Onze winkel is open

Menu

Welkom bij de grootste fietsenwinkel van Nederland. Met meer dan 8000 fietsen op voorraad, een professionele werkplaats en E-Bike Testcenter in onze winkel in Moordrecht ben je bij ons altijd aan het juiste adres voor jouw fietsplezier.

Koopgids: Welke gravelband heb ik nodig?

Datum:
15 juli 2020
Door:
Thomas

Gravelbikes worden steeds populairder, waardoor dus ook de vraag naar gravelbanden aanzienlijk toeneemt. Steeds meer mensen willen het avontuur van onverharde paden opzoeken met de racefiets of de speciaal hiervoor ontworpen gravelbikes. Om deze gravelpaden te trotseren heb je echter een andere band nodig dan je standaard weg banden. In dit blog helpen wij daarom bij het vinden van de gravelbanden die bij jou passen!

Bekijke direct alle gravelbanden!

Gebruik gravelbanden

Gravelbanden hebben als voordeel dat ze zeer breed inzetbaar zijn. Hierdoor worden ze ook door veel verschillende mensen gebruikt. De banden zijn namelijk niet exclusief voor de avontuurlijke racefietser. In tegendeel, zo gebruiken veel fanatieke fietsers gravelbanden wanneer zij op fietsvakantie gaan. Met deze banden is het namelijk mogelijk om af te wijken van de verharde wegen en de avontuurlijkere routes te kiezen.

Neem bijvoorbeeld de jaarlijkse Torino-Nice rally, die elk jaar door veel fanatieke vakantiegangers wordt gereden. Hierbij worden verharde wegen regelmatig afgewisseld door de welbekende gravelpaden. Gravelbanden zijn daar dan ook eerder regel dan uitzondering.

Gravelbanden 12go

Breedte van de gravelband

Allereerst is het belangrijk om na te gaan of je racefiets geschikt is voor gravelbanden. Steeds meer racefietsen hebben tegenwoordig ruimte voor bredere banden, maar dat gaat natuurlijk niet voor iedere fiets op. Ga daarom altijd eerst na of een bredere band niet bekneld raakt tussen het frame. Als je velgremmen hebt is het bovendien goed om na te gaan of daar bredere banden tussen passen. Fietsen met schijfremmen hebben vaak al meer ruimte voor bredere banden.

Gravelbanden zijn beschikbaar in verschillende breedtes. Dit varieert van 28 mm breedte maar kan oplopen tot rond de 45 mm. De breedte bepaalt in grote mate het rijcomfort van je band. Zoals je met de racefiets misschien al gewend bent, heeft een bredere band een hogere mate van comfort. Voornamelijk wanneer de paden ruiger worden, zorgt een bredere band voor veel extra comfort. Wanneer comfort dus belangrijk is, kies dan voor de breedste band die in je frame past.

Ligt de nadruk echter meer op snelheid, zal de keuze eerder vallen op een smallere band. Smalle banden hebben namelijk een lagere rolweerstand dan brede banden. Daarnaast passen in de meeste racefietsen geen banden die breder zijn dan 28 tot 32 mm. In dat geval kom je dus ook automatisch uit bij een smallere band.

Gravelbanden 12go

Profiel van de gravelband

De meeste gravelbanden hebben een relatief glad profiel. De afwisseling tussen de weg en gravelpaden vraagt namelijk om een goede balans tussen snelheid op verharde wegen en grip en controle op de gravelpaden. Voor relatief gladde gravelpaden kies je een zo glad mogelijke band, om een zo laag mogelijke rolweerstand te behouden.

Wanneer de paden ruiger en grover worden, zal je keus vallen op een band met een relatief glad middenvlak, maar wel noppen aan de zijkanten van het loopvlak. Met deze noppen houd je goed grip in de bochten van gravelpaden terwijl het gladde loopvlak zorgt voor een lage rolweerstand op de weg.

Natuurlijk is er ook middenweg mogelijk: een relatief gladde band die wel voorzien is van kleine noppen. Deze banden zijn perfect voor allround gravel gebruik dankzij de lage rolweerstand en goede grip.

Gravelbanden G-one

Onze favoriete gravelbanden

Voor ieder type gravelfietser hebben we een passende band gezocht. Onze favoriete banden voor het fietsen over gravelpaden, niet alleen voor de avontuurlijke racefietser, maar ook voor de vakantiegangers onder ons!

Voor glad en effen gravelpaden, met relatief veel stukken asfalt tussen de paden raden wij de Challenge Strada Bianca aan. Deze band heeft een lage rolweerstand en met de 30 mm breedte past deze gravelband in de meeste nieuwere endurance fietsen. Ook heeft deze band een goede anti-lek bescherming. Wel zo handig op gravelpaden.

Wil je iets grovere paden rijden, dan raden wij de Schwalbe G-One aan. Dit is een echte allrounder! Het profiel met kleine nopjes zorgt dat je op de meeste gravelpaden voldoende grip hebt. De gravelband heeft nog wel een lage rolweerstand, voor stukken asfalt. Verder is deze band Tubeless geschikt, waardoor je met een lagere bandenspanning kunt rijden.

De Bontrager GR1 is een pure gravelband voor de ruwere paden. De band is lekker breed voor extra grip en comfort en heeft dankzij de bruine wangen een fraaie uitstraling op jouw gravelracer. Bovendien is de band lekker soepel en voorzien van een sterke anti-leklaag. Zo kun je op alle paden gewoon vertrouwen op jouw band!

Zit jouw favoriete band er niet tussen? Bekijke hier alle gravelbanden!

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv 
Instagram: @12go_biking 
Strava: @12GO Biking