Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: Welke gravelband heb ik nodig?

Koopgids: Welke gravelband heb ik nodig?

Gravelbikes worden steeds populairder, waardoor dus ook de vraag naar gravelbanden aanzienlijk toeneemt. Steeds meer mensen willen het avontuur van onverharde paden opzoeken met de racefiets of de speciaal hiervoor ontworpen gravelbikes. Om deze gravelpaden te trotseren heb je echter een andere band nodig dan je standaard weg banden. In dit blog helpen wij daarom bij het vinden van de gravelbanden die bij jou passen!

Bekijke direct alle gravelbanden!

Gebruik gravelbanden

Gravelbanden hebben als voordeel dat ze zeer breed inzetbaar zijn. Hierdoor worden ze ook door veel verschillende mensen gebruikt. De banden zijn namelijk niet exclusief voor de avontuurlijke racefietser. In tegendeel, zo gebruiken veel fanatieke fietsers gravelbanden wanneer zij op fietsvakantie gaan. Met deze banden is het namelijk mogelijk om af te wijken van de verharde wegen en de avontuurlijkere routes te kiezen.

Gravelbanden 12go

Breedte van de gravelband

Allereerst is het belangrijk om na te gaan of je racefiets geschikt is voor gravelbanden. Steeds meer racefietsen hebben tegenwoordig ruimte voor bredere banden, maar dat gaat natuurlijk niet voor iedere fiets op. Ga daarom altijd eerst na of een bredere band niet bekneld raakt tussen het frame. Als je velgremmen hebt is het bovendien goed om na te gaan of daar bredere banden tussen passen. Fietsen met schijfremmen hebben vaak al meer ruimte voor bredere banden.

Gravelbanden zijn verkrijgbaar in diverse breedtes, variërend van 25 mm tot ongeveer 45 mm. De breedte van de band speelt een cruciale rol bij het bepalen van het rijcomfort. Zoals je wellicht al gewend bent van de racefiets, biedt een bredere band over het algemeen meer comfort. Dit comfort wordt met name merkbaar wanneer de paden ruiger worden, aangezien een bredere band extra comfort biedt. Als comfort een belangrijke overweging is, is het aan te raden de breedste band te kiezen die in je frame past.

Indien de nadruk echter meer op snelheid ligt, kan de voorkeur uitgaan naar een smallere band. Smalle banden hebben doorgaans een lagere rolweerstand dan brede banden, waadoor minder energie verloren gaat. Bovendien kunnen in de meeste racefietsen geen banden met een breedte groter dan 28 tot 32 mm worden gemonteerd. In dat geval kom je automatisch uit bij een smallere band.

Het spectrum van gravelbandbreedtes varieert als volgt:

  • 25 tot 28 mm: Dit wordt beschouwd als "groad" gebied, dat voornamelijk grote stukken asfalt bevat, met hier en daar een lichte gravelstrook.
  • 30 tot 32 mm: Hier bevind je je op het omslagpunt van weinig gravel op het asfalt naar voornamelijk gravelwegen met weinig asfalt.
  • 33 tot 38 mm: Deze breedte wordt als ideaal beschouwd voor gravelbanden, die je soepel over de meeste gravelroutes leiden zonder in te leveren op comfort en demping.
  • 40 tot 44 mm: Kies je voor deze breedte, dan ben je klaar voor een groot avontuur, vooral als je terrein betreedt dat wellicht onbekend en onvoorspelbaar is.
  • 45 mm en meer: Voor wie op zoek is naar singletracks en de uitdaging aangaat met avontuurlijk terrein, is een band van 45 mm of meer de beste keuze. Deze enorm grote banden kunnen ook extra comfort bieden tijdens zeer lange en uitdagende tochten.

Gravelbanden 12go

Profiel van de gravelband

De meeste gravelbanden hebben een relatief glad profiel. De afwisseling tussen de weg en gravelpaden vraagt namelijk om een goede balans tussen snelheid op verharde wegen en grip en controle op de gravelpaden. Voor relatief gladde gravelpaden kies je een zo glad mogelijke band, om een zo laag mogelijke rolweerstand te behouden.

Wanneer de paden ruiger en grover worden, zal je keus vallen op een band met een relatief glad middenvlak, maar wel noppen aan de zijkanten van het loopvlak. Met deze noppen houd je goed grip in de bochten van gravelpaden terwijl het gladde loopvlak zorgt voor een lage rolweerstand op de weg.

Natuurlijk is er ook middenweg mogelijk: een relatief gladde band die wel voorzien is van kleine noppen. Deze banden zijn perfect voor allround gravel gebruik dankzij de lage rolweerstand en goede grip.

Gravelbanden G-one

Onze favoriete gravelbanden

Voor ieder type gravelfietser hebben we een passende band gezocht. Onze favoriete banden voor het fietsen over gravelpaden, niet alleen voor de avontuurlijke racefietser, maar ook voor de vakantiegangers onder ons!

Voor glad en effen gravelpaden, met relatief veel stukken asfalt tussen de paden raden wij de Schwalbe G-One Allround Raceguard aan. Deze band heeft een lage rolweerstand en met de 35 mm breedte past deze gravelband in de meeste nieuwere endurance fietsen. Ook heeft deze band een goede anti-lek bescherming. Wel zo handig op gravelpaden.

Wil je iets grovere paden rijden, dan raden wij de Vredestein Aventura TLR Tricomp aan. Dit is een echte allrounder! Het profiel met medium/grote nopjes zorgt dat je op de meeste gravelpaden voldoende grip hebt. De gravelband heeft nog wel een relatief lage rolweerstand voor stukken asfalt.

De Pirelli Cinturato Mixed is een pure gravelband voor de ruwere paden. De band is lekker breed voor extra grip en comfort en heeft dankzij de bruine wangen een fraaie uitstraling op jouw gravelracer. Bovendien is de band lekker soepel en voorzien van een sterke anti-leklaag. Zo kun je op alle paden gewoon vertrouwen op jouw band!

58,99
Waardering:
95%
32% korting
44,90
Waardering:
98%
29% korting
69,99
Waardering:
87%
21% korting

Zit jouw favoriete band er niet tussen? Bekijk hier alle gravelbanden!

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Uitgelicht: De beste gravelbikes van dit moment Uitgelicht: De beste gravelbikes van dit moment
De vernieuwde Cannondale Topstone Carbon 2021 De vernieuwde Cannondale Topstone Carbon 2021
Review Trek Checkpoint ALR 5: alles wat je nodig hebt in één fiets Review Trek Checkpoint ALR 5: alles wat je nodig hebt in één fiets
Rondje van de maand: gravelen rond Lage Vuursche Rondje van de maand: gravelen rond Lage Vuursche