Outlet | tot wel 50% korting! ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Hoe kies je de juiste fietshelm?

Een helm is één van de belangrijkste accessoires wanneer je op de fiets stapt, of je nou het bos ingaat op de mountainbike of vol gas over het asfalt raast. Bij een val vermindert het dragen van een helm de kans op ernstig hoofdletsel enorm. De helmen van tegenwoordig zijn ook nog eens licht van gewicht en goed geventileerd, je merkt bijna niet dat hij op je hoofd zit. Geen enkele reden om geen helm te dragen dus. In dit blog leggen we je de verschillen tussen de soorten helmen uit en zorgen we ervoor dat je na het lezen precies weet welke helm bij jou past.

Bekijk ons complete assortiment fietshelmen

Bekijk direct: Maat fietshelm | Veiligheid | Soorten fietshelmen

Waarom een fietshelm dragen?

Fietsen is een geweldige sport, maar helaas niet helemaal zonder risico. Je kunt hoge snelheden bereiken op de racefiets en op de mountainbike waarbij je flink onderuit kunt gaan als er wat gebeurd. Uiteraard kun je zelf het risico op een ongeluk verkleinen door voorzichtig te fietsen en goed te anticiperen op andere weggebruikers, maar niet elk ongeluk is te voorkomen. Daarom is het van groot belang om altijd een helm te dragen. Een goede helm kan bij een valpartij het verschil maken tussen 1 week flinke hoofdpijn door een hersenschudding of rustig verder fietsen met wat schaafwonden.

Fietshelmen zijn de laatste vijftien jaar in razend tempo verbeterd, met onder andere de introductie van verschillende slimme technologieën. Deze technologieën absorberen niet alleen de directe klap op je hoofd, maar absorberen ook de draaiende krachten die bij een valpartij op je hoofd kunnen vrijkomen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een helm?

Nu het duidelijk is waarom je een helm nodig hebt, is het belangrijk om erachter te komen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe helm. Het allerbelangrijkste is de pasvorm. Een helm biedt namelijk pas bescherming wanneer hij goed op je hoofd zit. Een te grote helm zit te los wat ten koste gaat van de veiligheid, en een te kleine helm gaat knellen wat resulteert in een lager comfort. De meeste helmen zijn te verkrijgen in meerdere maten, waardoor je kunt kijken welke helm het beste bij jou past. Let daarom goed op bij het kopen van een unisize maat helm. Zit deze te strak of te los? Ga dan vooral op zoek naar een andere helm, hoe mooi de unisize helm ook is.

Welke maat fietshelm?

De geschikte helmmaat kun je bepalen door de omtrek van je hoofd net boven je wenkbrauwen op te meten. Met deze omtrek kun je op zoek naar de juiste maat helm. Op onze site staan bij iedere helm de beschikbare maatvoeringen inclusief passende hoofdomtrek vermeld, waardoor je altijd de juiste keuze maakt.

Wanneer zit een fietshelm goed?

Als je een helm past, let er dan op dat je hem echt recht op je hoofd zet. De helm moet dus niet te ver voorover gekanteld zijn, maar ook zeker niet te ver achterop je hoofd zitten. Als richtlijn kan je aanhouden dat de voorkant van de helm ongeveer 1 á 2 cm boven je wenkbrauw moet zitten, en de helm vervolgens horizontaal vlak boven je oren doorloopt naar achter. Als je merkt dat de helm vanzelf naar voren of naar achter kantelt, dan is de pasvorm van de helm misschien niet helemaal geschikt voor de vorm van jouw hoofd. Daarnaast is een tweede goede vuistregel dat de helm goed moet blijven zitten als je met de helm voorover bukt (met de bandjes los en het stelmechanisme comfortabel aangedraaid).

Hoe moet je een fietshelm afstellen?

Draai voor je de helm opzet het stelmechanisme helemaal open. Zet vervolgens de helm op je hoofd en draai het stelmechanisme weer aan, buig dan naar voren en ga met je kin naar je borst. Blijft de helm zitten? Dan heb je de goede maat te pakken.

Nu kan je de helm af gaan stellen op je hoofd. Zorg dat de helm niet te strak zit en knelt, hier ga je tijdens het fietsen last van krijgen. Daarna kan je de bandjes af gaan stellen. Het is de bedoeling dat de onderste driehoekpunt vlak onder je oorlel zit zonder dat de bandjes over je oor lopen. De kinband moet vervolgens goed aansluiten zodat de helm niet van je hoofd kan schuiven. Je weet dat deze goed zit als je dit bandje niet over je kin heen kan doen. Als je deze stappen volgt, weet je zeker dat je de juiste maat hebt en dat de helm goed is afgesteld!

Veiligheid

Eerder zeiden we dat het allerbelangrijkste bij het aanschaffen van een nieuwe helm de pasvorm is. Dat komt omdat de veiligheid voor een groot deel hiervan afhankelijk is. Naast een goede pasvorm is de gebruikte techniek in de helm zelf ook van groot belang.

Verschillende veiligheidstechnieken

Eenvoudige fietshelmen bestaan uit een dunne harde polycarbonaat buitenkant met daarin een dikkere laag polystyreen (beter bekend als EPS of piepschuim). Dit werkt relatief goed tegen directe schokken recht op de helm. De meeste valpartijen zijn echter niet zo netjes en recht. Je valt niet recht naar beneden, maar schuin en 9 van de 10 keer met een draaiende beweging. Om deze schokken beter op te vangen, zijn er 3 verschillende technieken ontworpen, waaronder sommige wellicht al bekend zullen zijn: MIPS, Wavecel en KinetiCore.

MIPS fietshelmen

MIPS staat voor "Multi-directional Impact Protection System". Om een roterende schok  beter te kunnen opvangen, is een helm met MIPS voorzien van een dunne kunststof binnenschaal die bij een valpartij los kan draaien van de buitenste schaal. Zo vangt de helm deze zijwaartse schok op in plaats van jouw hoofd.

Bekijk alle helmen met MIPS

74,99
Waardering:
95%
239,99 319,99
Waardering:
99%
25% korting
209,99
Waardering:
89%
154,99 220,-
Waardering:
93%
30% korting

WaveCel fietshelmen

WaveCel is het nieuwe veiligheidssysteem van Bontrager en heeft net als MIPS het doel om de hersenen te beschermen tegen een val met een schuine impact. De WaveCel-laag in de helm vormt een kreukelzone die bestaat uit honderden cellen. Deze cellen vangen tijdens een val de meeste kracht op die vrijkomt door mee te kreukelen en mee te schuiven. In theorie zou de kans op een hersenschudding verkleint worden met maar liefst 98 procent in vergelijking met een gewone helm. 

Bekijk alle helmen met WaveCel

Lees hier onze blog: Bontrager WaveCel: een revolutie in helmveiligheid

159,99
Waardering:
93%
114,99
Waardering:
96%
159,99
Waardering:
99%
159,99
Waardering:
85%

KinetiCore fietshelmen

KinetiCore is het net nieuw uitgebrachte veiligheidssysteem van Lazer. Het unieke aan dit veiligheidssysteem is dat het systeem volledig in de helm zelf is ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat de helm lichter van gewicht is, een betere ventilatie en pasvorm heeft en tenslotte minder gebruik maakt van plastic. KinetiCore maakt net zoals de normale helm gebruik van EPS-schuimblokken. In tegenstelling tot de normale helm, heeft Lazer wat schuim weggehaald, waardoor er kreukelzones ontstaan om op die manier, net als MIPS en WaveCel, het hoofd te beschermen tegen een schuine val.

Bekijk alle helmen met KinetiCore

79,99
NIEUW
79,99 109,99
27% korting
69,99
Waardering:
80%
149,95 199,99
Waardering:
80%
25% korting

MIPS vs WaveCel vs KinetiCore

Het vergelijken van deze drie technieken blijft lastig. De ene keer zal MIPS beter uit de test komen, de andere keer WaveCel en zo geldt hetzelfde voor KinetiCore. Wat wel duidelijk is, is dat MIPS, WaveCel en KinetiCore stuk voor stuk veiliger zijn dan de normale EPS helmen. Twijfel jij tussen een helm met WaveCel, MIPS of een helm met KinetiCore? Je kunt je beslissing in dit geval het beste baseren op andere aspecten van de helm, zoals pasvorm, ventilatie, gewicht, looks en garantie/crash replacement.

Soorten fietshelmen

Fietshelmen zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Nu je weet wat voor veiligheidstechniek in de helm het beste bij jou past, kun je bepalen wat voor soort fietshelm je nodig hebt. Er zijn veel verschillende soorten fietshelmen. Zo heb je de racefiets en mountainbike helmen, kinderhelmen, Speed Pedelec helmen, maar ook helmen voor stadsfietsen. Alle soorten helmen zijn even veilig en verschillen dus vooral in gebruik.

Racehelmen

Racehelmen zijn ten opzichte van MTB-helmen vaak een stukje lichter binnen dezelfde prijsklasse. Bij het racefietsen is snelheid vaak wat belangrijker dan bij het mountainbiken waardoor het gewicht laag gehouden wordt. Er worden voor de racefiets ook speciale aero-helmen gemaakt om de luchtweerstand tot een minimum te beperken. Zit je altijd op de racefiets maar maak je af en toe ook een rondje op de mountainbike? Er zijn ook racehelmen met een verwijderbaar klepje, die je ook goed op de mountainbike kunt gebruiken.

Bekijk alle racehelmen

159,99
Waardering:
93%
239,99 319,99
Waardering:
99%
25% korting
209,99
Waardering:
89%
114,99
Waardering:
96%

Mountainbike helmen

Mountainbike helmen bieden vaak wat meer bescherming in vergelijking met andere soorten helmen. Mountainbike helmen hebben een klepje op de voorkant om je ogen te beschermen tegen takken en om de zon uit je ogen te houden bij wisselende inval in het bos. In ons assortiment vind je ook fullface mountainbike helmen. Deze helmen, ontworpen voor downhill gebruik, hebben een ontwerp die rond het hoofd loopt en ook onder meer de kin beschermt tegen letsel. Deze helmen zijn ook geschikt als cross helm of BMX helm.

Bekijk alle MTB-helmen

74,99
Waardering:
95%
49,99 80,-
Waardering:
93%
38% korting
114,99
Waardering:
100%
34,99 52,95
Waardering:
96%
34% korting

Kinderhelmen

Ook als je net leert fietsen is veiligheid natuurlijk erg belangrijk. Ook al zijn de snelheden vaak nog niet zo hoog, een ongelukje zit in een klein hoekje. Voor kinderen is dit vaak even wennen, maar de leuke kleuren en bekende (Disney) figuren maken vaak een hoop goed. Juist ook bij kinderen is het belangrijk de hoofdomtrek te meten en af te stellen zoals ook bij een normale helm is uitgelegd hierboven. Veel kinderen fietsen rond met een veel te grote helm die bij een val maar beperkt effectief zal beschermen.

Bekijk alle kinderhelmen

29,99
NIEUW
39,99
Waardering:
80%
26,99
49,99

Speed Pedelec E45 helmen

Vanaf 2017 is het verplicht om een speciale helm te dragen voor deze fietsen. Met de Speed Pedelec, die een snelheid 45 km/u kan halen, mag je op de openbare weg rijden wat extra gevaren met zich meebrengt. Er geldt daarom een strengere eis voor de helm die gedragen moet worden. Je kan kiezen uit twee opties: of je kiest voor een “normale” bromfietshelm  (ECE 22.05-norm), of je kiest voor een speciale Speed Pedelec helm (NTA 8776:2016-norm). Ons advies is om een speciale Speed Pedelec helm te gebruiken aangezien deze helmen hier speciaal voor ontwikkeld zijn.

Bekijk alle E45 helmen

119,99
159,99
Waardering:
85%
179,99 199,99
Waardering:
93%
10% korting
149,99 179,99
NIEUW

Stadsfiets helmen

Ook zijn er helmen speciaal voor stadsfietsen. Deze helmen hebben een stijlvol uiterlijk, goede ventilatie en bieden natuurlijk goede bescherming. Sommige stadsfiets helmen hebben een geïntegreerd voor- en achterlicht, waardoor je goed zichtbaar bent in het drukke verkeer.

Bekijk alle stadsfiets helmen

29,99
NIEUW
69,99
Waardering:
80%
119,99
39,99
Waardering:
80%

Prijsverschillen

Helmen zijn in vele verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Allemaal voldoen ze aan de juiste veiligheidseisen, maar toch variëren de prijzen van €50 tot soms wel meer dan €300. Deze prijsverschillen worden veroorzaakt door het gewicht, de ventilatie en de afwerking van een helm. Duurdere helmen zijn een stuk lichter, hebben meer en grotere ventilatiegaten en zijn kwalitatief beter afgewerkt. Dit draagt allemaal bij aan het comfort, maar zorgt er niet voor dat een helm ook veiliger is.

Bekijk helmen tot €100,-

Bekijk helmen van €100,-  tot €150,-

Bekijk helmen vanaf van €150,-

Wanneer moet je een helm vervangen?

De fabrikanten adviseren een helm na 3 tot 5 jaar te vervangen. Impact en blootstelling van regen, zon en andere weersomstandigheden zorgen ervoor dat de materialen van de helm slijten en op die manier minder veilig worden. Het blijft dus verstandig om je helm na enige tijd te vervangen.

Na een valpartij of aanrijding waarbij je helm een klap heeft opgevangen, is hij niet meer bruikbaar. Ook als de buitenkant er nog helemaal goed uitziet, is de binnenkant van de helm vaak wel beschadigd en zal hij niet nog een keer een klap kunnen absorberen. Een aantal merken geeft in het geval van een valpartij binnen een bepaalde periode na aanschaf een korting op de vervangende helm. Bontrager heeft de beste voorwaarden: heb je binnen een jaar na aanschaf een valpartij waarbij je op de helm valt? Dan krijg je gratis een vervangende helm.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek? Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek?
De beste winter fietsjassen van 2022/2023 De beste winter fietsjassen van 2022/2023
Alles over de zemen van Craft Alles over de zemen van Craft
Koopgids: Waar let je op bij het kopen van fietsschoenen? Koopgids: Waar let je op bij het kopen van fietsschoenen?