Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Elektrische fietsen worden steeds vriendelijker in onderhoud. Dit komt door het gebruik van duurzame onderdelen die van zichzelf onderhoudsarm zijn. Toch zijn er enkele dingen die je makkelijk zelf kunt doen om te zorgen dat je langer plezier hebt van je e-bike. In dit blog geven we 5 onderhoudstips om zorgeloos van je elektrische fiets te kunnen genieten.
Direct persoonlijk advies
Bestel gratis en lees thuis door
Zachte banden zorgen niet alleen dat je inlevert op rijcomfort, maar het is ook nog eens slecht voor je banden. Zachte banden hebben een hogere rolweerstand, waardoor er ook meer van het rubber wordt gevraagd. Elektrische fietsen zijn van zichzelf al zwaarder, wat meer vraagt van de banden, maar met een lage bandenspanning wordt dit effect alleen maar versterkt.
Met goed opgepompte banden is de kans op stootlekken, bijvoorbeeld wanneer je een stoeprandje op of af rijdt, veel kleiner. Toch een lekke of versleten band? Klik dan hier voor onze collectie buitenbanden. Verder slijten de onderdelen van je aandrijflijn minder snel als je band de juiste spanning heeft. Dit komt omdat er met een lage bandenspanning meer kracht moet worden gezet op je aandrijflijn, om toch dezelfde snelheid te kunnen bereiken. Om regelmatig je banden op te pompen, heb je wel een fietspomp nodig. Klik hier voor onze collectie fietspompen.
Je wilt natuurlijk niet dat je er pas tijdens een rit achter komt dat je remmen niet meer goed aangrijpen. Dit is namelijk niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Allereerst is het belangrijk om te kijken welke remmen je hebt: schijfremmen of velgremmen. Een velgrem remt vanzelfsprekend op de velg van het wiel. Schijfremmen gebruiken een remschijf die aan de naaf van het wiel is bevestigd. Wanneer je de remhendel bedient, worden remblokken tegen deze remschijf gedrukt om de fiets te vertragen of tot stilstand te brengen. Schijfremmen zorgen voor betere remprestaties en minder gevoeligheid voor vuil en water. Velgremmen zijn daarentegen wel lichter van gewicht. Controleer daarom regelmatig voor het wegrijden of je voldoende remkracht hebt.
Controleer regelmatig of je nog voldoende remkracht hebt.
Remt de fiets niet goed (genoeg) en vind je zelf het probleem niet? Breng hem dan even langs, dan kunnen we kijken waar het probleem vandaan komt. Klik hier om direct een afspraak in te plannen. Wij zorgen dan dat je weer veilig de weg op kunt. Daarnaast voorkom je mogelijk dure reparaties als je op tijd een probleem aan je remmen weet te identificeren.
De motor van je e-bike oefent best wat kracht uit op je onderdelen. Vooral wanneer je een elektrische fiets met een midden- of achterwielmotor hebt zal je dat merken aan je aandrijflijn. Ook op je naafversnelling zit wat speling, waardoor het nodig kan zijn om deze af en toe af te stellen. Met een Shimano naafversnelling is het bijvoorbeeld eenvoudig af te lezen wanneer het nodig is om je versnelling te stellen.
Het is belangrijk om te weten welke versnellingen je hebt; naaf of derailleur. Een naaf heeft minderversnellingen en je schakelt met een draaigreep op je stuur. Nog belangrijker: een e-bike met naafversnelling vereist minder onderhoud. Ook kan een fiets met naafversnelling beschikken over een traploze versnellingsnaaf. Een e-bike met derailleurversnelling biedt een ruimer schakelbereik, maar vereist ook meer onderhoud door slijtage. Je bedient deze met shifters op je stuur tijdens het trappen.
Het is van belang goed voor je ketting te zorgen aangezien deze snel slijt. Houd de ketting, tandwielen en derailleur vrij van vuil en modder. Het insmeren van je ketting gaat slijtage tegen, maar zorgt ook voor een soepele werking. Daarnaast is het altijd handig om de onderdelen te controleren op slijtage en de werking. Vergeet hierbij niet de schakelkabels te controleren.
Om je Shimano Nexus 7 of 8 versnellingen af te stellen moet je de fiets eerst in de vierde versnelling zetten. Je kunt nu bij de versnellingsnaaf aflezen of het nodig is om je versnellingen af te stellen of niet aan de hand van de gele streepjes. Als deze niet op één lijn zitten moet je de versnelling verstellen. Dit doe je door aan de stelnippel bij de shifter te draaien.
Zorgt dat de twee gele streepjes op één lijn zitten.
De stelnippel vind je bij de shifter van je naafversnelling.
Stap nadat je de versnellingen afgesteld hebt nog even op de fiets en rij een klein stukje terwijl je een paar keer tussen de versnellingen schakelt. Controleer daarna of het streepje nog op één lijn zit. Als dit niet zo is kun je de stappen herhalen.
Voor de Alfine naafversnelling werkt dit exact hetzelfde, alleen moet de 11-speed uitvoering in de zesde versnelling worden gezet in plaats van de vierde.
Het afstellen van een Shimano Nexus 3 werkt bijna hetzelfde als een Nexus 7 of 8 naafversnelling. Om je Nexus 3 naaf te stellen ga je na of het gele streepje tussen de twee witte streepjes in zit, wanneer de fiets in de tweede versnelling staat. Als dit niet zo is, draai dan eerst het moertje los dat tegen de versnellingsbox aan zit. Dit kan je met de hand doen, of voorzichtig met steeksleutel 10. Wanneer het moertje los is kun je aan de stelschroef draaien tot het gele streepje netjes tussen de twee witte zit.
De instructievideo hieronder helpt jou bij het afstellen van je naafversnelling.
Het gele streepje bij de Shimano Nexus 3 versnellingen moet tussen de twee witte streepjes zitten.
Draai hierna de moer weer vast en rij even een rondje terwijl je door de versnellingen schakelt. Controleer hierna weer even of het gele streepje nog goed zit. Als dit niet zo is, herhaal dan de bovenstaande stappen.
Dat je zuinig met je nieuwe e-bike omgaat spreekt natuurlijk voor zich, maar toch zijn er een aantal kleine dingen die je extra kunt doen. Deze kleine dingen kunnen ervoor zorgen dat je langer plezier hebt van je elektrische fiets, zonder dat het veel extra moeite kost.
Om te zorgen dat je accu langer meegaat raden we aan om hem op te laden bij kamertemperatuur. Ook wanneer je de accu niet aan het laden bent, is het aan te raden om de accu bij kamertemperatuur te bewaren. Vooral in de winter kan de kou in de schuur een aanslag zijn op de levensduur van je accu.
Gebruik je de e-bike een tijdje niet of ga je de accu opladen? Leg deze dan ergens op kamertemperatuur, zo gaat de accu namelijk langer mee.
Neem je vaak de elektrische fiets mee op de fietsendrager? Haal dan altijd de accu uit de fiets en de display (wanneer mogelijk) van het stuur af. Wanneer het regent of geregend heeft ontstaat er opspattend water en dit kan in je accu of display gaan zitten. Dit kan zorgen voor permanente schade als je accu of display niet waterdicht zijn.
Ja, ook je elektrische fiets moet weleens schoongemaakt worden. Natuurlijk hoeft dit niet zo vaak te gebeuren als met een racefiets of mountainbike, maar toch is het belangrijk om of en toe even je e-bike schoon te maken.
Ook bij het schoonmaken van een elektrische fiets kun je prima gebruik maken van een sopje met koud water en fietsshampoo. Gebruik echter nooit een hogedrukreiniger. Door de hoge druk spuit je niet alleen het vet uit de lagers weg, maar is de kans ook groot dat je kleine onderdelen van de motor aantast.
Haal voor het schoonmaken van je e-bike de accu uit de houder en de display van het stuur. Je hoeft je geen zorgen te maken over eventueel water dat in de accuhouder blijft zitten. Deze is namelijk zo gemaakt dat water weg kan lopen en de contacten kunnen drogen.
Regelmatig je elektrische fiets nalopen op deze kleine punten zorgt ervoor dat je langer plezier houdt van je fiets. Natuurlijk zal deze ook nog weleens een onderhoudsbeurt nodig hebben, maar door met enige regelmaat je fiets na te lopen en schoon te maken kun je toch aanzienlijk besparen op onverwachte onderhoudskosten.
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.
Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.