a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
11 april 2018
Door:
Tim
Delen

Welke wielmaat voor de mountainbike? Dit zijn de verschillen

In de jaren ’90 had je slechts de keuze uit één wielmaat bij de aanschaf van een mountainbike, namelijk 26 inch. De afgelopen jaren zijn er twee wielmaten bijgekomen en heb je de keuze tussen 26 inch, 27,5 inch of 29 inch wielen. Overal op internet is wel informatie te vinden over de voor– en nadelen van de verschillende wielmaten. Voor welke wielmaat je het beste kunt kiezen is dan ook een onderwerp waar veel discussie over blijft ontstaan. In dit blog pakken wij het iets anders aan en bespreken we de opkomst en ontwikkelingen van de verschillende wielmaten. Hierdoor kun je deze discussies voortaan uit de weg gaan en gemakkelijk de juiste keuze maken.

MTB

29 inch

De opkomst van 29 inch
Het is ondertussen al meer dan 10 jaar geleden sinds de introductie van de eerste mountainbike met 29 inch wielen. Deze wielmaat is op de markt gebracht om een andere rijervaring te bieden dan de traditionele 26 inch wielmaat. Met grotere wielen is het namelijk gemakkelijker om je snelheid op lange rechte stukken vast te houden en kleine obstakels te overwinnen. Toch was niet iedereen meteen enthousiast over deze nieuwe mountainbikes. Dit had vooral te maken met het feit dat mountainbikes met 29 inch wielen minder wendbaar en een stuk zwaarder waren dan de mountainbikes met 26 inch wielen.

Ontwikkelingen
De afgelopen jaren zijn deze negatieve kenmerken ten opzichte van een mountainbike met 26 inch wielen vrijwel verdwenen, omdat mountainbikes met 29 inch wielen enorm zijn doorontwikkeld. De fietsen zijn steeds lichter geworden door het gebruik van nieuwe technieken en materialen. Ook zijn de frames een stuk wendbaarder geworden dan hun voorgangers. Dit is mogelijk gemaakt door de achterbrug te verkorten en de mountainbikes te voorzien van een kortere stuurpen.

Hoe is het nu?
Steeds meer mensen zijn dan ook overtuigd van de positieve rijeigenschappen van een mountainbike met 29 inch wielen. Dit is ook terug te zien in het aanbod, waarbij fabrikanten vooral nieuwe mountainbikes op de markt brengen met 29 inch wielen in plaats van 26 inch wielen. Wij zijn dan ook van mening dat het op dit moment de meest verstandige keuze is om voor een mountainbike met 29 inch wielen te kiezen, omdat de technieken steeds verder zijn doorontwikkeld en de negatieve eigenschappen ten opzichte van een 26 inch mountainbike zo goed als verdwenen zijn.

Ben je benieuwd naar ons aanbod van mountainbikes met 29 inch wielen? Bekijk dan hier al onze mountainbikes met 29 inch wielen.

29er

27,5 inch

De opkomst van 27,5 inch
Omdat de mountainbikes met 29 inch wielen in eerste instantie niet met open armen werden ontvangen, ging men op zoek naar een alternatief. Dit werd een maat tussen de traditionele 26 inch wielen en de nieuwe 29 inch wielen in. Deze nieuwe mountainbikes met 27,5 inch wielen gebruikten hetzelfde frame als mountainbikes met 26 inch wielen, waardoor de voordelen van dit frame gecombineerd konden worden met de voordelen van grotere wielen.

Gebruik op dit moment
Zoals we al eerder besproken zijn de negatieve kenmerken van een mountainbikes met 29 inch wielen grotendeels verdwenen, waardoor de mountainbikes met 27,5 inch wielen tegenwoordig op een andere manier gebruikt worden. Deze wielmaat wordt op dit moment vooral gebruikt bij kleine framematen en mountainbikes met brede banden, bijvoorbeeld voor fatbikes  en downhill fietsen.

Ben je benieuwd naar ons aanbod van mountainbikes met 27,5 inch wielen? Bekijk hier al onze mountainbikes met 27,5 inch wielen.

downhill

26 inch

Ondanks dat het de wielmaat is waar het allemaal mee begon, worden er op dit moment steeds minder mountainbikes met 26 inch wielen op de markt gebracht. Dit is veroorzaakt door de opkomst van 29 inch en 27,5 inch wielen de afgelopen jaren, waardoor er steeds minder aandacht besteedt is aan de ontwikkeling van mountainbikes met 26 inch wielen. Vanwege de lage ontwikkelingskosten wordt deze wielmaat op dit moment vooral gebruikt bij kinderfietsen  en de goedkopere mountainbikes. De meeste nieuwe mountainbikes worden dan ook geleverd met 29 inch wielen, omdat de rijeigenschappen gewoonweg beter zijn.

Ben je benieuwd naar ons aanbod van mountainbikes met 26 inch wielen? Bekijk hier al onze mountainbikes met 26 inch wielen.

Meer informatie nodig?

Mocht je nog wat meer informatie willen voordat je een nieuwe mountainbike aan gaat schaffen, lees dan ook eens onze blogs over de mountainbike afmontage van Shimano en SRAM. Daarnaast ben je ook van harte welkom in onze winkel waar wij je graag persoonlijk en deskundig advies geven!

MTB 2

Meer tips nodig bij kopen van een mountainbike?

Om je te helpen bij de aanschaf van een mountainbike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor mountainbikes.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking