Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB

Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB

Ben je op zoek naar een nieuwe mountainbike, dan zal je in de productbeschrijving regelmatig de term “groep” voorbij zien komen. Logisch, want naast het frame en de wielen bepaalt deze zogenaamde groep de uiteindelijke kwaliteit en de prijs van een fiets. Toch roept deze term regelmatig vragen op. Want hoewel de gevorderde MTB-er precies weet wat er bedoeld wordt, is “groep” voor de beginner een weinig zeggende uitdrukking. Tijd voor een stukje uitleg.

Shimano MTB Afmontage

Wat is een (versnellings)groep?

Als de term groep gebruikt wordt, dan wordt hiermee het pakket van onderdelen bedoeld die in verband staan met het schakelwerk en de aandrijving van je mountainbike. We hebben het dan over: Shimano XT Groepset

Deze onderdelen bij elkaar worden een groep of groepset genoemd en worden gebruikt bij de opbouw (afmontage) van fietsen. Overigens zijn groepsets ook los te koop. Handig als je een los frame gekocht hebt of je fiets een upgrade wil geven.
Bekijk de losse groepsets

Verschil in kwaliteit

Elke fabrikant heeft een aantal groepen van verschillende kwaliteitsniveaus in het assortiment. Deze verschillende groepen worden aangeduid met een unieke naam, bijvoorbeeld XT of SLX. Een groepset bevat onderdelen van vergelijkbare kwaliteit.

Het kwaliteitsverschil tussen de groepen is merkbaar in de snelheid en betrouwbaarheid van het schakelen, duurzaamheid van de onderdelen, afwerking van de onderdelen en het totale gewicht. Je zal wel veel op de MTB moeten zitten om het verschil in schakelprestaties en duurzaamheid op te merken. Als je af toe bij mooi weer op het gemak over de Nederlandse trails fietst dan zal het kwaliteitsverschil tussen de allerduurste groep en één uit het middensegment je bijna niet opvallen

Shimano MTB Afmontage

Afmontage van nieuwe fietsen

Bij het fabriceren van nieuwe MTB’s wordt er vaak gekozen voor onderdelen uit dezelfde groep. Als er gezegd wordt dat een fiets is afgemonteerd met Shimano SLX, dan worden er voornamelijk onderdelen uit de SLX groep gebruikt.

Soms kiezen fabrikanten er voor om bij de opbouw van een mountainbike gebruik te maken van een mix van onderdelen uit verschillende groepen. Er wordt dan gekozen voor een hogere kwaliteit bij onderdelen die lang meegaan. Zo vind je op mountainbikes regelmatig een achterderailleur van hogere kwaliteit. Onderdelen die relatief snel slijten komen dan uit een mindere groep. Op die manier is de aanschafprijs van de fiets iets lager. Je hebt dan zelf de keuze om je fiets te upgraden als deze onderdelen aan vervanging toe zijn.

Shimano MTB Afmontage

De Shimano schakelgroepen voor de MTB op volgorde

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de naam. Dit maakt het vergelijken niet echt makkelijk als je niet met deze naamgeving bekend bent. Daarom vind je hieronder de verschillende groepen van Shimano voor de MTB in de juiste volgorde. Beginnend bij de groepset met de beste kwaliteit (en de hoogste prijs) aflopend naar de groepen voor startende fietsers.

Shimano XTR

De Shimano XTR groep is het paradepaardje van Shimano. Mountainbikes afgemonteerd met XTR zie je terug bij de professionals en de fanatieke amateurs voor wie alleen het allerbeste goed genoeg is. De snelheid en de precisie van het schakelen van de XTR groep zijn subliem en het gewicht van de onderdelen is minimaal. Shimano XTR is in de 12-speed uitvoering alleen verkrijgbaar als mechanische groepset, de M9100 groep. De M9100 groep biedt je de mogelijkheid om met een enkel of dubbel voorblad te rijden, waardoor je de beschikking hebt over een totaal van 12 of 24 versnellingen. De uitvoering met een enkel voorblad is hierbij het populairste onder de fanatieke mountainbikers.

Mountainbikes afgemonteerd met Shimano XTR zijn er vanaf ca. €4.999,-
Bekijk alle mountainbikes met Shimano XTR afmontage

6.699,99
TOPDEAL
6.499,99
8% korting

Shimano XT

Shimano Deore XT, meestal gewoon Shimano XT genoemd, is een uitermate goede versnellingsgroep. Deze groep doet qua schakelprestaties weinig onder voor XTR, maar is een stuk vriendelijker voor je bankrekening. Bijna alle technieken vanuit de XTR groep worden ook op de XT onderdelen toegepast, alleen is het materiaal dat gebruikt wordt iets goedkoper. Hierdoor is het gewicht iets hoger en zien de onderdelen er iets minder gelikt uit. De XT groep is de perfecte keus voor de veeleisende mountainbikers die het maximale van hun materiaal vragen, maar niet de absolute hoofdprijs daarvoor willen betalen. Ook Shimano XT is verkrijgbaar als een mechanische 12-speed groepset. Daarnaast heb je bij deze versnellingsgroep ook de keuze tussen een enkel of dubbel voorblad, waardoor je de beschikking hebt over een totaal van 12 of 24 versnellingen.

Naast deze allernieuwste versie van de Deore XT groep, wordt ook de Deore XT 3x10 groep nog veel gebruikt op hybride fietsen. Deze groep biedt namelijk een enorm schakelbereik en tegelijkertijd goede schakelprestaties en duurzaamheid. Deze groep wordt aangeduid aan de Shimano Deore XT T8000 groep.

Mountainbikes met Shimano XT onderdelen zijn er tussen €999,- en €7.499,-
Bekijk alle mountainbikes met Shimano XT onderdelen

1.349,99
Waardering:
96.5000%
+ €100,- shoptegoed
2.150,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
2.150,99
TOPDEAL
2.899,99
TOPDEAL

Shimano SLX

De Shimano SLX groep is dé keus als je op zoek bent naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Het verschil in kwaliteit tussen SLX en XT is veel kleiner dan vaak gedacht, de SLX groep is vooral iets zwaarder en minder mooi afgewerkt. Het schakelen is ook iets minder zuiver dan bij de duurdere groepen, maar dit verschil merk je pas echt onder zware belasting. Voor normaal sportief gebruik is de SLX groep daarom gewoon een hele goede keuze. De Shimano SLX groep is alleen verkrijgbaar in een mechanische uitvoering - M7100 - en verkrijgbaar met een enkel of dubbel voorblad. Hierdoor heb je de beschikking over een totaal van 12 of 24 versnellingen, of 22 wanneer een iets oudere uitvoering van de SLX groep aanschaft.

Mountainbikes met Shimano SLX onderdelen zijn er tussen ca. €899,- en €6.399,-
Bekijk alle mountainbikes met Shimano SLX onderdelen

3.199,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
Waardering:
100.0000%
4.299,99
TOPDEAL

Shimano Deore

Shimano Deore is een degelijke groepset en wordt gezien als de ideale groep voor beginnende MTB-ers. Het schakelwerk is betrouwbaar en de onderdelen hebben een goede levensduur. Vergeleken met de duurdere groepen gaat het schakelen iets minder snel en zijn de onderdelen iets minder duurzaam. Maar ook met een mountainbike met Deore afmontage kan je prima het bos of de bergen in en je eigen grenzen verleggen. De Shimano Deore groepset - M6100 -  profiteert mee met de innovaties in de betere groepen. Daardoor zijn vanaf modeljaar 2021 een fietsen met Deore ook verkrijgbaar met een 1x12 aandrijving. Daarnaast heb je met Deore de mogelijkheid voor 2x10 en 3x10 versnellingen, wat je ook veel terugvindt op trekking fietsen. Er zijn ook veel full-suspension fietsen uitgerust met Shimano Deore, waardoor prijzen van fietsen met deze afwerking oplopen tot €4.499.

Deore M6100 groep

Mountainbikes met Shimano Deore onderdelen zijn er tussen ca. €724,- en €4.499,-
Bekijk alle mountainbikes met Shimano Deore onderdelen

1.349,99
Waardering:
96.5000%
+ €100,- shoptegoed
1.049,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
3.199,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
4.599,99
TOPDEAL

Shimano Alivio

Fietsen afgemonteerd met de Shimano Alivio groep zijn prima om kennis te maken met het mountainbiken of voor recreatief gebruik op de weg. De onderdelen doen wat je ervan verwacht, maar zijn kwalitatief wel een stukje minder dan die uit de duurdere groepen. Kies dus voor de Alivio groep als je genoegen neemt met iets mindere prestaties van je materiaal. Wil je het fietsen wat serieuzer oppakken en ook je materiaal ook onder extremere omstandigheden belasten? Dan is het aan te raden om minimaal voor een Deore groep te kiezen.

Shimano Alivio Groepset

Mountainbikes met Shimano Alivio onderdelen zijn er tussen ca. €649,- en €999,-
Bekijk alle mountainbikes met Shimano Alivio onderdelen

Waardering:
90.0000%
849,99
Waardering:
100.0000%
29% korting
Waardering:
100%

Shimano Acera, Altus & Tourney

De Shimano Acera , Altus en Tourney onderdelen vind je terug op de instapmodellen. Vaak zie je dat de MTB’s in deze prijsklasse niet meer opgebouwd zijn met onderdelen uit één groep, maar bestaan uit een mix van onderdelen van verschillende kwaliteit. Deze fietsen zijn hierdoor prijstechnisch zeer aantrekkelijk, maar de onderdelen zijn minder sterk en duurzaam dan de onderdelen uit betere versnellingsgroepen. Sporadisch onverharde terrein opzoeken is zeker mogelijk met deze fietsen, maar wil je regelmatig het avontuur buiten de geasfalteerde paden opzoeken dan is het aan te raden om een mountainbike met een iets betere afmontage te kopen.

Fietsen met Shimano Acera, Altus & Tourney onderdelen zijn er tussen ca. €399,- en €939,-
Bekijk alle fietsen met Shimano Acera, Altus & Tourney.

899,99
TOPDEAL
799,99
Waardering:
97.6667%
TOPDEAL
Waardering:
90.0000%

Shimano MTB Afmontage

Meer tips nodig bij kopen van een mountainbike?

Om je te helpen bij de aanschaf van een mountainbike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor mountainbikes.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen
Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB
In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.