Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Keuzehulp: Welke fietstrainer past bij mij?

Keuzehulp: Welke fietstrainer past bij mij?

Het aanbod aan fietstrainers is de laatste jaren explosief gegroeid, waardoor de aanschaf van een nieuwe trainer niet altijd even makkelijk is. Wij hebben de belangrijkste kenmerken van de fietstrainers voor jou op een rijtje gezet en onze keus in de topmodellen gemaakt! Zo helpen wij jou om de ideale fietstrainer voor jouw wensen te vinden.

Fietstrainers zijn in verschillende segmenten beschikbaar, afhankelijk natuurlijk van de functionaliteiten en kenmerken van de trainer. Wij hebben het opgedeeld in de volgende categorieën:

Direct een fietstrainer kopen

Verschillen tussen fietstrainers

Voor we ingaan op de fietstrainers uit verschillende segmenten, bekijken we eerst de verschillen tussen fietstrainers. Welke bevestigingsopties zijn er, wat zijn de trainingsmogelijkheden en wat kan een fietstrainer allemaal?

Bevestigingsopties: Wheel-on of Direct Drive

Er zijn twee manieren waarop je jouw fiets in een trainer kunt monteren: wheel-on (budget- en middensegment) en direct-drive (midden- en topsegment). Over het algemeen passen de meeste fietsen op de meeste trainers, maar sommige trainers hebben andere adapters nodig. Deze worden vaak meegeleverd en zijn anders los te bestellen. Bij wheel-on trainers zet je het achterwiel van je fiets op een rol die draait met weerstand. Terwijl bij direct-drive trainers de fiets zonder achterwiel op de fietstrainer wordt gemonteerd. Dit levert een hogere weerstand dan wheel-on trainers en simuleert het echte fietsgevoel beter.

Connectiviteit: Basistrainer of interactieve (smart) trainers

De meest standaard uitgevoerde fietstrainers zijn ideaal voor fietsers die zonder al teveel poespas willen blijven trainen. Deze basistrainers zijn uitgerust met een handschakelaar op het stuur om de weerstand aan te passen en zijn draadloos, waardoor je verder niets nodig hebt dan een trainer en een fiets. Voor iets meer dan 150 euro heb je een basis fietstrainer. Simpel, efficiënt en doeltreffend. 

In detail bijhouden wat je prestaties zijn en in een virtuele wereld tegen je vrienden fietsen? Dan zijn interactieve fietstrainers die door middel van Bluetooth en/of ANT+ communiceren met andere apparaten zoals telefoons, tablets, computers, televisies en gebruik maken van onder andere Zwift, TrainerRoad en Bkool de beste keuze. De weerstand wordt tijdens het fietsen vanzelf aangepast en er zijn eindeloze mogelijkheden in instellingen.

Simulatiemogelijkheden: wat kan een fietstrainer?

Eenvoudige fietstrainers die doen wat ze moeten doen, maar ook niet meer. Dat betekent dat bijvoorbeeld hellingen in Zwift minder goed gesimullerd worden als op duurdere trainers. Duurdere trainers hebben naast betere simulatie van hellingen ook een hoger maximaal vermogen en zijn beter geschikt voor serieuze trainingen. 

Daarnaast kunnen fietstrainers zich onderscheiden in nauwkeurigheid. Indien je de meest realistische fietservaring wilt, moet je voor de trainer gaan die de kleinste afwijking heeft tussen jouw input en de vertaling naar de trainingssoftware. Als je graag fanatiek wilt Zwiften en op het platform wilt deelnemen aan wedstrijden, raden wij afwijkingen aan van minder dan 1%. Zo blijf je niet achter met sprinten. 

montage

Smartbikes - topsegment

In dit segment bevinden zich de meest precieze trainers van het moment, ze zijn voorzien van de nieuwste technieken en maken de virtuele fietsbeleving nog echter. Nadeel aan smart bikes is dat er een hoog prijskaartje aan hangt, maar je krijgt er wel heel veel fietsplezier voor terug!

Wahoo Kickr Bike V2

Wahoo Kickr Bike V2 Fietstrainer

De Wahoo Kickr Bike V2 laat binnen fietsen hetzelfde aanvoelen als buiten fietsen. De motor is extreem stil en zeer krachtig, hellingen tot 20%, dalingen tot 15% wind en verschillende simulaties in ondergronden laten je de omgeving doen vergeten. Dankzij Zwift beweegt de fietstrainer mee, waardoor het lijkt alsof je in de bergen fietsts. Met een afwijking van minder dan 1%, heb je een precieze fietstrainer.

+ De Kickr Bike V2 is één van de stilste trainers op de markt
+ De Kickr Bike V2 beweegt flexibel mee, waardoor het fietsen erg realistisch overkomt.
+ Compatibel via WiFi met andere apparaten en apps
+ De Kickr Bike V2 is net zo af te stellen als je eigen fiets, zowel de aandrijving als de onderdelen.
+ De Kickr Bike V2 heeft 20% stijging en 15% daling simulatie
+ De ERG Easy Ramp zorgt ervoor dat je geleidelijk weer tot je inspanningsniveau komt.

Tacx Neo Bike Plus Fietstrainer

Tacx Neo Bike Plus Fietstrainer

De Tacx Neo Bike Plus Fietstrainer is een revolutie op het gebied van fietstrainers. Nog nooit voelde binnen fietsen zo echt als met de Wahoo Kickr Bike. Het strakke design in combinatie met de virtuele technologieen maakt dit een unieke fietstrainer. Daarnaast is deze Tacx geruisloos, krachtig en zeer nauwkeurig. 

+ De Tacx Neo is één van de stilste op de markt
+ De slimme Tacx Neo kan worden geprogrammeerd om de beste schakelgroepen na te bootsen
+ De Tacx Neo kan hellingen tot 25% simuleren
+ Stel de Tacx Neo net zo af als je eigen fiets
+ De Tacx Neo voelt vloeiend aan
+ Inclusief ventilatoren voor verkoeling

TrueKinetix TrueBike Base

TrueKinetix TrueBike Base

De TrueKinetix TrueBike Base Fietstrainer is gemaakt voor de fietser die ook in de winter beter wilt worden. De fietstrainer zorgt ervoor dat je tijdens indoor trainingen de zelfrde spiergroepen traint als buiten. De TrueBike Base onderscheidt zich op het gebied van vermogen. Zo is de fietstrainer enorm krachtig en biedt het de mogelijkheid om flink te klimmen en/of af te dalen, zonder dat je op een andere fiets rijdt dan je eigen!

+ De TrueBike Base is geschikt voor de fanatieke fietser die alles uit indoor trainingen wilt halen
+ De TrueBike Base is zeer krachtig met een vermogen van 2600 Watt
+ De TrueBike Base kan hellingen tot 26% en dalingen tot 15% simuleren
+ Repliceer je eigen fiets
+ De TU Delft heeft bijgedragen aan de technologie dankzij True Force
+ De software kan 400 verschillende versnellingsggroepen configureren

Direct drive interactieve trainers - topsegment

We bespreken en vergelijken hieronder een aantal modellen in het topsegment van de Direct Drive trainers. De prijs van deze trainers bevindt zich rond de €1000. Door de hoge vermogens die deze fietstrainers aankunnen zijn ze uitermate geschikt voor de serieuze wielrenners die ook in de winter goed en gericht door wil kunnen blijven trainen. Ook als je iets minder gericht traint, maar wel het maximale uit de de software van bijvoorbeel Bkool of Zwift wilt halen dan zijn deze trainers de beste keus. De interactie met de software is razendsnel en de hoge stijgingspercentages die realistisch gesimuleerd kunnen worden door deze trainers zijn een echte meerwaarde.

Tacx Neo 2T Smart

Neo 2T  

De Neo 2 was al zo'n beetje dé benchmark op het gebied van fietstrainers, maar de Neo 2T is door Tacx nog verder verbeterd. De motor is stiller en krachtiger. De magnetische weerstand geeft ook bij lage snelheden (in een klimsimulatie bijvoorbeeld) stabiele weerstand en een realistisch fietsgevoel. Deze Tacx Neo 2T heeft alles wat je maar kunt wensen van een fietstrainer.

+ De Neo is een van de stilste trainers op de markt
+ De Neo beweegt een klein beetje mee met de fiets in een sprint en voelt daardoor wat minder stijf
+ Er komt een gaaf neonlicht (vandaar de naam) onder de trainer vandaan tijdens het fietsen
+ De Neo kan kasseien en andere soorten wegdek simuleren
+ Als de Neo is aangesloten op het stopcontact kan hij ook afdalingen simuleren
+ De Neo is ook zonder stroom volledig interactief te gebruiken (je wekt dan je eigen stroom op)

TrueKinetix TrueTrainer 6.2 Fietstrainer

TrueKinetix TrueTrainer 6.2 Fietstrainer

De TrueKinetix TrueTrainer 6.2 Fietstrainer is gemaakt voor de fietser die ook in de winter beter wilt worden. De fietstrainer zorgt ervoor dat je tijdens indoor trainingen de zelfrde spiergroepen traint als buiten. De TrueBike Base onderscheidt zich op het gebied van vermogen. Zo is de fietstrainer enorm krachtig en biedt het de mogelijkheid om flink te klimmen en/of af te dalen. 

+ De TrueBike Base is geschikt voor de fanatieke fietser die alles uit indoor trainingen wilt halen
+ De TrueBike Base is zeer krachtig met een vermogen van 2600 Watt
+ De TrueBike Base kan hellingen tot 26% en dalingen tot 15% simuleren
+ De TU Delft heeft bijgedragen aan de technologie dankzij True Force
+ De software kan 400 verschillende versnellingsggroepen configureren                                                                                                                                                                    + Extreem nauwkeurig +/- 0,5%

Elite Justo

Elite Justo Fietstrainer

Met de Elite Justo kun je rekenen op een realistische indoor fietservaring. Het vliegwiel van de trainer is ontwikkeld met betere aerodynamica en draaiende onderdelen, waardoor de trainer muisstil is tijdens het trainen. De meegeleverde Elite Flex Feet maken het mogelijk om de natuurlijke druk en trillingen van je fiets te repliceren, waardoor je ervaring op de trainer niet van het echte werk te onderscheiden is. Met een maximale hellingshoek van 24% kun je flinke klimmen simuleren, maar de Justo is ook geschikt voor de Elite Rizer Klimsimulator voor een nog geavanceerdere training. De 1% nauwkeurigheid wordt gewaarborgd door de geïntegreerde OTS (Optical Torque Sensor) powermeter. Daarmee is de Elite Justo de meest nauwkeurige fietstrainer die Elite op de markt heeft.

+ Dankzij aerodynamisch design enorm stil+ De Flex Feet zorgen voor een ongeëvenaard realistisch fietsgevoel
+
Hoge nauwkeurigheid dankzij geïntegreerde OTS powermeter
+
Te gebruiken met allerlei verschillende trainingsapps
+
Inclusief gratis jaarabonnement op de Elite My E-Training app

Wahoo Kickr Move 

Wahoo Kickr Move Fietstrainer

De Wahoo Kickr Move Fietstrainer is net zoals de normale versie een fijne trainer. Het grootste voordeel van de Wahoo Kickr Move is dat de trainer erg snel reageert op de software. Daardoor is je fietservaring in programma's zoals Zwift een stuk realistischer. De trainer beweegt mee tijdens het trappen, waardoor het net lijkt alsof je buiten fietst.

+ De Kickr Move eageert snel op de software
+ De Kickr Move biedt een unieke beleving door de Move techniek
+ De Kickr Move kan hellingen tot 20% en dalingen tot 10% simuleren
+ De Kickr Move is eenvoudig meeneembaar door de compacte vorm
+ De Kickr Move isCompatibel met trainingsapps                                                                                                                                                                                                            

Conclusie: stuk voor stuk uitstekende fietstrainers

Alle fietstrainers in dit segment maken zo weinig geluid dat je deze niet hoort als je bijvoorbeeld een ventilator of muziek aan hebt staan. Bovendien zorgen de pootjes van de nieuwe Kickr of Justo voor een zeer realistisch fietsgevoel. Met de wegdeksimulatie heeft de Neo 2T een uniek pluspunt, terwijl er over de nauwkeurigheid van de Justo met geïntegreerde powermeter niet te twisten valt. Dit zorgt voor drie vrijwel gelijkwaardige fietstrainers. 

Vind je deze fietstrainers nou aan de dure kant? Dan is de Elite Direto waarschijnlijk jouw ideale trainer. De specificaties van deze trainer zijn bijna even goed als de trainers in het topsegment, maar dan met een vriendelijke prijs.

(Tekst gaat verder onder de producten)

999,99
Waardering:
100%
25% korting
1.299,-
Waardering:
92%
13% korting
1.299,99
23% korting

Fietstrainers: interactieve trainers

Direct drive interactieve trainers - middensegment

De Direct Drive trainers in het middensegment zijn qua functionaliteit vergelijkbaar met hun duurdere broers. Wel zijn ze iets minder nauwkeurig in het meten van de je vermogen en kunnen ze een kleinere maximale hellingshoek simuleren. Daarom kunnen wedstrijdrijders die hun trainingsprogramma willen afwerken op de trainer beter voor een Direct Drive trainer uit het hogere segment kiezen. Wil je gewoon lekker doorfietsen in de winter, online wedstrijdjes rijden met je Strava-vrienden en maakt het je niet uit dat het stijgingspercentage van de Keutenberg niet 100% waarheidsgetrouw aanvoelt? Dan is een trainer uit het middensegment een uitstekende keus. 

Elite Direto XR-T

Elite Direto XR Specs

De Elite Direto XR-T is de absolute topper in het middensegment. Eigenlijk houdt alleen de prijs hem in dit segment, want op basis van het vermogen, de nauwkeurigheid en maximale helling is het gewoon een trainer van het topsegment. Met deze fietstrainer vervul je al je behoeften voor trainingen gedurende de winter, of je nu fanatiek wilt gaan Zwiften of voor jezelf wilt rijden, de trainer ondersteunt alles! Vrijwel iedere sportfiets past op de trainer!

Tacx Flux 2

Tacx Flux Kenmerken

De Tacx Flux 2 is de populairste trainer in het middensegment. Waarom? Het is eigenlijk een light-versie van de Tacx Neo, functioneel vergelijkbaar, maar iets minder nauwkeurig en met een lager maximaal vermogen en maximale hellingsgraad. Met de Tacx Flux koop je een betrouwbare fietstrainer waar je moeiteloos de winter mee doorkomt. De Tacx Flux 2 is een verbeterde versie van de eerste Tacx Flux, de trainer is krachtiger geworden en is nu ook geschikt voor fietsen met een lange kooi derailleur. 

Tacx Flux S

Tacx Flus S

Ook nieuw dit jaar is de Tacx Flux S. Hoewel nieuw? De Flux S is niets minder dan de "oude" Flux in een nieuwe behuizing. De motor is dus iets minder krachtig dan die van de Flux 2, maar daar tegenover staat wel een gunstiger prijskaartje. Het voordeel van de nieuwe behuizing is dat de Flux nu ook geschikt is voor fietsen met een lange kooi achterderailleur. Een nadeel van de Flux S als jouw fiets steekassen heeft is dat je een losse adapter moet kopen die standaard is meegeleverd met de Flux 2.

Elite Suito-T

Elite suito

De Elite Suito-T is de voordeligste Elite direct drive trainer. Toch liegen de specs er niet om: 1900 watt maximale weerstand zorgt voor een hellingssimulatie tot 15% en met een maximale meetafwijking van 2,5% is deze trainer zeer geschikt om interactief te trainen en helpt je om jouw conditie in de winter op peil te houden. Qua prijs zit de trainer mooi in het midden van het segment. Bijzonder aan de trainer is ook dat het niet zomaar een eenvoudigere versie van de Direto XR is, maar een trainer met een geheel eigen ontwerp.

Wahoo Kickr Core

Wahoo Kickr Core kenmerken

De Kickr Core is het antwoord van Wahoo op de Tacx Flux en de Elite Direto. Met deze trainer krijg je het realistische fietsgevoel van de originele Wahoo Kickr tegen een gunstiger prijskaartje. De Wahoo Kickr Core heeft een iets lager maximaal vermogen dan zijn grote broer, maar is zeker een goede toevoeging aan het assortiment fietstrainers.

Conclusie: er valt wat te kiezen in het middensegment

De trainers in het middensegment hebben de afgelopen jaren steeds meer van de techniek van de topmodellen overgenomen. De maximale vermogens en hellingshoeken die deze trainers halen zijn zeer behoorlijk te noemen. De gemiddelde wielertoerist kan hier zonder problemen de zwaarste trainingen mee uitvoeren. De Wahoo Kickr en de Tacx Flux 2 liggen qua specs verschrikkelijk dicht bij elkaar. De vernieuwde Elite Direto XR en de compleet nieuw ontwikkelde Elite Suito hebben qua specificaties het gat met de concurrentie meer dan gedicht. De Tacx Flux is een stukje stiller dan de concurrentie, de Direto XR is erg nauwkeurig en biedt de hoogste weerstand en hellingshoek, en de Kickr Core en de nieuwe Direto XR reageren in onze ervaring het snelst op de software. Het komt dus een beetje aan op persoonlijke voorkeur.

(Tekst gaat verder onder producten)

599,99
Waardering:
92%
17% korting
679,-
Waardering:
91%
26% korting
699,99
Waardering:
93%
29% korting
799,99
Waardering:
89%
10% korting

Interactieve Fietstrainers Wheel On

Wheel-on interactieve trainers 

Ook wheel-on fietstrainers zijn als interactieve trainers beschikbaar. Deze modellen zijn net iets gunstiger geprijsd dan de Direct Drive uitvoeringen. Wel zijn ze iets minder nauwkeurig in het meten van je vermogen en is de reactietijd op de aansturingssoftware een stukje langer, met name bij de instapmodellen. Vind je dit geen heel groot struikelpunt of heb je een beperkt budget? Dan staan ook deze fietstrainers door de interactieve mogelijkheden garant voor vele uren fietsplezier op natte en koude dagen. Door de enorme populariteit van direct drive trainers is het aanbod aan wheel-on trainers wel wat beperkter geworden.

Wahoo Kickr Snap

Wahoo Kickr Snap Kenmerken

De Kickr Snap is een van de populairste wheel-on trainers. De Kickr Snap heeft een maximale meetafwijking van 3%, waar vergelijkbare trainers een stuk hoger zitten. Een ander pluspunt is het lage geluidsniveau van de Kickr Snap ten opzichte van zijn directe concurrenten. Nadeel van de Snap is dat hij niet te gebruiken is in combinatie met mountainbikes met Boost naven (148x12mm).

Elite Tuo

Tuo

De Elite Tuo is de nieuwe wheel-on interactieve trainer van Elite. Deze trainer gaat serieus de strijd aan met de Kickr Snap, de populairste wheel-on trainer in onze webshop en winkel. De trainer heeft een maximale meetafwijking van 3%, waardoor hij uitstekend geschikt is om mee te Zwiften. Dankzij de flinke maximale weerstand van 1250 watt en de maximale gesimuleerde hellingshoek van 10% biedt de Elite Tuo je ook genoeg uitdaging voor een winterlang fietsplezier. Alleen op echt steile klimmen zul je merken dat de trainer wat tekort komt in vergelijking met een duurdere direct drive trainer.

(Tekst gaat verder onder producten)

Basis Fietstrainers

Wheel-on basistrainers

Basis wheel-on trainers hebben geen interactieve mogelijkheden. Het prijsniveau van deze trainers ligt dan ook aanmerkelijk lager. Voordeel van deze trainers is het aantrekkelijke prijspunt en het feit dat je de trainers zonder netstroom kunt gebruiken. Deze trainers zijn met name geschikt als je niet de hoofdprijs uit wil geven om in conditie te blijven en zonder veel gedoe gewoon lekker een uurtje wil trappen. De meeste leveranciers zijn door de afgenomen vraag gestopt met het maken van basistrainers. We hebben daardoor nog slechts twee basismodellen in ons assortiment, de Elite Novo Force en de Tacx Boost.

Elite Novo Force

Elite Novo Force Kenmerken

De Elite Novo Force is de goedkoopste fietsentrainer uit ons assortiment. Deze stand-alone trainer heeft een maximale weerstand van 1080 Watt. Daarentegen moet je hard fietsen om de weerstand zo hoog te krijgen. In de praktijk merk je hier weinig van maar het realistisch simuleren van de Alpe d'Huez zit er dus niet in. De weerstand is vanaf het stuur instelbaar in vijf verschillende standen.

(Tekst gaat verder onder producten)

Fietstrainers accessoires

Accessoires

Je kunt allerlei accessoires kopen om te gebruiken in combinatie met je interactieve fietstrainer. Sommige accessoires zijn erg handig, andere zijn vooral erg leuk. Wil je weten welke accessoires er allemaal zijn? Lees dan ons blog 'Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig?'

59,99
33% korting
69,99
Waardering:
96%
14% korting
Waardering:
78%
48,99
Waardering:
100%
59% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Past mijn fiets op deze trainer? Past mijn fiets op deze trainer?
Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig? Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig?
Uitgelicht: Tacx NEO 2T, het neusje van de zalm Uitgelicht: Tacx NEO 2T, het neusje van de zalm
Blijven fietsen tijdens de uitbraak van het coronavirus Blijven fietsen tijdens de uitbraak van het coronavirus