a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
6 december 2018
Door:
Joas
Delen

E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken

Elektrische fietsen zijn er in allerlei soorten en maten. Erg belangrijk voor het rijgedrag van een elektrische fiets is de plaats van de motor. De laatste jaren zien we dat vooral de middenmotor erg populair is. In het sportievere segment is er daarnaast ook nog een ruime keuze aan fietsen met een achterwielmotor.

Globaal werken alle middenmotoren hetzelfde: een rotatie-, snelheids- en vermogenssensor meten hoeveel ondersteuning er nodig is en de motor ondersteunt jouw inspanningen via een aandrijving op de trapas. De software van het systeem stuurt de ondersteuning aan en geeft jou via de display informatie en de mogelijkheid om de ondersteuning naar jouw wensen af te stellen. Verschillen tussen de motoren zitten hem vooral in het vermogen, in de kwaliteit van de aansturing en in de keuzemogelijkheden. Let er op dat veel systemen ook in verschillende uitvoeringen beschikbaar zijn met bijvoorbeeld een hoger maximaal vermogen of een grotere accucapaciteit.

Naast de plek van de motor zijn ook het merk en type van de motor van grote invloed op het uiteindelijke rijgedrag van de fiets. In dit blog zetten we de vijf meest verkochte middenmotoren naast elkaar. De meeste fietsen zijn uitgerust met de systemen van Bosch en Shimano. De motoren van Brose, Panasonic en Bafang onderscheiden zich door een groter piekvermogen.

bosch

Bosch Active Line

De Bosch Active Line heeft met afstand het grootste marktaandeel in het segment elektrische fietsen met middenmotor. De Active Line motoren zijn er in een gewone en een Active Line Plus uitvoering. Het Bosch systeem onderscheidt zich van de concurrentie door de verfijning van de ondersteuning en de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de software, het display en de bediening. Hierdoor bieden de Bosch Active Line motoren het meest natuurlijke fietsgevoel, ook als je gebruik maakt van de turbo-ondersteuning. Het systeem is erg stabiel.

Het relatief kleinere maximale vermogen van de motor maakt fietsen met het Bosch Active Line systeem minder geschikt voor gebruik in heuvelachtig terrein. Sportieve toerfietsen zijn daarom vaak uitgerust met een motor van een ander merk of met de sterkere (en duurdere) Bosch Performance Line  of Bosch Performance Line CX  motoren. Bosch Performance motoren leveren meer vermogen en maken iets meer (maar nog steeds heel weinig) geluid. 

De Bosch Active Line motor is vooral geschikt voor dagelijks gebruik op het vlakke en heeft een maximaal koppel van 40 Nm. De motor weegt 2,9 kg. Er zijn verschillende accu-opties. De duurdere Active Line Plus motor heeft een maximaal koppel van 50 Nm. De motor weegt 3.2 kg.

Shimano Steps

De grootste concurrent van Bosch is het Shimano Steps systeem. Deze motor werkt eigenlijk op dezelfde manier als het systeem van Bosch. Het grote verschil zit hem in het extra vermogen dat de Shimano Steps E6000 motor heeft (50 Nm koppel) ten opzichte van de standaard Bosch Active Line middenmotor. Daardoor biedt het systeem wat meer ondersteuning bij het wegfietsen en heuvelop. De aansturing van de ondersteuning is nét iets minder subtiel dan bij Bosch, maar nog steeds heel goed. Ook maakt een Shimano Steps middenmotor meer geluid als de ondersteuning wordt gebruikt.

Shimano heeft voor 2019 het Steps systeem uitgebreid met de luxe E6100 motor (60 Nm koppel), waardoor we verwachten dat het verschil ten opzichte van de Bosch Active Line nog kleiner zal worden.

cortina

Brose

De Brose motor is een populair alternatief voor de middenmotoren van Bosch en Shimano. De Brose motor wordt vooral gebruikt voor sportievere elektrische fietsen, vaak in combinatie met een derailleurversnelling. Een groot voordeel van de Brose motor is dat deze helemaal stil is, omdat de interne aandrijving gebruik maakt van een riem in plaats van tandwielen. Daarnaast heeft de motor met een koppel van maar liefs 90 Nm. Hierdoor bieden fietsen met een Brose motor veel ondersteuning tijdens het wegrijden en bergop. De motor is bovendien relatief licht en geeft geen weerstand als hij uitstaat. Ideaal voor toerfietsen dus.

Ten opzichte van de Bosch en Shimano systemen heeft Brose ook een paar nadelen. Zo is de ondersteuning wat minder subtiel en voelt daardoor wat minder natuurlijk. Daarnaast is de motor ook wat minder stabiel en zien wij in onze werkplaats relatief veel problemen bij de combinatie van een Brose motor met een naafversnelling.

flyer

Panasonic

De 36V middenmotor van Panasonic is met een koppel van 80 Nm ook een echte krachtpatser. Deze motor wordt vooral gebruikt door het Zwitserse topmerk Flyer. Fietsen van Flyer die zijn uitgerust met de Panasonic middenmotor kunnen een erg hoog piekvermogen leveren. Zeker in combinatie met een grote accu zijn de fietsen daardoor erg geschikt om mee te toeren in heuvelachtig terrein. Op het vlakke komt de Panasonic motor ook uitstekend tot zijn recht, maar het grote voordeel ten opzichte van de concurrentie uit zich met name bergop.

Bafang

Motoren van het merk Bafang onderscheiden zich door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Deze krachtige motor heeft een koppel van maar liefst 80 Nm en maakt voor het bepalen van de ondersteuning gebruik van een rotatie-, snelheids- en vermogenssensor. Hierdoor voelt de ondersteuning natuurlijk aan. De motor werkt eigenlijk via hetzelfde principe als de systemen van Bosch en Shimano. Het motorsysteem maakt iets meer geluid dan Bosch motoren, maar is stiller dan Shimano Steps. Een belangrijk voordeel van fietsen met een Bafang motor is de mogelijkheid om te kiezen voor een grotere accucapaciteit tot wel 750 Wh.

Bafang motoren zijn bij 12GO Biking te vinden op de elektrische fietsen van Cortina.

bafang

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking