Mountainbikes (MTB's)
Welke mountainbike (MTB) past bij jou?
De ideale mountainbike (MTB) is voor iedereen anders. De ideale mountainbike hangt namelijk af van het type gebruik, je ervaring en de eisen die je zelf aan de fiets stelt. Een beginnend mountainbiker heeft bijvoorbeeld al genoeg aan een aluminium hardtail met een degelijke schakelgroep. Een ervaren mountainbiker zal eerder kiezen voor een hoogwaardiger frame met een duurdere afwerking. Door de enorme variatie aan mountainbikes is er gelukkig voor iedere fietser een passende mountainbike te vinden. In onze mountainbike keuzehulp helpen wij je verder bij de keuze voor een nieuwe mountainbike!
Wat is het verschil tussen een hardtail mountainbike en een full suspension mountainbike?
Binnen de mountainbikes kun je segmenteren op twee verschillende types. De hardtail mountainbike en de full suspension mountainbike. Het grote verschil tussen deze soorten mountainbikes is de plek waar je vering hebt. Een hardtail heeft namelijk alleen vering in de voorvork, en dus een "harde staart". Een full-suspension mountainbike heeft zowel in de voorvork als de achterbrug vering. Hierdoor heb je op hobbelig terrein meer controle over de fiets. De wielen houden dankzij de achtervering namelijk beter contact met de ondergrond. Op hardtail heb je daarentegen een stijver frame, waarmee je dus makkelijker meer snelheid maakt.
Welke types mountainbike MTB zijn er?
Tussen mountainbikes onderling maken we onderscheid tussen vier types of disciplenes: Cross country (XC) mountainbikes, Trail mountainbikes, Enduro mountainbikes en Downhill mountainbikes.
Cross Country (XC) mountainbikes
De meest voorkomende in Nederland is de cross country mountainbike. Deze hebben tot maximaal 120 mm veerweg en vaak alleen vering in de voorvork. Perfect voor snelheid en relatief korte afdalingen, zoals in Nederland. Bovendien is het met een XC mountainbike prettiger rijden over verharde wegen, omdat er minder energie verloren gaat.
Trail mountainbikes
Trail mountainbikes hebben iets meer veerweg dan Cross Country MTB's. Meestal tussen de 130 en 150mm en zowel op de voorvork als achterdemper. Deze mountainbikes zijn iets zwaarder dan XC mountainbikes, maar bieden veel meer controle in de afdalingen. Met een trail mountainbike kun je de zwaardere trails opzoeken en geniet je van optimale controle over hobbelige ondergrond.
Enduro mountainbikes
Enduro mountainbikes zijn gemaakt om zo hard mogelijk naar beneden te rijden, terwijl je nog wel fietsend de berg terug op komt. met een veerweg van ongeveer 160 mm zijn dit niet je beste vrienden op een klim. Er gaat namelijk relatief veel energie verloren. In de afdalingen komen Enduro mountainbikes echter helemaal tot leven. De 160 mm veerweg op de voor- en achterdemper zorgt namelijk voor uitmuntende grip en controle.
Downhill mountainbikes
Zoals de naam al zegt, zijn deze fietsen echt voor afdalen bedoeld. Je hebt tot wel 200mm veerweg en alleen zware versnellingen. Klimmen zit er dus niet in, maar de afdalingen gaan des te harder! Een downhill mountainbike is perfect geschikt voor iedereen die geen angst kent.
Wat is een goede mountainbike (MTB)?
Een goede mountainbike (MTB) heeft een stevig frame, voldoende veerweg, krachtige remmen en een soepel schakelende aandrijflijn. Om te bepalen of een mountainbike goed is, moet je eerst nagaan voor welk gebruik je een MTB aanschaft. Wil je een mountainbike om keihard door de bossen te scheuren, pak je alleen af en toe een overhard paadje mee of ga je juist in het buitenland naar de gaafste bikeparks? Wanneer je alleen af en toe van de verharde paden afwijkt volstaat een instapmodel van ongeveer 700 euro. Wanneer je ook parcoursen wilt rijden, moet je echter al snel denken aan een fiets met een steviger frame en een betere aandrijflijn. Om op de Nederlandse parcoursen te rijden ga je al snel richting een adviesprijs van 1200 euro voor je mountainbike. Voor die prijs haal je een degelijk aluminium frame in huis, met een goed verende voorvork en soepel schakelende aandrijving.
Carbon of aluminium frame op de mountainbike (MTB)?
Als je een nieuwe mountainbike gaat kopen moet je ook de keuze maken tussen een carbon mountainbike of aluminium mountainbike. Het grootste en meest opvallende verschil zit in het gewicht van de fietsen. Aluminium mountainbikes zijn over het algemeen namelijk wat zwaarder dan de carbon uitvoeringen.
Mountainbike of MTB kopen in de winkel
Een mountainbike, MTB of ATB kopen doe je bij dé Mountainbike-specialist!
Het gebeurt natuurlijk niet elke dag dat je een nieuwe mountainbike, MTB of ATB koopt. Je maakt zo'n beslissing over het algemeen niet impulsief, maar wil je graag advies over de verschillen. Natuurlijk wil je de fiets ook eerst even in de levende lijve zien om je goede gevoel te bevestigen. Bij ons kan dat allemaal gewoon!
Altijd veel mountainbikes op voorraad
In onze showroom in Moordrecht (dichtbij Rotterdam, Gouda en Den Haag) hebben we een grote voorraad MTB's rijklaar staan. Van voordelig instapmodel tot absoluut carbon topmodel en alles ertussen. Ons assortiment loopt zeer uiteen. Je kunt altijd bij ons terecht voor je nieuwe mountainbike. In de winkel staan de nieuwste modellen van alle grote merken geëtaleerd, zodat je op je gemak alles kunt bewonderen en je niet onverhoopt voor verrassingen komt te staan nadat je een MTB hebt aageschaft.. Heb je je keus gemaakt? Dan kan de fiets vaak dezelfde dag nog mee naar huis dankzij onze direct-mee-service!
Altijd advies op maat
Bij het kopen van een nieuwe mountainbike komen er behoorlijk wat vragen op je af. Welk merk, full-suspension of hardtail, carbon of aluminium, welke afmontage, welk merk voorvork? Als je er niet helemaal in thuis bent kan dit voor behoorlijke keuzestress zorgen. In onze winkel kunnen we je gelukkig precies vertellen waar je op moet letten, zodat we altijd een mountainbike vinden die precies aansluit op jouw wensen. Onze specialisten staan altijd klaar om jou van je droom-MTB te voozien!
Als je jouwe droomfiets hebt gevonden wordt deze in onze werkplaats helemaal rijklaar gemaakt. Bij de uitlevering wordt de mountainbike door onze uitleverspecialisten naar jouw wensen afgesteld en geven ze nog enkele onderhoudstips mee. Zo ben je helemaal klaar om de trails op te zoeken!
Mountainbike online kopen
Uiteraard is het ook mogelijk een mountainbike in onze online shop te bestellen. Toch nog niet helemaal zeker van je keuze, of benieuwd naar de exacte levertijd? Dan kan je uiteraard altijd contact opnemen met onze klantenservice, zodat we je ook thuis goed advies kunnen geven.
Na je bestelling nemen we sowieso even contact met je op ter controle van de framemaat en om een afspraak te maken voor de leverdatum.
Onze populaire mountainbike merken
Trek / Cube / Cannondale / Scott / Merida / Lapierre / Bulls / Kona

Lichaamslengte
Kies hier jouw lichaamslengte. Dit filter laat je de fietsen zien die een framemaat hebben die geschikt is voor jouw lichaamslengte.
Lichaamslengte
Kies je lichaamslengte waarmee wij de juiste maat dames- en herenfietsen hebben gekoppeld en combineer met de gewenste levertijd om de beschikbare fietsen te filteren.
Lichaamslengte
Kies je lichaamslengte waarmee wij de juiste maat dames- en herenfietsen hebben gekoppeld en combineer met de gewenste levertijd om de beschikbare fietsen te filteren.
Lichaamslengte
Kies je lichaamslengte waarmee wij de juiste maat dames- en herenfietsen hebben gekoppeld en combineer met de gewenste levertijd om de beschikbare fietsen te filteren.
Lichaamslengte
Kies je lichaamslengte waarmee wij de juiste maat dames- en herenfietsen hebben gekoppeld en combineer met de gewenste levertijd om de beschikbare fietsen te filteren.
Levertijd
Gebruik mountainbike
Cross Country
Cross Country (XC) fietsen zijn gericht op pure snelheid en efficiëntie. XC-parcours bestaan uit singletracks van niet meer dan 60 cm breedte en hebben relatief weinig hoogteverschil.
Trail
Trail rijden is iets avontuurlijker dan Cross country. Je komt iets grotere obstakels tegen en je bent niet vies van een klimmetje, zolang de afdaling maar voldoende spanning met zich meebrengt.
Enduro
Enduro ritten gaan voornamelijk bergaf. De fietsen zijn een stuk minder gericht op trapefficiëntie door de lange veerweg, maar blinken uit in de technische en uitdagende afdalingen. Enduro rijden gebeurt veel in hiervoor ingerichte bikeparks met gave sprongen en enorm snelle bochten.
Downhill
De fiets is speciaal ontworpen voor de meest gevaarlijke en steile afdalingen.
Maat wielen
De wielmaat bepaalt de wendbaarheid en rolweerstand. Hoe groter de wielmaat hoe minder rolweerstand. Hoe kleiner de wielmaat hoe meer wendbaarheid.
Tegenwoordig worden bijna alle mountainbikes uitgerust met 29 inch wielen. Soms kiezen merken er nog voor om op kleinere maten of op specifieke modellen nog 27,5 inch wielen te hanteren.
Framemateriaal
Aluminium: Het meest gebruikte materiaal. Er zijn verschillende soorten aluminium, het ene frame is daardoor lichter dan het ander.
Carbon: Lichter en stijver dan aluminium. Verkrijgbaar in veel verschillende soorten die zorgen voor andere rijeigenschappen. Zo zijn er vrij harde carbon frames maar er zijn ook modellen die juiste gericht zijn op meer comfort. Wil je meer weten over Carbon frames? Zie onze blog over carbon frames.
Versnellingen
Aanduiding hoeveel versnellingen er op de fiets zitten.
Naafversnelling: De versnellingen zitten alleen in de achternaaf, er wordt één getal gebruikt om het aantal versnellingen aan te duiden.
Derailleurversnelling: Je schakelt over verschillende tandwielen. Er wordt gebruik gemaakt van een 'x' aanduiding. Het getal voor de x is het aantal tandwielen bij de crank, het getal achter de x het aantal versnellingen dat je op de cassette hebt.
Versnellingsgroep
Het verschil tussen de verschillende versnellingsgroepen zit in duurzaamheid, kwaliteit en gewicht. Duurdere versnellingsgroepen zijn lichter, duurzamer en schakelen beter onder belasting.
In onze blogs vind je alles over de verschillende merken en groepen.
Shimano racefietsgroepen
Shimano MTB groepen
Sram racefietsgroepen
Sram MTB groepen
Shimano naafversnellingen
Type rem
Velgremmen worden voornamelijk gebruikt op racefietsen en op (elektrische) stads- en hybride fietsen.
Mechanische schijfremmen hebben meer remvermogen in slechte omstandigheden dan velgremmen. Ze zijn niet zo goed te doseren als hydraulische schijfremmen.
Hydraulische schijfremmen hebben de meeste remkracht en zijn het best te doseren. Deze remmen presteren goed onder alle omstandigheden.
Meer weten? Lees alles over de verschillende soorten remmen!
Type voorvork
Coilvering wordt gebruikt bij de instapfietsen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een springveer
Luchtvering werkt op lucht en is af te stellen op het gewicht of voorkeuren van de berijder. Door het ontbreken van de springveer is de voorvork ook een stuk lichter.
Bij de Vaste vork is er geen sprake van vering.
Lees hier alles over voorvorken op de fiets.
Veerweg mountainbike
Mountainbikes met meer veerweg zijn beter geschikt voor het rijden van ruige trails en nemen van grotere drops en sprongen. Meer veerweg betekent wel dat de fiets minder snel is op klimmetjes.
100-110 mm: Meest gebruikte veerweg op XC mountainbikes. Ruim voldoende voor Nederlandse parcoursen.
120 tot 150mm: Geschikt voor All Mountain. Uitstekend om hard naar beneden te knallen terwijl ook klimmetjes nog goed te doen zijn.
150 tot 190mm: Voornamelijk gebruikt op Enduro fietsen, waar klimmen minder belangrijk is dan dalen. Geschikt voor zeer ruig terrein en extreme parcoursen.
Meer dan 190mm: Gemaakt voor de meest extreme afdalingen. Eigenlijk alleen te vinden op Downhill fietsen, waarbij alles draait om dalen.
Lock-out voorvork
Met een lock-out kan de voorvork worden vastgezet waardoor de vork niet of nauwelijks meer veert. Dit is handig op verharde wegen of tijdens het klimmen.
Door gebruik van de lock-out gaat er minder kracht verloren in de vering.
De lock-out vanaf het stuur heeft als voordeel dat je je handen aan het stuur kunt houden.
Lock-out achterdemper
Met de lock-out kun je de achterdemper vastzetten waardoor deze niet of nauwelijks meer veert. Hierdoor gaat er minder kracht verloren, waardoor je makkelijker kunt klimmen en over verharde paden kunt rijden.
Bediening vanaf het stuur heeft als voordeel dat je je handen aan het stuur kunt houden tijdens het in- en uitschakelen van de lock-out.
Voorvork merk
De fabrikant van de voorvork die je op deze mountainbike vindt.