Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

Kies je racefiets: Schijfrem of velgrem

Datum:
22 maart 2018
Door:
Hessel

Je wilt een nieuwe fiets. Je oriënteert je online op de fiets die het best bij je past. Vervolgens ontdek je dat de keuze reuze is. Verschil in merk, materiaal, versnellingsgroep, geometrie en nu ook in remmen!

De schijfrem heeft namelijk zijn intrede gedaan en is niet meer weg te denken uit fietsenland. Een ontwikkeling die je niet per se harder laat fietsen, maar wel harder laat remmen. Harder remmen? Snakkend naar adem lees je de zin nog eens. Harder remmen op een racefiets? Gang is toch juist alles!? Als je van de schrik bekomen bent lees dan even door, het is namelijk niet zo erg als je denkt.

Laten we eerst beginnen met een statement. Remmen is geen angst. Remmen verhoogt je controle, controle die belangrijk is om veiligheid te verhogen. Voor jou, je fietsmaten en de rest van het verkeer. Het verhogen van veiligheid is dan ook één van de redenen dat schijfremmen steeds meer omarmd worden in de wielerwereld.

Twee soorten schijfremmen

Je hebt twee verschillende schijfremsystemen: mechanische en hydraulische schijfremmen. Het voordeel van mechanische schijfremmen is dat deze eenvoudig te monteren zijn. Bij hydraulische schijfremmen, die iets lastiger te monteren zijn, worden de remmen aangestuurd door olie. Het voordeel van hydraulische schijfremmen is de betere modulatie en het lage onderhoud.

Remkracht                                                                                                         

Schijfremmen hebben een kortere remweg. Door de krachtigere remmen krijg je meer controle over de fiets, vooral in natte en droge weersomstandigheden. Daarnaast word de remrand op de velg overbodig, wat een mooie cleane look oplevert. Je wielset wordt hier ook een stukje duurzamer van. Want als je geen remrand hebt kan hij ook niet slijten... 

Bandbreedte

De ene trend sluit aan bij de andere. Zo is sinds enkele jaren de overstap gemaakt van 23 mm naar 25 mm bandbreedte . Je levert niks in qua rolweerstand, maar fietst hierdoor wel een stuk comfortabeler en hebt meer grip. Door de steeds stijvere fietsen is dit vaak gewenst.

 Tegenwoordig zie je dat sommige racefietsen afgemonteerd worden met 28mm en 32mm banden. Dit is mogelijk door het gebruik van schijfremmen. Je hebt namelijk geen remklauw meer die de mogelijke bandbreedte inperkt.

Bekijk hier alle fietsen met schijfremmen.

Velgremmen

Met de schijfrem heeft de klassieke velgrem er een geduchte concurrent bij gekregen. Je leest overal positieve verhalen over schijfremmen. Hierdoor lijken schijfremmen het stokje over te nemen van de velgremmen. Toch hebben velgremmen altijd goed dienst gedaan en blijven veel fietsers de klassieke velgrem trouw.

Menig fietser vindt velgremmen simpelweg mooier dan schijfremmen.  Daarnaast is het onderhoud en de vervanging van velgremmen eenvoudiger dan schijfremmen en zijn ze lichter dan schijfremmen.  Bij instapfietsen is het kwaliteitsverschil tussen mechanische schijfremmen en velgremmen niet groot en daarnaast zijn velgremmen simpelweg goedkoper.

Bekijk hier alle fietsen met velgremmen.

Wat kies jij?

Welk type rem je kiest, is aan jou. Toch is het duidelijk dat de schijfrem een flinke opmars aan het maken is in de wielerwereld. Ze zijn niet meer weg te denken uit het fietsenassortiment. Voornamelijk bij nat weer ligt het voordeel bij hydraulische schijfremmen. In het instapsegment is er bijna geen verschil tussen mechanische schijfrem en velgrem.

Meer tips nodig bij kopen van een racefiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een racefiets hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor racefietsen.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking