Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Een goede fietsbroek is essentieel voor jouw zitcomfort op de fiets. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek? In dit blog leggen we precies uit waar je allemaal rekening mee moet houden bij het kopen van een fietsbroek.
Lees alles over: Zeem | Bretels | Korte of lange fietsbroek | Materiaal | Pasvorm
Je vraagt je misschien af of er verschil zit tussen een dames fietsbroek en een heren fietsbroek. Het antwoord daarop is ja. In tegenstelling tot vroeger, toen het vrouwenwielrennen nog minder populair was, zijn er een aantal verschillen die je als vrouw een stuk meer comfort bieden. Deze verschillen zijn vooral terug te vinden in de pasvorm en het design. Zo heeft een dames fietsbroek een bredere zeem en zijn de bretels iets meer naar buiten geplaatst om beter aan te sluiten op het vrouwelijk lichaam. Bovendien houdt een dames fietsbroek rekening met de smallere taille en bredere heupen van een vrouw voor een strakke en nauwsluitende pasvorm.
Bekijk direct ons gehele assortiment herenbroeken en damesbroeken
De zeem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een fietsbroek. Trillingen worden gedempt, vocht wordt afgevoerd en de zeem zorgt ervoor dat de broek niet gaat schuren. Lang en comfortabel op de fiets zitten is dan ook zeker geen probleem met een goede zeem!
Vaak wordt zowel op de racefiets als op de mountainbike gekozen voor een fietsbroek met een zeem. De voornaamste reden om te kiezen voor een fietsbroek met zeem is omdat de zeem als kussentje dient, waardoor je urenlang comfortabel op de fiets kunt zitten. Daarnaast zorgt een zeem ervoor dat je zitvlak goed aansluit op het zadel van jouw fiets, zodat de wrijving tussen jouw billen, dijbenen, kruis, jouw fietsbroek en het zadel tot een minimum wordt beperkt. Bovendien bestaat de zeem uit stoffen die vocht afvoeren en snel drogen om het zweten tegen te gaan. Dat is ook de reden waarom je nóóit een onderbroek onder je fietsbroek draagt! Ondergoed bestaat namelijk uit stoffen die juist vocht vasthouden.
Binnen de categorie fietsbroeken met zeem valt er veel te kiezen. Als je niet zo vaak en vooral niet zo ver fietst, kun je met een eenvoudige fietsbroek prima uit de voeten. Als je veel fietst en langere tochten maakt, is het aan te raden om iets meer te investeren in een duurdere en vaak comfortabelere broek met een betere zeem. Het prijsverschil zit vooral in de kwaliteit van de zeem. Bij duurdere fietsbroeken wordt het vocht beter afgevoerd, bij goedkopere fietsbroeken heb je alsnog de kans om te gaan zweten.
Bekijk direct ons gehele assortiment herenbroeken met zeem en damesbroeken met zeem
Eigenlijk heeft een zeem in een fietsbroek alleen maar voordelen. Er bestaan echter ook fietsbroeken zonder zeem. Maar wanneer kies je nu voor een fietsbroek zonder zeem? Ten eerste kan het zijn dat jouw persoonlijke voorkeur uitgaat naar het fietsen zonder zeem. Daarnaast kan het zo zijn dat je een fietsbroek zonder zeem over een bibshort draagt voor meer warmte en betere bescherming.
Als je kiest voor een fietsbroek zonder zeem, kun je kiezen voor een strakke of wijde pasvorm. Een strakke broek wordt vooral gebruikt door wielrenners, omdat de broek goed aansluit op je lichaam. Een strakke broek wappert namelijk niet in de wind en heeft onderaan de pijpen een elastische rand of siliconen gripper, waardoor de broek niet omhoog kruipt tijdens het fietsen. Een wat wijdere broek is comfortabeler op de mountainbike, omdat je dan een stuk meer bewegingsvrijheid hebt.
Bekijk direct ons gehele assortiment herenbroeken zonder zeem en damesbroeken zonder zeem
Voor gebruik op de racefiets adviseren wij altijd een fietsbroek met zeem, om schuurplekken en andere oncomfortabele toestanden te voorkomen. Ook voor de meeste mountainbikers heeft deze fietsbroek de voorkeur. Een fietsbroek zonder zeem is vooral geschikt voor recreatieve mountainbikers die een fietsbroek met zeem niet fijn vinden.
Fietsbroeken zijn verkrijgbaar met en zonder bretels. Fietsbroeken zonder bretels zien er op het eerste oog vaak aantrekkelijker uit, doordat je je wat vrijer voelt. Je moet er wel rekening mee houden dat bretels ervoor zorgen dat de fietsbroek op de juiste plek blijft zitten tijdens het fietsen.
Fietsbroeken met bretels worden bibshorts of bibtights genoemd, bib staat namelijk voor bretels. Het voordeel van een fietsbroek met bretels is dat deze de fietsbroek en vooral de zeem op zijn plek houdt. Op die manier voorkom je dat de zeem verschuift en z'n functie verliest. Er is namelijk niets vervelender dan een geïrriteerd gevoel, doordat je zeem niet meer op de goede plek zit. Ook heb je de keuze tussen bretels met stikranden en zonder stikranden. De mesh bretels zonder stikranden bestaan uit één geheel en zullen niet gaan rafelen of irriteren. Een ander voordeel van mesh bretels is dat ze goed lucht doorlaten voor betere ventilatie.
Bekijk direct ons gehele assortiment herenbroeken met bretels en damesbroeken met bretels
Bij het passen van een bibshort horen we vaak dat de fietsbroek niet lekker zit of dat de bretels wat strak zitten. Het comfort is dan ook een groot voordeel van een broek zonder bretels. Hierbij is het wel belangrijk om te beseffen dat een fietsbroek speciaal ontworpen is voor de fietshouding. Staand zullen bretels vaak strakker en minder comfortabel aanvoelen dan wanneer je daadwerkelijk op de fiets zit. Een ander voordeel van een fietsbroek zonder bretels is dat je niet eerst je fietsshirt uit hoeft te doen voordat je fietsbroek uit kan.
Bekijk direct ons gehele assortiment herenbroeken zonder bretels en damesbroeken zonder bretels
Maak jij veel kilometers en zit je langere tijd achter elkaar op de fiets? Dan adviseren wij je zeker om voor een fietsbroek met bretels te kiezen. Daarnaast is het handig om bij het passen van een fietsbroek met bretels even de fiesthouding te simuleren om te kijken hoe de bretels dan aanvoelen. Voor fietsers die minder lang op de fiets zitten bijvoorbeeld voor forenzen is een fiestbroek zonder bretels een goede optie. Ook voor mountainbikers, tourfietsers of simpelweg mensen die bretels niet prettig vinden aanvoelen is een fietsbroek zonder bretels geschikt.
Korte broek of lange broek? Dat is de vraag die vaak wordt gesteld wanneer je op de fiets stapt. Fietsen doe je vaak met goed weer. Iedere fietser heeft dus sowieso een korte broek (bibshort) nodig, maar ook een lange broek (bibtight) heeft zo zijn voordelen.
Een korte bibshort is ideaal voor in het zomerseizoen en is voor de meeste fietsers prettig zodra het kwik boven de 15°C uitkomt. Met een paar knie- of beenstukken erbij is een korte broek ook op koudere dagen vaak prima te gebruiken. Zeker wanneer je kiest voor een warmere en eventueel licht gevoerde korte broek kun je met deze combinatie in de winter een heel eind komen. Wat je comfortabel vindt, hangt op dit punt erg af van persoonlijke voorkeur. Sommige fietsers rijden onder de 10°C nog vrolijk in een korte broek rond, andere fietsers doen bij 20°C de kniestukken pas uit.
Bekijk direct ons gehele assortiment heren bibshorts en dames bibshorts
Voor in de winter of bij koudere temperaturen kies je voor een bibtight. Ook hier zijn er weer genoeg mogelijkheden. Er zijn lange broeken zonder zeem om over een bibshort te dragen en lange broeken met zeem. Lange broeken hebben ook weer verschillende kwaliteits- en afwerkingsniveaus. Je kunt kiezen voor een relatief dun model, maar ook voor gevoerde broeken of broeken gemaakt van speciale wind- en waterdichte of waterafstotende materialen, speciaal ontwikkeld om je ook op de dagen met veel wind en regen te beschermen. Winddichte broeken hebben een membraan om de gehele broek om je te beschermen tegen te koude wind, waterafstotende bibtights zijn bestand tegen opspattend water en waterdichte broeken zijn zelfs bestand tegen heftige regenbuien. Stap jij met weer en wind gewoon op de fiets? Dan is een wat duurdere winddichte en waterdichte broek het geld zeker waard!
Bekijk direct ons gehele assortiment heren bibtights en dames bibtights
De keuze voor de lengte van je fietsbroek is natuurlijk erg persoonlijk, maar om in zoveel mogelijk omstandigheden optimaal van je fietsrit te kunnen genieten is het goed om zowel een bibshort als bibtight in huis te hebben. Een korte fietsbroek is een echte must-have voor iedere fietser en kan het grootste deel van het fietsseizoen gebruikt worden. Eventueel ook nog aangevuld met knie of beenstukken. Toch is het goed om ook een lange fietsbroek aan te schaffen, die je tijdens de echt gure en natte dagen beschermt tegen kou en regen.
De meeste fietsbroeken worden gemaakt van lycra. Dit is materiaal dat makkelijk oprekt zonder dat het zijn vorm verliest. Bij dit materiaal heb je de keuze uit een wat meer ademende stof of juist een wind- of waterdichte stof om je warm en droog te houden. Daarnaast kun je kiezen voor fietsbroeken met een elastische rand of een siliconen gripper. Het verschil is dat een elastische rand een wat strakkere broekspijp heeft, terwijl een siliconen gripper iets minder strak zit en gebruik maakt van een plakrand. Beide zorgen ervoor dat de pijpen van de fietsbroek tijdens het fietsen niet kunnen verschuiven. Wat beter of fijner is ligt geheel aan je persoonlijke voorkeur.
Erg belangrijk voor het comfort van een fietsbroek is de pasvorm. Een topkwaliteit fietsbroek die niet goed past is waardeloos, terwijl je prima plezier kunt hebben van een goedkopere broek die goed zit. Om te bepalen of je nieuwe fietsbroek goed past kun je op de volgende punten letten:
Kies een fietsbroek die vooral goed past. Comfort is namelijk het belangrijkste op de fiets! Als je weet dat een bepaald merk goed bij jou zit kun je uiteraard prima een fietsbroek online bestellen. Als je voor het eerst een fietsbroek koopt, of een ander merk wilt uitproberen, adviseren we je om deze eerst te passen in de winkel.
Heb je jouw merk gevonden? Dan hoef je alleen nog de kwaliteit en afwerking te kiezen die bij jouw gebruik en verwachtingen past. Als je af en toe een uurtje op de fiets stapt kun je prima voor een goedkopere fietsbroek kiezen. Als je graag hele dagen op de fiets zit, is het zeker de moeite waard om in een duurdere fietsbroek te investeren. Een praktische middenweg die veel wielrenners gebruiken: een eenvoudigere fietsbroek voor de kortere trainingsritten en een duurdere fietsbroek voor de langere ritten en toertochten.
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.