Opruiming: hoge korting op e-bikes ›

Toggle Nav
Winkelwagen

E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken

Elektrische fietsen zijn er in allerlei soorten en maten. Erg belangrijk voor het rijgedrag van een elektrische fiets is de plaats van de motor. De laatste jaren zien we dat vooral de middenmotor erg populair is. In het sportievere segment is er daarnaast ook nog een ruime keuze aan fietsen met een achterwielmotor.

Globaal werken alle middenmotoren hetzelfde: een rotatie-, snelheids- en vermogenssensor meten hoeveel ondersteuning er nodig is en de motor ondersteunt jouw inspanningen via een aandrijving op de trapas. De software van het systeem stuurt de ondersteuning aan en geeft jou via het display informatie en de mogelijkheid om de ondersteuning naar jouw wensen af te stellen. Verschillen tussen de motoren zijn er vooral in het vermogen, de kwaliteit van de aansturing en de keuzemogelijkheden. Let er op dat veel systemen ook in verschillende uitvoeringen beschikbaar zijn met bijvoorbeeld een hoger maximaal vermogen of een grotere accucapaciteit.

Wil je direct een overzicht van de beste elektrische fietsen middenmotor? Klik dan hier.

Klik op één van de banners om een uitgelicht merk middenmotoren te zien.: 

Fietsmotorbosch motor desktop bannerBafang motor

 

bafang mobiel banner

Bosch motor mobiel

Shimano motor mobiel banner

Naast de plek van de motor zijn ook het merk en type van de motor van grote invloed op het uiteindelijke rijgedrag van de fiets. In dit blog zetten we de vijf meest verkochte middenmotoren naast elkaar. De meeste fietsen zijn uitgerust met de systemen van Bosch en Shimano. De motoren van Brose, Panasonic en Bafang onderscheiden zich door een groter piekvermogen.

Bosch Active Plus Line middenmotor

Bosch middenmotoren

Bosch middenmotoren zijn al jarenlang niet meer weg te denken op elektrische fietsen. Hieronder lichten we de Bosch middenmotoren uit die het grootste marktaandeel hebben. Lees meer over alle Bosch middenmotoren in ons blog. 

Bosch Active Line middenmotor

De Bosch Active Line heeft met afstand het grootste marktaandeel in het segment elektrische fietsen met middenmotor. De Active Line motoren zijn er in een gewone en een Active Line Plus uitvoering. Het Bosch systeem onderscheidt zich van de concurrentie door de verfijning van de ondersteuning en de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de software, het display en de bediening. Hierdoor bieden de Bosch Active Line motoren het meest natuurlijke fietsgevoel, ook als je gebruik maakt van de turbo-ondersteuning. Het systeem is erg stabiel.

De Bosch Active Line motor is vooral geschikt voor dagelijks gebruik op het vlakke en heeft een maximaal koppel van 40 Nm. De motor weegt 2,9 kg. Er zijn verschillende accu-opties. De duurdere Active Line Plus motor heeft een maximaal koppel van 50 Nm. De motor weegt 3.2 kg.

Bosch Performance CX middenmotor

Het relatief kleinere maximale vermogen van de motor maakt fietsen met het Bosch Active Line systeem minder geschikt voor gebruik in heuvelachtig terrein. Sportieve toerfietsen zijn daarom vaak uitgerust met een motor van een ander merk of met de sterkere (en duurdere) Bosch Performance Line  of Bosch Performance Line CX  motoren. Bosch Performance motoren leveren meer vermogen en maken iets meer (maar nog steeds heel weinig) geluid. 

Shimano Steps middenmotor

De grootste concurrent van Bosch is het Shimano Steps systeem. Deze motor werkt eigenlijk op dezelfde manier als het systeem van Bosch. Het grote verschil zit hem in het extra vermogen dat de Shimano Steps E6000 motor heeft (50 Nm koppel) ten opzichte van de standaard Bosch Active Line middenmotor. Daardoor biedt het systeem wat meer ondersteuning bij het fietsen op de weg, en voornamelijk heuvelop. De aansturing van de ondersteuning is nét iets minder subtiel dan bij Bosch, maar nog steeds heel goed. Ook maakt een Shimano Steps middenmotor meer geluid als de ondersteuning wordt gebruikt.

Shimano heeft voor  het Steps systeem uitgebreid met de luxe E6100 motor (60 Nm koppel) die heel dicht in de buurt komt van de Bosch Avtive Line Plus motor. 

Cortina elektrische fiets met een middenmotor rijdt over een brug

Brose middenmotor

De Brose motor is een populair alternatief voor de middenmotoren van Bosch en Shimano. De Brose motor wordt vooral gebruikt voor sportievere elektrische fietsen, vaak in combinatie met een derailleurversnelling. Een groot voordeel van de Brose motor is dat deze helemaal stil is, omdat de interne aandrijving gebruik maakt van een riem in plaats van tandwielen. Daarnaast heeft de motor een koppel van maar liefs 90 Nm. Hierdoor bieden fietsen met een Brose motor veel ondersteuning tijdens het fietsen op de weg. Je zult het verschil bergop zeker ervaren. De motor is bovendien relatief licht en geeft geen weerstand als hij uitstaat. Ideaal voor toerfietsen dus.

Ten opzichte van de Bosch en Shimano systemen heeft Brose ook een paar nadelen. Zo is de ondersteuning wat minder subtiel en voelt de ondersteuning daardoor wat minder natuurlijk aan. Daarnaast is de motor ook wat minder stabiel en zien wij in onze werkplaats relatief veel problemen bij de combinatie van een Brose motor met een naafversnelling.

Flyer fiets met middenmotor

Panasonic middenmotor

De 36V middenmotor van Panasonic is met een koppel van 80 Nm ook een echte krachtpatser. Deze motor wordt vooral gebruikt door het Zwitserse topmerk Flyer. Fietsen van Flyer die zijn uitgerust met de Panasonic middenmotor kunnen een erg hoog piekvermogen leveren. Zeker in combinatie met een grote accu zijn de fietsen daardoor erg geschikt om mee te toeren in heuvelachtig terrein. Op het vlakke terrein komt de motor van Panasonic ook uitstekend tot zijn recht, maar het grote voordeel ten opzichte van de concurrentie uit zich met name bergop.

Bafang middenmotor

Motoren van het merk Bafang onderscheiden zich door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Deze krachtige motor heeft een koppel van maar liefst 80 Nm en maakt voor het bepalen van de ondersteuning gebruik van een rotatie-, snelheids- en vermogenssensor. Hierdoor voelt de ondersteuning natuurlijk aan. De motor werkt eigenlijk via hetzelfde principe als de systemen van Bosch en Shimano. Het motorsysteem maakt iets meer geluid dan Bosch motoren, maar is stiller dan Shimano Steps. Een belangrijk voordeel van fietsen met een Bafang motor is de mogelijkheid om te kiezen voor een grotere accucapaciteit tot wel 750 Wh.

Bafang motoren zijn bij 12GO Biking te vinden op de elektrische fietsen van Cortina.

bafang middenmotor

Beste elektrische fietsen met middenmotor

Onze beste elektrische fietsen voorzien van een middenmotor hebben we opgedeeld in verschillende categorieën: Beste prijs-kwaliteit, beste voor toertochten en de beste voor in Nederland. 

Beste prijs-kwaliteit elektrische fiets met middenmotor

Cortina E-Octa: Deze stadsfiets is van uitstekende kwaliteit voor een vriendelijke prijs. Uitgerust met het krachtige Bafang systeem is deze e-bike echt waar voor je geld! De fiets kan voor alles in het dagelijks leven worden gebruikt. Of het om een boodschap gaat, de kids uit school halen of naar je werk toe fietsen. 

Trek Verve+ 2: Deze elektrische fiets is voorzien van een krachtige Bosch Performance Line middenmotor die ondersteunt tot 25 kilometer per uur. Ideaal als je op zoek bent naar een fiets om mee naar school te fietsen, als je wat verder woont of een wanneer je gewoon een goede degelijke fiets die je een steuntje in de rug geeft. De geveerde voorvork van deze fiets biedt je extra comfort. 

€ 1.92900 € 2.11000
Cortina E-Octa 8v 2021
Cortina E-Octa 8v 2021
Cortina E-Octa 8v 2021
Cortina E-Octa 8v 2021
€ 2.19900 € 2.41000
Cortina E-Octa Plus 8v 2021
Cortina E-Octa Plus 8v 2021
Cortina E-Octa Plus 8v 2021
Cortina E-Octa Plus 8v 2021

Beste elektrische fiets met middenmotor voor in Nederland

Nederland is uniek als je kijkt naar het landschap, er zijn weinig landen zo vlak als ons kikkerlandje. Lange stukken door de polder fietsen met fikse tegenwind, ongeacht of je nu heen of terug fietst, is niet ongebruikelijk. Wij hebben de beste elektrische fietsen met middenmotor voor in Nederland geselecteerd. 

Batavus Finez E-go N7: Deze oerdegelijke fiets is perfect voor ritten door de polder. De E-motion middenmotor is ontworpen om je een steuntje in de rug te geven, zodat je ook bij tegenwind moeiteloos vooruit komt. De Shimano Nexus 7 versnellingen zorgen ervoor dat je voldoende schakelbereik hebt. 

Cortina E-Common 7v FM: Deze mooie Cortina elektrische fiets is erg geschikt voor de de Hollandse polder. Deze instapfiets met een robuust aluminium heeft een vaste voorvork, waardoor je geen snelheid verliest door de vering. Deze fiets wordt aangedreven door een krachtige Bafang voorwielmotor die verschillende ondersteuningsstanden biedt. Hierdoor heb je comfort en snelheid samen voor een prettige prijs.

Gazelle Grenoble C380 HMB: De Grenoble is de meest comfortabele e-bike uit de collectie van Gazelle en perfect voor zowel korte ritten door de stad als lange ritten op een zonnige zaterdagmiddag. Dit merk je door de rechte zithouding, maar ook door de verende zadelpen en de verende voorvork. De Bosch Active Line Plus motor is betrouwbaar en stil!

€ 1.79900 € 1.89900
Waardering:
87%
Batavus Finez E-go N7 2021
Batavus Finez E-go N7 2021
Batavus Finez E-go N7 2021
Batavus Finez E-go N7 2021
Batavus Finez E-go N7 2021
Batavus Finez E-go N7 2021
Batavus Finez E-go N7 2021
Batavus Finez E-go N7 2021
Batavus Finez E-go N7 2021
Batavus Finez E-go N7 2021
TOPFIETS
€ 1.61900 € 1.76000
Cortina E-Common 7v FM 2021
Cortina E-Common 7v FM 2021
Cortina E-Common 7v FM 2021
Cortina E-Common 7v FM 2021
Cortina E-Common 7v FM 2021
Cortina E-Common 7v FM 2021
Cortina E-Common 7v FM 2021
Cortina E-Common 7v FM 2021
Cortina E-Common 7v FM 2021
Cortina E-Common 7v FM 2021
€ 3.11400 € 3.29900
Waardering:
93%
Gazelle Grenoble C380 HMB 2021
Gazelle Grenoble C380 HMB 2021
Gazelle Grenoble C380 HMB 2021
Gazelle Grenoble C380 HMB 2021
Gazelle Grenoble C380 HMB 2021
Gazelle Grenoble C380 HMB 2021
Gazelle Grenoble C380 HMB 2021
Gazelle Grenoble C380 HMB 2021
Gazelle Grenoble C380 HMB 2021
Gazelle Grenoble C380 HMB 2021

Beste elektrische fietsen voor toertochten

Met de fiets eropuit gaan op je vrije dag, of lekker meenemen op vakantie naar de Ardennen of Zuid-Frankrijk is natuurlijk heel leuk, maar vraagt wel meer van je fiets. We hebben voor jou de beste keuzes op een rij gezet qua ebikes met een middenmotor die uitstekend in gebruik zijn bij een toertocht!

Pegasus Tecaro Evo 10: Een oerdegelijke fiets van Pegasus. Deze hybride e-bike is uitgerust met de Bosch Performance Line CX motor, waardoor je moeiteloos heuvels op komt. De accu zit fraai in het frame verwerkt, waardoor je nauwelijks ziet dat je op een e-bike rijdt. De zeer goede Shimano XT afmontage maakt deze fiets helemaal af!

Cannondale Mavaro Active: Deze e-bike is een echte alleskunner en volledig gericht op comfort. Het ontwerp van de fiets zorgt voor een zeer comfortabele zithouding. Met deze fiets kan je optimaal genieten van het mooie weer, of juist de files vermijden als je naar je werk gaat.

Flyer Gotour 6 7.03: Flyer is uniek op het gebied van e-bikes. Als enige maken zij gebruik van de middenmotors van Panasonic. Deze middenmotoren zijn bijzonder krachtig en stil. De uitmuntende Zwitserse kwaliteit en het uitstekende rijcomfort maken deze fiets tot een welkome metgezel tijdens alle toertochten.

€ 4.29900 € 4.49900
Flyer Gotour6 7.03 2021 Tweedekans
Flyer Gotour6 7.03 2021 Tweedekans
Flyer Gotour6 7.03 2021 Tweedekans
Flyer Gotour6 7.03 2021 Tweedekans
TWEEDEKANS
€ 4.89900
Waardering:
100%
Cannondale Mavaro Neo 4 2021
Cannondale Mavaro Neo 4 2021
Cannondale Mavaro Neo 4 2021
Cannondale Mavaro Neo 4 2021
Cannondale Mavaro Neo 4 2021
Cannondale Mavaro Neo 4 2021
Cannondale Mavaro Neo 4 2021
Cannondale Mavaro Neo 4 2021
Cannondale Mavaro Neo 4 2021
Cannondale Mavaro Neo 4 2021
€ 2.99900 € 3.89900
Pegasus Tecaro EVO 10 2020
Pegasus Tecaro EVO 10 2020
Pegasus Tecaro EVO 10 2020
Pegasus Tecaro EVO 10 2020
Pegasus Tecaro EVO 10 2020
Pegasus Tecaro EVO 10 2020
Pegasus Tecaro EVO 10 2020
Pegasus Tecaro EVO 10 2020
Pegasus Tecaro EVO 10 2020
Pegasus Tecaro EVO 10 2020
OUTLET
€ 4.49900
Waardering:
93%
Flyer Gotour6 7.03 2021
Flyer Gotour6 7.03 2021
Flyer Gotour6 7.03 2021
Flyer Gotour6 7.03 2021
Flyer Gotour6 7.03 2021
Flyer Gotour6 7.03 2021
Flyer Gotour6 7.03 2021
Flyer Gotour6 7.03 2021

Bekijk: Alle elektrische fietsen met middenmotoren

€ 4.29900
KTM Macina Team 792 LFC 2022
KTM Macina Team 792 LFC 2022
€ 3.14900
KTM Macina Tour P510 2022
KTM Macina Tour P510 2022
KTM Macina Tour P510 2022
KTM Macina Tour P510 2022
€ 3.99900
KTM Macina Sport 720 2022
KTM Macina Sport 720 2022
KTM Macina Sport 720 2022
KTM Macina Sport 720 2022
€ 3.49900
KTM Macina Team 693 2022
KTM Macina Team 693 2022

Elektrische fiets testen?

Natuurlijk wil je ook graag je nieuwe e-bike uitproberen voor je hem definitief aanschaft. Hiervoor kan je langskomen in onze winkel en de fiets uittesten op onze mega-indoor testbaan. 

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail[email protected]  / Bel0182-621850  

Volg ons op social media!

 instagram icoon  

Gerelateerde berichten
  1. De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
  2. Actieradius: hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?
  3. Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving
  4. Alles over Enviolo Nuvinci traploze versnellingen Alles over Enviolo Nuvinci traploze versnellingen