Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken

E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken

Elektrische fietsen zijn er in alle soorten en maten. Erg belangrijk voor het rijgedrag van een elektrische fiets is de plaats van de motor. De laatste jaren zien we dat vooral de middenmotor erg populair is. In het sportievere segment is er daarnaast ook nog een ruime keuze aan fietsen met een achterwielmotor. Globaal werken alle middenmotoren hetzelfde: een rotatie-, snelheids- en vermogenssensor meten hoeveel ondersteuning er nodig is en de motor ondersteunt jouw inspanningen via een aandrijving op de trapas.

Elektrische fietsen zijn er in alle soorten en maten. Erg belangrijk voor het rijgedrag van een elektrische fiets is de plaats van de motor. De laatste jaren zien we dat vooral dat e-bikes met een middenmotor erg populair zijn. De ondersteuning van deze motoren voelt het meest natuurlijk. Middenmotoren maken gebruik van rotatie-, snelheids-, of trapkrachtsensoren. Deze sensoren kunnen de hoeveelheid ondersteuning aanpassen aan de hand van jouw eigen inspanningen en voorkeuren. De gewenste ondersteuning wordt direct geleverd via de aandrijving op de trapas.

Je bent er vast al achtergekomen dat er een grote keuze is tussen diverse merken middenmotoren. We leggen je graag uit waar de verschillen zitten tussen de bekendste merken. In deze blog bespreken we:

Verschillen tussen e-bike middenmotoren

Verschillen tussen de motoren zitten vooral in het vermogen, de kwaliteit van de aansturing en eventuele extra functies. Let er bij de aankoop van een e-bike op dat niet alleen de motor, maar ook de accu van groot belang is. De motor en accu bepalen samen voor welke afstanden en terreinen de fiets het meest geschikt is. Veel e-bikes zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar waarbij je keuzes kunt maken tussen motoren met diverse vermogens of verschillende accu's met grotere of kleinere capaciteit. Daardoor kun je jouw fiets zo goed mogelijk aanpassen naar jouw wensen en budget.

Naast de plek van de motor zijn ook het merk en type van de motor van grote invloed op het uiteindelijke rijgedrag van de fiets. In dit blog zetten we de drie populairste middenmotoren naast elkaar. De meeste fietsen in ons assortiment zijn uitgerust met de systemen van Bosch. Daarnaast zijn veel e-bikes uitgerust met middenmotoren van de merken Shimano en Bafang. We zetten de overeenkomsten en verschillen voor je op een rij en vertellen je meer over de populairste motoren van deze merken.

Lees hier unieke blogs over de motoren per merk

Fietsmotor bosch motor desktop banner Bafang motor

bafang mobiel banner

Bosch motor mobiel

Shimano motor mobiel banner

Bosch middenmotoren

Op veruit de meeste elektrische fietsen zie je tegenwoordig een Bosch middenmotor. Bosch is een van de grote spelers onder e-bike motoren en het is dan ook niet voor niets dat veel merken hun e-bikes uitrusten met een van de motoren van dit merk. 
Bosch was een van de eerste producenten van middenmotoren en lijkt nog altijd net een stap voor andere merken te staan. De systemen zijn populair door de goede kwaliteit, de betrouwbaarheid en de grote gebruksvriendelijkheid van de software. Het display en de bediening zijn eenvoudig en overzichtelijk. De ondersteuning voelt natuurlijk, ook als je gebruik maakt van de turbo-ondersteuning. Het syteem is erg stabiel.

De populairste middenmotoren van Bosch zijn de Active Line en de Performance Line. Deze twee motoren bestaan beiden uit verschillende types welke we in deze blog kort verder toelichten. Ben je ook benieuwd naar de andere motoren van dit merk? Lees dan onze blog over alle Bosch middenmotoren.

5.493,89
Waardering:
90%
TOPDEAL
3.099,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
5.899,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
4.099,99
TOPDEAL

Bosch Active Line middenmotor

Elektrische fietsen met Bosch Active Line bezitten met afstand het grootste marktaandeel in het segment elektrische fietsen met middenmotor. De Active Line motoren zijn er in een gewone en een Active Line Plus uitvoering. Elektrische fietsen met Bosch Active Line Plus bezitten net wat meer vermogen, namelijk 50 Nm ten opzichte van 40 Nm. Beide motoren zijn dynamisch, licht en stil. Perfect voor gebruik in de stad, woon-werkverkeer en een langer toertochtje op zijn tijd. 

Bosch Performance Line middenmotor

De Bosch Performance Line motoren hebben tevens een groot marktaandeel in ons segment elektrische fietsen met middenmotor. Hieronder vallen diverse varianten, waarvan de 'gewone' Performance Line en de Performance Line CX de populairste zijn. 

De Bosch Performance Line heeft een maximaal koppel van 65 Nm en is daarmee ideaal voor zowel stedelijk als recreatief gebruik, maar niet krachtig genoeg wanneer je in de heuvels wilt fietsen. De motor is daardoor wel wat lichter dan de CX varianten. Bekijk hier alle elektrische fietsen met een Bosch Performance Line middenmotor

Voor wie echt alles uit zijn fiets wil halen heeft Bosch de Performance Line CX ontwikkeld. Deze motor biedt een koppel tot 85 Nm en behoort daarmee tot de krachtigste motoren die op dit moment op de markt zijn. Deze motor wordt zelfs op e-MTB's gebruikt waarmee onverharde terreinen en steile heuvels overwonnen moeten worden. Met deze motor laat Bosch zien écht het beste van het beste te kunnen fabriceren. Bekijk hier alle elektrische fietsen met een Bosch Performance Line CX middenmotor

Bosch Active Plus Line middenmotor

Het Bosch Smart System

Dat Bosch zich specialiseert in het nieuwste van het nieuwste wordt duidelijk wanneer we kijken naar het Bosch Smart System. Dit geavanceerde systeem tilt de functionaliteit van Bosch e-bike motoren naar een nog hoger niveau. Dit systeem - dat je kunt verbinden en bedienen met de eBike Flow-app op je smartphone - brengt een scala aan nieuwe functies met zich mee. Denk aan intelligente trapondersteuning en navigatiefuncties. Daarnaast kun je met dit systeem je ritgegevens bijhouden, software updates uitvoeren en zelfs de instellingen van de motor aanpassen voor een gepersonaliseerde rijervaring.

Lees hier alles over het Bosch Smart System

Elektrische fietsen met het Bosch Smart System: 

5.899,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
4.099,99
TOPDEAL
4.199,99
TOPDEAL
3.999,99
Waardering:
91%
10% korting

Shimano middenmotoren

De grootste concurrent van Bosch is Shimano. Bosch mag dan wel een grote naam zijn in de e-bike industrie, maar de middenmotoren van Shimano zijn niet minder goed. 

De middenmotoren van Shimano werken eigenlijk op dezelfde manier als het systeem van Bosch. Het grote verschil zit hem in het extra vermogen dat de elektrische fietsen met de Shimano Steps E6100 motor hebben (60 Nm koppel) ten opzichte van de Bosch Active Line middenmotoren. Daardoor biedt het systeem wat meer ondersteuning bij het fietsen op de weg en voornamelijk heuvelop. De aansturing van de ondersteuning is nét iets minder subtiel dan bij Bosch, maar nog steeds hoogwaardig. 

Een van de voordelen van het kiezen voor een Shimano motor is dat e-bikes vaak ook een schakel- en/of remsysteem van dit merk hebben. Daardoor zijn je onderdelen en motor perfect op elkaar afgestemd. Daarnaast produceert Shimano motoren voor verschillende wensen en budgetten, zodat er altijd een geschikte motor van dit merk te vinden is.

Naast de bekende STEPS middenmotoren heeft Shimano ook de EP6 en EP8 series ontwikkeld welke vooral gebruikt worden op e-mountainbikes.

3.299,99
Waardering:
90.0000%
TOPDEAL
3.599,99
Waardering:
93%
11% korting
Waardering:
92%
2.999,99
Waardering:
96%
TOPDEAL

Cortina elektrische fiets met een middenmotor rijdt over een brug

Bafang middenmotoren

Het Chinese Bafang wordt steeds bekender. Waar dit merk zich in eerste instantie op de markt zette met hun krachtige middenmotor, zien we dat zij nu inspelen in de vraag en populairiteit van de middenmotoren. Inmiddels heeft Bafang een goede naam opgebouwd door de productie van middenmotoren met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. 

Bafang middenmotoren hebben over het algemeen een hoog koppel. Zo hebben elektrische fietsen met Bafang M200 motor een koppel van 65 Nm en en beschikken e-bikes met M420 motor zelfs over 80 Nm trekkracht. De M300 motor heeft tevens een koppel van 80 Nm, maar heeft enkel een rotatiesensor in plaats van rotatie- en trapkrachtsensor. Bafang heeft met deze motor een goede uitkomst ontwikkeld voor mensen die de bergen in willen met hun e-bike maar minder kracht in de benen hebben. Voor deze doelgroep is enkel een rotatiesensor fijner en voordeliger.

Een belangrijk voordeel van elektrische fietsen met een Bafang middenmotor is de mogelijkheid om te kiezen voor een grotere accucapaciteit tot wel 750 Wh. 

Bafang motoren zijn bij 12GO Biking te vinden op de elektrische fietsen van Cortina, Gazelle en Huyser

2.460,99
TOPDEAL
2.110,99
Waardering:
80.0000%
10% korting
2.210,99
TOPDEAL

bafang middenmotor

E-motion middenmotoren

De middenmotoren van E-motion zijn iets minder geavanceerd dan de eerder genoemde merken, maar daardoor zijn de elektrische fietsen met E-motion middenmotor wel gunstiger geprijsd. E-motion levert één soort middenmotor die in ons assortiment te vinden is in elektrische stadsfietsen en elektrische transportfietsen van Batavus. De middenmotor levert een goede en soepele ondersteuning tot 60 Nm. Dat is meer dan genoeg voor een elektrische stadsfiets of elektrische transportfiets die dagelijks gebruikt wordt. De middenmotor van E-motion maakt gebruik van zowel een rotatiesensor als een trapkrachtsensor om de juiste ondersteuning te bepalen. Bij deze motor kun je kiezen tussen een 400 Wh of 500 WH accu.

2.349,99
Waardering:
93%
TOPDEAL
2.199,99
Waardering:
100%
TOPDEAL

E-motion middenmotor op Batavus

Beste elektrische fietsen met middenmotor

Onze beste elektrische fietsen voorzien van een middenmotor hebben we opgedeeld in verschillende categorieën: Beste prijs-kwaliteit, beste voor toertochten en de beste voor in Nederland. 

Beste prijs-kwaliteit elektrische fiets met middenmotor

De beste prijs/kwaliteit verhouding vind je in een fiets die een motor heeft die zowel kracht als een hoge actieradius kunt geven. Een voorbeeld hiervan is de Bosch Active Line Plus middenmotor. De Bosch Active Line Plus is een middenmotor die uitstekend is voor dagelijks gebruik, maar ook een actieradius heeft die groot genoeg is voor een spontaan uitstapje. De Active Line Plus geeft geen storende bijgeluiden, steunt tot 25 km/u en bevat nauwelijks trapweerstand wanneer je boven die snelheid uitkomt. Andere motoren met een goede prijs/kwaliteit zijn de Bosch Performance Line en de Shimano steps middenmotor.

Daarbij biedt de Shimano Nexus 8 versnellingsnaaf de perfecte balans tussen groot schakelbereik en duurzaamheid. De 8 versnellingen van deze naaf bieden een perfecte balans tussen het rijden in de stad of een wat langer ritje op de zondag. Dit soepele schakelsysteem is daarnaast ook zeer duurzaam waardoor je weinig last zult hebben van onderhoud.

3.999,99
Waardering:
92%
TOPDEAL
3.499,99
Waardering:
96.0000%
TOPDEAL
3.849,99
TOPDEAL
3.699,99
Waardering:
91.0000%
TOPDEAL

Beste elektrische fietsen met een middenmotor voor in Nederland

Nederland heeft een uniek landschap, er zijn weinig landen zo vlak als ons kikkerlandje. Lange stukken door de polder fietsen met fikse tegenwind, ongeacht of je nu heen of terug fietst, bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad.

Bij het fietsen door de polders van Nederland is het belangrijk dat je een sterke middenmotor hebt. De tegenwind kan je snelheid flink verminderen en een extra steuntje in de rug kun je daarom wel gebruiken. Middenmotoren die je een extra steuntje in de rug geven waar nodig zijn de, de Bosch Active Line, de Bosch Active Line Plus, de Shimano Steps E5000 of E6100. Dit zijn motoren die zeer geschikt zijn voor de Nederlandse polders, ze bieden genoeg vermogen om je een extra zetje in de rug te geven wanneer je last hebt van tegenwind.

In Nederland kan het nog wel eens slecht weer zijn. Wanneer het geregend heeft komt wordt de weg nat en kan er vuil op de onderdelen van je fiets terechtkomen. Om die reden raden wij dan ook een naafversnelling aan in plaats van een derraileurversnelling. Naafversnellingen zijn namelijk een stuk onderhoudsvriendelijker en kunnen beter tegen viezigheid op de weg. Hieronder vind je onze meest geschikte fietsen voor in Nederland:

 

Beste elektrische fietsen voor toertochten

Met de fiets eropuit gaan op je vrije dag, of lekker meenemen op vakantie naar de Ardennen of Zuid-Frankrijk is natuurlijk heel leuk, maar vraagt wel meer van je fiets. Om te touren met je fiets zul je al snel nijgen naar middenmotoren met een hoger vermogen. De Bosch Performance Line CX is bijvoorbeeld een uitstekende motor met veel vermogen zodat je goede ondersteuning hebt wanneer je de berg in Zuid-Frankrijk wil beklimmen. Andere voorbeelden van middenmotors met veel vermogen zijn de Shimano EP8 en de Panasonic GX Ultimate.

Wanneer je van plan bent om langere tochten te maken wil je het liefst in één keer door kunnen rijden zonder te moeten fietsen met een lege en zware accu. Daarom is een hoge actieradius bij een fiets voor toertochten een sterke aanrader. Ook het soepel en snel kunnen schakelen is van belang wanneer je een langere tocht maakt met heuvelachtig landschap of in de bergen op vakantie. Daarom raden wij een derraileurversnelling aan in plaats van een naafversnelling. Een derraileurversnelling is namelijk beter geschikt voor ritten met veel hoogteverschillen omdat je sneller en soepeler kunt schakelen met een derailleurversnelling. Hieronder zie je onze meest geschikte fietsen voor toertochten: 

Bekijk: Alle elektrische fietsen met middenmotoren

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.