Voorraaddeals OP = OP -  Tot 1150,- korting ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Welke wielmaat voor de mountainbike? Dit zijn de verschillen

In de jaren ’90 had je slechts de keuze uit één wielmaat bij de aanschaf van een mountainbike, namelijk 26 inch. Tegenwoordig worden 26 inch mountainbikes bestempeld als mountainbikes voor kinderen. De 29 inch wielen zijn tegenwoordig de standaard, maar ook 27,5 inch wielen kom je nog weleens tegen. Deze 27,5 inch wielen kom je vooral tegen bij de kleinere framematen. In dit blog lees je over de voor- en nadelen per wielmaat. Daarnaast geven we een kijkje in de historie per wielmaat. Zodoende weet jij of je voor een 29 inch of misschien een 27,5 inch wielmaat moet gaan. 

wielmaat mountainbike 27,5 of 29 inch

29 inch wielen 

De opkomst van 29 inch

Het is ondertussen al meer dan 15 jaar geleden sinds de introductie van de eerste mountainbike met 29 inch wielen. Deze wielmaat is op de markt gebracht om een andere rijervaring te bieden dan de traditionele 26 inch wielmaat. Met grotere wielen is het namelijk gemakkelijker om je snelheid op lange rechte stukken vast te houden en kleine obstakels te overwinnen. Toch was niet iedereen meteen enthousiast over deze nieuwe mountainbikes. Dit had vooral te maken met het feit dat mountainbikes met 29 inch wielen minder wendbaar en een stuk zwaarder waren dan de mountainbikes met 26 inch wielen.

Ontwikkelingen

De afgelopen jaren zijn deze negatieve kenmerken ten opzichte van een mountainbike met 26 inch wielen volledig verdwenen, omdat mountainbikes met 29 inch wielen enorm zijn doorontwikkeld. De fietsen zijn steeds lichter geworden door het gebruik van nieuwe technieken en materialen. Ook zijn de frames een stuk wendbaarder geworden dan hun voorgangers. Dit is mogelijk gemaakt door de achterbrug te verkorten en de mountainbikes te voorzien van een kortere stuurpen.

Hoe is het nu?

Een 29 inch mountainbike is de meest gangbare keuze geworden bij een mountainbike. Bijna alle nieuwe mountainbikes zijn voorzien van 29 inch wielen. Toch zijn 26 of 27,5 inch wielen nog niet helemaal verdwenen. Je vindt deze kleinere maat wielen vaak terug bij de kleinere framematen, zoals bij de Trek Marlin 5. Mountainbikes voor fietsers die langer zijn dan 1.60, zijn over het algemeen voorzien van 29 inch wielen. De snelheid die je kunt maken met een 29 inch mountainbike ten opzichte van een 27,5 inch mountainbike is het belangrijkste voordeel van een 29 inch mountainbike.

1.249,- 1.549,-
Waardering:
100.0000%
19% korting
1.599,- 2.049,-
22% korting
1.599,- 1.899,-
Waardering:
100%
16% korting
1.999,- 2.199,-
Waardering:
100.0000%
9% korting

Ben je benieuwd naar ons hele aanbod van mountainbikes met 29 inch wielen? Bekijk onze mountainbikes met 29 inch wielen

29er

27,5 inch wielen

De opkomst van 27,5 inch

Omdat de mountainbikes met 29 inch wielen in eerste instantie niet met open armen werden ontvangen, ging men op zoek naar een alternatief. Dit werd een maat tussen de traditionele 26 inch wielen en de nieuwe 29 inch wielen in. Deze nieuwe mountainbikes met 27,5 inch wielen gebruikten hetzelfde frame als mountainbikes met 26 inch wielen, waardoor de voordelen van dit frame gecombineerd konden worden met de voordelen van grotere wielen.

Gebruik op dit moment

Zoals we al eerder besproken zijn de negatieve kenmerken van een mountainbikes met 29 inch wielen vrijwel verdwenen, waardoor de vraag naar mountainbikes met 27,5 inch wielen flink gedaald is. Hierdoor worden er ook steeds minder mountainbikes met 27,5 inch wielen geproduceerd en je vindt deze maat wielen nu vooral terug bij kleine framematen. Ook wordt deze wielmaat gebruikt bij mountainbikes met brede banden, bijvoorbeeld voor fatbikes.

In de tabel is het gebruik van 27,5 inch wielen op alle trail fietsen terug te zien. De 26 inch wielmaat komt vrijwel niet meer voor, terwijl de 29 inch wielmaat aan populariteit blijft winnen. Deze trend heeft zich na 2020 zelfs nog verder doorgezet, waardoor je nu op bijna alle trail mountainbikes 29 inch wielen terugvindt.

3.999,- 6.599,-
Waardering:
100.0000%
39% korting
3.899,- 4.699,-
Waardering:
93%
17% korting
3.899,- 4.699,-
TWEEDEKANS
5.749,- 6.399,-
10% korting

Hoewel mountainbikes met 27,5 inch wielen steeds minder populair worden, zijn er nog een aantal modellen te vinden met deze wielmaat. Ben je benieuwd naar ons aanbod van mountainbikes met 27,5 inch wielen? Bekijk onze mountainbikes met 27,5 inch wielen

27,5+ inch wielen

27,5+ inch wielen zijn niet hoger dan 27,5 inch wielen. Deze wielen zijn slechts breder waardoor er met bredere banden kan worden gereden. De banden zijn dan meestal 2.6 inch breed, waardoor je veel meer contact maakt met de grond. Hierdoor krijg je ontzettend veel grip. Dit gaat wel een beetje ten koste van je snelheid omdat je meer rolweerstand ervaart. Voor de mountainbikers die gewoon plezier willen hebben op de trails en het liefst zo veel mogelijk grip willen, zijn deze modellen echter perfect.

999,- 1.399,-
Waardering:
100.0000%
29% korting
1.249,-
Waardering:
96.5000%
1.399,-
NIEUW

Bekijk onze 27,5+ mountainbikes.

downhill

26 inch wielen

Ondanks dat het de wielmaat is waar het allemaal mee begon, worden er nog maar weinig mountainbikes met 26 inch wielen op de markt gebracht. Een enkele keer komt deze wielmaat nog terug bij kleine framematen of kindermountainbikes: bij deze framematen passen kleinere wielen beter. Door de verbetering van de 29 inch mountainbikes zijn er haast geen voordelen meer voor 26 inch mountainbikes. De meeste nieuwe mountainbikes worden dan ook geleverd met 29 inch wielen, omdat de rijeigenschappen gewoonweg beter zijn.

In ons assortiment zijn mountainbikes met 26 inch wielen vooral gericht op de jongere mountainbiker die nog net niet op een volwassen mountainbike kan rijden. 

Ben je benieuwd naar ons hele aanbod van mountainbikes met 26 inch wielen? Bekijk mountainbikes met 26 inch wielen.

MTB 2

Meer tips nodig bij kopen van een mountainbike?

Om je te helpen bij de aanschaf van een mountainbike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vind je in onze koopgids voor mountainbikes.

Wil je meer weten?

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

E-mail: contact |  Bel: 0182-621850 of Whatsapp

De grootste fietsenwinkel van Nederland

In Moordrecht, vlakbij Gouda, vind je de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. In onze grote fietsenwinkel is alles aanwezig: van mountainbikes tot racefietsen en van fietskleding tot fietsaccessoires. Je kunt alle fietsen testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. Daarnaast laat je je fiets onderhouden door een van onze topmonteurs in ons moderne servicecentre. Wacht op je nieuwe fiets of onderhoudsbeurt terwijl je geniet van een broodje in het lunchcafe.

12GO Biking steunt Bikes4Africa door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Ook zijn er gedurende het jaar verschillende evenementen waarmee geld in wordt gezameld. Bikes4Africa steunt hiermee verschillende goede doelen.

Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen
Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
Fietsverlichting: LED Lampen voor de racefiets of MTB Fietsverlichting: LED Lampen voor de racefiets of MTB