Outlet | tot wel 50% korting! ›

Toggle Nav
Winkelwagen

5 Onderhoudstips om zorgeloos van je e-bike te genieten

Elektrische fietsen worden steeds vriendelijker in onderhoud. Dit komt door het gebruik van duurzame onderdelen, die van zichzelf onderhoudsarm zijn. Toch zijn er enkele dingen die je makkelijk zelf kunt doen om te zorgen dat je langer plezier hebt van je e-bike. In dit blog geven we 5 onderhoudstips om zorgeloos van je elektrische fiets te kunnen genieten.

1. Pomp regelmatig je banden op

Zachte banden zorgen niet alleen dat je inlevert op rijcomfort, maar het is ook nog eens slecht voor je banden. Zachte banden hebben een hogere rolweerstand, waardoor er ook meer van het rubber wordt gevraagd. Elektrische fietsen zijn van zichzelf al zwaarder, wat meer vraagt van de banden, maar met een lage bandenspanning wordt dit effect alleen maar versterkt.

Met goed opgepompte banden is de kans op stootlekken, bijvoorbeeld wanneer je een stoeprandje op of af rijdt, veel kleiner. Toch een lekke of versleten band? Klik dan hier voor onze collectie buitenbanden. Verder slijten de onderdelen van je aandrijflijn minder snel als je band de juiste spanning heeft. Dit komt omdat er met een lage bandenspanning meer kracht moet worden gezet op je aandrijflijn, om toch dezelfde snelheid te kunnen bereiken.

2. Controleer je remmen

Je wilt natuurlijk niet dat je er pas tijdens een rit achter komt dat je remmen niet meer goed aangrijpen. Dit is namelijk niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Controleer daarom regelmatig voor het wegrijden of je voldoende remkracht hebt. 

Remmen e-bike Controleer regelmatig of je nog voldoende remkracht hebt.

Remt de fiets niet goed (genoeg)? Breng hem dan even langs, dan kunnen we kijken waar het probleem vandaan komt. Klik hier om direct een afspraak in te plannen. Wij zorgen dan dat je weer veilig de weg op kunt. Daarnaast voorkom je mogelijk dure reparaties als je op tijd een probleem aan je remmen weet te identificeren.

3. Controleer je versnellingen

 De motor van je e-bike oefent best wat kracht uit op je onderdelen. Vooral wanneer je een elektrische fiets met een middenmotor of achterwielmotor hebt zal je dat merken aan je aandrijflijn. Ook op je naafversnelling zit wat speling, waardoor het nodig kan zijn om deze af en toe af te stellen. Met een Shimano naafversnelling is het eenvoudig af te lezen wanneer het nodig is om je versnelling te stellen.

Afstellen Shimano Nexus 7 of 8, of Alfine 8 of 11

Om je Shimano Nexus 7 of 8 versnellingen af te stellen moet je de fiets eerst in de vierde versnelling zetten. Je kunt nu bij de versnellingsnaaf aflezen of het nodig is om je versnellingen af te stellen of niet aan de hand van de gele streepjes. Als deze niet op één lijn zitten moet je de versnelling verstellen. Dit doe je door aan de stelnippel bij de shifter te draaien.

Stelstreepjes naafversnelling Zorgt dat de twee gele streepjes op één lijn zitten.

Stelnippel naafversnelling De stelnippel vind je bij de shifter van je naafversnelling.

Stap nadat je de versnellingen afgesteld hebt nog even op de fiets en rij een klein stukje terwijl je een paar keer tussen de versnellingen schakelt. Controleer daarna of het streepje nog op één lijn zit. Als dit niet zo is kun je de stappen herhalen.

Voor de Alfine naafversnelling werkt dit exact hetzelfde, alleen moet de 11-speed uitvoering in de zesde versnelling worden gezet in plaats van de vierde.

Afstellen Shimano Nexus 3

Het afstellen van een Shimano Nexus 3 werkt bijna hetzelfde als een Nexus 7 of 8 naafversnelling. Om je Nexus 3 naaf te stellen ga je na of het gele streepje tussen de twee  witte streepjes in zit, wanneer de fiets in de tweede versnelling staat. Als dit niet zo is, draai dan eerst het moertje los dat tegen de versnellingsbox aan zit. Dit kan je met de hand doen, of voorzichtig met steeksleutel 10. Wanneer het moertje los is kun je aan de stelschroef draaien tot het gele streepje netjes tussen de twee witte zit.

De instructievideo hieronder helpt jou bij het afstellen van je naafversnelling.

Nexus 3 stelstreepjes Het gele streepje bij de Shimano Nexus 3 versnellingen moet tussen de twee witte streepjes zitten.

Draai hierna de moer weer vast en rij even een rondje terwijl je door de versnellingen schakelt. Controleer hierna weer even of het gele streepje nog goed zit. Als dit niet zo is, herhaal dan de bovenstaande stappen.

4. Wees zuinig op je accu

Dat je zuinig met je nieuwe e-bike omgaat spreekt natuurlijk voor zich, maar toch zijn er een aantal kleine dingen die je extra kunt doen. Deze kleine dingen kunnen ervoor zorgen dat je langer plezier hebt van je elektrische fiets, zonder dat het veel extra moeite kost.

Om te zorgen dat je accu langer meegaat raden we aan om hem op te laden bij kamertempratuur. Ook wanneer je de accu niet aan het laden bent, is het aan te raden om de accu bij kamertempratuur te bewaren. Vooral in de winter kan de kou in de schuur een aanslag zijn op de levensduur van je accu.

Accu verwijderen Gebruik je de e-bike een tijdje niet of ga je de accu opladen? Leg deze dan ergens op kamertemperatuur, zo gaat de accu namelijk langer mee.

Neem je vaak de elektrische fiets mee op de fietsendrager? Haal dan altijd de accu uit de fiets en de display (wanneer mogelijk) van het stuur af. Wanneer het regent of geregend heeft ontstaat er namelijk opspattend water achter de auto. Dit water kan door het opspatten in je accu of display gaan zitten. Dit kan zorgen voor permanente schade aan je accu of display.

5. Maak de fiets af en toe schoon

Ja, ook je elektrische fiets moet weleens schoongemaakt worden. Natuurlijk hoeft dit niet zo vaak te gebeuren als met een racefiets of mountainbike, maar toch is het belangrijk om of en toe even je e-bike schoon te maken.

Ook bij het schoonmaken van een elektrische fiets kun je prima gebruik maken van een sopje met koud water en fietsshampoo. Gebruik echter nooit een hogedrukreiniger. Door de hoge druk spuit je niet alleen het vet uit de lagers weg, maar is de kans ook groot dat je kleine onderdelen van de motor aantast.

Haal voor het schoonmaken van je e-bike de accu uit de houder en de display van het stuur. Je hoeft je geen zorgen te maken over eventueel water dat in de accuhouder blijft zitten. Deze is namelijk zo gemaakt dat water weg kan lopen en de contacten kunnen drogen.

Gazelle Stock

Regelmatig je elektrische fiets nalopen op deze kleine punten zorgt ervoor dat je langer plezier houdt van je fiets. Natuurlijk zal deze ook nog weleens een onderhoudsbeurt nodig hebben, maar door met enige regelmaat je fiets na te lopen en schoon te maken kun je toch aanzienlijk besparen op onverwachte onderhoudskosten.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen! In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen!

In dit blog wordt in 7 stappen uitgelegd hoe je zelf een voorderailleur kan afstellen. Het is verstandig om eerst de achterderailleur af te stellen en daarna de voorderailleur.