Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Racefiets afmontage: SRAM groepen

Racefiets afmontage: SRAM groepen

De ‘groepset’ (ook wel schakelgroep of groep genoemd) is belangrijk om rekening mee te houden bij de aankoop van een racefiets, het is namelijk voor een groot gedeelte bepalend voor het remmen en schakelen van je nieuwe racefiets. Het Amerikaanse merk SRAM maakt groepsets voor een brede variatie aan racefietsmerken, maar welke groepen zijn er allemaal en welke is geschikt voor jou? Dat leggen we je uit in deze blog.

Bekijk direct:

Wat is een groepset?

De term groepset staat voor het totale pakket aan onderdelen die in verband staan met de aandrijving, het remmen en het schakelen op een fiets. De samenwerking en kwaliteit van deze onderdelen bepaalt dan ook de schakel- en remprestaties van je racefiets. Om je een duidelijk beeld te geven uit welke onderdelen deze groepsets bestaan, hebben we deze overzichtelijk op een rij gezet:

Groepset SRAM

Unieke technologieën van SRAM racefietsgroepen

SRAM is altijd de voorloper geweest op gebied van innovatieve technologie. SRAM ontwikkelde bijvoorbeeld als eerst het schakelen via het stuur en kwam ook als eerste met een elektronische en draadloze groepset op de markt.

SRAM Double Tap

Dit betreft de manier van schakelen van SRAM. Deze technologie zorgt ervoor dat je kunt op- en afschakelen met één hendel en niet met twee aparte, zoals bijvoorbeeld bij Shimano het geval is. Wanneer je de hendel kort indrukt zorgt dit ervoor dat je opschakelt, en wanneer je hem verder indrukt schakel je terug. Het maakt hierbij niet uit of je de hendel voor het schakelen naar je toe trekt, want zelfs dan is het nog steeds mogelijk om te schakelen. Double Tap vind je terug op alle racefiets groepen van SRAM. Lees hier meer over de verschillen tussen SRAM en Shimano groepsets.

SRAM Yaw

Deze technologie zorgt ervoor dat de voorderailleur roteert wanneer je schakelt. Hierdoor komt de voorderailleur automatisch beter in lijn te liggen met de ketting, waardoor deze niet tegen elkaar aan zullen lopen. Yaw is enkel terug te vinden op groepsets vanaf SRAM Rival en zit dus niet op de instap schakelgroep SRAM Apex.

Geïntegreerde Quarq-powermeter (optie)

Voor de liefhebbers is er de optie om een geïntegreerde Quarq-powermeter aan te schaffen bij de groepsets. Deze zit mooi verborgen in de as. Deze is alleen beschikbaar voor de laatste modellen SRAM groepsets met DUB-as.

Elektronisch schakelen: SRAM eTap en AXS

sram red

De elektronische racefietsgroepen van SRAM herken je aan ‘eTap’ of ‘AXS’ in de benaming. AXS is de nieuwste, meest geavanceerde en veelzijdige aandrijftechnologie en eTap is de (oudere) kerntechnologie van elektronisch schakelen van SRAM is. AXS is dus als het ware een evaluatie van de eTap technologie en daarom vind je ‘eTap’ ook niet altijd meer terug in de benaming van schakelgroepen vanaf 2023.

AXS heeft als voordeel ten opzichte van de eTap groepen dat er meer mogelijkheden zijn om je groepset te personaliseren. Dat kan zowel via software als hardware. Je kunt de AXS groepen namelijk personaliseren via je telefoon (hierover later meer) en er zijn meer cassetteopties.

ETap onderdelen of groepen die voor 2023 zijn uitgebracht zijn niet altijd compatibel met de AXS-voordelen, zoals de personalisatiemogelijkheden via de app. Sommige onderdelen zijn dat echter wel, in dat geval staat zowel eTap als AXS in de benaming.

SRAM AXS app

Je kunt de AXS (draadloos elektronisch schakelen) groepsets personaliseren met behulp van de AXS app op je smartphone. Hiermee kun je verschillende functies instellen:

  • Personaliseer met welke shifter (links of rechts) je wilt op- of afschakelen.
  • Enhanced mode: met de compensatie modus van deze functie kun je het achterderailleur zelf laten nadenken. Wanneer je met twee voorbladen rijdt en schakelt tussen deze bladen, zal je achter derailleur zelf lichter of zwaarder schakelen om te zorgen dat de ketting niet te schuin komt te liggen. Zo verloopt het schakelen soepeler en zorg je ook nog eens dat je materiaal minder snel slijt.
  • Sequential shift: deze functie lijkt op de Enhanced mode, maar dan denkt in dit geval de voorderailleur zelf na over de beste keuze tussen het binnen- of buitenblad. Schakel jij naar het grootste of kleinste blad van je cassette, dan schakel je vanzelf naar de beste keuze voor het voorblad. Ook dit voorkomt weer dat de ketting te schuin gaat liggen. De achterderailleur zal automatisch iets zwaarder schakelen wanneer de shifter automatisch naar het kleine voorblad schakelt, zodat je dezelfde cadans behoudt.
  • Multishift: met deze functie kun je meerdere schakels tegelijk op- of afschakelen wanneer je de shifter langer ingedrukt houdt.

De app geeft tevens inzicht in tal van interessante gegevens. Bekijk bijvoorbeeld in welke versnelling je het meeste fietst, in welke vermogenszones je fietst (bij gebruik van vermogensmeter) en hoe vaak je schakelt. Uit deze gegevens kun je bijvoorbeeld aflezen of jouw cassette of de grootte van je kettingblad wel passen bij jouw niveau en voorkeuren.

sfeer

De SRAM racefietsgroepen op volgorde

De verschillen zitten vooral in de snelheid en soepelheid van het schakelen en het gewicht van de onderdelen. Zo kan het verschil in gewicht tussen een instap groepset en een geavanceerde groep ongeveer een kilo bedragen. De duurdere schakelgroepen zijn over het algemeen wel duurzamer, maar het nadeel is dat deze onderdelen natuurlijk meer kosten wanneer ze aan vervanging toe zijn. Hieronder vind je de verschillende groepen van SRAM voor de racefiets in volgorde van instapklassement naar meest hoogwaardige groepset.

€ - SRAM Apex XPLR (AXS)

De SRAM Apex XPLR is een groep exclusief voor gravelbike. XPLR staat voor 'Explore' en dat gebruikt SRAM om alle gravel-georiënteerde onderdelen en groepen aan te geven. Met deze 1x12 schakelgroep, die er zowel in AXS variant als mechanische variant is, zal menig gravelbiker zijn of haar eerste kilometers maken. Toch is deze groepset niet enkel geschikt voor de beginner. Ook personen die al langer fietsen en een degelijke groepset willen die niet te veel kost, kunnen jaren heerlijk fietsen met SRAM Apex XPLR. De groepset beschikt als enige niet over de eerder besproken Yaw technologie, maar levert nog steeds prima schakelprestaties.

In vergelijking met de duurdere groepen van SRAM is het schakelwerk iets minder snel en zijn de onderdelen wat zwaarder. Als enkel recreatieve fietser zal je daar echter weinig van merken. Deze groepset is prima geschikt om mee de bergen in te gaan en komt momenteel vooral voor op gravelbikes.

Momenteel verkopen we enkel gravelbikes met SRAM Apex (AXS).

€€ - SRAM Rival eTap AXS

De Rival groepset van SRAM is dé groepset als je op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. De groep is elektronisch en geschikt voor AXS, de mechanische variant zit alleen op gravelbikes. Ondanks dat de Rival AXS groepset voor de racefiets ontwikkeld is, kan deze groepset ook prima gebruikt worden voor gravel- en crossfietsen. Het Rival WIDE crankstel is daarvoor extra geschikt, die heeft namelijk een grotere afstand tussen de armen en kettingbladen waardoor brede banden mogelijk zijn. Voor gravel is er tevens de Rival XPLR (Explore) groep. Deze 1x12 groep heeft een extra groot bereik op de cassette.

De Rival eTap AXS is uitgerust met een 12-speed aandrijving waarbij je kunt kiezen voor zowel een enkel als dubbel voorblad. Door de 12-speed aandrijving zijn de verhoudingen van de tandwielen veranderd. Zo heb je bij een dubbel voorblad de keuze uit 43/30, 46/33 of 48/35 tanden. Bij een enkel voorblad zijn dit 38, 40 of 42 tanden. 

Wanneer je je racefiets voor normaal sportief gebruik in gaat zetten en nog niet van plan bent wedstrijden te gaan rijden, is deze groepset een uiterst goede keuze.

Bekijk hier onze racefietsen afgemonteerd met SRAM Rival eTap AXS 

4.499,99
22% korting
4.999,99
Waardering:
97%
20% korting
NIEUW

€€€ - SRAM Force AXS

De SRAM Force AXS schakelt soepeler en betrouwbaarder dan de Rival groepset. Deze groepset komt zelfs zeer dicht in de buurt van de meest hoogwaardige SRAM Red AXS. De Force groep is alleen wat zwaarder dan de Red. Voordeel; de prijs is een stuk leuker. Deze groep is perfect voor de wielrenner die veeleisend is over het materiaal en veel van de fiets vraagt, maar die niet de hoofdprijs wilt betalen. Force zal je ongetwijfeld naar een hoger niveau brengen.

Deze 12-speed groepset is zowel met enkel of dubbel voorblad beschikbaar. Bij een dubbel voorblad kun je kiezen uit een 48/35 of 46/33 systeem en bij een enkel voorblad kan je kiezen uit 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50 of 52 tanden. Een verschil met de SRAM Red AXS groepset is dat je daar voor het dubbele voorblad ook de keuze hebt uit een 50/37 systeem. 

Bekijk hier al de racefietsen afgemonteerd met SRAM Force AXS of eTap.

6.499,99
Waardering:
96.5000%
10% korting
5.499,99
9% korting
NIEUW

€€€€ - SRAM Red AXS

De SRAM Red AXS is de nieuwste en beste groepset van SRAM. De groepset is zowel elektronisch als draadloos, dus ben je verzekerd van precieze schakelprestaties en een strak afgewerkt schakelsysteem. Daarnaast is dit de lichtste groepset ooit gemaakt  (153 gram lichter dan de vorige generatie) en is hij voorzien van een ingebouwde vermogensmeter. Het materiaal gaat tevens lang mee, maar is ook duur om te vervangen.

Verder heeft de Red AXS een 12-speed cassette en je hebt de keuze tussen een enkel of dubbel voorblad. Bij een enkel voorblad kan je kiezen uit 42, 44, 46, 48 of 50 tanden en bij het dubbele voorblad uit een 46/33, 48/35 of een 50/37 systeem. Tot slot zijn er vier cassettekeuzes: 0-28, 10-30, 10-33 of 10-36 tanden. 

Bekijk hier alle racefietsen afgemonteerd met SRAM Red AXS of eTap.

12.900,99
30% korting
10.999,99
NIEUW
13.999,99
18% korting

Hulp nodig bij het vinden van de juiste racefiets? Wellicht helpt onze koopgids voor racefietsen je een stukje op weg. 

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.