Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Welke binnenband past op mijn fiets?

Welke binnenband past op mijn fiets?

Tegenwoordig is er een enorme hoeveelheid aan verschillende binnenbanden te verkrijgen. Dit zorgt soms voor verwarrende situaties, want welke heb je nu precies nodig wanneer je zelf een lekke band hebt? Hiervoor is het belangrijk om aandacht te besteden aan twee zaken: de maat en het ventiel van de band. Aangezien er voor beide zaken verschillende standaarden worden gehanteerd leggen we deze in dit blog graag beter aan je uit! Allereerst bespreken we de verschillende maatvoeringen en standaarden voor de buitenband en vervolgens richten we ons tot de binnenband en de bijbehorende ventieltypes.

Maatvoeringen buitenband

De maatvoering van een buitenband bestaat uit de volgende drie onderdelen:

  • De diameter
  • De breedte
  • De hoogte

Een van de meest gebruikte onderdelen is de diameter van een band. Deze maat wordt gebaseerd op de diameter van je buitenband en is in de meeste gevallen dan ook gewoon terug te vinden op de wang van je buitenband. Naast de diameter dien je echter ook rekening te houden met de breedte en (in sommige gevallen) de hoogte van een buitenband. Om het nog verwarrender te maken worden er ook nog eens verschillende standaarden gebruikt om al deze maten aan te geven. Deze standaarden – de Klassieke maatvoering, de ETRTO maatvoering en de Franse maatvoering – leggen we hieronder uitvoerig aan je uit.

Bekijk hier ons complete assortiment buitenbanden

De ETRTO maatvoering

De European Tyre and Rim Technical Organisation (ETRTO) is een internationaal instituut en heeft als doel om bandenmaten internationaal te standaardiseren. Deze maatvoeringen zijn een stuk nauwkeuriger dan de klassieke maatvoering, aangezien de ETRTO maatvoering is gebaseerd op de diameter van de velg en niet op de diameter van de buitenband. Een voorbeeld om deze maatvoering te verduidelijken is de bandenmaat 42-622. Daarbij is het eerste getal representatief voor de breedte en hoogte van de band (in millimeters) en het tweede getal voor de diameter van de velg (in millimeters).

Deze bandenmaat is sinds een aantal jaren de nieuwe standaard en wordt voor zowel stadsfietsen, elektrische fietsen, racefietsen en mountainbikes gebruikt. In onderstaande video leggen we de ERTRO maat in heldere taal uit.

De Klassieke maatvoering

De klassieke maatvoering presenteert de eerder besproken onderdelen – diameter, breedte en hoogte – altijd in inches. In de meeste gevallen dien je alleen rekening te houden met de diameter en de breedte van de band, maar het kan voorkomen dat ook de hoogte van de band wordt vermeld. Om deze maatvoering te verduidelijken maken we gebruik van een tweetal voorbeelden:

  • 28 x 1 ½
  • 28 x 1 ½ x 1 ¾

Uit beide voorbeelden blijkt dat de buitendiameter van de band altijd als eerste wordt vermeld. In dit geval betreft het een buitendiameter van 28 inch, maar deze maat kan afwijken wanneer het een kinderfiets of mountainbike betreft. In deze gevallen kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld een diameter van 26, 27,5 of 29 inch op de buitenband staat vermeld. Daarnaast blijkt uit de twee voorbeelden dat de overige onderdelen van de maatvoering, de breedte en de hoogte van een band, gezamenlijk of afzonderlijk vermeld kunnen worden. In het eerste voorbeeld zijn de breedte en de hoogte van de buitenband identiek aan elkaar en worden deze gezamenlijk vermeld. In het tweede voorbeeld zijn de breedte en hoogte echter niet identiek aan elkaar en worden deze afzonderlijk van elkaar vermeld. Daarbij betreft het tweede getal de breedte van de buitenband en het derde getal de hoogte.

Franse maat

De Franse maatvoering lijkt sterk op het ETRTO-systeem, maar wordt eigenlijk alleen nog maar gebruikt bij racefietsen. Bij deze maatvoering wordt, net als bij de klassieke maatvoering, gebruik gemaakt van de diameter van de buitenband. Dit resulteert bijvoorbeeld in de volgende maat: 700 x 25C. Daarbij is het eerste getal representatief voor de buitendiameter van de band (in millimeter) en het tweede getal voor de breedte van de band (in millimeters).

Maatvoeringen binnenband

De maatvoering van een binnenband laat zich een stuk gemakkelijker bepalen nu je bekend bent met de verschillende maatvoeringen van een buitenband. Deze komen namelijk altijd overeen. Het is echter niet zo dat er voor iedere maat buitenband een unieke binnenband bestaat. Dit komt doordat een binnenband gemakkelijk uitrekt en hierdoor geschikt is voor meerdere buitenbandmaten tegelijk. Op de verpakking kun je zien voor welke buitenbandmaten de binnenband precies geschikt is. Let er goed op dat de juiste maat aanschaft, want het gebruik van een te brede of te smalle binnenband verhoogt het risico op een eventuele klapband.

Bekijk hier ons complete assortiment binnenbanden

Ventielen

Naast de maatvoering dien je rekening te houden met het soort ventiel. Bekijk eerst het ventiel van je oude binnenband voordat je deze weggooit en vergelijk deze bijvoorbeeld met onderstaande afbeelding. Hierin staan alle verschillende soorten ventielen vermeld.

Presta / Frans / Race Ventielen

Dit ventiel kent verschillende benamingen, maar is vooral geschikt voor smalle (race)velgen. Dit komt doordat dit type ventiel 2 millimeter smaller is dan de de andere ventielsoorten. Wanneer je een binnenband met een Presta ventiel aangschaft is het van belang om rekening te houden met de hoogte van je velg. Aangezien deze ventielen verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes is het van belang om rekening te houden met de hoogte van je velg wanneer je een binnenband met Presta ventiel aanschaft.

Auto / Schrader Ventielen

Zoals de naam al doet vermoeden worden deze ventielen niet alleen gebruikt in de fietswereld. Ook autobanden maken gebruik van dit type ventiel. Bij fietsen vind je dit type ventiel voornamelijk terug bij mountainbikes. Belangrijk om te vermelden is dat niet iedere pomp geschikt is om deze ventielen op te pompen. Eventueel kun je hiervoor een verloopnippel aanschaffen.

Dunlop / Klassieke Ventielen

Dunlop ventielen worden meestal gebruikt bij elektrische fietsen, stadsfietsen en hybdrides en zijn hierdoor een van de meest bekende ventielen op de markt.

Populaire binnenbanden race:

Vanaf
Waardering:
93%
Vanaf
Waardering:
95%
Vanaf
Waardering:
87%
23% korting
Waardering:
92%

Populaire binnenbanden MTB:

Vanaf
Waardering:
93%
Vanaf
Waardering:
100%
Waardering:
91%
Vanaf
Waardering:
100%

Populaire banden voor de stadsfiets:

Vanaf
Waardering:
100%
Vanaf
Vanaf
Waardering:
100%
Vanaf
Waardering:
100%

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
1x11 en 1x12 versnellingsgroepen: Alles wat je moet weten 1x11 en 1x12 versnellingsgroepen: Alles wat je moet weten
Technische tips: het vervangen van je ketting en cassette Technische tips: het vervangen van je ketting en cassette