Opruiming: hoge korting op e-bikes ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Racefiets afmontage: SRAM groepsets en versnellingen

Om de juiste keuze te maken bij de aanschaf van een nieuwe racefiets is het handig om te weten wat je nu precies koopt. In allerlei productomschrijvingen, zowel op het web als in magazines, zie je de term ‘groep’ geregeld terugkomen. Dit is dan ook iets waar je zeker rekening mee moet houden, aangezien deze groep voor een groot gedeelte bepalend is voor de uiteindelijke prijs van je nieuwe racefiets. Ben je benieuwd waar zo’n groep nu precies uit bestaat en welke verschillen er zijn? Lees dan zeker even verder!

Wat is een (versnellings)groep?

De term ‘groep’ staat voor het totale pakket aan onderdelen die in verband staan met de aandrijving, het remmen en het schakelen op je fiets. In deze blog lichten wij de groepsets van SRAM voor de racefiets kort toe. Om je een duidelijk beeld te geven uit welke onderdelen deze groepsets bestaan, hebben we deze overzichtelijk op een rij gezet:

Groepset SRAM

Deze onderdelen bij elkaar worden een groep of groepset genoemd en worden gebruikt bij het opbouwen ofwel het afmonteren van fietsen. Wanneer je een frame hebt gekocht of je huidige racefiets gewoon een upgrade wilt geven kun je een groepset overigens ook los aanschaffen. 

Shimano, SRAM, en Campagnolo vergeleken

De drie belangrijkste fabrikanten van racegroepen zijn Shimano, SRAM en Campagnolo. In dit blog kun je tot in detail over de verschillen tussen SRAM en Shimano versnellingen lezen. Hier lichten we de verschillen enkel in grote lijnen uit.

Je kun meer lezen over de verschillende groepen van Shimano in ons blog over Shimano racegroepen. Dit oerdegelijke Japanse heeft veel innovaties in de wielergeschiedenis op zijn naam staan en biedt bovendien uitstekende onderdelen aan voor elk budget. Met name in het lagere segment (Shimano Claris en Sora) middensegment (Shimano Tiagra, 105 en Ultegra) is de positie van Shimano ijzersterk dankzij de onovertroffen prijs-kwaliteitverhouding. Ook de topgroep Dura-Ace is fantastisch, maar in het high-end segment bieden SRAM en Campagnolo serieuze alternatieven voor de liefhebber.

SRAM is opgericht in 1987 en daarmee een relatief nieuwe speler op de markt van fietsonderdelen. Het heeft even geduurd, maar inmiddels zien we dat het merk ook op de Europese fietsenmarkt flink heeft gewonnen aan populariteit. Vooral onder mountainbikers is SRAM populair, maar ook op de weg zien we (met name de wat meer high-end) groepsets van SRAM steeds vaker terug. Sterk aan SRAM is dat het bedrijf momenteel voorop loopt met innovatieve snufjes zoals het gebruik van 12-speed cassettes en draadloze schakelopties.

Campagnolo is bij 12GO Biking alleen verkrijgbaar op custom fietsen en wordt steeds minder door fabrikanten als standaardoptie aangeboden op nieuwe fietsen. Nadeel van Campagnolo is naast de relatief hogere aanschafprijs de hoge prijs en relatief slechte verkrijgbaarheid van onderdelen. Daarmee is Campagnolo vooral een high-end optie voor de liefhebber geworden. Wil jij graag een nieuwe fiets met Campagnolo? We helpen je graag verder met het samenstellen van jouw droomfiets in onze winkel of klantenservice.

Prijs- en kwaliteitsverschillen tussen groepsets

Iedere onderdelenfabrikant biedt groepsets aan met een verschillende kwaliteit. De groepsets van SRAM krijgen allemaal een unieke naam, bijvoorbeeld Red of Force, waarbij alle onderdelen die onder deze naam vallen dezelfde kwaliteit hebben. Het kwaliteitsverschil is merkbaar op een aantal punten: duurzaamheid en afwerking, snelheid en nauwkerigheid en het gewicht.

Duurzaamheid en afwerking

Ten eerste is er een verschil in de duurzaamheid en de afwerking van de onderdelen. Duurdere groepsets slijten meestal minder hard omdat deze hardere materialen bevatten, maar dit is niet altijd het geval. Om een groepset lang mee te laten gaan is het namelijk vooral van belang om deze goed te onderhouden. Mocht je dit niet doen bij een duurdere groepset dan kan deze net zo hard slijten als een goed onderhouden maar voordeligere groepset.

Snelheid en nauwkeurigheid

Daarnaast is er een verschil in de snelheid en nauwkeurigheid van het schakelen. Duurdere groepsets hebben vaak een derailleur en shifters waarvan de veerspanning hoger is. Dit zorgt ervoor dat wanneer je schakelt deze net iets sneller en nauwkeuriger van versnelling wisselt. Of je dit verschil daadwerkelijk gaat merken? Wij denken van niet, of je moet echt een fijnproever zijn of bijvoorbeeld wedstrijden gaan rijden.

Het gewicht

Als laatste is er nog het totale gewicht van de groep. Het verschil in gewicht tussen groepsets kan soms oplopen tot iets meer dan 1kg. Dit is dan wel het verschil tussen de groep waarmee je instapt en de meest geavanceerde groep, waardoor wij denken dat je in je afweging hier de minste aandacht aan moet besteden. 

sram red

Bijzonderheden SRAM groepsets

Er zijn een aantal unieke technologieën die alleen door SRAM worden toegepast bij de groepsets voor de racefiets: DoubleTap en Yaw. Deze zullen wij hieronder dan ook even kort toelichten.

DoubleTap

De shifters van SRAM voor de racefiets zijn uitgerust met een unieke technologie: DoubleTap. Deze technologie zorgt ervoor dat je kunt op- en afschakelen met 1 hendel en niet met 2 aparte, zoals bijvoorbeeld bij Shimano het geval is. Wanneer je de hendel kort indrukt zorgt dit ervoor dat je opschakelt, en wanneer je hem verder indrukt schakel je terug. Het maakt hierbij ook niet uit of je de hendel voor het schakelen naar je toe trekt, want zelfs dan is het nog steeds mogelijk om te schakelen.

Yaw

Ook dit is een unieke technologie die je terugvind in de groepsets van SRAM, uitgezonderd de SRAM Apex groep. Deze technologie zorgt ervoor dat het voorderailleur roteert wanneer je schakelt. Hierdoor komt het voorderailleur automatisch beter in lijn te liggen met de ketting, waardoor deze niet meer tegen je voorderailleur aan zal lopen.

Afmontage van nieuwe fietsen

Bij het fabriceren van nieuwe fietsen wordt er vaak gekozen voor onderdelen uit dezelfde groep. Als er gezegd wordt dat een fiets is afgemonteerd met SRAM Force, dan worden er voornamelijk onderdelen uit de Force groep gebruikt.

Soms kiezen fabrikanten er voor om bij de opbouw van een fiets gebruik te maken van een mix van onderdelen uit verschillende groepen. Er wordt dan gekozen voor een hogere kwaliteit bij onderdelen die lang meegaan, zoals de shifters en derailleurs. Onderdelen die relatief snel slijten komen dan uit een mindere groep. Op die manier is de aanschafprijs van de fiets iets lager. Je hebt dan zelf de keuze om je fiets te upgraden als deze onderdelen aan vervanging toe zijn.

sfeer

De SRAM schakelgroepen op volgorde

Het kwaliteitsniveau van de SRAM groepen wordt aangegeven door de naam. Dit maakt het vergelijken niet echt makkelijk als je niet met deze naamgeving bekend bent. Daarom vind je hieronder de verschillende groepen van SRAM voor de racefiets in de juiste volgorde. Beginnend bij de groepset met de beste kwaliteit (en de hoogste prijs) aflopend naar de groepen voor startende fietsers. Let op: de schakelgroepen van SRAM zijn geschikt voor de racefiets en hebben altijd een dubbel voorblad. Je kan echter ook kiezen voor een enkel voorblad, dit wordt vaak gebruikt bij gravelbikes. 

€€€€ - SRAM Red eTap

De Red eTap groepset is het neusje van de zalm van SRAM. Wat deze groepset zo bijzonder maakt, is het feit dat deze elektronisch én draadloos is. Hierdoor zijn er op je fiets alleen nog maar kabels nodig voor je remmen. Opschakelen doe je door de rechter shifter in te drukken, terugschakelen door de linker shifter in te drukken en wanneer je beide shifters tegelijkertijd indrukt schakel je met je voorderailleur. De shifters schakelen uitermate soepel en betrouwbaar doordat je maar een lichte aanraking nodig hebt.

De Red eTap is uitgerust met een 12-speed aandrijving waarbij je kan kiezen uit een enkel of dubbel voorblad. Bij het dubbele voorblad heb je de keuze uit een 46/33, 48/35 of een 50/37 systeem. Bij het enkele voorblad kan je kiezen uit 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50 of 52 tanden. Genoeg keuze dus! 

De snelheid en de precisie van het schakelen is subliem en daarnaast is het ook nog eens de lichtste elektronische groepset op de markt. Deze groepset is eventueel ook te verkrijgen met hydraulische schijfremmen. Oftewel een groep voor de echte fijnproever en voor wie alleen het beste goed genoeg is. 

SRAM Red eTap

Bekijk hier onze racefietsen afgemonteerd met SRAM Red eTap

€ 4.39900
Waardering:
100%
Scott Addict RC 30 2022
Scott Addict RC 30 2022
€ 4.59900
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
€ 3.39900
Waardering:
97.5%
Scott Addict 10 2022
Scott Addict 10 2022
Scott Addict 10 2022
Scott Addict 10 2022
Scott Addict 10 2022
Scott Addict 10 2022
Scott Addict 10 2022
Scott Addict 10 2022
€ 2.99900
Waardering:
93.5%
Cube Agree C:62 Pro 2022
Cube Agree C:62 Pro 2022

€€€ - SRAM Force eTap

De SRAM Force eTap is een uitermate goede groepset. Ook de Force eTap is uitgerust met een 12-speed aandrijving. Bij een dubbel voorblad kan je kiezen uit een 48/35 of 46/33 systeem en bij een elke voorblad kan je kiezen uit 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50 of 52 tanden. Het verschil met de Red eTap is dat je daar bij het dubbele voorblad ook de keuze hebt uit een 50/37 systeem. 

De SRAM Force eTap maakt gebruik van dezelfde technologieën als bij de SRAM Red eTap groepset en schakelt bijna even soepel en betrouwbaar. De gebruikte materialen zijn echter iets goedkoper, waardoor de gehele groepset zwaarder is en er iets minder gelikt uitziet. De Force eTap is ongeveer 300 gram zwaarder dan de Red eTap. Aan de andere kant is de groepset van Force een stuk betaalbaarder. Wij zijn dan ook van mening dat het verschil met de topgroep minimaal is en dat deze groep perfect geschikt is voor de veeleisende wielrenner die niet per sé met het allerduurste materiaal hoeft rond te rijden. 

SRAM Force eTap

Bekijk hier onze racefietsen afgemonteerd met SRAM Force eTap

€ 6.59900
Trek Emonda SL 7 eTap 2022
Trek Emonda SL 7 eTap 2022
Trek Emonda SL 7 eTap 2022
Trek Emonda SL 7 eTap 2022
Trek Emonda SL 7 eTap 2022
Trek Emonda SL 7 eTap 2022
Trek Emonda SL 7 eTap 2022
Trek Emonda SL 7 eTap 2022
Trek Emonda SL 7 eTap 2022
Trek Emonda SL 7 eTap 2022
€ 5.19900
Scott Addict RC 20 2022
Scott Addict RC 20 2022
€ 9.50000
Wilier Filante SLR Force AXS 2022
Wilier Filante SLR Force AXS 2022
Wilier Filante SLR Force AXS 2022
Wilier Filante SLR Force AXS 2022
Wilier Filante SLR Force AXS 2022
Wilier Filante SLR Force AXS 2022
€ 9.79900
Trek Madone SLR 7 eTap P1 2021
Trek Madone SLR 7 eTap P1 2021
Trek Madone SLR 7 eTap P1 2021
Trek Madone SLR 7 eTap P1 2021
Trek Madone SLR 7 eTap P1 2021
Trek Madone SLR 7 eTap P1 2021
Trek Madone SLR 7 eTap P1 2021
Trek Madone SLR 7 eTap P1 2021
Trek Madone SLR 7 eTap P1 2021
Trek Madone SLR 7 eTap P1 2021

€€ - SRAM Rival eTap

De Rival groepset van SRAM is dé groepset als je op zoek bent naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Ondanks dat de Rival groepset vooral voor de racefiets geschikt is, kan deze groepset ook prima gebruikt worden voor gravel en cross. De nieuwe Rival eTap is uitgerust met een 12-speed aandrijving waarbij je kan kiezen voor zowel een enkel als dubbel voorblad. Door de nieuwe 12-speed aandrijving zijn de verhoudingen van de tandwielen veranderd. Zo heb je bij een dubbel voorblad de keuze uit 48/35, 46/33 of 43/30 tanden. Bij een enkel voorblad zijn dit 38, 40 of 42 tanden. 

Rival Wide is een nieuwe optie van SRAM. Zowel de voorderailleur als de crankset zijn te verkrijgen in een Wide-uitvoering. De set ziet er precies hetzelfde uit, het verschil is echter dat de breedte van de as bij de crank 5 mm groter is. Doordat de Wide-uitvoering iets meer clearance heeft zijn de onderdelen van de Rival Wide wat beter geschikt voor het offroad rijden.

Een nieuwe mogelijkheid bij de Rival groepset is het gebruik van een powermeter. Deze zit in de as van de crank en past op zowel de normale als de Wide-uitvoering van SRAM. De powermeter gebruikt AAA Lithium batterijen die ervoor zorgen dat je 400 uur kunt rijden zonder deze te hoeven vervangen. 

De Rival eTap heeft dezelfde technieken als SRAM Force en SRAM Red. Het grootste verschil is ook hier weer dat de gebruikte materialen iets goedkoper en zwaarder zijn. Het schakelen is daarnaast iets minder nauwkeurig, maar dit merk je alleen onder zware belasting. Wanneer je je racefiets dus voor normaal sportief gebruik in gaat zetten en voorlopig nog niet van plan bent wedstrijden te gaan rijden, is deze groepset een uiterst goede keuze. 

SRAM Rival eTap

Bekijk hier onze racefietsen afgemonteerd met SRAM Rival eTap

€ 4.39900
Waardering:
100%
Scott Addict RC 30 2022
Scott Addict RC 30 2022
€ 4.59900
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
Trek Domane SL 6 eTap 2022
€ 3.39900
Waardering:
97.5%
Scott Addict 10 2022
Scott Addict 10 2022
Scott Addict 10 2022
Scott Addict 10 2022
Scott Addict 10 2022
Scott Addict 10 2022
Scott Addict 10 2022
Scott Addict 10 2022
€ 2.99900
Waardering:
93.5%
Cube Agree C:62 Pro 2022
Cube Agree C:62 Pro 2022

€ - SRAM Apex

SRAM Apex is een degelijke groepset voor de beginnende wielrenner. Het schakelwerk is betrouwbaar en de onderdelen gaan lang genoeg mee om het wielrennen te ontdekken. In vergelijking met de duurdere groepen van SRAM is het schakelwerk iets minder nauwkeurig en zijn de onderdelen wat aan de zware kant. Maar dit zal je er zeker niet van weerhouden gemakkelijk een berg mee te beklimmen of een mooie tocht te rijden. 

SRAM Apex

Bekijk hier onze racefietsen afgemonteerd met SRAM Apex

Meer tips nodig bij kopen van een racefiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een racefiets hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor racefietsen.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media!

   

Gerelateerde berichten
  1. Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
  2. Racefiets versnellingsgroepen: Sram vs. Shimano Racefiets versnellingsgroepen: Sram vs. Shimano
  3. Technische tips: het (de)monteren van een Shimano crankstel Technische tips: het (de)monteren van een Shimano crankstel
  4. Alles over fietspedalen en toebehoren Alles over fietspedalen en toebehoren