Datum:
23 maart 2018
Door:
Tim
Delen

Framemaat Racefiets

Bij de aanschaf van een nieuwe racefiets wil je natuurlijk weten welke framemaat bij jou past. Door de juiste framemaat te kiezen voorkom je lichamelijke klachten en kun je je krachten het beste kwijt. Wat de juiste framemaat is, is voor iedereen verschillend. Dit hangt namelijk af van je gewenste rijstijl en de verhoudingen van je lichaam. Ben je benieuwd waar je allemaal op moet letten? Lees dan snel verder!

Welke framemaat heb ik nodig?

De framemaat geeft een globale indiciatie van de grootte van een fiets. Er is een groot aantal verschillende framematen op de markt, waarbij het verschil meestal in centimeters wordt aangeduid en kan oplopen tot wel 15cm. Welke framemaat de juiste is hangt ten eerste af van je totale lichaamslengte. Wanneer je bijvoorbeeld een lichaamslengte van ongeveer 1.70m hebt is een framemaat van 50cm het meest geschikt, terwijl bij een lichaamslengte van 2.00m een framemaat van 62cm het meest geschikt is. Toch is niet alleen je totale lichaamslengte van belang voor het bepalen van de juiste framemaat, maar ook de verhoudingen van je lichaam. Aan de hand van onderstaande info over de framemaat zullen we uitleggen waarom dit zo is. 

Wat is de framemaat precies?

De framemaat van een racefiets wordt meestal aangegeven in centimeters. Deze maat, soms ook wel de zitbuislengte genoemd, geeft de lengte aan van de afstand tussen het hart van je trapas en de bovenkant van het frame. Het probleem met deze afstand is dat het geen volledige informatie geeft over de verhoudingen van het gehele frame. Belangrijke aanvullende informatie wordt gegeven door twee andere maten, namelijk de ‘stack’ en de ‘reach’ van een frame. De stack van een frame is de verticale afstand van het hart van de trapas tot het middelste punt van de bovenbuis. De reach van een frame is de horizontale afstand van het hart van de trapas tot het middelste punt van de balhoofdbuis.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer sloping frames op de markt gekomen. Bij een sloping frame loopt de bovenbuis schuin af van het balhoofd naar de zitbuis, wat ervoor zorgt dat het gehele frame stijver wordt. Dit betekent ook dat de framemaat kleiner wordt, terwijl de stack net zo groot blijft. Het gevaar is bij dit soort frames dus dat je op basis van de framemaat een verkeerde maat aan zou kunnen schaffen. 

Verschillende soorten frames

De framemaat die je vaak vermeld ziet staan geeft je dus geen volledige informatie. Dit komt omdat deze maat niets zegt over bijvoorbeeld de lengte van je bovenbuis of de daadwerkelijke hoogte van je stuur. Ieder frame heeft dan ook zijn eigen specifieke eigenschappen. Welke eigenschappen de juiste zijn voor jou hangt af van je rijstijl en lichaamsverhoudingen. Om dit wat duidelijker te maken bespreken we hieronder een aantal verschillende frames, waarvan we niet de framemaat bespreken maar vooral rekening houden met de eerder genoemde stack en reach.

Race frames

Een raceframof aeroframe e is wat betreft verhoudingen het snelste frame op de markt. Dit komt niet omdat deze per se lichter zijn of betere onderdelen hebben, maar wel omdat je fietshouding een stuk aerodynamischer is. Dit wordt veroorzaakt doordat deze frames een langere bovenbuis hebben en een korter balhoofd, oftewel een grotere reach en een kleinere stack. Je stuur komt hierdoor iets verder en lager te staan ten opzichte van je zadel wat betekent dat je een diepere zithouding aan zult moeten nemen. Aero racefietsen zijn dan ook met name geschikt voor de wedstrijdrijders, of voor de personen met een lang en/of flexibel bovenlichaam.

Endurance frames

Wanneer je wat comfortabeler op je fiets wil zitten is een endurance frame een betere keus. Bij deze frames is de bovenbuis namelijk wat korter en het balhoofd langer. Dit betekent dus dat dit frame een kortere reach en een grotere stack heeft. Zoals je ziet is dit het tegenovergestelde van een raceframe, wat ervoor zorgt dat je stuur wat hoger en dichterbij komt te staan ten opzichte van je zadel. Endurance fietsen zijn dan ook met name geschikt voor de langeafstandsfietser die comfortabel zijn kilometers wil maken, of voor de personen met een wat korter en/of minder flexibel bovenlichaam.

Wij helpen je graag verder!

Een framemaat geeft dus een globale indicatie van de grootte van een fiets, maar kan verschillen per type rijstijl en lichaamsverhoudingen. Het bepalen van je rijstijl is minder lastig dan de bepaling van je lichaamsverhoudingen. Om je hierbij te helpen staan onze experts dan ook in onze winkel voor je klaar om een deskundig advies te geven over jouw specifieke lichaamsverhoudingen. Hierbij kunnen zij ook verschillende metingen uitvoeren om te bepalen welke framemaat het beste bij jou past. Het is bij ons zelfs mogelijk om een dynamische analyse te laten maken van jouw positie op de fiets. Aan de hand van deze professionele bikefit worden de meest optimale afmetingen voor jou bepaald terwijl je aan het fietsen bent. Wil je hier meer over weten, kijk dan eens op onze bikefitting pagina.

Meer tips nodig bij kopen van een racefiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een racefiets hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor racefietsen.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  / Whatsapp: 06-19922445

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking 

Meer Lezen ?