Datum:
5 juni 2018
Door:
Steven L
Delen

Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek?

Als je gaat fietsen is een fietsbroek een belangrijk onderdeel van je outfit. Naast dat een fietsbroek ondersteuning geeft  is comfort ook een belangrijk punt van een fietsbroek. Een gewone broek gaat tijdens het fietsen schuren en veroorzaakt zo irritatie. Daarnaast is een fietsbroek speciaal voor de houding op de fiets gemaakt. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek? In dit blog leggen we precies uit waar je allemaal rekening mee moet houden bij het kopen van een fietsbroek.

Dames- of herenbroek wat is het verschil?

Vaak krijgen wij de vraag wat nou het verschil is tussen een herenfietsbroek en een damesfietsbroek. Het verschil zit hem zeker niet alleen in de maatvoering. Een damesfietsbroek is namelijk specifiek voor vrouwen ontworpen. De fietsbroeken voor dames zijn vaak zonder bretels, dit omdat een fietsbroek bij vrouwen minder snel afzakt door de bredere heupen. Wanneer de fietsbroek wel bretels heeft zitten deze vaak meer naar binnen, waardoor deze niet tegen de borsten drukt. De zeem in een damesfietsbroek wordt specifiek voor vrouwen ontworpen. Dit is erg belangrijk omdat de drukpunten bij vrouwen op een andere plek zitten dan bij heren. Daarom zie je ook vaak dat de zeem in een damesbroek wat breder is dan die in een herenbroek. Voor een overzicht van alle herenbroeken kan je hier klikken. Een dame en opzoek naar een fiestbroek? Voor een overzicht van alle damesbroeken kan je hier kliken

Kies je voor een broek met of zonder zeem?

Fietsbroeken met zeem  
Als je gaat fietsen wil je niet na afloop last hebben van je zitgedeelte, maar hoe voorkom je dit? Een zeem zorgt dat je niet schuurt over het zadel en dat overtollig zweet wordt opgenomen. Een duurdere broek heeft bijna altijd een betere zeem. Het verschil tussen een goedkope en een dure zeem zit hem in het materiaal waarvan de zeem gemaakt is en de dikte van de zeem. De naden van een duurdere zeem zijn vaak helemaal weggewerkt of deze zijn zo gemaakt dat je deze niet voelt. Ook gaan duurdere zemen langer mee en hebben ze een betere pasvorm en zijn beter naar het lichaam gevormd. Onder een broek met een zeem moet geen andere broek worden gedragen omdat het effect van een zeem dan weg is en je alsnog kans hebt dat dit gaat schuren. Alle herenbroeken met zeem zijn hier te vinden. Ook voor vrouwen hebben wij broeken met een zeem. Deze damesbroeken met zeem zijn hier te vinden.

Fietsbroeken zonder zeem
Een broek zonder zeem zie je vaak bij mountainbike kleding en bij lange broeken. Voor het mountainbiken zijn wat wijdere broeken gebruikelijk, vaak zit in deze broeken geen zeem maar zijn deze broeken van een speciale stof gemaakt wat goed ademt en een goede vochtafvoer heeft, en voor kortere ritten gemaakt is. In lange broeken zit vaak geen zeem omdat hier een korte fietsbroek met zeem onder wordt gedragen. Zo kan je toch een broek aan met zeem maar heb je het niet koud dankzij de lange broek die extra warmte en comfort biedt. De herenbroeken zonder zeem zijn hier te vinden. Ook voor vrouwen hebben wij broeken zonder bretels Voor alle damesbroeken zonder zeem klik je hier.

Ons advies:

Voor langere ritten en voor meer comfort en ondersteuning kies je voor een fietsbroek met zeem. Bij lange broeken maak je de afweging tussen het dragen van een lange broek zonder zeem over je korte broek met zeem. Of je kiest voor een lange broek met zeem dit geeft net dat extra comfort in de koude omstandigheden en rechtsreeks op een koud en hard zadel zitten is dan geen pretje.

Een broek zonder zeem is makkelijker bij het mountainbiken of het fietsen van kleinere afstanden. Deze broeken geven je wel iets van ondersteuning, maar dit zal nooit zo lekker fietsen als een broek met een zeem. Kortom ga je langer op de fiets zitten, of wil je er zeker van zijn dat je altijd optimaal comfort hebt? Dan kies je voor een broek met zeem. Rij je kortere aftsanden en wil je een broek die net wat lekkerder en comfortabelere zit op de fiets? Dan kies je voor een broek zonder zeem.

Met of zonder bretels fietsen?

Fietsbroeken met bretels

Fietsbroeken met bretels worden bibshorts genoemd. Een belangrijk voordeel van een broek met bretels is dat deze naast ondersteuning de zeem op zijn plek houdt. Bij een broek zonder bretels is er de kans dat de zeem niet in het midden zit en zijn effect daardoor verliest. Breng je veel kilometers op de fiets door of rij je langere ritten? Dan is de keuze voor bretels niet zo moeilijk. Bij het passen van een bibshort horen we vaak dat de broek niet lekker zit of dat de bretels wat strak zitten. Vaak wordt vergeten dat een fietsbroek is gemaakt speciaal voor op de fiets en dus ook de voor de houding op de fiets. Dus als je een bibshort past ga altijd eventjes in de houding staan zoals je ook op de fiets zou zitten. Kortom rij je langere ritten of wil je altijd zeker zijn van optimale ondersteuning koop dan een broek met bretels. Alle damesbroeken met bretels zijn hier te vinden. Voor ons assortiment van alle herenbroeken met bretels klik je hier.

Fietsbroeken zonder bretels 
Voor de fietser die minder lang op de fiets hoeven te zitten zoals toerfietsers of mountainbikers is een fietsbroek zonder bretels het overwegen waard. Een broek zonder bretels geeft meer bewegingsvrijheid dan een fietsbroek met bretels. Bij vrouwen zie je vaak dat broeken geen bretels hebben omdat de meeste vrouwen bredere heupen hebben dan mannen, hierdoor zakt de broek veel minder snel af. Ook is naar het toilet gaan voor vrouwen vaak een stuk makkelijker met een broek zonder bretels. Nadeel aan een broek zonder bretels is dat ondanks de elastische band die de broek op zijn plek moet houden deze vaak toch wat afzakt waardoor je deze de hele rit door blijft ophijsen. Alle damesbroeken zonder bretels zijn hier te vinden. Ook voor mannen hebben wij broeken zonder bretels alle herenbroeken zonder bretels zijn hier te vinden.

Ons advies:

Als je er zeker van wil zijn dat de zeem en je broek op de goede plek blijven zitten dan kies je voor een broek met bretels. Deze geeft naast onderteuning ook extra comfort. Bij vrouwen ligt dit net even anders, want de heupen van een vrouw zijn wat breder waardoor de broek beter op zijn plek blijft zitten bij een broek zonder bretels dan bij de man. Wel is het zo dat de kans nog steeds bestaat dat deze afzakt.

Daarom is het hebben van bretels voor mannen meer regel dan uitzondering, ook al fiets je wat kortere afstanden adviseren wij toch om bretels te nemen. Voor vrouwen is het de afweging wat prettiger is. Ja je kan makkelijker naar de wc zonder bretels en de broek blijft ook zonder bretels wel redelijk zitten, maar met bretels ben je er zeker van dat de broek goed blijft zitten. Ook zijn de bretels zo gemaakt dat deze niet tegen de borsten drukken. Ons advies voor vrouwen is fiets je kortere afstanden van ongeveer 40 kilometer dan kan je kiezen voor zowel een broek met als zonder bretels.Ga je langere afstanden fietsen dan adviseren we om te kiezen voor een fietsbroek met bretels.

Kort, lang of toch tussenin?

Korte broek
Een korte fietsbroek is geschikt voor in het zomerseizoen en met beenstukken zelfs nog iets langer te gebruiken. Er zijn korte broeken voor op de racefiets, voor tijdens het mountainbiken en voor toerfietsers. Een korte broek geeft naast comfort ook ondersteuning. Ons assortiment bestaat uit korte broeken voor heren en ook uit korte broeken voor dames.

Driekwart broek of gevoerde korte broek
Een driekwart broek is zoals de naam als zegt een tussenvorm. Een driekwart broek is ook bij iets kouder weer te gebruiken omdat je iets meer beschermt bent dan bij een  gewone korte broek. Het voordeel aan een driekwart broek is dat je knieën beschermt zijn tegen kou en wind waardoor je hier geen last van krijgt. Bij een gevoerde korte broek heb je wat meer bescherming tegen regen en wind. In ons assortiment hebben wij driekwart broeken voor heren en als je hier klikt de driekwart broeken voor dames.

Lange broek
Voor in de winter of bij koudere temperaturen kies je voor een lange broek. Het voordeel is dat je een lange broek hebt met en zonder zeem wat als voordeel heeft dat je een korte fietsbroek onder je lange broek kan dragen. Zo heb je het niet koud en heb je het comfort van je korte broek met zeem. Wel is het zo dat omdat er twee broeken over elkaar worden gedragen de naden van beide broeken over elkaar voor wrijving kunnen zorgen. Daarom kan je er ook voor kiezen om een lange broek met zeem te nemen om dit te voorkomen of als het fietsen met een korte broek eronder toch net te warm is. Een lange broek kan zelfs nog gemaakt zijn met speciale wind en waterdichte of waterafstotende materialen voor extra bescherming. In ons assortiment hebben wij zowel lange broeken voor heren voor de koudere omstandigheden en hier alle lange boeken voor dames.

Ons advies:

Per seizoen is het kiezen van een fietsbroek een belangrijke keuze. Het weer in Nederland is misschien niet altijd ideaal, maar over het algemeen kan je in de zomers met een korte broek fietsen. Mocht het nog net iets te koud zijn kan je er voor kiezen om beenstukken te nemen voor als je twijfelt deze zijn makkelijk weer uit te doen als het toch te warm blijkt. Je kiest voor een driekwart broek als je niet wil dat je knieën koud worden en dat je hier last van krijft tijdens het fietsen. Een gevoerde broek geeft extra warmte. Een lange broek is er vooral voor in de winter zodat je het niet koud hebt. Verder zijn deze er in een waterafstotende en waterdichte uitvoeringen voor als je ook in de slechtste omstandigheden toch warmte en bescherming wil hebben tegen kou en regen.

Materiaal van de broek.

De meeste fietsbroeken worden gemaakt van lycra dit is een materiaal met grote stretch mogelijkheden zonder dat het zijn vorm verliest. Bij goedkopere fietsbroeken is dit wat minder sterk en kan de broek doorschijnend zijn en sneller slijten. Bij duurdere broeken is dit veel dikker en slijt dit veel minder snel. Een broek geeft naast ondersteuning ook nog bescherming.  Verder zit er een groot verschil in de naden van een broek. Vaak heeft een duurdere broek platten naden of zijn deze helemaal weggewerkt. Bij een goedkopere broek liggen deze naden als het ware op de broek waardoor dit kan irriteren. Vaak zit in een duurdere broek een ademende stof voor extra comfort tijdens het rijden dit zie je vaak alleen in de duurdere broeken. Ook is het materiaal in de zemen bij duurdere broeken beter en gaat deze langer mee.

Ons advies:

Ben je een toerder die gezellig een rondje fietst, of ben je een fanatieke wielrenner die iedereen zijn achterwiel laat zien? In beide gevallen verwacht je iets anders van je materiaal. Als je iemand bent die max 40km fietst in de week dan is het zonde om de duurste fietsbroek te kopen opmdat deze gemaakt zijn voor wat andere gebruiksomstandighden. Kijk daarom goed wat voor fietser je bent. Weet je nog niet of het fietsen wel iets voor je is? Dan is het zonde om het duurste van het duurste te kopen in het begin, maar ben je er van overtuigd dat fietsen de sport is. Dan kan je er voor kiezen om een tussenweg te nemen en een broek te nemen in het midden van het segment.

Ben je iemand die zeer lange tochten maakt en toertochten alos Luik Bastenaken luik fietst? Dan is de keuze wat minder moeilijk om te kiezen voor een duurdere broek met de beste zeem en uitsekend materiaal. Dit hoeft natuurlijk niet als jij snel last hebt van je zitvlak tijdens het fietsen is voor jou de keuze voor de beste zeem wat makkelijker. Het kiezen van het materiaal hangt dus vooral af van de afstand, de plek( in de bergen of in de polder), en hoe jouw lichaam reageert op het fietsen.

Pasvorm van de broek.

Een belangrijk ding bij een fietsbroek is de pasvorm, want als de broek niet goed aansluit gaat deze alsnog schuren. Bij een te grote broek sluiten de zippers bij de benen niet aan en zitten de bretels veel te los en geven deze weinig tot geen ondersteuning en comfort. Bij een te kleine broek kan juist het tegenovergestelde ontstaan en kan de broek gaan knellen. Belangrijk is vooral dat de broek bij de bretels goed aansluit (In de racehouding daar is de broek voor gemaakt!) en dat de broek bij de benen goed aansluit voor maximaal comfort en ondersteuning.

Een groot verschil tussen een goedkopere en een duurdere broek is dat een duurdere broek vaak veel beter aansluit bij vooral de benen. Een broek die beter aansluit geeft ook compressie wat goed is voor je spieren. Een broek met een betere pasvorm zit uiteraard ook lekkerder, maar bij een fietsbroek geeft dit ook ondersteuning. Vaak zit bij goedkopere broeken een niet strak zittende zipper of zit er helemaal geen zipper die je broek op zijn plek houdt aan de broekspijpen.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: 
info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  / Whatsapp: 06-19922445

Volg ons ook op social media.
Facebook: 
@12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?