Voorraaddeals OP = OP -  Tot 1150,- korting ›

Toggle Nav
Winkelwagen

De juiste framemaat voor je racefiets kiezen

Bij de aanschaf van een nieuwe racefiets wil je natuurlijk weten welke framemaat bij jou past. Door de juiste framemaat te kiezen voorkom je lichamelijke klachten en kun je bijvoorbeeld je kracht optimaal benutten. Wat de juiste framemaat is, is voor iedereen verschillend. Dit hangt namelijk af van je gewenste rijstijl en de verhoudingen van je lichaam. Ben je benieuwd waar je allemaal op moet letten? Lees dan snel verder!

Direct shoppen in jouw maat? Bekijk alle racefietsen die passen bij jouw lichaamslengte hier:

Welke framemaat heb ik nodig?

Het kopen van een nieuwe fiets is een flinke uitgave. Je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat je de juist maat fiets koopt. Maar hoe kan je de juiste framemaat voor je racefiets bepalen? Bij iedere fiets vind je een maattabel. Eigenlijk kom je met deze maattabel het makkelijkst en snelst achter jouw framemaat. Per merk kan het verschillen hoe de maten worden aangeduid.

De meest voorkomende zijn:

  • Inches ('')
  • Centimeters (CM)
  • S, M, L (etc.)

framemaat fiets bepalen

Hierboven vind je een voorbeeld waarbij de aanduidingen XXS t/m XL gebruikt zijn. Deze maten komen altijd direct van de leveranciers af, waar je dus absoluut vanuit kan gaan.

Het bepalen van de framemaat van mijn racefiets

Bij het ene merk heb ik een 54, bij het andere merk een 56. Hoe kan dat?

Het kan zijn dat je bij het ene merk net in een andere maat valt. Eigenlijk is hier een hele logische verklaring voor. Vergelijk het met (fiets)schoenen. Bij Shimano adviseren we 2 maten groter te nemen, bij Northwave is 1 maat groter voldoende. Elke fabrikant bouwt haar fietsen anders op, waardoor het inderdaad kan kloppen dat je bij de ene fiets een 56 nodig hebt, en bij de andere fiets een 54. Soms verschilt dit zelfs per model, bij het zelfde merk! Je kunt dus echt uitgaan van de maten die op onze website staan.

Ik val tussen twee maten in. Wat nu?

Zoals je in het voorbeeld kunt zien overlappen de maten zich vaak. Stel dat je 1 meter 78 bent, welke maat moet je kiezen? Goed om te weten is dat je hier geen foute keuze in kunt maken. Beide maten zullen prima fietsen. Om de keuze te maken, maak je de volgende afweging:

  • Ik ben een recreatief rijder, fiets voor mijn plezier lekkere ritjes waar af en toe een ritje van 3+ uur tussen zit. In dit geval adviseren we de grote maat, voor meer comfort.
  • Ik heb sportieve doelstellingen en zit op de fiets om mijn tijden te verbeteren. Ik zit het liefst zo strak mogelijk op de fiets zodat ik mijn kracht optimaal kan overbrengen op de pedalen. In dat geval adviseren we de kleine maat.

Waar is de framemaat op gebaseerd?

Een frame bestaat uit verschillende buizen die op elkaar aansluiten. De belangrijkste buis is zitbuis. De zitbuislengte geeft de lengte aan van de afstand tussen het hart van je trapas en de bovenkant van het frame. Het probleem met deze afstand is dat het geen volledige informatie geeft over de verhoudingen van het gehele frame. Belangrijke aanvullende informatie wordt gegeven door twee andere maten, namelijk de ‘stack’ en de ‘reach’ van een frame. De stack van een frame is de verticale afstand van het hart van de trapas tot het middelste punt van de bovenbuis. De reach van een frame is de horizontale afstand van het hart van de trapas tot het middelste punt van de balhoofdbuis.

framemaat racefiets bepalen

Zithouding racefiets; Stack en reach

Ondanks je vaak genoeg hebt aan de lichaamslengte, zijn er een aantal frames waarbij je even extra goed moet opletten. Ook de manier waarop je op de fiets wilt zetten is erg belangrijk. Welk frame de juiste is voor jou hangt af van je rijstijl en lichaamsverhoudingen. Om dit wat duidelijker te maken bespreken we hieronder een aantal verschillende frames, waarvan we niet de framemaat bespreken maar vooral rekening houden met de eerder genoemde stack en reach.

Race frames

Een raceframe of aeroframe is wat betreft verhoudingen het snelste frame op de markt. Dit komt niet omdat deze per se lichter zijn of betere onderdelen hebben, maar wel omdat je fietshouding een stuk aerodynamischer is. Dit wordt veroorzaakt doordat deze frames een langere bovenbuis hebben en een korter balhoofd, oftewel een grotere reach en een kleinere stack. Je stuur komt hierdoor iets verder en lager te staan ten opzichte van je zadel wat betekent dat je een diepere zithouding aan zult moeten nemen. Aero racefietsen zijn dan ook met name geschikt voor de wedstrijdrijders, of voor de personen met een lang en/of flexibel bovenlichaam.

Endurance frames

Wanneer je wat comfortabeler op je fiets wil zitten is een endurance frame een betere keus. Bij deze frames is de bovenbuis namelijk wat korter en het balhoofd langer. Dit betekent dus dat dit frame een kortere reach en een grotere stack heeft. Zoals je ziet is dit het tegenovergestelde van een raceframe, wat ervoor zorgt dat je stuur wat hoger en dichterbij komt te staan ten opzichte van je zadel. Endurance fietsen zijn dan ook met name geschikt voor de langeafstandsfietser die comfortabel zijn kilometers wil maken, of voor de personen met een wat korter en/of minder flexibel bovenlichaam.

Wil je meer weten over de verschillende geometrieën en de invloed op het rijgedrag van jouw fiets? Dan hebben we voor jou een blog met alles over de geometrie van jouw racefiets!

Bikefitting

Het bepalen van je rijstijl is minder lastig dan de bepaling van je lichaamsverhoudingen. Om je hierbij te helpen staan onze experts dan ook in onze winkel voor je klaar om een deskundig advies te geven over jouw specifieke lichaamsverhoudingen. Hierbij kunnen zij ook verschillende metingen uitvoeren om te bepalen welke framemaat het beste bij jou past. Dit noemen we een statische bikefit Het is bij ons zelfs mogelijk om een dynamische bikefit te laten maken van jouw positie op de fiets. Aan de hand van deze professionele bikefit worden de meest optimale afmetingen voor jou bepaald terwijl je aan het fietsen bent. Wil je hier meer over weten, kijk dan eens op onze bikefitting pagina, of neem contact op met onze experts op de klantenservice

Meer tips nodig bij kopen van een racefiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een racefiets hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vind je in onze koopgids voor racefietsen.

1.999,- 2.199,-
Waardering:
89.3333%
9% korting
2.499,- 2.999,-
Waardering:
99.0000%
17% korting
2.799,- 3.499,-
20% korting
1.449,- 1.599,-
9% korting

Wil je meer weten?

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

E-mail: contact |  Bel: 0182-621850 of Whatsapp

De grootste fietsenwinkel van Nederland

In Moordrecht, vlakbij Gouda, vind je de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. In onze grote fietsenwinkel is alles aanwezig: van mountainbikes tot racefietsen en van fietskleding tot fietsaccessoires. Je kunt alle fietsen testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. Daarnaast laat je je fiets onderhouden door een van onze topmonteurs in ons moderne servicecentre. Wacht op je nieuwe fiets of onderhoudsbeurt terwijl je geniet van een broodje in het lunchcafe.

12GO Biking steunt Bikes4Africa door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Ook zijn er gedurende het jaar verschillende evenementen waarmee geld in wordt gezameld. Bikes4Africa steunt hiermee verschillende goede doelen.

Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
Fietsverlichting: LED Lampen voor de racefiets of MTB Fietsverlichting: LED Lampen voor de racefiets of MTB
12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000 12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000
Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets? Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets?