Toggle Nav
Winkelwagen

In 15 minuten je fietstrainer installeren

In 15 minuten je fietstrainer installeren

Je hebt je interactieve fietstrainer ontvangen en nu wil je hem zo snel mogelijk gaan gebruiken. Maar eerst nog even installeren. Het installeren van een fietstrainer kan moeilijk lijken, maar door middel van ons stappenplan laten we jou zien hoe gemakkelijk het is om een fietstrainer te installeren. Sterker nog: binnen een kwartier is jouw fietstrainer rijklaar!

Er zijn twee soorten fietstrainers: wheel-on en direct drive fietstrainers. Wheel-on fietstrainers zijn trainers waarbij je de fiets in zijn geheel, dus ook met achterwiel, op de trainer monteert. Bij direct drive fietstrainers moet je het achterwiel uit de fiets halen om de fiets te bevestigen. In dit blog lees je hoe makkelijk het installeren van je direct drive trainer is!

Stap 1: De unboxing van de fietstrainer (2 minuten)

Je pakt de doos van je fietstrainer uit en checkt of alle onderdelen meegeleverd zijn. Lees het instructieboekje gelijk even door, zodat je al een idee krijgt over het installeren van de fietstrainer.

Stap 2: De setup van je fietstrainer (5 minuten)

Als de poten van je fietstrainer nog niet gemonteerd zijn, is het belangrijk om dat als eerste te doen. Zo heb je genoeg stabiliteit om de rest van de setup te voltooien. Het verschilt per fietstrainer hoe de poten gemonteerd worden, kijk daarvoor in het bijgeleverde instructieboekje.

Meestal is de cassette niet meegeleverd en dus ook nog niet gemonteerd. Als de cassette niet meegeleverd is, kun je aan de hand van ons blog ‘Past mijn fiets op deze trainer’ kijken welke cassette bij jouw fiets en fietstrainer past. Als er wel een cassette bijgeleverd is, kan het zijn dat je hem nog moet monteren op de fietstrainer. Om wat hulp te bieden bij het monteren van de cassette raden we je aan om het blog ‘Technische tips: Het vervangen van je ketting en cassette' door te lezen. Hierin wordt beschreven hoe je de cassette van een fiets op de body plaatst. Het plaatsen van de cassette duurt ongeveer 3 tot 4 minuten.

Voor het monteren van een cassette heb je een cassettesleutel en een kettingzweep nodig.

54,99
Waardering:
93%
50% korting
289,-
41% korting
169,99
Waardering:
93%
53% korting

Als er wel een cassette op de trainer gemonteerd is, moet je goed letten op het aantal versnellingen die je fiets heeft. Heb je bijvoorbeeld een 10-speed derailleur, dan werkt deze niet met de meegeleverde 11-speed cassette en moet je alsnog een bijpassende cassette kopen en monteren.

Stap 3: Je fiets monteren op de fietstrainer (5 minuten)

Nu je fietstrainer helemaal klaarstaat is het tijd om je fiets te monteren. Dit lijkt heel lastig, maar dat valt eigenlijk hartstikke mee. Hieronder leggen we in een klein stappenplan uit hoe je dit het beste doet. Voordat je de fiets op de trainer zet, raden we aan om een remblokspreider in de remklauw te monteren. Dit voorkomt dat de twee remblokken tegen elkaar aankomen en de zuigers van de hydraulische rem vast komen te zitten. Bij een fiets met velgremmen is een remblokspreider niet nodig.

Bij direct drive fietstrainers monteer je de fiets zonder achterwiel op de trainer. Dus is het zaak om eerst je achterwiel te demonteren. De manier waarop je je achterwiel demonteert verschilt per fiets, dat ligt er namelijk aan of je een snelspanner of een steekas hebt. In het blog ‘Dit moet je weten over je nieuwe sportieve fiets’ is te lezen hoe je voor beide fietsen je achterwiel vervangt. Vervolgens kun je onderstaande stappen volgen om je fiets te bevestigen op je fietstrainer.  

  1. Zorg ervoor dat je fiets op de zwaarste versnelling staat, zodat de fiets op de juiste versnelling op de cassette van de trainer terecht komt.
  2. Houd de fiets boven de cassette en zorg ervoor dat je de ketting over het kleinste tandwiel legt.
  3. Laat vervolgens de fiets zakken op de as van de fietstrainer en zorg ervoor dat je ketting op het kleinste tandwiel blijft liggen. Als je fiets op de as zit, loopt je ketting netjes om de cassette heen.
  4. Schuif vervolgens de steekas of de snelspanner terug door de as van de fietstrainer en draai hem goed vast. Denk eraan: vast is vast.

Bij het gebruik van een trainer wordt een trainermat geadviseerd. Dit absorbeert het geluid en voorkomt beschadigingen aan de ondergrond.

Waardering:
97%
69,99
14% korting
Waardering:
82%
89,99
11% korting

Stap 4: De fietstrainer verbinden met een apparaat en met een app (3 minuten)

Er zijn verschillende manieren om met een interactieve trainer te fietsen. Je kunt de fietstrainer altijd offline gebruiken, als basistrainer dus, of je kunt hem gebruiken in verbinding met een app of programma. Met zulke programma’s kun je bijvoorbeeld in een virtuele wereld rijden, gegevens bijhouden en analyseren of samen met andere mensen fietsen.

Om de interactieve functies van de trainer te gebruiken, heb je trainingssoftware nodig. De fabrikanten hebben deze software zelf ontwikkeld, waarmee de trainer eerst gekoppeld en gekalibreerd moet worden. Met deze apps kun je eenvoudige trainingen doen. Hieronder zie je hoe dat er uit ziet bij Wahoo fietstrainers.

Stap 5: De fietstrainer verbinden met een app zoals Zwift: 3 minuten

Vaak zijn de onafhankelijke software een stuk leuker dan de software van de fabrikant. Lees hier meer over in ons blog over de leukste apps voor jouw fietstrainer.

Download je favoriete app en meld je aan. Automatisch worden je gegevens gevraagd en gaat de app op zoek naar de trainer. Als de app verbonden is met de trainer, vraagt deze om een kalibratie. Het kalibreren van je fietstrainer zorgt ervoor dat de gegevens van je prestaties op de fiets zonder afwijkingen worden vertaald naar de software. Hieronder zie je de interface van Zwift.

Binnen 15 minuten trainen op je fietstrainer

Nu staat je fiets helemaal klaar! Snel de fietskleding aan en lekker trainen. Vergeet niet gevulde bidons klaar te zetten, want doordat je geen rijwind hebt zorgen kleine inspanningen al snel voor veel vochtverlies. 

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Keuzehulp: Welke fietstrainer past bij mij? Keuzehulp: Welke fietstrainer past bij mij?
Past mijn fiets op deze trainer? Past mijn fiets op deze trainer?
Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig? Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig?
Uitgelicht: Tacx NEO 2T, het neusje van de zalm Uitgelicht: Tacx NEO 2T, het neusje van de zalm