Onze winkel is open

Menu

Welkom bij de grootste fietsenwinkel van Nederland. Met meer dan 8000 fietsen op voorraad, een professionele werkplaats en E-Bike Testcenter in onze winkel in Moordrecht ben je bij ons altijd aan het juiste adres voor jouw fietsplezier.

De vernieuwde Cannondale Topstone Carbon 2021

Datum:
29 mei 2020
Door:
Thomas

Gravelbikes zijn hot. Dat is inmiddels geen nieuws meer. Maar het feit dat deze off-road racers steeds populairder worden, betekent wel dat ze steeds verder geïnnoveerd worden. Dit is ook precies wat Cannondale heeft gedaan met de Topstone Carbon voor 2021. Cannondale staat niet voor niets bekend als een merk dat graag unieke innovaties aan hun fietsen aanbrengt. Zo ook met de nieuwe Topstone Carbon. In dit blog laten wij jou alle nieuwe snufjes van dit spraakmakende model zien.

Wat is er nieuwe aan de Topstone Carbon 2021?

In 2020 innoveerde Cannondale de Topstone al door ongeveer 30mm veerweg op de achterbrug te creëren. Door middel van de KingPin Suspension, een scharnierpunt dat de achterbrug met de zitbuis verbindt, hed je ineens een minimale veerweg op je de achterkant van de fiets. Dit zorgt ervoor dat je meer tractie op je achterwiel houdt op oneffen terrein.

Verder is het voor de echte avonturiers ook mogelijk om een dropper zadelpen te installeren op je Topstone Carbon. Daarnaast heeft de Topstone Carbon bevestigingspunten voor spatborden, die vervolgens ook eenvoudig te verwijderen zijn wanneer je ze niet nodig hebt.

Dropper op topstoneOp de Topstone Carbon modellen is een dropper mogelijk

In 2021 komt Cannondale met nóg meer vernieuwing en innovatie op de Topstone Carbon modellen.

Lefty Oliver voorvork

Het is eigenlijk niet te missen, maar voor het geval dat je het nog niet gezien had: De Topstone Carbon is voorzien van een Lefty voorvork. “Huh? Die zat toch alleen op mountainbikes?” Dat klopt, maar inmiddels heeft Cannondale een nieuwe variant van de Lefty ontwikkeld, namelijk de Lefty Oliver.

Ja deze fiets heeft een leftyDe Topstone Carbon Lefty in actie.. met de Lefty Oliver

De Lefty Oliver heeft een kortere veerweg dan de Lefty Ocho, die je op de mountainbikes van Cannondale terugvindt. De veerweg is namelijk ‘slechts’ 30mm. De Lefty Oliver is daardoor geoptimaliseerd voor gravelbikes. De 30mm veerweg zorgt namelijk dat oneffenheden in de gravelpaden aanvoelen als een biljartlaken. Je behoudt daardoor beter de controle over je fiets, terwijl de voorvork nog wel voldoende stijfheid biedt om de charme van het gravelen te behouden. Je kunt je Topstone Carbon nu dus gebruiken voor langere en ruigere trips.

Singlespeed crankstel

Vanaf nu is ook de aandrijflijn van de Topston Carbon eenvoudiger dan voorheen. Waar we in 2020 nog 2x11 en 2x12 groepen zagen op de Topstone Carbon modellen, zien we vanaf 2021 alleen nog maar 1x11 en 1x12 aandrijvingen. De fietsen zijn uitgerust met een 40T kettingblad, zodat de weerstand niet te laag word.

Het topmodel heeft een 12-speed aandrijving, wat bestaat uit een combinatie van Sram Force en Sram X01 AXS onderdelen. Elektronisch en draadloos schakelen dus! De Topstone Carbon Lefty 3 is uitgerust met de Shimano GRX groep, die vorig jaar speciaal voor het gravelen op de markt is gebracht.

650b wielmaat

De Topstone Carbon 2021 serie is uitgerust met kleinere 650b wielen. Dit zorgt ervoor dat je bredere banden op de fiets kunt plaatsen. Bredere banden zorgen voor meer grip en absorberen schokken beter dan smallere banden. Perfect voor een gravelbike. In combinatie met de veerweg van de Topstone zorgt dit ook nog eens voor minder vermoeidheid. Mocht je toch liever met 700c wielen rijden, is dat ook gewoon mogelijk. De Topstone Carbon heeft meer dan genoeg mogelijkheiden om het helemaal jouw fiets te maken!

Topstone Carbon Neo

Voor de Gravelracer die af en toe een steuntje in de rug kan gebruiken brengt Cannondale naast de ‘normale’ Topstone Carbon ook een elektrische uitvoering op de markt: De Topstone Carbon Neo. Met deze fiets heb je alles wat de Topstone Carbon zo leuk en uniek maakt, maar dan met een Bosch Performance Line CX middenmotor en 500Wh accu. Perfect als je wel lekker wilt gravelen, maar ook af en toe een steuntje in de rug kunt gebruiken.

De Topstone Carbon NeoDe Topstone Carbon is ook in de elektrische "Neo" variant verkrijgbaar.

Onze eerste indruk

De nieuwe Cannondale Topstone Carbon heeft absoluut stof doen opwaaien. Met grote ogen hebben we elk detail van de fiets bekeken en geconcludeerd dat het absoluut een unieke fiets is. Dat kan ook niet anders, aangezien het om een Cannondale gaat. Toch heeft voornamelijk de Lefty Oliver zeker de discussie doen oplaaien. Waar de één het een ‘Frankenstein Bike’ noemde, vond de ander het fantastisch. De geveerde, Lefty voorvork haalt voor de één het plezier uit het gravelen, terwijl het de ander juist kan stimuleren om wat vaker off-road te gaan rijden. Onze conclusie is dan ook, dat het ‘Cannondale concept’ maar net wat voor je moet zijn.

Toch was iedereen het er unaniem over eens dat het een fiets is waarover gepraat gaat worden. Je kan er van houden of niet, maar toch zal niemand ontkennen dat het een unieke gravelbike is. De Topstone Carbon zou zomaar eens een revolutie tot stand kunnen brengen op het gebied van gravelbikes.

Bekijk hier direct de modellen en oordeel zelf!

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv
Instagram: @12go_biking 
Strava: @12GO Biking