Voorraaddeals OP = OP -  Tot 1150,- korting ›

Toggle Nav
Winkelwagen

E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken

Elektrische fietsen zijn er in alle soorten en maten. Erg belangrijk voor het rijgedrag van een elektrische fiets is de plaats van de motor. De laatste jaren zien we dat vooral de middenmotor erg populair is. In het sportievere segment is er daarnaast ook nog een ruime keuze aan fietsen met een achterwielmotor. Globaal werken alle middenmotoren hetzelfde: een rotatie-, snelheids- en vermogenssensor meten hoeveel ondersteuning er nodig is en de motor ondersteunt jouw inspanningen via een aandrijving op de trapas.

Verschillen tussen de motoren zijn er vooral in het vermogen, de kwaliteit van de aansturing en de keuzemogelijkheden. Let er op dat veel systemen ook in verschillende uitvoeringen beschikbaar zijn met bijvoorbeeld een hoger maximaal vermogen of een grotere accucapaciteit.

Direct persoonlijk advies?
Kom naar de winkel voor advies op maat en/of een testrit.

Wil je direct een overzicht van de beste elektrische fietsen middenmotor? Klik dan hier.

Klik op één van de banners om een uitgelicht merk middenmotoren te zien: 

Fietsmotor bosch motor desktop banner Bafang motor

bafang mobiel banner

Bosch motor mobiel

Shimano motor mobiel banner

Naast de plek van de motor zijn ook het merk en type van de motor van grote invloed op het uiteindelijke rijgedrag van de fiets. In dit blog zetten we de vijf meest verkochte middenmotoren naast elkaar. De meeste fietsen zijn uitgerust met de systemen van Bosch en Shimano. De motoren van Brose, Panasonic en Bafang onderscheiden zich door een groter piekvermogen.

Bosch Active Plus Line middenmotor

Bosch middenmotoren

Bosch middenmotoren zijn al jarenlang niet meer weg te denken op elektrische fietsen. Hieronder lichten we de Bosch middenmotoren uit die het grootste marktaandeel hebben. Lees meer over alle Bosch middenmotoren in ons blog. 

Bosch Active Line middenmotor

De Bosch Active Line heeft met afstand het grootste marktaandeel in het segment elektrische fietsen met middenmotor. De Active Line motoren zijn er in een gewone en een Active Line Plus uitvoering. Het Bosch systeem onderscheidt zich van de concurrentie door de verfijning van de ondersteuning en de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de software, het display en de bediening. Hierdoor bieden de Bosch Active Line motoren het meest natuurlijke fietsgevoel, ook als je gebruik maakt van de turbo-ondersteuning. Het systeem is erg stabiel.

De Bosch Active Line motor is vooral geschikt voor dagelijks gebruik op het vlakke en heeft een maximaal koppel van 40 Nm. De motor weegt 2,9 kg. Er zijn verschillende accu-opties. De duurdere Active Line Plus motor heeft een maximaal koppel van 50 Nm. De motor weegt 3.2 kg.

Bosch Performance CX middenmotor

Het relatief kleinere maximale vermogen van de motor maakt fietsen met het Bosch Active Line systeem minder geschikt voor gebruik in heuvelachtig terrein. Sportieve toerfietsen zijn daarom vaak uitgerust met een motor van een ander merk of met de sterkere (en duurdere) Bosch Performance Line of Bosch Performance Line CX  motoren. Bosch Performance motoren leveren meer vermogen en maken iets meer (maar nog steeds heel weinig) geluid. 

Shimano Steps middenmotor

De grootste concurrent van Bosch is het Shimano Steps systeem. Deze motor werkt eigenlijk op dezelfde manier als het systeem van Bosch. Het grote verschil zit hem in het extra vermogen dat de Shimano Steps E6100 motor heeft (60 Nm koppel) ten opzichte van de Bosch Active Line middenmotoren. Daardoor biedt het systeem wat meer ondersteuning bij het fietsen op de weg, en voornamelijk heuvelop. De aansturing van de ondersteuning is nét iets minder subtiel dan bij Bosch, maar nog steeds heel goed. Ook maakt een Shimano Steps middenmotor meer geluid als de ondersteuning wordt gebruikt.

Cortina elektrische fiets met een middenmotor rijdt over een brug

Panasonic middenmotor

De 36V middenmotor van Panasonic is met een koppel van 80 Nm ook een echte krachtpatser. Deze motor wordt vooral gebruikt door het Zwitserse topmerk Flyer. Fietsen van Flyer die zijn uitgerust met de Panasonic middenmotor kunnen een erg hoog piekvermogen leveren. Zeker in combinatie met een grote accu zijn de fietsen daardoor erg geschikt om mee te toeren in heuvelachtig terrein. Op het vlakke terrein komt de motor van Panasonic ook uitstekend tot zijn recht, maar het grote voordeel ten opzichte van de concurrentie uit zich met name bergop.

Bafang middenmotor

Motoren van het merk Bafang onderscheiden zich door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Deze krachtige motor heeft een koppel van maar liefst 80 Nm en maakt voor het bepalen van de ondersteuning gebruik van een rotatie-, snelheids- en vermogenssensor. Hierdoor voelt de ondersteuning natuurlijk aan. De motor werkt eigenlijk via hetzelfde principe als de systemen van Bosch en Shimano. Het motorsysteem maakt iets meer geluid dan Bosch motoren, maar is stiller dan Shimano Steps. Een belangrijk voordeel van fietsen met een Bafang motor is de mogelijkheid om te kiezen voor een grotere accucapaciteit tot wel 750 Wh.

Bafang motoren zijn bij 12GO Biking te vinden op de elektrische fietsen van Cortina.

bafang middenmotor

Beste elektrische fietsen met middenmotor

Onze beste elektrische fietsen voorzien van een middenmotor hebben we opgedeeld in verschillende categorieën: Beste prijs-kwaliteit, beste voor toertochten en de beste voor in Nederland. 

Beste prijs-kwaliteit elektrische fiets met middenmotor

De beste prijs/kwaliteit verhouding vind je in een fiets die een motor heeft die zowel kracht als een hoge actieradius kunt geven. Een voorbeeld hiervan is de Bosch Active Line Plus middenmotor. De Bosch Active Line Plus is een middenmotor die uitstekend is voor dagelijks gebruik, maar ook een actieradius heeft die groot genoeg is voor een spontaan uitstapje.  De Active Line Plus geeft geen storende bijgeluiden, steunt tot 25 km/u en bevat nauwelijks trapweerstand wanneer je boven die snelheid uitkomt. Andere motoren met een goede prijs/kwaliteit zijn de Bosch Performance Line en de Shimano steps middenmotor.

Daarbij biedt de Shimano Nexus 8 versnellingsnaaf de perfecte balans tussen groot schakelbereik en duurzaamheid. De 8 versnellingen van deze naaf bieden een perfecte balans tussen het rijden in de stad of een wat langer ritje op de zondag. Dit soepele schakelsysteem is daarnaast ook zeer duurzaam waardoor je weinig last zult hebben van onderhoud.

3.129,- 3.499,-
Waardering:
94.6667%
11% korting
3.399,- 3.799,-
11% korting
2.879,- 3.199,-
Waardering:
100%
GRATIS ACCU-UPGRADE
2.499,- 2.899,-
Waardering:
80%
14% korting

Beste elektrische fietsen met een middenmotor voor in Nederland

Nederland heeft een uniek landschap, er zijn weinig landen zo vlak als ons kikkerlandje. Lange stukken door de polder fietsen met fikse tegenwind, ongeacht of je nu heen of terug fietst, bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad.

Bij het fietsen door de polders van Nederland is het belangrijk dat je een sterke middenmotor hebt. De tegenwind kan je snelheid flink verminderen en een extra steuntje in de rug kun je daarom wel gebruiken. Middenmotors die je een extra steuntje in de rug geven waar nodig zijn de, de Bosch Active Line, de Bosch Active Line Plus, de Shimano Steps E5000 of E6100. Dit zijn motoren die zeer geschikt zijn voor de Nederlandse polders, ze bieden genoeg vermogen om je een extra zetje in de rug te geven wanneer je last hebt van tegenwind.

In Nederland kan het nog wel eens slecht weer zijn. Wanneer het geregend heeft komt wordt de weg nat en kan er vuil op de onderdelen van je fiets terechtkomen. Om die reden raden wij dan ook een naafversnelling aan in plaats van een derraileurversnelling. Naafversnellingen zijn namelijk een stuk onderhoudsvriendelijker en kunnen beter tegen viezigheid op de weg. Hieronder vind je onze meest geschikte fietsen voor in Nederland:

 

Beste elektrische fietsen voor toertochten

Met de fiets eropuit gaan op je vrije dag, of lekker meenemen op vakantie naar de Ardennen of Zuid-Frankrijk is natuurlijk heel leuk, maar vraagt wel meer van je fiets. Om te touren met je fiets zul je al snel nijgen naar middenmotors met een hoger vermogen. De Bosch Performance Line CX is bijvoorbeeld een uitstekende motor met veel vermogen zodat je goede ondersteuning hebt wanneer je de berg in Zuid-Frankrijk wil beklimmen. Andere voorbeelden van middenmotors met veel vermogen zijn de Shimano EP8 en de Panasonic GX Ultimate.

Wanneer je van plan bent om langere tochten te maken wil je het liefst in één keer door kunnen rijden zonder te moeten fietsen met een lege en zware accu. Daarom is een hoge actieradius bij een fiets voor toertochten een sterke aanrader. Ook het soepel en snel kunnen schakelen is van belang wanneer je een langere tocht maakt met heuvelachtig landschap of in de bergen op vakantie. Daarom raden wij een derraileurversnelling aan in plaats van een naafversnelling. Een derraileurversnelling is namelijk mee geschikt voor ritten met veel hoogteverschillen omdat je sneller en soepeler kunt schakelen met een derailleurversnelling. Hieronder zie je onze meest geschikte fietsen voor toertochten: 

Bekijk: Alle elektrische fietsen met middenmotoren

Elektrische fiets testen?

Natuurlijk wil je ook graag je nieuwe e-bike uitproberen voor je hem definitief aanschaft. Hiervoor kan je langskomen in onze winkel en de fiets uittesten op onze mega-indoor testbaan. 

Wil je meer weten?

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

E-mail: contact |  Bel: 0182-621850 of Whatsapp

De grootste fietsenwinkel van Nederland

In Moordrecht, vlakbij Gouda, vind je de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. In onze grote fietsenwinkel is alles aanwezig: van mountainbikes tot racefietsen en van fietskleding tot fietsaccessoires. Je kunt alle fietsen testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. Daarnaast laat je je fiets onderhouden door een van onze topmonteurs in ons moderne servicecentre. Wacht op je nieuwe fiets of onderhoudsbeurt terwijl je geniet van een broodje in het lunchcafe.

12GO Biking steunt Bikes4Africa door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Ook zijn er gedurende het jaar verschillende evenementen waarmee geld in wordt gezameld. Bikes4Africa steunt hiermee verschillende goede doelen.

Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.