op een TV zijn:

  • Draai Zwift of een andere app op je laptop en verbindt deze met een hdmi-kabel met je TV.
  • Draai Zwift direct op een Apple TV (4e generatie of nieuwer). Zwift is te vinden in de Apple Store.

Het is ook mogelijk om Zwift op je telefoon of tablet te draaien en het beeld vervolgens naar je TV te exporteren. Dit heeft echter nadelen: doe je het draadloos, dan kan het beeld schokkerig zijn. Doe je het via een USB-C naar HDMI kabel, dan kun je jouw apparaat niet aan de oplader leggen, terwijl Zwift je batterij flink belast. Je loopt dan dus het risico dat je apparaat uitvalt voor je training erop zit…

Connectiviteit

De nieuwste generatie interactieve trainers zijn allemaal voorzien van Bluetooth en ANT+ connectiviteit. Hierdoor kun je deze trainers direct uit de doos gebruiken: je fiets op de trainer zetten, app downloaden en gaan.

Je kunt ook een apparaat gebruiken dat geen bluetooth heeft, maar wel een usb-aansluiting, zoals een PC of laptop zonder bluetooth. Je moet hiervoor wel een ANT+ dongle aanschaffen, die je eenvoudig in de usb poort van je laptop of pc kunt steken. Voor een optimaal bereik kun je de antenne eventueel dichter bij je trainer leggen met behulp van een usb-verlengkabel. 

ANT+ Micro USB Dongle T2090

Tacx ANT+ Micro USB Dongle T2090

De ANT+ Dongle van Tacx is nu ook leverbaar voor smartphones en tablets die gebruik maken van de universele micro usb aansluiting.

€ 49,95

€ 39,99
20% KORTING
USB Adapter ANT+

2Moso USB Adapter ANT+

Met de USB ANT+ adapter kun je je laptop/computer aan een ANT+ trainer koppelen.

€ 29,99
T2028 ANT+ USB Antenne

Tacx T2028 ANT+ USB Antenne

<p>Deze T2080 antenne van Tacx verbindt je ANT+ trainer met je PC of laptop, zodat je kunt trainen met behulp van programma's als Zwift. Deze antenne heeft verbeterde ontvangst ten opzichte van een gewone dongle en dankzij het snoer kun je hem bovendien dichter bij je fiets en trainer plaatsen.</p>

€ 49,95

€ 44,99

Accessoires

Je kunt allerlei accessoires kopen om te gebruiken in combinatie met je interactieve fietstrainer. Sommige accessoires zijn erg handig, andere zijn vooral erg leuk:

Wheel-on trainer:

  • Trainerband: voor een wheel-on trainer is een speciale trainerband wel min of meer noodzakelijk. Een normale band slijt namelijk erg snel bij gebruik op de trainer en kan ook de levensduur van je trainer verkorten.
  • Achterwiel en cassette: om niet telkens je achterband te moeten verwisselen is het handig om een los trainingsachterwiel met cassette aan te schaffen.

Trainingsband

Tacx Trainingsband

<p>De Tacx trainingsband is speciaal ontwikkeld voor het indoor fietsen.</p>

€ 39,50

Vanaf

Normale prijs: € 27,99

Vanaf € 24,99

37% KORTING
Trainingswiel Race 10-speed

12GO Trainingswiel Race 10-speed

Het 12GO Trainingswiel voor racefietsen. Dit wiel is ideaal als je de winterdagen door wilt fietsen, en niet telkens je achterband van je eigen wiel wilt vervangen.

Vanaf € 69,99
Trainingswiel Race 11-speed

12GO Trainingswiel Race 11-speed

Het 12GO Trainingswiel voor racefietsen. Dit wiel is ideaal als je de winterdagen door wilt fietsen, en niet telkens je achterband van je eigen wiel wilt vervangen.

€ 99,99

Vanaf € 89,99
Trainingswiel Race 10/11-speed Disc Steekas

12GO Trainingswiel Race 10/11-speed Disc Steekas

Het 12GO Trainingswiel voor racefietsen. Dit wiel is ideaal als je de winterdagen door wilt fietsen, en niet telkens je achterband van je eigen wiel wilt vervangen.

€ 109,99

Vanaf € 99,99

Handig om te hebben:

  • Een trainermat vangt zweet op en dempt het geluid van jouw trainer. Leuk voor de vloer, jouzelf, je huisgenoten en de (onder)buren.
  • Een zweetdoek vangt zweet op en beschermt zo je frame en aandrijflijn.
  • Een ventilator is fijn om je koel te houden tijdens een intensieve workout. De Kickr Headwind van Wahoo werkt bovendien samen met de fietsapp om tegenwind en afdalingen te simuleren.
  • Hartslag- en cadanssensor: jouw interactieve trainer geeft informatie over jouw snelheid en het getrapte vermogen door aan de software. Om een compleet beeld van je prestaties te krijgen kun je nog gebruik maken van een hartslagmeter en een cadanssensor.

Leuk om te hebben:

  • Niemand zal beweren dat je dit nodig hebt, maar leuk is het wel: de Kickr Climb simuleert de hellingshoek in een beklimming. Omdat het kan.

Zweetdoek T2930

Tacx Zweetdoek T2930

De Tacx Zweetdoek T2930 span je over het frame van je fiets om transpiratievocht op te vangen.

€ 19,99
Kickr Trainermat

Wahoo Kickr Trainermat

​De Wahoo Kickr Trainermat is de perfecte partner voor je Wahoo Kickr fietstrainer.

€ 69,99
Trainermat Opvouwbaar T2910

Tacx Trainermat Opvouwbaar T2910

De Tacx trainersmat T2910 is speciaal ontwikkeld voor het indoor fietsen.

€ 69,99

€ 49,99
29% KORTING
Kickr Climb

Wahoo Kickr Climb

(1)

<p>De Wahoo Kickr Climb brengt indoor trainen naar een nieuwe dimensie. Met de Kickr Climb beweegt je fiets mee met de helling van het parcours waar je over fiets in je interactieve software. De maximale stijging is 20%. De maximale daling is 10%. Met dit vernuftige stukje techniek kun je je fysiek en mentaal tot in de puntjes voorbereiden om iedere klim.</p>

€ 549,00
TEST EN KOOP
T2931 Zweetdoek Smartphone

Tacx T2931 Zweetdoek Smartphone

<p>Deze handige T2930 zweetdoek van Tacx vangt het zweet op tijdens je indoortraining op de fietstrainer. Hij is daarnaast voorzien van een handige houder voor je smartphone, zodat je gemakkelijk je data in beeld krijgt zonder je telefoon onder te zweten.</p>

€ 24,99
Kickr Headwind

Wahoo Kickr Headwind

<p>Met de Wahoo Kickr Headwind brengt Wahoo indoor-fietssimulatie naar het volgende niveau. Deze ventilator 2.0 is met het ANT FE-C protocol koppelen aan elke moderne smart trainer. Je hebt dus niet per s&eacute; een Wahoo trainer nodig, hij werkt ook samen met een Tacx Neo of Flux. Eenmaal gekoppeld aan je trainer wordt de luchtstroom vervolgens aangepast aan de snelheid waarmee jij op dat moment fietst. Snelle afdaling in Zwift of een sprintje trekken? De Wahoo Kickr simuleert de wind tot een snelheid van ca. 48 km/u. Je voelt letterlijk de wind door je haren waaien.&nbsp;</p> <p>De Kickr Headwind is te koppelen aan je trainer, maar eventueel ook aan je hartslagband of snelheidssensor. De windsnelheid wordt dan aan je inspanning aangepast. Als je geen behoefte hebt aan gesimuleerde windsnelheid dan is de Headwind ook handmatig in te stellen op vier vaste standen. Dit kan door middel van een knoppen op de ventilator, maar ook via een app.&nbsp;</p>

€ 229,00
TEST EN KOOP

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv 

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?