a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
23 oktober 2017
Door:
Tim
Delen

Hoe kies je de juiste fietshelm?

Een helm is een van de belangrijkste accessoires wanneer je op de fiets stapt, of je nou het bos ingaat op de mountainbike of vol gas over het asfalt raast. Bij een val vermindert het dragen van een helm de kans op ernstig hoofdletsel enorm. De helmen van tegenwoordig zijn ook nog eens licht van gewicht een goed geventileerd, je merkt bijna niet dat hij op je hoofd zit. Geen enkele reden om een geen helm te dragen dus.

Bekijk ons complete assortiment fietshelmen

Waarom een fietshelm dragen?

Natuurlijk kun je heel voorzichtig zijn, geen risico nemen en stapvoets door de bochten gaan. Maar dit wil niet zeggen dat je hiermee al het gevaar wegneemt. Er bestaat namelijk altijd een kans dat je toch een stuurfout maakt of dat een ander jou over het hoofd ziet waardoor een aanrijding onvermijdelijk is. Hier komt nog eens bij dat door de sportieve fietshouding, met je hoofd meer naar beneden, je eerder met je hoofd de grond kunt raken wanneer je een ongeluk krijgt.

Als je hoofd na een val in contact komt met een de grond vermindert een helm de gevolgen aanzienlijk. De helm verdeelt de klap op de grond over een groter oppervlak waardoor de impact op je hersenen een stuk kleiner is, ook beschermt de helm tegen oppervlakkig hoofdletsel zoals schaaf- of snijwonden. Het is dus niet voor niets dat praktische iedere sportieve fietser een helm draagt.

Vallen met helm

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een helm?

Welke maat fietshelm?

Het belang van een helm mag duidelijk zijn, maar dit wil nog niet zeggen dat iedere helm dezelfde veiligheid biedt. Een helm geeft pas bescherming wanneer hij goed op je hoofd zit. Dat wil zeggen, niet te groot zodat hij niet te lost zit, en niet te klein zodat hij niet te hoog op je hoofd zit. Helmen zijn hierom meestal verkrijgbaar in verschillende maten. Let hier dus goed op wanneer je een helm koopt. De geschikte helmmaat kun je bepalen door de omtrek van je hoofd net boven je wenkbrauwen op te meten. Met deze omtrek kun je op zoek naar de juiste maat helm. Op onze site staan bij iedere helm de beschikbare maatvoeringen inclusief passende hoofdomtrek vermeld, waardoor je altijd de juiste keuze maakt.

Wanneer zit een fietshelm goed?

Als je een helm past let er dan op dat je hem echt recht op je hoofd zet. De helm moet dus niet te ver voorover gekanteld zijn, maar ook zeker niet te ver achterop je hoofd zitten. Als richtlijn kan je aanhouden dat de voorkant van de helm ongeveer 1 á 2 cm boven je wenkbrauw moet zitten, en de helm vervolgens horizontaal vlak boven je oren doorloopt naar achter. Merk je dat de helm vanzelf naar voren of naar achter kantelt, dan is de pasvorm van de helm misschien niet helemaal geschik voor de vorm van jouw hoofd.

Hoe moet je een fietshelm afstellen?

Draai voor je de helm opzet het stelmechanisme helemaal open. Zet vervolgens de helm op je hoofd en draai en draai het stelmechanisme weer aan totdat de helm goed op z'n plek blijft zitten. Zet de helm niet zo strak dat hij knelt, hier ga je tijdens het fietsen last van krijgen. Als de helm goed op je hoofd zit kan je vervolgens de bandjes afstellen. Het is de bedoeling dat de onderste driekhoekpunt vlak onder je oorlel zit zonder dat de bandjes over je oor lopen. De kinband moet vervolgens goed aansluiten zodat de helm niet van je hoofd kan schuiven wanneer je valt. De bandjes zo strak aantrekken dat ze knellen is niet nodig, als de helm goed past moet je je gewoon vrij kunnen bewegen zonder dat de helm van je hoofd afvalt.

Welke helm is veilig?

Een veilige helm is dus een helm die goed past, maar uiteindelijk moet de helm ook de juiste bescherming bieden. Er zijn gelukkig strenge Europese eisen waarmee de kwaliteit van fietshelmen gewaarborgd wordt. Alle helmen in ons assortiment voldoen aan deze eisen. 

mtb

Waneer moet je een helm vervangen?

Fietshelmen gaan ongeveer 3 tot 5 jaar mee. Door de invloed van zonlicht verdwijnen de schokabsorberende eigenschappen van de helm waardoor de helm na verloop van tijd minder bescherming biedt.
Ook na aan valpartij waar je helm een klap heeft opgevangen is hij niet meer bruikbaar. Ook als de buitenkant er nog helemaal goed uitziet, is de binnenkant van de helm waarschijnlijk wel beschadigd en zal hij niet nog een keer een klap kunnen absorberen.

Wat zijn de verschillen?

Prijs

Helmen zijn in vele verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Allemaal voldoen ze aan de juiste veiligheidseisen, maar toch variëren de prijzen van €50 tot soms wel meer dan €300. Deze prijsverschillen worden veroorzaakt door het gewicht, de ventilatie en de afwerking van een helm. Duurdere helmen zijn een stuk lichter, hebben meer en grotere ventilatiegaten en zijn kwalitatief beter afgewerkt. Dit draagt allemaal bij aan het comfort, maar zorgt er niet voor dat een helm ook veiliger is.

Racehelm of MTB-helm?

Ook wordt er verschl gemaakt tussen mountainbike- en racehelmen. Allebei zijn ze even veilig, het verschil zit vooral in het uiterlijk. Mountainbikehelmen hebben een klepje op de voorkant om je ogen te beschermen tegen takken, ook lopen mountainbikehelmen wat verder door op het achterhoofd. Racehelmen zijn ten opzichte van MTB-helmen vaak een stukje lichter binnen dezelfde prijsklasse. Voor de racefiets worden ook speciale aero-helmen gemaakt om de luchtweerstand tot een minimum te beperken. Er zijn ook racehelmen met een verwijderbaar klepje, die je ook goed op de mountainbike kunt gebruiken.

Met of zonder MIPS?

Daarnaast wordt er sinds kort een nieuwe technologie gebruikt om helmen nóg veiliger te maken: MIPS. Helmen die uitgerust zijn met MIPS technologie hebben een extra laag tussen de binnenschaal van de helm en je hoofd. Deze laag zorgt ervoor dat bij een val de kracht op je hoofd nog beter wordt opgevangen door de helm, omdat de helm onafhankelijk van het hoofd kan draaien. Helmen die uitgerust zijn met deze technologie zijn iets duurder dan soortgelijke helmen zonder MIPS.

Meer Lezen ?