a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
30 september 2017
Door:
Tim
Delen

Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB

Om de juiste keuze te maken bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike  is het handig om te weten wat je nu precies koopt. In allerlei productomschrijvingen, zowel op het web als in magazines, zie je de term ‘groep’ geregeld terugkomen. Dit is dan ook iets waar je zeker rekening mee moet houden, aangezien deze groep voor een groot gedeelte bepalend is voor de uiteindelijke prijs van je nieuwe mountainbike. Ben je benieuwd waar zo’n groep nu precies uit bestaat en welke verschillen er zijn? Lees dan zeker even verder!

TREK MTB 1

Wat is een (versnellings)groep?

De term ‘groep’ staat voor het totale pakket aan onderdelen die in verband staan met de aandrijving en het schakelen op je fiets. In deze blog bespreken wij de groepsets van SRAM voor de mountainbike. SRAM biedt zijn groepsets vooral aan met de 1x11 technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat het schakelbereik van je cassette zo groot is dat je aan 1 voorblad genoeg hebt. Dit heeft als voordeel dat de kans kleiner is dat je ketting vastloopt als je schakelt en er minder modder en vuil achterblijft op je kettingblad. Daarnaast heb je ook nog maar 1 shifter nodig, omdat een voorderailleur door deze technologie overbodig is geworden.

Hieronder tref je een overzicht aan van alle onderdelen welke tot een groepset van SRAM voor de mountainbike behoren:

Groepset

Zoals je ziet bestaan deze groepsets voor een groot gedeelte uit onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. De groepen onderscheiden zich dan ook grotendeels op kwaliteit. Daarom is het zeker handig om voor jezelf te bepalen wat je daadwerkelijk nodig denkt te hebben. Wil je een upgrade van je huidige fiets of heb je een los frame aangeschaft? Geen probleem, want groepsets zijn ook gewoon los te koop.

Daarnaast heeft SRAM een aantal universele remsystemen welke zij niet standaard aanbieden bij hun groepsets. Alleen de twee duurste groepsets van SRAM voor de mountainbike hebben hun eigen remsysteem. Fabrikanten van fietsen gebruiken ook andere remsystemen in combinatie met de groepsets van SRAM, maar daar komen we later nog op terug. 

Verschil in kwaliteit

Iedere onderdelenfabrikant biedt groepsets aan met een verschillende kwaliteit. De groepsets van SRAM krijgen allemaal een unieke naam, bijvoorbeeld XX, GX of NX, waarbij alle onderdelen die onder deze naam vallen dezelfde kwaliteit hebben. Het kwaliteitsverschil is merkbaar op een aantal punten: duurzaamheid en afwerking, snelheid en nauwkerigheid en het gewicht.

Duurzaamheid en afwerking

Ten eerste is er een verschil in de duurzaamheid en de afwerking van de onderdelen. Duurdere groepsets slijten meestal minder hard omdat deze hardere materialen bevatten, maar dit is niet altijd het geval. Om een groepset lang mee te laten gaan is het namelijk vooral van belang om deze goed te onderhouden. Mocht je dit niet doen bij een duurdere groepset dan kan deze net zo hard slijten als een goed onderhouden maar voordeligere groepset.

Snelheid en nauwkeurigheid

Daarnaast is er een verschil in de snelheid en nauwkeurigheid van het schakelen. Duurdere groepsets hebben vaak een derailleur en shifters waarvan de veerspanning hoger is. Dit zorgt ervoor dat wanneer je schakelt deze net iets sneller en nauwkeuriger van versnelling wisselt. Of je dit verschil daadwerkelijk gaat merken? Wij denken van niet, of je moet echt een fijnproever zijn of bijvoorbeeld wedstrijden gaan rijden.

Het gewicht

Als laatste is er nog het totale gewicht van de groep. De verschillen in gewicht tussen groepsets kan oplopen tot iets meer dan 1kg. Dit is dan wel het verschil tussen de groep waarmee je instapt en de meest geavanceerde groep, waardoor wij denken dat je in je afweging hier de minste aandacht aan moet besteden. 

TREK MTB

Bijzonderheden SRAM groepset

SRAM heeft een aantal specifieke technieken ontwikkeld die we bij andere merken niet terugzien.

SRAM Eagle 

Allereerst willen wij vermelden dat SRAM op dit moment naast de 11-speed groepen ook 12-speed groepen aanbiedt. Deze groepsets worden door SRAM aangemerkt als 'Eagle'. In het overzicht hieronder hebben wij duidelijk aangegeven welke groepsets van SRAM in deze 'Eagle-versie' zijn te verkrijgen.  

SRAM XD-body

Daarnaast is het van belang om er op te letten dat bij alle 11-speed en 12-speed SRAM cassettes, uitgezonderd van de SRAM NX cassette, gebruik gemaakt wordt van een speciale XD-body. Hierdoor kunnen cassettes gebruikt worden met een groter schakelbereik. Het is mogelijk dat deze body niet past op je huidige wielset. Kijk dit dus voor de zekerheid na voordat je een nieuwe groepset aanschaft, of neem even contact op met onze werkplaats.

Afmontage van nieuwe mountainbikes

Nieuwe fietsen worden afgemonteerd een van de beschikbare groepsets op de markt. Iedere fabrikant kan zelf kiezen welke groepset zij hiervoor gebruiken. Als er bij een mountainbike vermeld staat dat deze is afgemonteerd met bijvoorbeeld SRAM GX kun je er vanuit gaan dat de meeste onderdelen afkomstig zijn uit deze groepset.

Maar let op. Soms gebruiken fabrikanten een mix van onderdelen uit verschillende groepsets. Dit doen zij om de aanschafprijs van de fiets lager te houden. Meestal gebruikt de fabrikant dan een hogere kwaliteit voor onderdelen die van groter belang zijn, zoals de derailleur en de shifters, en een lagere kwaliteit voor onderdelen welke van minder belang zijn, zoals het crankstel en de ketting. Dit betekent dus dat als je een mountainbike ziet met een GX achterderailleur, je er niet altijd vanuit moet gaan dat de hele fiets met deze kwaliteit onderdelen is afgemonteerd. Je kunt natuurlijk altijd zelf beslissen om deze onderdelen later te vervangen voor een hogere kwaliteit als deze versleten zijn.

De SRAM schakelgroepen voor de MTB op volgorde

Zoals al eerder gezegd bespreken wij hier de groepsets van SRAM voor de mountainbike. Om de verschillen duidelijk te maken hebben wij deze hieronder voor je op een rij gezet. Ze zijn gerangschikt op basis van kwaliteit. De groepset met de hoogste kwaliteit (en dus ook de hoogste prijs) vind je bovenaan, de groepset voor de beginnende fietser helemaal onderaan. Dit hebben wij gedaan omdat iedere groepset een andere naam heeft en het hierdoor soms lastig kan zijn om het overzicht te behouden.

€€€€ - SRAM XX1 - XX1 Eagle

Dit is de crème de la crème van SRAM. Door het gebruik van de meest duurzame en lichte materialen zie je deze groepset dan ook met name terug bij de professional en de amateur waarvoor alleen het allerbeste genoeg is. Het schakelen met deze onderdelen is zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk, waardoor je geen seconde verliest. Deze groepset is verkrijgbaar in 11-speed en de 12-speed 'Eagle'. 

XX

Bekijk mountainbikes afgemonteerd met SRAM XX

€€€ - SRAM X01 - X01 Eagle

De X0 groepset van SRAM doet zeker niet veel onder voor de XX groepset wat betreft schakelprestaties, maar is wel beter te betalen. Dit komt omdat de gebruikte materialen net iets minder hoogwaardig zijn. Dit betekent dat het totale gewicht van de groepset iets hoger is en de duurzaamheid iets lager. Echter is dit verschil naar onze mening zo minimaal dat het nog steeds meer dan voldoende moet zijn voor de veeleisende fietser die het maximale vraagt van zijn materiaal. Ook deze groepset is verkrijgbaar in 11-speed en de 12-speed 'Eagle'.

X0

Bekijk mountainbikes afgemonteerd met SRAM X0

€€ - SRAM X1

De SRAM X1 groepset is in 2014 ontwikkeld om de 1x11 technologie van de SRAM XX groepset voordeliger aan te kunnen bieden. Vanwege deze lagere prijs konden meer mensen hier gebruik van gaan maken. De keerzijde hiervan is wel dat je iets inlevert op de duurzaamheid en het gewicht van de onderdelen. Deze groepset is alleen verkrijgbaar in 11-speed.

X1

Bekijk mountainbikes afgemonteerd met SRAM X1

€€ - SRAM GX - GX Eagle

Ben je op zoek naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan is de SRAM GX groep dé keus voor jou. Deze groepset is misschien kwalitatief iets minder, maar nog steeds meer dan voldoende voor normaal sportief gebruik. Je zult misschien merken dat het schakelen iets minder nauwkeurig is onder belasting, maar dit merk je dan ook weer terug in je portemonnee. Deze groepset is, net als de X0 en XX groepen, verkrijgbaar in 11-speed en de 12-speed 'Eagle'

GX

Bekijk mountainbikes afgemonteerd met SRAM GX

€ - SRAM NX

De SRAM NX groepset is, net als de X1 groep, alleen verkrijgbaar in 11-speed. Deze groepset is de meest voordelige optie om gebruik te maken van de 1x11 technologie van SRAM. Daarbij moet je wel rekening houden met het feit dat de cassette die bij deze groepset geleverd word een minder groot schakelbereik heeft dan zijn duurdere tegenhangers. Ook zijn de schakelprestaties en de duurzaamheid van de onderdelen iets minder dan de duurdere groepsets. Wanneer je gaat beginnen met fietsen is de NX groepset een prima keuze, maar wanneer je van plan bent flink wat kilometers te gaan rijden kun je misschien beter een iets duurdere groepset aanschaffen.  

NX

Bekijk mountainbikes afgemonteerd met SRAM NX

Meer tips nodig bij kopen van een mountainbike?

Om je te helpen bij de aanschaf van een mountainbike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor mountainbikes.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850 

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking