a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
16 februari 2018
Door:
Hessel
Delen

Welke binnenband past op mijn fiets?

Tegenwoordig is er een enorme hoeveelheid aan verschillende binnenbanden te verkrijgen. Dit zorgt soms voor verwarrende situaties, want welke heb je nu precies nodig wanneer je zelf een lekke band hebt? Hiervoor is het belangrijk om aandacht te besteden aan twee zaken: de maat en het ventiel van de band. Aangezien er voor beide zaken verschillende standaarden worden gehanteerd leggen we deze in dit blog graag beter aan je uit! Allereerst bespreken we de verschillende maatvoeringen en standaarden voor de buitenband en vervolgens richten we ons tot de binnenband en de bijbehorende ventieltypes.

Maatvoeringen buitenband

De maatvoering van een buitenband bestaat uit de volgende drie onderdelen:

  • De diameter
  • De breedte
  • De hoogte

Een van de meest gebruikte onderdelen is de diameter van een band. Deze maat wordt gebaseerd op de diameter van je buitenband en is in de meeste gevallen dan ook gewoon terug te vinden op de wang van je buitenband. Naast de diameter dien je echter ook rekening te houden met de breedte en (in sommige gevallen) de hoogte van een buitenband. Om het nog verwarrender te maken worden er ook nog eens verschillende standaarden gebruikt om al deze maten aan te geven. Deze standaarden – de Klassieke maatvoering, de ETRTO maatvoering en de Franse maatvoering – leggen we hieronder uitvoerig aan je uit.

Bekijk hier ons complete assortiment buitenbanden

De Klassieke maatvoering

De klassieke maatvoering presenteert de eerder besproken onderdelen – diameter, breedte en hoogte – altijd in inches. In de meeste gevallen dien je alleen rekening te houden met de diameter en de breedte van de band, maar het kan voorkomen dat ook de hoogte van de band wordt vermeld. Om deze maatvoering te verduidelijken maken we gebruik van een tweetal voorbeelden:

  • 28 x 1 ½
  • 28 x 1 ½ x 1 ¾

Uit beide voorbeelden blijkt dat de buitendiameter van de band altijd als eerste wordt vermeld. In dit geval betreft het een buitendiameter van 28 inch, maar deze maat kan afwijken wanneer het een kinderfiets of mountainbike betreft. In deze gevallen kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld een diameter van 26, 27,5 of 29 inch op de buitenband staat vermeld. Daarnaast blijkt uit de twee voorbeelden dat de overige onderdelen van de maatvoering, de breedte en de hoogte van een band, gezamenlijk of afzonderlijk vermeld kunnen worden. In het eerste voorbeeld zijn de breedte en de hoogte van de buitenband identiek aan elkaar en worden deze gezamenlijk vermeld. In het tweede voorbeeld zijn de breedte en hoogte echter niet identiek aan elkaar en worden deze afzonderlijk van elkaar vermeld. Daarbij betreft het tweede getal de breedte van de buitenband en het derde getal de hoogte.

De ETRTO maatvoering

De European Tyre and Rim Technical Organisation (ETRTO) is een internationaal instituut en heeft als doel om bandenmaten internationaal te standaardiseren. Deze maatvoeringen zijn een stuk nauwkeuriger dan de klassieke maatvoering, aangezien de ETRTO maatvoering is gebaseerd op de diameter van de velg en niet op de diameter van de buitenband. Een voorbeeld om deze maatvoering te verduidelijken is de bandenmaat 42-622. Daarbij is het eerste getal representatief voor de breedte en hoogte van de band (in millimeters) en het tweede getal voor de diameter van de velg (in millimeters). Deze maat vooral voor mountainbikes gebruikt.

Franse maat

De Franse maatvoering lijkt sterk op het ETRTO-systeem, maar wordt eigenlijk alleen nog maar gebruikt bij racefietsen. Bij deze maatvoering wordt, net als bij de klassieke maatvoering, gebruik gemaakt van de diameter van de buitenband. Dit resulteert bijvoorbeeld in de volgende maat: 700 x 25C. Daarbij is het eerste getal representatief voor de buitendiameter van de band (in millimeter) en het tweede getal voor de breedte van de band (in millimeters).

Maatvoeringen binnenband

De maatvoering van een binnenband laat zich een stuk gemakkelijker bepalen nu je bekend bent met de verschillende maatvoeringen van een buitenband. Deze komen namelijk altijd overeen. Het is echter niet zo dat er voor iedere maat buitenband een unieke binnenband bestaat. Dit komt doordat een binnenband gemakkelijk uitrekt en hierdoor geschikt is voor meerdere buitenbandmaten tegelijk. Op de verpakking kun je zien voor welke buitenbandmaten de binnenband precies geschikt is. Let er goed op dat de juiste maat aanschaft, want het gebruik van een te brede of te smalle binnenband verhoogt het risico op een eventuele klapband.

Bekijk hier ons complete assortiment binnenbanden

Ventielen

Naast de maatvoering dien je rekening te houden met het soort ventiel. Bekijk eerst het ventiel van je oude binnenband voordat je deze weggooit en vergelijk deze bijvoorbeeld met onderstaande afbeelding. Hierin staan alle verschillende soorten ventielen vermeld.

Presta / Frans / Race Ventielen

Dit ventiel kent verschillende benamingen, maar is vooral geschikt voor smalle (race)velgen. Dit komt doordat dit type ventiel 2 millimeter smaller is dan de de andere ventielsoorten. Wanneer je een binnenband met een Presta ventiel aangschaft is het van belang om rekening te houden met de hoogte van je velg. Aangezien deze ventielen verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes is het van belang om rekening te houden met de hoogte van je velg wanneer je een binneband met Presta ventiel aanschaft.

Auto / Schrader Ventielen

Zoals de naam al doet vermoeden worden deze ventielen niet alleen gebruikt in de fietswereld. Ook autobanden maken gebruik van dit type ventiel. Bij fietsen vind je dit type ventiel voornamelijk terug bij mountainbikes. Belangrijk om te vermelden is dat niet iedere pomp geschikt is om deze ventielen op te pompen. Eventueel kun je hiervoor een verloopnippel aanschaffen.

Dunlop / Klassieke Ventielen

Dunlop ventielen worden meestal gebruikt bij elektrische fietsen, stadsfietsen en hybdrides en zijn hierdoor een van de meest bekende ventielen op de markt.

Populaire binnenbanden race:

Race 28" Presta Binnenband

Continental Race 28" Presta Binnenband

<p>De Continental Race 28" binnenbandjes zijn &eacute;&eacute;n van de populairste binnenbanden. Deze banden zijn geschikt voor racefietsen van 28" met een breedte tussen de 18mm en 25mm. De banden worden per stuk in een metalen vorm gevulkaniseerd. Dit zorgt ervoor dat de binnenband makkelijker om de velg te leggen zijn.&nbsp;</p> <p>Continental heeft een strenge kwaliteitscontrolle. Voordat de band de fabriek verlaat wordt elke band gecontroleerd op luchtdichtheid. De band is verkrijgbaar in drie verschillende hoogtes van het Presta/Frans ventiel; 42mm, 60mm en 80mm.&nbsp;&nbsp;</p>

Soort fiets
Racefiets

€ 9,50

Vanaf € 7,50
SV20 28" Presta Binnenband

Schwalbe SV20 28" Presta Binnenband

De Schwalbe SV20 binnenband. Geschikt voor racefiesten met 28'' wielen en een bandbreedte van 18-25mm. Verkrijgbaar in 40 ,60 & 80 mm ventiel.

Soort fiets
Racefiets
€ 9,90
Latex Race Binnenband

Challenge Latex Race Binnenband

Lichtgewicht en soepele latex binnenbanden van Challenge.

Soort fiets
Racefiets

€ 15,50

€ 12,99
Race 28" Presta Binnenband 4 Stuks

Trivio Race 28" Presta Binnenband 4 Stuks

(2)

<p><span>Deze Trivio 28" race binnenbanden zijn standaard bandjes voor de racefiets.</span></p>

Soort fiets
Racefiets

€ 27,99

Vanaf

Normale prijs: € 18,99

Vanaf € 14,99

47% KORTING

Populaire binnenbanden MTB:

AV19 Schrader Binnenband

Schwalbe AV19 Schrader Binnenband

Deze Schwalbe binnenband is te verkrijgen in vele verschillende uitvoeringen. Voor elke wielmaat is de juiste maat te vinden.

Soort fiets
Mountainbike

€ 7,90

€ 7,50
MTB Binnenband 27.5+29'' Presta Binnenband 4 Stuks

Cube MTB Binnenband 27.5+29'' Presta Binnenband 4 Stuks

Uitstekende mountainbike binnenband voor een scherpe prijs. Deze binnenbanden worden geleverd per 4 stuks

Soort fiets
Mountainbike

€ 28,00

€ 19,99
29% KORTING
SV21 MTB 27.5'' Binnenband

Schwalbe SV21 MTB 27.5'' Binnenband

<p>De SV21 MTB 27.5'' Binnenband is geschikt voor 27,5'' mountainbikes. De binnenbanden van Schwalbe staan bekend om het uitstekend behouden van de luchdruk. De zeer betrouwbare binnenbanden van Michelin worden in de fabriek maar liefst twee keer getest op luchtdichtheid. De binnenband is geschikt voor banden tussen de 38mm en 64mm breed.&nbsp;</p>

Soort fiets
Mountainbike

€ 7,90

€ 7,50
MTB 29" Presta Binnenband

Continental MTB 29" Presta Binnenband

<p>Deze MTB binnenband is gemaakt voor 29" mountainbikes. Hij beschikt over een presta ventiel van 42 mm. De band past als de velg minimaal 44 mm is en maximaal 58 mm.&nbsp;</p>

Soort fiets
Mountainbike
€ 7,95

Populaire banden voor de stadsfiets:

DV17 28" Dunlop Binnenband

Schwalbe DV17 28" Dunlop Binnenband

<p>Sterke en stevige binnenband van Schwalbe.</p>

Soort fiets
Elektrische fiets, Stadsfiets
€ 7,50
Tour Slim 28" Presta Binnenband

Continental Tour Slim 28" Presta Binnenband

<p>De Continental Tour 28'' Slim binnenband is geschikt voor stadsfietsen, hybrides en e-bikes.</p>

Soort fiets
Hybride fiets, Elektrische fiets, Stadsfiets
€ 8,50
Tour Slim 28" Dunlop Binnenband

Continental Tour Slim 28" Dunlop Binnenband

Continental binnenband voor 28'' stadsfietsen, hybrides, cyclocrossers en E-bikes.

Soort fiets
Cyclocross, Elektrische fiets, Stadsfiets
€ 7,95
Tour Hermetic Plus 28'' Presta Binnenband

Continental Tour Hermetic Plus 28'' Presta Binnenband

Deze Continental binneband blijft langer op spanning. Geschikt voor E-bikes en Stadsfietsen.

Soort fiets
Elektrische fiets, Stadsfiets
€ 9,50

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?