Datum:
16 februari 2018
Door:
Hessel
Delen

Welke binnenband past op mijn fiets?

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel keuze in binnenbanden, dat het moeilijk is om de juiste binnenband te kiezen. Bij de keuze voor een binnenband moet je op twee dingen letten, de maat en het ventiel. Vooral de maat kan erg verwarrend zijn. Met dit blog willen we je daarom helpen om het allemaal wat eenvoudiger te maken.

Maatvoeringen buitenband

Vroeger werden bandenmaten alleen getoond in inches. Deze staan nog steeds op de banden maar er staan nu verschillende maatvoeringen bij. Het gaat hier om drie soorten maatvoeringen. De Klassieke maat, ETRTO en de Franse maat. We zetten de maatvoeringen even op een rijtje. Daardoor wordt het zoeken naar een geschikte binnenband makkelijker.

Klassieke bandenmaat

De klassieke maatvoering bestaat uit twee getallen. Deze getallen worden aangeduid met inches. We beginnen bij de buitendiameter van de band. Vaak is dit 28”, maar bij MTB of kinderfietsen kan dit afwijken (14",16",24”,26”,27,5” of 29”). Daarna wordt de hoogte en breedte van de band aangegeven. Dit kan met twee cijfers, als hoogte en breedte het zelfde is. Maar dit kan ook met drie cijfers.

Voorbeeld: 28x1,1/2

Bij bovenstaande maat is 28 de buitendiameter. Je hebt dus een band met een 28” buitenband. De 1,1/2 inch is de breedte en hoogte.

Het kan ook zijn dat er drie cijfers staan. Dit betekent dat de hoogte en breedte van elkaar afwijken.

Voorbeeld: 28x1,3/4x 1,1/4

Aan de bovenstaande maat kan je zien dat de band hoger en smaller is dan de band met het eerste voorbeeld.

ETRTO maat

Het volgende wat je op stadsfietsbanden ziet is 47-622 of 40-622 Bij racefietsen staat hier dan vaak 25-622 of 23-622. De eerste cijfer geeft hier de breedte aan van de band in mm. Het tweede getal geeft de diameter van de velg aan. Deze diameter is gemeten van waar de binnenband op de velg rust en is hetzelfde als de diameter van de hieldraad van de buitenband.

Franse maat

De Franse maat wordt eigenlijk alleen gebruikt bij sportfietsen (exclusief MTB). Neem nu een willekeurige racefiets. Hier zal je hoogstwaarschijnlijk de maat 700 X 25C op zien staan. De 25C Staat voor de bandbreedte. 25C is dus 25 mm breed. De 700 is ongeveer de buitendiameter van de band, dus 700 mm.  

Maatvoeringen binnenband

Nu weten we dus hoe het zit met de maatvoeringen van buitenbanden. Want dat hebben we nodig om de juiste binnenband uit te kiezen. Op de verpakking van een binnenband staan vaak verschillende maten. Dit komt doordat een binnenband makkelijker uitrekt en hierdoor geschikt is voor verschillende maten buitenbanden.

Als je opzoek bent naar een binnenband raden wij aan om zo dicht mogelijk bij de maat van de buitenband te blijven. Een te smalle buitenband rekt namelijk uit. Hierdoor staat de band onder hoge spanning waardoor scherpe voorwerpen sneller door de binnenband heen snijden. Een te brede binnenband veroorzaakt vouwen en is lastig om de band te leggen. 

Bekijk eerst welke ventiel je oude buitenband heeft, daarna de diameter van je wiel, deze staat op de buitenband en ook op de binnenband, als laatst kijk je welke binnenband het meeste in de buurt komt van de maat van jouw buitenband. 

Ventielen

De keuze voor de juiste ventiel is gemakkelijker. Ook hierbij zijn weer drie verschillende soorten ventielen.

Klassiek / Dunlop ventiel

Het Dunlop-ventiel is de bekendste ventiel. Ditventiel zit op bijna alle stads- en elektrische fietsen.

Presta / Frans / Sclaverand / Raceventiel

Het Presta-ventiel is uitermate geschikt voor smalle racefietsvelgen. Dit komt omdat dit ventiel 2mm smaller is dan de andere ventielen (6mm in plaats van 8mm). Let bij deze ventielen op de hoogte van de velg. Bij de meeste velgen heb je een ventiel nodig van rond de 40mm. Maar bij sommige hoge velgen heb je soms wel 80mm ventielen nodig.

Auto/Schrader ventielen

De naam zegt het al. Dit ventiel wordt ook gebruikt voor auto’s. Bij fietsen wordt het ventiel meestal gebruikt bij mountainbikes. Let bij het pompen van de band op dat je de juiste aansluiting hebt. Het is niet mogelijk om met een gewone pomp autoventielen op te pompen. Je hebt dus een pomp nodig die past op een Schrader-ventiel, of je kan een verloopnippel kopen. Deze kan je bevestigen aan de pomp waardoor je de band wel op kan pompen.

Populaire binnenbanden race:

Race 28" Presta Binnenband

Continental Race 28" Presta Binnenband

<p>De Continental Race 28" binnenbandjes zijn &eacute;&eacute;n van de populairste binnenbanden. Deze banden zijn geschikt voor racefietsen van 28" met een breedte tussen de 18mm en 25mm. De banden worden per stuk in een metalen vorm gevulkaniseerd. Dit zorgt ervoor dat de binnenband makkelijker om de velg te leggen zijn.&nbsp;</p> <p>Continental heeft een strenge kwaliteitscontrolle. Voordat de band de fabriek verlaat wordt elke band gecontroleerd op luchtdichtheid. De band is verkrijgbaar in drie verschillende hoogtes van het Presta/Frans ventiel; 42mm, 60mm en 80mm.&nbsp;&nbsp;</p>

Soort fiets
Racefiets

€ 9,50

Vanaf € 7,50
SV20 28" Presta Binnenband

Schwalbe SV20 28" Presta Binnenband

De Schwalbe SV20 binnenband. Geschikt voor racefiesten met 28'' wielen en een bandbreedte van 18-25mm. Verkrijgbaar in 40 ,60 & 80 mm ventiel.

Soort fiets
Racefiets
€ 9,90
Latex Race Binnenband

Challenge Latex Race Binnenband

Lichtgewicht en soepele latex binnenbanden van Challenge.

Soort fiets
Racefiets
€ 11,99
Race 28" Presta Binnenband 4 Stuks

Trivio Race 28" Presta Binnenband 4 Stuks

<p><span>Deze Trivio 28" race binnenbanden zijn standaard bandjes voor de racefiets.</span></p>

Soort fiets
Racefiets

€ 27,99

Vanaf

Normale prijs: € 18,99

Vanaf € 14,99

47% KORTING

Populaire binnenbanden MTB:

AV19 Schrader Binnenband

Schwalbe AV19 Schrader Binnenband

Deze Schwalbe binnenband is te verkrijgen in vele verschillende uitvoeringen. Voor elke wielmaat is de juiste maat te vinden.

Soort fiets
Mountainbike

€ 7,90

€ 7,50
MTB Binnenband 27.5+29'' Presta Binnenband 4 Stuks

Cube MTB Binnenband 27.5+29'' Presta Binnenband 4 Stuks

Uitstekende mountainbike binnenband voor een scherpe prijs. Deze binnenbanden worden geleverd per 4 stuks

Soort fiets
Mountainbike

€ 28,00

€ 19,99
29% KORTING
SV21 MTB 27.5'' Binnenband

Schwalbe SV21 MTB 27.5'' Binnenband

<p>De SV21 MTB 27.5'' Binnenband is geschikt voor 27,5'' mountainbikes. De binnenbanden van Schwalbe staan bekend om het uitstekend behouden van de luchdruk. De zeer betrouwbare binnenbanden van Michelin worden in de fabriek maar liefst twee keer getest op luchtdichtheid. De binnenband is geschikt voor banden tussen de 38mm en 64mm breed.&nbsp;</p>

Soort fiets
Mountainbike

€ 7,90

€ 7,50
MTB 29" Presta Binnenband

Continental MTB 29" Presta Binnenband

<p>Deze MTB binnenband is gemaakt voor 29" mountainbikes. Hij beschikt over een presta ventiel van 42 mm. De band past als de velg minimaal 44 mm is en maximaal 58 mm.&nbsp;</p>

Soort fiets
Mountainbike
€ 7,95

Populaire banden voor de stadsfiets:

DV17 28" Dunlop Binnenband

Schwalbe DV17 28" Dunlop Binnenband

<p>Sterke en stevige binnenband van Schwalbe.</p>

Soort fiets
Stadsfiets
€ 7,50
Tour Slim 28" Presta Binnenband

Continental Tour Slim 28" Presta Binnenband

<p>De Continental Tour 28'' Slim binnenband is geschikt voor stadsfietsen, hybrides en e-bikes.</p>

Soort fiets
Hybride fiets, Elektrische fiets, Stadsfiets
€ 8,50
Tour Slim 28" Dunlop Binnenband

Continental Tour Slim 28" Dunlop Binnenband

Continental binnenband voor 28'' stadsfietsen, hybrides, cyclocrossers en E-bikes.

Soort fiets
Cyclocross, Elektrische fiets, Stadsfiets
€ 7,95
Tour Hermetic Plus 28'' Presta Binnenband

Continental Tour Hermetic Plus 28'' Presta Binnenband

Deze Continental binneband blijft langer op spanning. Geschikt voor E-bikes en Stadsfietsen.

Soort fiets
Elektrische fiets, Stadsfiets
€ 9,50

Bekijk hier ons complete assortiment binnenbanden

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust via info@12gobiking.nl, bel naar 0182-621850 of stuur een whatsappje naar 06-19922445.

Meer Lezen ?