Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB

Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB

Om de juiste keuze te maken bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike is het handig om te weten wat je nu precies koopt. In allerlei productomschrijvingen, zowel op het web als in magazines, zie je de term ‘groep’ geregeld terugkomen. Dit is dan ook iets waar je zeker rekening mee moet houden, aangezien deze groep voor een groot gedeelte bepalend is voor de uiteindelijke prijs van je nieuwe mountainbike. Ben je benieuwd waar een groep nu precies uit bestaat en welke verschillen er zijn? Lees dan zeker even verder!


Inhoudsopgave 


TREK MTB 1

Wat is een (versnellings)groep?

De term ‘groep’ staat voor het totale pakket aan onderdelen die in verband staan met de aandrijving en het schakelen op je fiets. In deze blog bespreken wij de groepsets van SRAM voor de mountainbike.

Bijzonder aan SRAM is dat alle nieuwe groepsets voor de mountainbike een 1x speed aandrijflijn hebben. Doordat het schakelbereik van de 12-speed SRAM Eagle cassette erg groot is heb je aan 1 voorblad genoeg. Dit heeft als voordeel dat de kans kleiner is dat je ketting vastloopt als je schakelt en er minder modder en vuil achterblijft op je kettingblad. Daarnaast heb je ook nog maar 1 shifter nodig, omdat een voorderailleur door deze technologie overbodig is geworden.

Hieronder tref je een overzicht aan van alle onderdelen die tot een groepset van SRAM voor de mountainbike behoren:

Zoals je ziet bestaan deze groepsets voor een groot gedeelte uit onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. De groepen onderscheiden zich dan ook grotendeels op kwaliteit. Daarom is het zeker handig om voor jezelf te bepalen wat je daadwerkelijk nodig denkt te hebben. Wil je een upgrade van je huidige fiets of heb je een los frame aangeschaft? Geen probleem, want groepsets zijn ook gewoon los te koop.

Daarnaast heeft SRAM een aantal universele remsystemen welke zij niet standaard aanbieden bij hun groepsets. Alleen de twee duurste groepsets van SRAM voor de mountainbike hebben hun eigen remsysteem. Fabrikanten van fietsen gebruiken ook andere remsystemen in combinatie met de groepsets van SRAM, maar daar komen we later nog op terug. 


Verschillen in kwaliteit

De groepsets van SRAM krijgen allemaal een unieke naam, bijvoorbeeld XX, GX of NX, waarbij alle onderdelen die onder deze naam vallen dezelfde kwaliteit hebben. Het kwaliteitsverschil is merkbaar op een aantal punten: duurzaamheid en afwerking, snelheid en nauwkerigheid en het gewicht.

Duurzaamheid en afwerking

Ten eerste is er een verschil in de duurzaamheid en de afwerking van de onderdelen. Duurdere groepsets slijten meestal minder hard omdat deze hardere materialen bevatten, maar dit is niet altijd het geval. Om een groepset lang mee te laten gaan is het namelijk vooral van belang om deze goed te onderhouden. Mocht je dit niet doen bij een duurdere groepset dan kan deze net zo hard slijten als een goed onderhouden maar voordeligere groepset.

Snelheid en nauwkeurigheid

Daarnaast is er een verschil in de snelheid en nauwkeurigheid van het schakelen. Duurdere groepsets hebben vaak een derailleur en shifters waarvan de veerspanning hoger is. Dit zorgt ervoor dat wanneer je schakelt deze net iets sneller en nauwkeuriger van versnelling wisselt. Of je dit verschil daadwerkelijk gaat merken? Wij denken van niet, of je moet echt een fijnproever zijn of bijvoorbeeld wedstrijden gaan rijden.

Het gewicht

Als laatste is er nog het totale gewicht van de groep. De verschillen in gewicht tussen groepsets kunnen oplopen tot iets meer dan 1kg. Dit is dan wel het verschil tussen de groep waarmee je instapt en de meest geavanceerde groep, waardoor wij denken dat je in je afweging hier de minste aandacht aan moet besteden. 

TREK MTB


Bijzonderheden bij SRAM groepsets

SRAM heeft een aantal specifieke technieken ontwikkeld die we bij andere merken niet terugzien.

SRAM Eagle 

SRAM heeft de afgelopen jaren voor alle mountainbikegroepen de klassieke 2x11 aandrijflijn vervangen door het 1x12 SRAM Eagle systeem. Het Eagle systeem werd in eerste instantie als een high-end optie door SRAM in de markt gezet, maar heeft inmiddels ook bij de middenklasse en instapgroepsets de 2x11 aandrijving vervangen. Lees hier meer over in ons blog over de verschillen tussen 1x en 2x speed groepen op de mountainbike.

SRAM Eagle Transmission

Nieuw sinds zomer 2023 zijn de revolutionaire Eagle Transmission (T-type) groepsets. Hoewel deze groepsets nog wel de naam 'Eagle' dragen, heeft het eigenlijk weinig meer te maken met de bekende voorgaande Eagle schakelsystemen. De vier Transmission groepsets - verkrijgbaar in de XX Eagle Transmission (ook in een SL - Super Light - versie), X0 Eagle AXS Transmission en GX Eagle AXS Transmission variant - brengen de mountainbike groepsets naar een nog hoger niveau. Vernieuwend is bijvoorbeeld het ontbreken van de derailleurhanger die op de gewone Eagle groepsets kon verbuigen bij valpartijen. De Eagle Transmission groepsets zijn geïntegreerd in de achteras van het wiel en zitten daardoor direct aan het frame vast. Dat maakt dat de constructie veel steviger is en tegen een stootje kan. Daarnaast kent het T-type groepset nog andere voordelen, zoals het veilige Magic Wheel derailleurwieltje welke door blijft draaien wanneer er een takje tussen komt te zitten. 
Nog een innovatie van de Eagle Transmission groepsets is dat de derailleur kan 'aanvoelen' op welke zones van de casette de ketting het best naar een ander kransje geschakeld kan worden. Hierdoor kun je zelfs onder grote kracht nog soepel schakelen. 

SRAM XD-body

Daarnaast is het van belang om er op te letten dat bij alle 11-speed en 12-speed SRAM cassettes, uitgezonderd van de SRAM NX cassette, gebruik gemaakt wordt van een speciale XD-body. Hierdoor kunnen cassettes gebruikt worden met een groter schakelbereik. Het is mogelijk dat deze body niet past op je huidige wielset. Kijk dit dus voor de zekerheid na voordat je een nieuwe cassette, groepset of wielset aanschaft, of neem even contact op met onze werkplaats.

520% Schakelbereik voor GX, X01 en XX1 Eagle

In 2020 introduceert SRAM een een nieuwe serie cassettes, die het schakelbereik van de 1x12 groepen significant vergroot. Het grootste blad op de cassette wordt 52 tandjes groot, in plaats van 50. Hierdoor gaat het schakelbereik van 502 naar 520% Dit zorgt dat je met een nog lichter verzet de heuvels op komt. Wel heb je voor deze cassettes ook een vernieuwde derailleur nodig, die het 52T blad aankan. Je kan dus niet zomaar je versleten cassette vervangen, maar moet dus ook een nieuwe GX, X01 of XX1 derailleur kopen.

Sram Eagle 520% bereik


 Combinatie van groepset onderdelen op nieuwe mountainbikes

Nieuwe fietsen worden afgemonteerd met een van de beschikbare groepsets op de markt. Iedere fabrikant kan zelf kiezen welke groepset zij hiervoor gebruiken. Als er bij een mountainbike vermeld staat dat deze is afgemonteerd met bijvoorbeeld SRAM GX kun je er vanuit gaan dat de meeste onderdelen afkomstig zijn uit deze groepset.

Maar let op. Soms gebruiken fabrikanten een mix van onderdelen uit verschillende groepsets. Dit doen zij om de aanschafprijs van de fiets lager te houden. Meestal gebruikt de fabrikant dan een hogere kwaliteit voor onderdelen die van groter belang zijn, zoals de derailleur en de shifters, en een lagere kwaliteit voor onderdelen welke van minder belang zijn, zoals het crankstel en de ketting. Dit betekent dus dat als je een mountainbike ziet met een GX achterderailleur, je er niet altijd vanuit moet gaan dat de hele fiets met deze kwaliteit onderdelen is afgemonteerd. Je kunt natuurlijk altijd zelf beslissen om deze onderdelen later te vervangen voor een hogere kwaliteit als deze versleten zijn. 


De SRAM MTB-schakelgroepen op volgorde van kwaliteit

Zoals al eerder gezegd bespreken wij hier de groepsets van SRAM voor de mountainbike. Om de verschillen duidelijk te maken hebben wij deze hieronder voor je op een rij gezet. Ze zijn gerangschikt op basis van kwaliteit. De groepset met de hoogste kwaliteit (en dus ook de hoogste prijs) vind je bovenaan, de groepset voor de beginnende fietser helemaal onderaan. 

Eerst bespreken we de nieuwe generatie groepsets, de Eagle Transmission (T-type) groepset welke we al eerder in de blog bespraken. Vervolgens belichten we de vorige generatie Eagle groepsets. Hoewel beide generaties de naam Eagle dragen, zijn ze voorzien van heel andere technologieën. Let dus goed op of het woord Transmission in de naam van de groepset voorkomt. 

Op dit moment hebben we van de nieuwe generatie SRAM groepsets enkel fietsen met GX Eagle Transmission groepset in ons assortiment. Dit is de betaalbaarste variant. De GX Eagle Transmission groepset is favoriet onder fanatieke mountainbikers, zowel op recreatief als beginnend wedstrijdniveau.

Alle Eagle Transmission groepsets op basis van kwaliteit gerangschikt (nieuwe generatie) 

  1. SRAM XX SL Eagle Transmission
  2. SRAM XX Eagle Transmission
  3. SRAM X0 Eagle Transmission
  4. SRAM GX Eagle Transmission

€€€€€ - SRAM XX SL Eagle Transmission

Dit is de crème de la crème van SRAM. Deze elektronische groepset is in 2023 op de markt gebracht met baanbrekende veranderingen. Vernieuwend is bijvoorbeeld het ontbreken van de derailleurhanger die op de gewone Eagle groepsets kon verbuigen bij valpartijen. De Eagle Transmission groepsets zijn geïntegreerd in de achteras van het wiel en zitten daardoor direct aan het frame vast. Dat maakt dat de constructie veel steviger is en tegen een stootje kan. Verder is de groepset ook makkelijker te monteren en af te stellen waardoor het gebruiksgemak hoger is. Daarnaast kent het T-type groepset nog andere voordelen, zoals het veilige Magic Wheel derailleurwieltje welke door blijft draaien wanneer er een takje tussen komt te zitten. 
Nog een innovatie van de Eagle Transmission groepsets is dat de derailleur kan 'aanvoelen' op welke zones van de cassette de ketting het best naar een ander kransje geschakeld kan worden. Hierdoor kun je zelfs onder grote kracht nog soepel schakelen. 

De XX SL Eagle Transmission groepset kan worden gezien als de vernieuwde versie van de XX1 Eagle groepset.

€€€€€ - SRAM XX Eagle Transmission

De XX Eagle Transmission is eigenlijk hetzelfde als de XX SL Eagle Transmission, maar verschilt in gewicht. De SL (Super Light) variant bevat nog meer carbon onderdelen en is dan ook circa 140 gram lichter. Toch beschik je met deze ‘gewone’ XX Eagle Transmission groepset nog steeds over een buitengewoon goede groepset met precies dezelfde technologieën als de XX SL variant.

€€€€ - SRAM X0 Eagle Transmission

Deze groepset is het iets zwaardere broertje van de SRAM XX Eagle groep. Hij heeft dezelfde vernieuwende features als de XX Eagle. Zo zit de derailleur bevestigd zonder derailleurhanger, schakelt het enorm soepel onder hoge druk en kan hij een flinke klap weerstaan. De onderdelen van deze groep zijn allemaal gemaakt van zwaardere onderdelen en zien er anders uit. Daardoor betaal je minder voor deze groepset. Deze groepset wordt wat betreft kwaliteit gezien als de vernieuwde versie van de X01 Eagle groepset.

€€€ - SRAM GX Eagle Transmission

De GX groepset heeft bij deze nieuwe generatie gewoon dezelfde naam gehouden, enkel de toevoeging van ‘Transmission’ duidt aan dat het gaat om de nieuwe generatie. De onderdelen van de GX Eagle Transmission zijn nog net iets zwaarder dan de andere varianten en daarnaast ontbreekt bij deze variant de Magic Wheel. Keerzijde is dat dat deze groepset meteen een stuk betaalbaarder maakt. Niet voor niets is dit een favoriet onder fanatieke recreatieve mountainbikers.  

Mountainbikes in ons assortiment met SRAM GX Eagle Transmission groepset

Alle Eagle groepsets op basis van kwaliteit gerangschikt (vorige generatie) 

  1. SRAM XX1 Eagle AXS
  2. SRAM X01 Eagle AXS
  3. SRAM GX Eagle (Mechanisch of AXS)
  4. SRAM NX Eagle
  5. SRAM SX Eagle

€€€€ - SRAM XX1 Eagle AXS

De SRAM XX1 Eagle groepset is specifiek ontworpen voor cross-country mountainbikes, waarbij elke gram telt. Deze groepset is zorgvuldig samengesteld met het oog op gewichtsbesparing, en dit wordt duidelijk weerspiegeld in de gebruikte materialen. Carbon is rijkelijk toegepast om ervoor te zorgen dat je bergop geen onnodige grammen meesleept. Mountainbikes met SRAM XX1 Eagle AXS zijn met name terug te vinden bij de professional en de amateur voor wie alleen het beste genoeg is. Het schakelen met deze onderdelen is zo nauwkeurig en betrouwbaar dat je geen seconde verliest. 

Mountainbikes in ons assortiment met SRAM XX1 Eagle groepset

9.999,99
Waardering:
97%
50% korting
13.999,99
29% korting

€€€ - SRAM X01 Eagle AXS

De schakelprestaties van Mountainbikes met de SRAM X01 Eagle AXS groepset doen nauwelijks onder de XX1 groepset, maar is wel beter te betalen. Dit komt omdat de gebruikte materialen net iets minder hoogwaardig zijn. Dit betekent dat het totale gewicht van de groepset iets hoger is en de duurzaamheid iets lager. Dit verschil is naar onze mening echter minimaal en nog steeds meer dan voldoende voor de veeleisende fietser die maximale prestaties van zichzelf en zijn materiaal verlangt. Tevens is deze groep net als de XX1 elektronisch geschakeld. 

Mountainbikes in ons assortiment met SRAM X01 Eagle groepset

9.999,99
25% korting
9.999,99
25% korting
9.299,99
30% korting

€€ - SRAM GX Eagle

Ben je op zoek naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan is de SRAM GX Eagle groep dé keus voor jou. Mountainbikes met SRAM GX Eagle voeldoen uitstekend aan normaal, sportief gebruik. Deze groepset is misschien kwalitatief iets minder dan de topgroepen waardoor schakelen iets minder nauwkeurig is onder belasting. Maar dit merk je dan ook weer terug in je portemonnee. Niet voor niets is deze groep erg populair onder fanatieke recreatieve mountainbikers.

Mountainbikes in ons assortiment met SRAM GX Eagle groepset

4.999,99
Waardering:
92%
44% korting
3.799,99
Waardering:
100%
47% korting
2.799,99
Waardering:
97.0000%
11% korting

€€ - SRAM GX Eagle AXS

De GX Eagle is er ook in een AXS (elektrische) uitvoering. Draadloos en elektronisch schakelen komt daarmee dichterbij dan ooit. Voor een vriendelijke prijs haal je namelijk al de upgradekit in huis. De GX AXS onderdelen beschikken over dezelfde software en technologie als de XX1 en X01 AXS onderdelen, waardoor dit voor de fanatieke mountainbikers met een beperkt budget de ideale optie is wanneer ze over willen stappen naar een AXS groep. Bekijk hier de mountainbikes met SRAM GX Eagle AXS

Mountainbikes in ons assortiment met SRAM GX Eagle AXS groepset

NIEUW
5.999,99
17% korting
6.999,99
Waardering:
97.0000%
25% korting

€ - SRAM NX Eagle

Mountainbikes voorzien van SRAM NX Eagle bieden goede schakelprestaties en worden gezien als mountainbikes die net wat beter zijn dan het instapsegment. Je moet er wel rekening mee houden de schakelprestaties onder hoge druk en de duurzaamheid van de onderdelen van iets mindere kwaliteit zijn dan de duurdere groepsets. Wanneer je gaat beginnen met mountainibiken is de NX groepset een prima keuze. Wanneer je van plan bent flink wat kilometers te gaan rijden en je mountainbike intensief te gaan gebruiken, zul je merken dat je snel hogere eisen aan je materiaal gaat stellen en kun je beter op voorhand al een iets duurdere groepset aanschaffen.  

Mountainbikes in ons assortiment met SRAM NX Eagle groepset

2.150,99
44% korting
4.199,99
Waardering:
98.6667%
17% korting
4.199,99

€ - SRAM SX Eagle

De SRAM SX Eagle groepset is speciaal ontworpen om de 12-speed 'Eagle'-technolgie ook beschikbaar te maken voor mountainbikes in een lagere prijscategorie. De introductie van mountainbikes met SRAM SX Eagle betekent daarmee het einde van de verkrijgbaarheid van 2x11 SRAM groepen op nieuwe mtb's. Het lage prijspunt van SX Eagle betekent wel dat er bij deze groepset wat bezuinigd is op de kwaliteit en de duurzaamheid van de onderdelen, maar je met deze groepset wel gewoon kunt beschikken over een achterderailleur met 12 versnellingsmogelijkheden. De SRAM SX Eagle is dan ook ideaal wanneer je af en toe een leuke tocht wilt rijden op de mountainbike. Wanneer je het leuk vindt om ook af en toe de limiet op te zoeken, dan is het echter wel aan te raden om meteen een iets betere groepset aan te schaffen. 

Mountainbikes in ons assortiment met SRAM SX Eagle groepset

899,99
11% korting
4.199,99
Waardering:
98.6667%
17% korting
2.799,99
Waardering:
100%
57% korting


Meer tips nodig bij kopen van een mountainbike?

Om je te helpen bij de aanschaf van een mountainbike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor mountainbikes.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs. 

Koopgids: Mountainbikes rond de €1000,- Koopgids: Mountainbikes rond de €1000,-

Jij bent op zoek naar een gewoon goede mountainbike plezier mee te hebben. Dit segment staat vaak bekend als het instapsegment, maar niets is minder waar. Plezier en betrouwbaarheid staan namelijk hoog in het vaandel.