Kick-off fietsseizoen - Korting op 500+ producten ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Hoe werkt een elektrische fiets?

Een e-bike werkt vrij logisch, maar soms kom je er toch niet helemaal uit. Daarom leggen we in dit blog uit hoe eenvoudig een e-bike werkt.

Direct naar: Hoe zet ik een elektrische fiets aan? | Hoe werkt de display? | Hoe werken de versnellingen? | Hoe haal ik de accu uit de fiets?

Hoe zet ik een elektrische fiets aan?

Je zet een elektrische fiets aan met de aan/uit knop op het display, op de bediening of op de accu. Een elektrische fiets wordt ondersteund door een motor, deze zijn er van verschillende merken. Ongeveer 80% van de fietsen in ons assortiment maakt gebruik van het Bosch systeem, daarna is er 5% met een Shimano systeem en minder dan 5% met een Bafang systeem. Verder zijn er nog kleinere merken, deze worden vaak gebruikt op de sportfietsen, zoals TQ, Mahle en Fazua. Het is belangrijk dat je de fiets aanzet voordat je op de fiets gaat zitten. Dit heeft te maken met het kalibreren van de kracht sensor, hierdoor ontstaat foutcode W073. Een elektrische fiets met een Bafang motor zet je aan een knop op de accu.

Hoe werkt de display van een elektrische fiets?

Alle elektrische fietsen bedien je met de bediening aan de linkerkant van het stuur. Hier vind je de aan/uit knop en ook een plus en min knop, voor meer of minder ondersteuning. De meeste fietsen hebben een Bosch display, Bosch maakt gebruik van verschillende type displays. Hieronder eerst het Bosch Purion display.

1. Aan/uit knop 2. Verlichting ( + knop 3 seconden ingedrukt houden) 3. Menu (- knop 3 seconden indrukken) 4. + en - ondersteuningsstand aanpassen 5. Loopondersteuning activeren.

Hoe werkt een Bosch Purion display?

Bosch Intuvia display: 1. Aan/uit knop 2. Menu 3. Verlichting 4. Loop ondersteuning 5. Ondersteuningsstand

Hoe werkt een Bosch Intuvia display?

Hoe werken de versnellingen van een elektrische fiets?

Versnellingen zijn gemaakt om te zorgen voor een fijn aantal omwentelingen maar ook voor de bescherming van je aandrijving en motor. Het is erg belangrijk dat je de versnellingen gebruikt om de belasting op de motor en aandrijving optimaal te houden. Het is belangrijk om terug te schakelen bij het wegrijden. Net als dat je in een auto wegrijdt in versnelling 1, als je constant wegrijdt in versnelling 3 is dit slecht voor de motor. Hetzelfde geldt voor e-bikes.
Hoe de versnelling werkt is afhankelijk van de type versnellingen van de fiets. Dit kan zijn: derailleur, naafversnelling, Enviolo automatisch of Enviolo Handmatig. In dit blog lees je alles over Enviolo.

Derailleur: Dit systeem wordt gebruikt bij de sportievere e-bikes.  De derailleur verplaatst de ketting over de cassette. Met de shifter op het stuur gebruik je de versnelling om lichter of zwaarder te trappen. Het is belangrijk om tijdens het schakelen rustig te blijven trappen.

Hoe werkt een derailleur versnelling?

Naafversnelling: Stads e-bikes zijn vaak uitgerust met een naafversnelling, dit systeem is gesloten en daardoor onderhoudsarm.Een naafversnelling heeft 3, 5 , 7 of 8 versnellingen. Door te draaien met het handvat schakel je lichter of zwaarder. De naafversnelling werkt het beste als je even druk van de pedalen haalt bij het schakelen.

Hoe werkt een Nexus naafversnelling?

Hoe haal ik de accu uit de fiets?

Dit is afhankelijk van het type accu. Bij ongeveer 1% is het helemaal niet mogelijk om de accu uit de fiets te halen. Dit zijn de sportieve e-bikes: Merida E-speeder en Trek FX+. Er zijn drie type accus, met elke een andere manier van loshalen. Zet de fiets uit voordat je de accu verwijdert.

Bosch geïntrigeerde frameaccu: Steek de sleutel in het frameslot, draai deze om en de accu komt een beetje omhoog. Door het palletje aan de bovenkant in te drukken, ontgrendel je de accu en kun je deze eruit halen.

Hoe haal je een Bosch Intube accu uit de fiets?

Bosch accu in de drager: steek de sleutel in het accuslot en draai deze om. De accu komt nu los en je kunt deze verwijderen.

Hoe haal je een Bosch drager accu uit de fiets?

Wil je meer adviezen en tips lezen, bekijk dan deze blogs. Ben je overtuigd dat een elektrische fiets eenvoudig werkt en wil je er graag een aanschaffen? Kom dan langs bij ons in de winkel en kom elektrische fietsen testen. Hier helpen we je graag met persoonlijk advies.

De populairste elektrische fietsen
3.799,- 4.949,-
Waardering:
97%
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
2.499,- 3.199,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
4.549,- 4.849,-
6% korting
2.699,- 2.999,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL

4 producten(en)

Bekijk alle elektrische fietsen

 

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.