Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
In het profpeloton zijn ze niet meer weg te denken de vermogensmeters. Tegenwoordig gaat het steeds meer over het aantal Watt dat renners trappen. Wat(t) zegt dit nou en wat voor wattage meter kun je het beste kopen om zelf ook over die gegevens te beschikken.
De powermeters zijn afgelopen jaren steeds betaalbaarder geworden, hierdoor zijn ze veel toegankelijker geworden en niet alleen weggelegd voor Tour winnaars. Toch blijft het een hele investering, daarom is het belangrijk om te kijken wat bij je past en wat je nodig hebt.
Maar waarom zou je uberhaupt een powermeter willen hebben? Nou bijvoorbeeld om jezelf te ontwikkelen en je prestatiecurve te meten. ''Maar ik kan toch ook gewoon kijken hoe hard ik fiets op mijn fietscomputer?'' Toch is dit niet helemaal juist, je wattage zegt namelijk veel meer over je conditie en je vorm in het algemeen dan hartslag of gemiddelde snelheid. Dit komt omdat snelheid en hartslag geen vaste waardes zijn, maar sterk afhankelijk zijn van verschillende omstandigheden. Een powermeter vertelt je precies hoe veel energie je op dat moment levert. Op deze manier zie je hoe het ervoor staat met je conditie, deze vaste waarde kun je dan altijd vergelijken met eerder gemeten waardes. Zo weet je voor jezelf of je conditie er goed voor staat!
Er zijn verschillende soorten powermeters. Zowel voor mountainbikes als racefietsen. Ook de positie van de powermeter kan verschillen. Hieronder nemen we je mee in de wereld van powermeters, zodat jij kunt bepalen wat bij je past.
Het eerste punt waar je over na moet denken is voor welke type fiets je een powermeter gaat gebruiken. De pedalen en crankstellen van een mountainbike en een wegfiets zijn natuurlijk verschillend van elkaar.
Voor de werking van je powermeter maakt het echter niet uit of je hem gebruikt op de weg of in het bos. Powermeters werken namelijk met een metalen strip die vervormt op basis van de kracht die jij uitoefent. Deze techniek wordt toegepast in de pedalen, crankarm of in de 'spider'.
Klik voor een overzicht van onze powermeters!
Voor de nauwkeurigheid en fietsdynamica is er een verschil tussen een dubbelzijdige en enkelzijdige powermeter. Je zou namelijk zeggen dat elke powermeter hetzelfde meet. Toch zit er naast de prijs een degelijk verschil tussen beide metingen. Met een dubbelzijdige powermeter kun je bijvoorbeeld bepalen of je balans tussen je rechter en linkerbeen gelijk is. Ook heb je meer gegevens ter beschikking dus is een dubbelzijdige powermeter nauwkeuriger.
Die onnauwkeurigheid bij een enkelzijdige powermeter ontstaat door het feit dat je powermeter maar de kracht van 1 been meet. Die waarde wordt dan verdubbeld om je volledig wattage te laten zien. Het krachtsverschil tussen je benen is dus berust op een schatting, standaard is deze op 50/50 ingesteld. Mocht uit een sporttest blijken dat dit anders is kun je dit wel aanpassen, zodat de berekening weer nauwkeuriger is.
Echter zit er bij de meeste mensen weinig verschil tussen de kracht die geleverd wordt tussen het linker en het rechterbeen. Dit is de reden dat in veel gevallen een enkelzijdige powermeter prima voldoet. Ook de prijs is enkel, ten opzichte van een dubbelzijdige powermeter die vaak dubbel zo duur zijn.
Klik voor een overzicht van onze powermeters!
Deze optie is de meest gebruikte optie. Deze optie voor een powermeter in de crankarm is namelijk beschikbaar in dubbel als enkelzijdig. Powermeters in de crankarm zijn duurzaam en relatief goedkoop. De powermeters die in je crankarmen verwerkt worden vormen verreweg de grootste groep. De metalen strip die je wattage meet zit in de crank arm vast. Het voordeel daarvan is dat je crank arm eigenlijk niet slijt en je powermeter bij wijze van spreken eeuwig mee kan gaan.
Lees de volgende blog en leer hoe je een crankstel van Shimano kan vervangen (tips te gebruiken bij monteren van zowel een dubbel als enkelzijdige powercrank).
Klik voor een overzicht van onze powermeters!
Powermeters in de pedalen zijn erg eenvoudig te monteren. Hierdoor wissel je ze snel van fiets. Ook zijn ze verkrijgbaar voor mountainbikers en wegwielrenners. Het grote nadeel van dit systeem is de slijtage, je klikt niet alleen vaak in en uit. Maar ook bij een valpartij of tijdens het nemen van een scherpe bocht raken pedalen vaak de grond. Hierdoor is de kans op schade dus groter. Een ander nadeel is dat je gebonden ben aan de schoenplaatjes dat het merk kiest.
De pedalen zijn vaak verkrijgbaar in dubbel of enkelzijdige meting. De enkelzijdige meting is net als bij de andere powermeters minder nauwkeurig.
Garmin heeft bijvoorbeeld een serie vermogenspedalen uitgebracht, De Rally vermogensmeters zijn beschikbaar in single en dual-sensing pedaalopties, de dual sensing zorgt voor een nog betere monitoring van wat je doet tijdens het fietsen. Zo kun jij ook fietsdynamica in de gaten houden. Rally single systemen meten het totale vermogen en cadans, maar bieden geen inzicht in de fiets geavanceerde fietsdynamica, zoals een links/rechts verschil.
Klik voor een overzicht van onze powermeters!
Een powermeter in de spider van je crankarm lijkt niet erg verschillend van een powermeter in je crankarm zelf. Toch is de spider een betere plek om jouw vermogen te meten. Je krijgt dan een nauwkeurigere meting. Afhankelijk van het type spider is het mogelijk om ook dubbelzijdig te meten.
Klik voor een overzicht van onze powermeters!
Om een powermeter uit te lezen heb je altijd een fietscomputer nodig die geschikt is om de vermogens uit te lezen en eventueel te exporteren naar programma’s als Garmin Connect, Wahoo Fitness app, Strava of Trainingspeaks.
Wil jij meer weten over deze luxere fietscomputers, lees onze koopgids voor fietscomputers!
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.
De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.