Advies van een expert?
Bel 0182-621850, whatsapp of stel je vraag via e-mail
Een belangrijke keuze tijdens het kiezen van een racefiets is het materiaal van het frame. De twee populairste opties zijn aluminium en carbon. Aluminium frames zijn vaak gunstiger geprijsd dan carbon frames. Ben je op zoek naar een hoogwaardige, stevige afwerking van de fiets en is het gewicht van de racefiets voor jou niet ontzettend belangrijk? Dan is een aluminium racefiets dé uitkomst voor jou.
Bekijk direct: Racefiets keuzehulp | Blog: Racefiets van aluminium of carbon? | Carbon racefietsen
Lees verder...Racefietsen zijn verkrijgbaar met een aluminium of carbon frame. Aluminium frames hebben een aantal voordelen. Ten eerste is aluminium materiaal lichtgewicht waardoor het totaalgewicht van de racefiets laag blijft. Het is niet zo licht als carbon materiaal, maar dat brengt ons bij het tweede voordeel. Dat is namelijk de betaalbaarheid van aluminium racefietsen vergeleken met carbon racefietsen. Aluminium kost namelijk minder. Verder kunnen aluminium frames ook zeer stijf zijn, zodat de krachtoverbrenging zo optimaal mogelijk is. Tot slot is het makkelijker om een aluminium frame te maken na een val dan een carbon frame. Dit komt ook ten goede aan de hoge duurzaamheid van de aluminium frames.
Dat hangt namelijk voornamelijk af van waar je de racefiets voor gaat gebruiken en wat je budget is. Een racefiets van 800 euro verschilt namelijk van een alu racefiets van 2300 euro. Nadat je een budget bepaalt hebt kun je kijken naar het gebruik. Er zijn meestal 2 type racefietsen van aluminium beschikbaar: allround en endurance. Allround racefietsen kunnen van alles een beetje: klimmen, sprinten en langere afstanden. Endurance racefietsen zijn volledig gericht op het hoogste comfort en lange afstanden.
Alle alu racefietsen zijn voorzien van 2 voorbladen met 8 tot en met 12 versnellingen, afhankelijk van de versnellingsgroep. In deze categorie racefietsen vind je ook op een aantal fietsen nog mechanische velgremmen. Schijfremmen zijn echter beter te doseren en minder beïnvloedbaar door weersomstandigheden, maar schijfremmen zijn ook duurder. Ben je van plan om intensief te fietsen? Dan zijn schijfremmen en een Shimano Tiagra of 105 groep aan te raden. Ben je een recreatieve fietser en gebruik je de racefiets eens in de zoveel tijd, dan zijn velgremmen en de Shimano Claris of Sora groep goed genoeg.
De duurste racefiets die je op deze pagina vindt is technisch gezien de beste aluminium racefiets. Ondanks dat de meeste merken zowel aluminium als carbon racefietsen produceren, wordt er nog steeds tijd gestopt in het ontwikkelen van de beste aluminium frames. De beste aluminium racefietsen zijn dan ook lichtgewicht én zijn stijf. Ze zijn verder afgewerkt met degelijke versnellingsgroepen, zoals Shimano 105 of Tiagra en degelijke onderdelen. Het zijn niet de beste racefietsen op de markt, maar voor beginnende wielrenners of wielrenners die niet het beste van het beste hoeven zijn het de perfecte wielrenfietsen.
Model
Herenfiets: Fietsen met hoge stang. Opstappen op deze fietsen doe je door een been over het zadel te zwaaien
Damesfiets: Fietsen zonder hoge stang. Ze worden ook veel door heren gekozen, door de makkelijke in- en uitstap.
Lage instap: Vergelijkbaar met damesfietsen, maar dan extra lage instap.
Trapeze frame: Deze fietsen worden ook wel trapezemodellen genoemd. Ze hebben een extra diagonale stang in het frame.
Uitgelicht
Tijdelijke actie: De beste acties die binnenkort aflopen.
Duurzaam: Deze producten zijn duurzaam geproduceerd.
Outlet: De laatste stuks voor een voordelige prijs.
Nieuwe collectie: Deze producten zijn recent aan ons assortiment toegevoegd.
Tweedekans: Deze producten zijn reeds gebruikt maar zijn goed bevonden om aan te bieden. Ze zijn dus 100% in orde en je hebt er de volledige garantie op.
Type racefiets
Allround: Zoals de naam al zegt, racefietsen met een gemiddelde geometrie. Dus niet aero of endurance
Klimfiets: Deze fietsen zijn licht van gewicht (onder de 8,5 kg) en zijn gemaakt om de bergen of heuvels soepel mee door te komen.
Aero: Racefietsen met een aerodynamische zithouding en ontwerp.
Endurance: Racefietsen met een zithouding die wat vriendelijker is voor het lichaam. Daardoor beter geschikt voor het maken van langere ritten.
Gravelbike: Deze fietsen houden de middenweg tussen een racefiets en een cyclocrosser.
Cyclocrosser: Een soort racefiets die speciaal is ontworpen om mee te veldrijden. De ideale afwisseling in het winterseizoen!
Versnellingen
Aanduiding hoeveel versnellingen er op de fiets zitten.
Naafversnelling: De versnellingen zitten alleen in de achternaaf, er wordt één getal gebruikt om het aantal versnellingen aan te duiden.
Derailleurversnelling: Je schakelt over verschillende tandwielen. Er wordt gebruik gemaakt van een 'x' aanduiding. Het getal voor de x is het aantal tandwielen bij de crank, het getal achter de x het aantal versnellingen dat je op de cassette hebt.
Versnellingsgroep
Het verschil tussen de verschillende versnellingsgroepen zit in duurzaamheid, kwaliteit en gewicht. Duurdere versnellingsgroepen zijn lichter, duurzamer en schakelen beter onder belasting.
In onze blogs vind je alles over de verschillende merken en groepen.
Shimano racefietsgroepen
Shimano MTB groepen
Sram racefietsgroepen
Sram MTB groepen
Shimano naafversnellingen
Type rem
Velgremmen worden voornamelijk gebruikt op racefietsen en op (elektrische) stads- en hybride fietsen.
Mechanische schijfremmen hebben meer remvermogen in slechte omstandigheden dan velgremmen. Ze zijn niet zo goed te doseren als hydraulische schijfremmen.
Hydraulische schijfremmen hebben de meeste remkracht en zijn het best te doseren. Deze remmen presteren goed onder alle omstandigheden.
Nog niet zeker welke remmen je wil op je nieuwe racefiets? Lees er alles over in ons blog Kies je racefiets: Schijfrem of velgrem!
Materiaal velg
As voorwiel
As achterwiel