a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
14 maart 2019
Door:
Steven L
Delen

Hoe kies je de juiste fietshelm?

Een helm is een van de belangrijkste accessoires wanneer je op de fiets stapt, of je nou het bos ingaat op de mountainbike of vol gas over het asfalt raast. Bij een val vermindert het dragen van een helm de kans op ernstig hoofdletsel enorm. De helmen van tegenwoordig zijn ook nog eens licht van gewicht en goed geventileerd, je merkt bijna niet dat hij op je hoofd zit. Geen enkele reden om geen helm te dragen dus.

Bekijk ons complete assortiment fietshelmen

NIEUW! DE MEEST VEILIGE HELM TOT NU TOE! LEES ER ALLES OVER IN ONZE NIEUWE BLOG: Bontrager WaveCel: een revolutie in helmveiligheid! 

Waarom een fietshelm dragen?

Natuurlijk kun je heel voorzichtig zijn, geen risico nemen en stapvoets door de bochten rijden, maar dan is er aan fietsen niet veel meer aan. Ook is het zo dat je hiermee niet al het gevaar wegneemt. Er bestaat namelijk altijd een kans dat je toch een stuurfout maakt of dat een ander jou over het hoofd ziet waardoor een aanrijding onvermijdelijk is. Hier komt nog eens bij dat door de sportieve fietshouding, met je hoofd meer naar beneden, je eerder met je hoofd de grond kunt raken wanneer je een ongeluk krijgt.

Als je hoofd na een val in contact komt met een de grond vermindert een helm de gevolgen aanzienlijk. De helm verdeelt de klap op de grond over een groter oppervlak waardoor de impact op je hersenen een stuk kleiner is, ook beschermt de helm tegen oppervlakkig hoofdletsel zoals schaaf- of snijwonden. Het is dus niet voor niets dat praktische iedere sportieve fietser een helm draagt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een helm?

Welke maat fietshelm?

Het belang van een helm mag duidelijk zijn, maar dit wil nog niet zeggen dat iedere helm dezelfde veiligheid biedt. Een helm geeft pas bescherming wanneer hij goed op je hoofd zit. Dat wil zeggen, niet te groot zodat hij niet te lost zit, en niet te klein zodat hij niet te hoog op je hoofd zit en gaat klemmen. Helmen zijn daarom meestal in meerdere maten te verkrijgen, let bij een unisize maat helm daarom goed op dat deze dus goed aansluit op je hoofd, zit deze te strak of los kijk dan naar een andere helm. Let hier dus goed op wanneer je een helm koopt.

De geschikte helmmaat kun je bepalen door de omtrek van je hoofd net boven je wenkbrauwen op te meten. Met deze omtrek kun je op zoek naar de juiste maat helm. Op onze site staan bij iedere helm de beschikbare maatvoeringen inclusief passende hoofdomtrek vermeld, waardoor je altijd de juiste keuze maakt.

Wanneer zit een fietshelm goed?

Als je een helm past let er dan op dat je hem echt recht op je hoofd zet. De helm moet dus niet te ver voorover gekanteld zijn, maar ook zeker niet te ver achterop je hoofd zitten. Als richtlijn kan je aanhouden dat de voorkant van de helm ongeveer 1 á 2 cm boven je wenkbrauw moet zitten, en de helm vervolgens horizontaal vlak boven je oren doorloopt naar achter. Merk je dat de helm vanzelf naar voren of naar achter kantelt, dan is de pasvorm van de helm misschien niet helemaal geschik voor de vorm van jouw hoofd.

Hoe moet je een fietshelm afstellen?

Draai voor je de helm opzet het stelmechanisme helemaal open. Zet vervolgens de helm op je hoofd en draai het stelmechanisme weer aan, buig dan naar voren en ga met je kin naar je borst. Blijft de helm zitten? Dan heb je de goede maat te pakken. Nu kan je de helm af gaan stellen op je hoofd. Zorg dat de helm niet te strak zit en dat hij knelt, hier ga je tijdens het fietsen last van krijgen, vervolgens kan je de bandjes af gaan stellen. Het is de bedoeling dat de onderste driekhoekpunt vlak onder je oorlel zit zonder dat de bandjes over je oor lopen.

De kinband moet vervolgens goed aansluiten zodat de helm niet van je hoofd kan schuiven. Je weet dat deze goed zit als je dit bandje niet over je kin heen kan doen. Als je deze stappen volgt weet je zeker dat je de juiste maat hebt en de helm goed afstelt. 

Welke helm is veilig?

Een veilige helm is dus een helm die goed past, maar uiteindelijk moet de helm ook de juiste bescherming bieden. Er zijn gelukkig strenge Europese eisen waarmee de kwaliteit van fietshelmen gewaarborgd wordt. Alle helmen in ons assortiment voldoen aan deze eisen. Zo kan je met een gerust hart gaan fietsen met je nieuwe helm. 

Met of zonder MIPS?

Als je kijkt naar veiligheid dan is MIPS een van de termen die je bij helmen vaak hoort, maar wat is dat eigenlijk dat MIPS? Helmen die uitgerust zijn met MIPS technologie hebben een extra laag tussen de binnenschaal van de helm en je hoofd. Deze laag zorgt ervoor dat bij een val de kracht op je hoofd nog beter wordt opgevangen door de helm, omdat de helm onafhankelijk van het hoofd kan draaien. Helmen die uitgerust zijn met deze technologie zijn iets duurder dan soortgelijke helmen zonder MIPS.

Nieuwe superveilige technologie WaveCel!

WaveCel is het nieuwe revolutionaire systeem van Bontrager en is 20 maart 2019 geïntroduceerd op de markt. Het WaveCel systeem is een schaal in de helm gemaakt van speciale cellen. Bij een klap bewegen de lagen van het WaveCel-materiaal onafhankelijk van elkaar. Het Wavecel materiaal maakt een drieledige wijziging in de structuur: buigen, kreuken en schuiven dit is zeer effectief in het wegleiden van de kracht die bij een impact vrijkomt. Deze klappen worden direct van het hoofd weggeleid. WaveCel is 48 keer effectiever in het voorkomen van hersenschuddingen bij veel voorkomende fietsongevallen dan standaard EPS-schuim!

Wanneer moet je een helm vervangen?

De fabrikanten adviseren een helm na 3-5 jaar te vervangen. Impact en blootstelling van regen, zon en andere weersomstandigheden zorgen dat de materialen van de helm minder worden en zo dus minder veilig worden. Het blijft dus verstandig om je helm na enige tijd te vervangen. Na een valpartij of aanrijding waar je helm een klap heeft opgevangen is hij niet meer bruikbaar. Ook als de buitenkant er nog helemaal goed uitziet, is de binnenkant van de helm waarschijnlijk wel beschadigd en zal hij niet nog een keer een klap kunnen absorberen. 

Wat zijn de verschillen?

Prijs

Helmen zijn in vele verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Allemaal voldoen ze aan de juiste veiligheidseisen, maar toch variëren de prijzen van €50 tot soms wel meer dan €300. Deze prijsverschillen worden veroorzaakt door het gewicht, de ventilatie en de afwerking van een helm. Duurdere helmen zijn een stuk lichter, hebben meer en grotere ventilatiegaten en zijn kwalitatief beter afgewerkt. Dit draagt allemaal bij aan het comfort, maar zorgt er niet voor dat een helm ook veiliger is.

Racehelm of MTB-helm?

Ook wordt er verschil gemaakt tussen mountainbike- en racehelmen. Allebei zijn ze even veilig, het verschil zit vooral in het uiterlijk. Mountainbikehelmen hebben een klepje op de voorkant om je ogen te beschermen tegen takken, ook lopen mountainbikehelmen wat verder door op het achterhoofd. Racehelmen zijn ten opzichte van MTB-helmen vaak een stukje lichter binnen dezelfde prijsklasse. Voor de racefiets worden ook speciale aero-helmen gemaakt om de luchtweerstand tot een minimum te beperken. Er zijn ook racehelmen met een verwijderbaar klepje, die je ook goed op de mountainbike kunt gebruiken.

Kinderhelmen

Ook als je net leert fietsen is veiligheid natuurlijk erg belangrijk. Ook al zijn de snelheden vaak nog niet zo hoog een ongelukje zit in een klein hoekje, dan is het wel zo fijn dat je weet dat je kind beschermt is. Voor kinderen is dit vaak even wennen, maar dankzij een hoop leuke kleuren, en bekende (Disney) figuren zal dit iets minder erg zijn. Ook bij kinderen is het belangrijk de hoofdomtrek te meten en af te stellen zoals ook bij een normale helm is uitgelegd hierboven. 

Speed Pedelec E45 helm

Vanaf 2017 is het verplicht om een speciale helm te dragen voor deze fietsen. Dit is logisch met een maximum snelheid van 45 km/u. Met deze fietsen mag je op de openbare weg rijden wat extra gevaren met zich meebrengt, daarom gelden er strenge eisen voor de helmen die bij deze fietsen. Je hebt hierbij twee opties of je kiest voor een “normale” bromfietshelm  (ECE 22.05-norm) of je kiest voor een speciale speed-pedelec-helm (NTA 8776:2016-norm). Het advies is om een speciale Speed Pedelec helm te gebruiken aangezien deze hier speciaal voor gemaakt en ontwikkeld zijn. 

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  / Whatsapp: 06-19922445

Volg ons ook op social media.

Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?