Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Om de juiste keuze te maken bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike is het handig om te weten wat je nu precies koopt. In allerlei productomschrijvingen, zowel op het web als in magazines, zie je de term ‘groep’ geregeld terugkomen. Dit is dan ook iets waar je zeker rekening mee moet houden, aangezien deze groep voor een groot gedeelte bepalend is voor de uiteindelijke prijs van je nieuwe mountainbike. Ben je benieuwd waar zo’n groep nu precies uit bestaat en welke verschillen er zijn? Lees dan zeker even verder!
De term ‘groep’ staat voor het totale pakket aan onderdelen die in verband staan met de aandrijving en het schakelen op je fiets. In deze blog bespreken wij de groepsets van SRAM voor de mountainbike.
Bijzonder aan SRAM is dat alle nieuwe groepsets voor de mountainbike een 1x speed aandrijflijn hebben. Doordat het schakelbereik van de 12-speed SRAM Eagle cassette erg groot is heb je aan 1 voorblad genoeg. Dit heeft als voordeel dat de kans kleiner is dat je ketting vastloopt als je schakelt en er minder modder en vuil achterblijft op je kettingblad. Daarnaast heb je ook nog maar 1 shifter nodig, omdat een voorderailleur door deze technologie overbodig is geworden.
Hieronder tref je een overzicht aan van alle onderdelen welke tot een groepset van SRAM voor de mountainbike behoren:
Zoals je ziet bestaan deze groepsets voor een groot gedeelte uit onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. De groepen onderscheiden zich dan ook grotendeels op kwaliteit. Daarom is het zeker handig om voor jezelf te bepalen wat je daadwerkelijk nodig denkt te hebben. Wil je een upgrade van je huidige fiets of heb je een los frame aangeschaft? Geen probleem, want groepsets zijn ook gewoon los te koop.
Daarnaast heeft SRAM een aantal universele remsystemen welke zij niet standaard aanbieden bij hun groepsets. Alleen de twee duurste groepsets van SRAM voor de mountainbike hebben hun eigen remsysteem. Fabrikanten van fietsen gebruiken ook andere remsystemen in combinatie met de groepsets van SRAM, maar daar komen we later nog op terug.
Iedere onderdelenfabrikant biedt groepsets aan met een verschillende kwaliteit. De groepsets van SRAM krijgen allemaal een unieke naam, bijvoorbeeld XX, GX of NX, waarbij alle onderdelen die onder deze naam vallen dezelfde kwaliteit hebben. Het kwaliteitsverschil is merkbaar op een aantal punten: duurzaamheid en afwerking, snelheid en nauwkerigheid en het gewicht.
Ten eerste is er een verschil in de duurzaamheid en de afwerking van de onderdelen. Duurdere groepsets slijten meestal minder hard omdat deze hardere materialen bevatten, maar dit is niet altijd het geval. Om een groepset lang mee te laten gaan is het namelijk vooral van belang om deze goed te onderhouden. Mocht je dit niet doen bij een duurdere groepset dan kan deze net zo hard slijten als een goed onderhouden maar voordeligere groepset.
Daarnaast is er een verschil in de snelheid en nauwkeurigheid van het schakelen. Duurdere groepsets hebben vaak een derailleur en shifters waarvan de veerspanning hoger is. Dit zorgt ervoor dat wanneer je schakelt deze net iets sneller en nauwkeuriger van versnelling wisselt. Of je dit verschil daadwerkelijk gaat merken? Wij denken van niet, of je moet echt een fijnproever zijn of bijvoorbeeld wedstrijden gaan rijden.
Als laatste is er nog het totale gewicht van de groep. De verschillen in gewicht tussen groepsets kunnen oplopen tot iets meer dan 1kg. Dit is dan wel het verschil tussen de groep waarmee je instapt en de meest geavanceerde groep, waardoor wij denken dat je in je afweging hier de minste aandacht aan moet besteden.
SRAM heeft een aantal specifieke technieken ontwikkeld die we bij andere merken niet terugzien.
SRAM heeft de afgelopen jaren voor alle mountainbikegroepen de klassieke 2x11 aandrijflijn vervangen door het 1x12 SRAM Eagle systeem. Het Eagle systeem werd in eerste instantie als een high-end optie door SRAM in de markt gezet, maar heeft inmiddels ook bij de middenklasse en instapgroepsets de 2x11 aandrijving vervangen. Lees hier meer over in ons blog over de verschillen tussen 1x en 2x speed groepen op de mountainbike.
Daarnaast is het van belang om er op te letten dat bij alle 11-speed en 12-speed SRAM cassettes, uitgezonderd van de SRAM NX cassette, gebruik gemaakt wordt van een speciale XD-body. Hierdoor kunnen cassettes gebruikt worden met een groter schakelbereik. Het is mogelijk dat deze body niet past op je huidige wielset. Kijk dit dus voor de zekerheid na voordat je een nieuwe cassette, groepset of wielset aanschaft, of neem even contact op met onze werkplaats.
In 2020 introduceert Sram een een nieuwe serie cassettes, die het schakelbereik van de 1x12 groepen significant vergroot. Het grootste blad op de cassette wordt 52 tandjes groot, in plaats van 50. Hierdoor gaat het schakelbereik van 502 naar 520% Dit zorgt dat je met een nog lichter verzet de heuvels op komt. Wel heb je voor deze cassettes ook een vernieuwde derailleur nodig, die het 52T blad aankan. Je kan dus niet zomaar je versleten cassette vervangen, maar moet dus ook een nieuwe GX, X01 of XX1 derailleur kopen.
Nieuwe fietsen worden afgemonteerd met een van de beschikbare groepsets op de markt. Iedere fabrikant kan zelf kiezen welke groepset zij hiervoor gebruiken. Als er bij een mountainbike vermeld staat dat deze is afgemonteerd met bijvoorbeeld SRAM GX kun je er vanuit gaan dat de meeste onderdelen afkomstig zijn uit deze groepset.
Maar let op. Soms gebruiken fabrikanten een mix van onderdelen uit verschillende groepsets. Dit doen zij om de aanschafprijs van de fiets lager te houden. Meestal gebruikt de fabrikant dan een hogere kwaliteit voor onderdelen die van groter belang zijn, zoals de derailleur en de shifters, en een lagere kwaliteit voor onderdelen welke van minder belang zijn, zoals het crankstel en de ketting. Dit betekent dus dat als je een mountainbike ziet met een GX achterderailleur, je er niet altijd vanuit moet gaan dat de hele fiets met deze kwaliteit onderdelen is afgemonteerd. Je kunt natuurlijk altijd zelf beslissen om deze onderdelen later te vervangen voor een hogere kwaliteit als deze versleten zijn.
Zoals al eerder gezegd bespreken wij hier de groepsets van SRAM voor de mountainbike. Om de verschillen duidelijk te maken hebben wij deze hieronder voor je op een rij gezet. Ze zijn gerangschikt op basis van kwaliteit. De groepset met de hoogste kwaliteit (en dus ook de hoogste prijs) vind je bovenaan, de groepset voor de beginnende fietser helemaal onderaan. Dit hebben wij gedaan omdat iedere groepset een andere naam heeft en het hierdoor soms lastig kan zijn om het overzicht te behouden.
Voor de helderheid: we bespreken hier alleen de SRAM groepen die op onze nieuwe fietsen te vinden zijn. Voor de 2x11 uitvoeringen van de groepsets die nog op oudere fietsen te vinden geldt dat er nog vervangingsonderdelen verkrijgbaar zijn. De AXS elektronische groepsets zijn altijd 1x12 speed.
Dit is de crème de la crème van SRAM. Door het gebruik van de meest duurzame en lichte materialen zie je deze groepset dan ook met name terug bij de professional en de amateur waarvoor alleen het allerbeste genoeg is. Het schakelen met deze onderdelen is zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk, waardoor je geen seconde verliest. Deze groepset is zowel in een mechanische als een elektronische (AXS) uitvoering te verkrijgen.
De X01 groepset van SRAM doet nauwelijks onder voor de XX1 groepset wat betreft schakelprestaties, maar is wel beter te betalen. Dit komt omdat de gebruikte materialen net iets minder hoogwaardig zijn. Dit betekent dat het totale gewicht van de groepset iets hoger is en de duurzaamheid iets lager. Dit verschil is naar onze mening echter minimaal en nog steeds meer dan voldoende voor de veeleisende fietser die maximale prestaties van zichzelf en zijn materiaal verlangt. Ook deze groepset is verkrijgbaar in een mechanische en een een elektronische (AXS) uitvoering.
Ben je op zoek naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan is de SRAM GX Eagle groep dé keus voor jou. Deze groepset is misschien kwalitatief iets minder dan de topgroepen, maar de groep voldoet uitstekend voor normaal sportief gebruik. Je zult misschien merken dat het schakelen iets minder nauwkeurig is onder belasting, maar dit merk je dan ook weer terug in je portemonnee. Niet voor niets is deze groep erg populair onder fanatieke recreatieve mountainbikers.
Sinds 2021 is de GX Eagle groep ook verkrijgbaar in een AXS uitvoering. Draadloos en elektronisch schakelen komt daarmee dichterbij dan ooit. Voor een vriendelijke prijs haal je namelijk al de upgradekit in huis. De GX AXS onderdelen beschikken over dezelfde software en technologie als de XX1 en X01 AXS onderdelen, waardoor dit voor de fanatieke mountainbikers met een beperkt budget de ideale optie is wanneer ze over willen stappen naar een AXS groep.
De SRAM NX Eagle 1x12 groepset is een kwalitatief uitstekende groepset van SRAM voor mountainbikes in het net wat betere instapsegment. Daarbij moet je wel rekening houden met het feit dat de schakelprestaties en de duurzaamheid van de onderdelen van iets mindere kwaliteit zijn dan de duurdere groepsets. Wanneer je gaat beginnen met mountainibiken is de NX groepset een prima keuze. Wanneer je van plan bent flink wat kilometers te gaan rijden en je mountainbike intensief te gaan gebruiken, zul je merken dat je snel hogere eisen aan je materiaal gaat stellen en kun je beter op voorhand al een iets duurdere groepset aanschaffen.
De SRAM SX Eagle groepset is speciaal ontworpen om de 12-speed 'Eagle'-technolgie ook beschikbaar te maken voor mountainbikes in een lagere prijscategorie. De introductie van SRAM SX Eagle betekent daarmee het einde van de verkrijgbaarheid van 2x11 SRAM groepen op nieuwe mountainbikes. Het lage prijspunt van SX Eagle betekent wel dat er bij deze groepset wat bezuinigd is op de kwaliteit en de duurzaamheid van de onderdelen, maar je met deze groepset wel gewoon kunt beschikken over een achterderailleur met 12 versnellingsmogelijkheden. De SRAM SX Eagle is dan ook ideaal wanneer je af en toe een leuke tocht wilt rijden op de mountainbike. Wanneer je het leuk vindt om ook af en toe de limiet op te zoeken, dan is het echter wel aan te raden om meteen een iets betere groepset aan te schaffen.
Om je te helpen bij de aanschaf van een mountainbike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor mountainbikes.
Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.
Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850
Volg ons op social media.
Jij bent op zoek naar een gewoon goede mountainbike plezier mee te hebben. Dit segment staat vaak bekend als het instapsegment, maar niets is minder waar. Plezier en betrouwbaarheid staan namelijk hoog in het vaandel.