Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over mountainbike voorvorken

Alles over mountainbike voorvorken

Bij het kiezen van jouw nieuwe mountainbike moet er ook gekeken worden naar de voorvork. De opbouw in prijs bij mountainbikes heeft namelijk ook te maken met de voorvork. Daarnaast heeft de voorvork grote invloed op de rijeigenschappen. De meeste mountainbikes in het duurdere segment zijn afgemonteerd met een Rock Shox of een Fox voorvork. De instapmodellen hebben vaak een Suntour voorvork. Wat het verschil is tussen deze soorten voorvorken? We bespreken het in dit blog. 

Verende voorvorken  – Coil vs. Luchtvering

Mountainbikes met een Coilvering

Bij de instap mountainbikes wordt vaak gebruik gemaakt van een coilvering. Een coilvering bestaat uit een veer in de voorvork. Deze doet goed zijn werk maar verliest het ten opzichte van de luchtvering op een aantal punten. De werking van de coilvering is minder soepel als de luchtvering, zijn minder duurzaam en qua gewicht is de coilvering zwaarder. Het afstellen van een coilvering kan vaak met drie standen. 

1.049,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
899,99
TOPDEAL

Bekijk hier alle mountainbikes met een coilvering

Mountainbikes met een luchtvering

De naam zegt het al. De vering wordt gevuld met lucht. Naast het gewicht en de duurzaamheid is het grootste voordeel van een voorvork met  luchtvering dat je de veerweg perfect kan afstellen op de berijder. Hierdoor kan je de obstakels beter opvangen en ervaar je optimale rijeigenschappen. 

2.150,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
4.999,99
Waardering:
89%
TOPDEAL
3.199,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
4.599,99
TOPDEAL

Bekijk hier alle mountainbikes met luchtvering

Veerweg van mountainbike

De veerweg is makkelijk uit te leggen. Dit is namelijk hoever de vork kan veren. Voorvorken met een veerweg van 80 tot 110mm worden voornamelijk gebruikt bij Nederlandse omstandigheden. Ga je de bergen in? Dan heb je een voorvork nodig met een veerweg van 120 tot 150mm. Voor de extreme enduro ritten gebruik je een veerweg vanaf 150mm. Voor een downhill bike is een veerweg van 200 mm of meer niet gek. Fietsen met veel veerweg zijn over het algemeen minder goede klimfietsen. 

Voorvork afstellen

Een goed afgestelde voorvork helpt bij optimale rijeigenschappen en maximaal fietsplezier. Zoals boven al beschreven is de coilvering af te stellen doormiddel van een schakelaar met drie standen. Hierdoor komt er meer of minder spanning op de veer. Bij de luchtvering werkt dit anders. Doordat er lucht in de vork zit moet deze door middel van een pomp worden afgesteld. Je kan dit thuis prima doen als je een voorvorkpomp hebt.

Wil je precies weten hoe je de voorvork en achterdemper van je mountainbike afstelt? In dit blog lees je alles over het afstellen van je voorvork!

Bekijk hier alle voorvorkpompen

Zet je vering vast door de lock-out

Voor op de verharde vlakke weg of tijdens een klim is het prettig om zo min mogelijk energie verlies te hebben. Omdat de vering voor extra weerstand zorgt kan je deze vaak uitschakelen doormiddel van een lock-out systeem. Een lock-out kan zorgen dat de veerweg uitgezet wordt. Hierdoor wordt je fiets stijver.

Je kunt het lock-out systeem vanaf de vork of vanaf het stuur bedienen. Bij de meeste instapmodellen zit het lock-out systeem op de voorvork. Dit werkt doormiddel van een knop over te zetten. Het andere systeem gaat vanaf het stuur. Hierbij kan je jouw voorvork vering makkelijker bedienen tijdens het fietsen.

Bekijk hier mountainbikes met lock-out vanaf de voorvork

Bekijk hier mountainbikes met lock-out vanaf het stuur

Meer tips nodig bij kopen van een mountainbike?

Om je te helpen bij de aanschaf van een mountainbike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor mountainbikes.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen
Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB
In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB