Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Bandenspanning voor mountainbikes bepalen

Bandenspanning voor mountainbikes bepalen

Het is het grootste geheim van iedere wedstrijdrijder. Zelfs de beste fiets van de wereld rijdt als een zak hooi als dit niet in orde is. Hiermee kan het verschil worden gemaakt: de bandenspanning!

De bandenspanning is niet eenvoudig te bepalen, maar bepaalt wel voor een groot deel de rijeigenschappen van een mountainbike. Met de juiste bandenspanning rolt de fiets gemakkelijk over alle obstakels heen. Met te veel druk in de fietsbanden kan het achterwiel wegglippen bij het aanzetten en stuitert de fiets van steen naar steen. Maar bij te weinig druk is de kans op lekke banden groter, kun je de velgen beschadigen en worden er onnodig wattages verspeeld bij het snelheid maken.

Hoe bepaal je de beste bandenspanning voor de mountainbike?

Bij het vinden van de juiste bandenspanningen komen vier factoren kijken:

Welke omstandigheden

Knal je over een droog Nederlands parcours of glibber je door de weilanden? Bij natte ondergronden kies je voor een lagere bandenspanning, hiermee heb je namelijk meer grip.

Breedte van je banden

Voor de breedte van de band geldt de stelregel: hoe smaller, hoe harder. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met de breedte van de velg, want hoe breder de velg, hoe breder de band uitvalt. Lees hier alles over mountainbikebanden

Breedte van je velgen

Een trend die al een aantal jaren gaande is, is het verbreden van de velgen. Brede velgen zijn steviger en hebben een groter oppervlakte om impacts te verwerken. Maar het grote voordeel van brede velgen is dat de hielen van de band verder uit elkaar staan, en dat de band daardoor breder uitvalt. In de tabel gebruiken we de buiten diameter van de velg.

Gewicht van de berijder en fiets

Het gecombineerde gewicht van de fiets en zijn berijder bepaalt voor een groot gedeelte de bandenspanning. Hoe zwaarder het totale gewicht hoe harder de banden moeten worden opgepompt.

In de onderstaande tabel vind je houvast bij het bepalen van de bandendruk. Deze tabel is gericht op tubeless banden, als je niet tubeless rijdt, kies dan voor 10% meer druk omdat niet-tubeless banden iets stugger zijn.

Hoeveel bar in de banden van mijn MTB?

 

  Met de juiste bandenbandenspanning vlieg je over de parcoursen

Je MTB banden op de juiste spanning brengen

Zorg ervoor dat je voor iedere rit even de bandenspanning van je mountainbike checkt. Het scheelt namelijk een hoop irritatie als je er voor vertrek al acter komt dat de bandenspanning van je fiets te laag of juist te hoog is. Door het thuis te checken weet je ook zeker dat je de banden op precies de juiste spanning kunt brengen. Zorg er daarnaast voor dat je altijd een pomp met een drukmeter gebruikt. Zo hoef je niet op gevoel je banden op te pompen, maar kun je gewoon de druk aflezen.

Waardering:
100%
59,99
17% korting
49,95
Waardering:
94%
20% korting

Bekijk alle fietspompen

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen
Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB
In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen! In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen!

In dit blog wordt in 7 stappen uitgelegd hoe je zelf een voorderailleur kan afstellen. Het is verstandig om eerst de achterderailleur af te stellen en daarna de voorderailleur.