Feedback
Toggle Nav
Winkelwagen

Hoe kies je de juiste fietshelm?

Hoe kies je de juiste fietshelm?

De fietshelm is één van de belangrijkste accessoires wanneer je op de fiets stapt. Niet alleen voor racefietsers en mountainbikers, maar ook voor mensen op de elektrische fiets en stadsfiets. Fietsers dragen steeds vaker een helm en dat komt doordat de helmen steeds beter worden: lichter, beter geventileerd en een mooier uiterlijk. Geen enkele reden om geen helm te dragen dus.

Bekijk ons complete assortiment fietshelmen

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een fietshelm?

Er zijn verschillende typen fietshelmen en elke fietshelm heeft zijn eigen unieke eigenschappen, maar sommige eigenschappen gelden voor alle fietshelmen die verkrijgbaar zijn. In dit blog leggen we je eerst de verschillende typen fietshelmen uit om vervolgens in te gaan op de algemene eigenschappen. Navigeer hieronder snel naar de belangrijkste eigenschappen van fietshelmen.

Het verschil tussen dure en goedkope fietshelmen

Helmen zijn in vele verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Allemaal voldoen ze aan de juiste veiligheidseisen, maar toch variëren de prijzen van €50 tot soms wel meer dan €300. Deze prijsverschillen worden veroorzaakt door het gewicht, de ventilatie en de afwerking van een helm. Duurdere helmen zijn een stuk lichter, hebben meer en grotere ventilatiegaten en zijn kwalitatief beter afgewerkt. Dit draagt allemaal bij aan het comfort, maar zorgt er niet voor dat een helm ook veiliger is.

Verschillende typen fietshelmen

Racehelmen

  • Lichtgewicht
  • Aerodynamisch
  • Goede ventilatie
  • Populair onder wielrenners en XC MTB’ers

Racefiets helmen zijn licht, aerodynamisch en beschikken over goede ventilatie. In het assortiment racefiets helmen vind je zowel instapsegment helmen als duurdere helmen. Duurdere helmen zijn vooral lichter en aerodynamischer, maar niet per se veiliger. Er worden voor de racefiets ook speciale aero-helmen gemaakt om de luchtweerstand tot een minimum te beperken. Racefiets helmen zijn tot slot populair onder racefietsers, maar worden ook door XC-mountainbikers gebruikt die veel waarde hechten aan snelheid.

Genoeg informatie? Lees dan verder bij de algemene eigenschappen van alle fietshelmen of bekijk hier de hele collectie racefiets helmen.

99,99
Waardering:
100%
30% korting
180,-
33% korting
180,-
33% korting
140,-
Waardering:
93%
50% korting

Mountainbike helmen

  • Klepje aan de voorzijde
  • Completere bescherming
  • Robuust
  • Minder gericht op gewicht en aerodynamica
  • Normale MTB-helm voor XC en Trail
  • Fullface MTB-helm voor Enduro

Mountainbike helmen herken je aan het klepje aan de voorzijde. Dit zonneklepje beschermt je gezicht tegen laaghangende takken en de zon. Mountainbike helmen geven een completere bescherming dan racefiets helmen door meer van je achterhoofd te beschermen. Daarnaast zijn ze robuuster en minder gericht op laag gewicht en aerodynamica.

Genoeg informatie? Lees dan verder bij de algemene eigenschappen van alle fietshelmen of bekijk hier de hele collectie mountainbike helmen.

49,95
50% korting
Waardering:
100%
149,99
Waardering:
93%
40% korting

Speed pedelec helmen

  • NTA 8776 keurmerk: ook geschikt voor scooters
  • Vizier
  • Mogelijk verlichting
  • Minder ventilatie dan sportfietshelmen
  • Populair voor speed pedelecs, e-bikes en scooters

Speed pedelec helmen zijn vergelijkbaar met e-bike en stadsfietshelmen, maar er is een essentieel verschil: het NTA 8776 keurmerk. Speed pedelec helmen moeten aan de eisen van het keurmerk voldoen om gebruikt te worden voor snelheden tot 45 km/u. Speed pedelec helmen hebben een vizier om je te beschermen tegen zon, regen, wind en vuil. Voor optimale zichtbaarheid zijn er helmen met ingebouwde verlichting verkrijgbaar. Tot slot zijn de helmen meestal robuuster en zwaarder dan sportfietshelmen.

Genoeg informatie? Lees dan verder bij de algemene eigenschappen van alle fietshelmen of bekijk hier dan de hele collectie speed pedelec helmen.

130,-
Waardering:
90%
50% korting
199,99
Waardering:
93%
20% korting
340,-
Waardering:
93%
12% korting
169,99
29% korting

E-bike helmen en stadsfietshelmen

  • Comfort
  • Verlichting
  • Gemiddelde ventilatie
  • Populair bij e-bikers en alledaagse fietsers

E-bike helmen en stadsfietshelmen vallen onder dezelfde categorie. Dat komt doordat er geen specifieke helm verplicht is voor de e-bike, dus draag je op de e-bike dezelfde helm als die je op een normale fiets zou dragen. De helmen zijn gericht op comfort: gebruiksvriendelijkheid en een goede pasvorm zijn belangrijk. Verder zijn er een aantal helmen met verlichting voor extra zichtbaarheid in het verkeer. De helmen bieden enkele ventilatiegaten, maar niet zoveel als sportfietsen. Dat is echter ook niet nodig omdat je minder inspanning levert.

Genoeg informatie? Lees dan verder bij de algemene eigenschappen van alle fietshelmen of bekijk hier dan de hele collectie e-bike helmen en stadsfietshelmen.

69,99
29% korting
69,99
29% korting
69,99
21% korting

vrouw fietsend op e-bike met fietshelm op

Kinderhelmen

  • Kleinere maten
  • Voor alle type fietsen
  • Kleurrijk design

Kinder fietshelmen zijn, natuurlijk, voor kinderen. In het assortiment vind je fietshelmen voor alle type fietsers en met of zonder veiligheidssysteem. Alle bovenstaande informatie over de eigenschappen van fietshelmen, geldt dus ook voor kinderen. De fietshelmen zien er stoer of juist kleurrijk en vrolijk uit. Sommige kinder fietshelmen zijn tevens uitgerust met verlichting.

Bekijk hier de hele collectie kinderhelmen.

Algemene eigenschappen van alle type helmen

Er zijn een aantal factoren waar je voor elk type fietshelm rekening mee moet houden: de maat, het veiligheidssysteem, de pasvorm, het afstellen en wanneer de helm vervangen moet worden. Hieronder leggen we je elke factor uit.

Welke maat fietshelm is geschikt voor jou?

De maat bepalen voor je fietshelm lijkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Volg het onderstaande stappenplan en je weet binnen 2 minuten je maat.

  1. Pak een meetlint;
  2. Meet vanaf net boven je wenkbrauwen de omtrek van je hoofd en;
  3. Deze omtrek in centimeters is je maat!

Op onze site staan bij iedere helm de beschikbare maatvoeringen inclusief passende hoofdomtrek vermeld.

Extra veiligheidssystemen

Als het om veiligheid gaat, zijn er grofweg 2 type helmen: standaard of met een extra veiligheidssysteem. Standaard fietshelmen bestaan uit een dunne harde polycarbonaat buitenkant met daarin een dikkere laag polystyreen (beter bekend als EPS of piepschuim). Dit werkt relatief goed tegen directe schokken recht op de helm. De meeste valpartijen zijn echter niet zo netjes en recht. Je valt niet recht naar beneden, maar schuin en 9 van de 10 keer met een draaiende beweging. Om deze schokken beter op te vangen, zijn er 3 verschillende veiligheidssystemen ontworpen: MIPS, Wavecel en KinetiCore.

Na de pasvorm is veiligheid de allerbelangrijkste eigenschap van een helm. Hoewel extra veiligheidssystemen wat duurder kunnen zijn, betaal je wel voor een extra stukje veiligheid en een lagere kans op hersenletsel. Wij raden dus altijd een extra veiligheidssysteem aan, vooral als je op hoge snelheden fietst.

MIPS fietshelmen

MIPS staat voor "Multi-directional Impact Protection System". Om een roterende schok beter te kunnen opvangen, is een helm met MIPS voorzien van een dunne kunststof binnenschaal die bij een valpartij los kan draaien van de buitenste schaal. Zo vangt de helm deze zijwaartse schok op in plaats van jouw hoofd.

Bekijk alle helmen met MIPS

WaveCel fietshelmen

WaveCel is het nieuwe veiligheidssysteem van Trek (voorheen Bontrager) en heeft net als MIPS het doel om de hersenen te beschermen tegen een val met een schuine impact. De WaveCel-laag in de helm vormt een kreukelzone die bestaat uit honderden cellen. Deze cellen vangen tijdens een val de meeste kracht op die vrijkomt door mee te kreukelen en mee te schuiven. In theorie zou de kans op een hersenschudding 48 keer kleiner zijn dan bij een standaard EPS helm. Je vindt dit systeem alleen op Trek en Bontrager fietshelmen. Lees hier meer over fietshelmen met de WaveCel technologie.

Bekijk alle helmen met WaveCel

Lees hier onze blog: Bontrager WaveCel: een revolutie in helmveiligheid

KinetiCore fietshelmen

KinetiCore is het veiligheidssysteem van Lazer. Dit systeem is uniek omdat het volledig ingebouwd is in de helm. De helm is daardoor lichter, heeft een betere ventilatie, een betere pasvorm en maakt minder gebruik van plastic. KinetiCore maakt net zoals de normale helm gebruik van EPS-schuimblokken. In tegenstelling tot de normale helm, heeft Lazer wat schuim weggehaald, waardoor er kreukelzones ontstaan om op die manier, net als MIPS en WaveCel, het hoofd te beschermen tegen een schuine val.

Bekijk alle helmen met KinetiCore

MIPS vs WaveCel vs KinetiCore

Het vergelijken van deze drie technieken blijft lastig. De ene keer zal MIPS beter uit de test komen, de andere keer WaveCel en zo geldt hetzelfde voor KinetiCore. Wat wel duidelijk is, is dat MIPS, WaveCel en KinetiCore stuk voor stuk veiliger zijn dan de normale EPS helmen. Twijfel jij tussen een helm met WaveCel, MIPS of een helm met KinetiCore? Je kunt je beslissing in dit geval het beste baseren op andere aspecten van de helm, zoals pasvorm, ventilatie, gewicht, looks en garantie/crash replacement.

De populairste MIPS fietshelmen

79,99
Waardering:
100%
25% korting
110,-
18% korting
149,99
Waardering:
93%
40% korting
199,99
Waardering:
93%
20% korting

De populairste WaveCel fietshelmen

119,99
Waardering:
96%
50% korting
169,99
29% korting

De populairste KinetiCore fietshelmen

79,99
Waardering:
93%
19% korting
69,99
29% korting
109,99
27% korting
69,99
29% korting

Tips voor de pasvorm, het afstellen en het vervangen van je fietshelm

Wanneer zit je fietshelm goed?

Als je een helm past, let er dan op dat je hem echt recht op je hoofd zet. De helm moet dus niet te ver voorover gekanteld zijn, maar ook zeker niet te ver achterop je hoofd zitten. Als richtlijn kan je aanhouden dat de voorkant van de helm ongeveer 1 á 2 cm boven je wenkbrauw moet zitten, en de helm vervolgens horizontaal vlak boven je oren doorloopt naar achter. Als je merkt dat de helm vanzelf naar voren of naar achter kantelt, dan is de pasvorm van de helm misschien niet helemaal geschikt voor de vorm van jouw hoofd. Daarnaast is een tweede goede vuistregel dat de helm goed moet blijven zitten als je met de helm voorover bukt (met de bandjes los en het stelmechanisme comfortabel aangedraaid).

Je fietshelm op de juiste manier afstellen

Draai voordat je de helm opzet het stelmechanisme helemaal open. Zet vervolgens de helm op je hoofd en draai het stelmechanisme weer aan, buig dan naar voren en ga met je kin naar je borst. Blijft de helm zitten? Dan heb je de goede maat te pakken.

Nu kan je de helm af gaan stellen op je hoofd. Zorg dat de helm niet te strak zit en knelt, hier ga je tijdens het fietsen last van krijgen. Daarna kan je de bandjes af gaan stellen. Het is de bedoeling dat de onderste driehoekpunt vlak onder je oorlel zit zonder dat de bandjes over je oor lopen. De kinband moet vervolgens goed aansluiten zodat de helm niet van je hoofd kan schuiven. Je weet dat deze goed zit als je dit bandje niet over je kin heen kan doen. Als je deze stappen volgt, weet je zeker dat je de juiste maat hebt en dat de helm goed is afgesteld!

Wanneer moet je een fietshelm vervangen?

De fabrikanten adviseren een helm na 3 tot 5 jaar te vervangen. Impact en blootstelling van regen, zon en andere weersomstandigheden zorgen ervoor dat de materialen van de helm slijten en op die manier minder veilig worden. Het blijft dus verstandig om je helm na enige tijd te vervangen.

Na een valpartij of aanrijding waarbij je helm een klap heeft opgevangen, is hij niet meer bruikbaar. Ook als de buitenkant er nog helemaal goed uitziet, is de binnenkant van de helm vaak wel beschadigd en zal hij niet nog een keer een klap kunnen absorberen. Een aantal merken geeft in het geval van een valpartij binnen een bepaalde periode na aanschaf een korting op de vervangende helm. Trek/Bontrager heeft de beste voorwaarden: heb je binnen een jaar na aanschaf een valpartij waarbij je op de helm valt? Dan krijg je gratis een vervangende helm.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek? Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek?
Welke winter fietshandschoenen: waterdicht, winddicht of verwarmd? Welke winter fietshandschoenen: waterdicht, winddicht of verwarmd?
De beste winter fietsjassen van 2024/25 De beste winter fietsjassen van 2024/25
Alles over de zemen van Craft Alles over de zemen van Craft