Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Kies je racefiets: Schijfrem of velgrem

Kies je racefiets: Schijfrem of velgrem

Je wilt een nieuwe fiets. Je oriënteert je online op de fiets die het best bij je past. Vervolgens ontdek je dat de keuze reuze is. Verschil in merk, materiaal, versnellingsgroep, geometrie en nu ook in remmen!

De schijfrem heeft namelijk zijn intrede gedaan en is niet meer weg te denken uit fietsenland. Een ontwikkeling die je niet per se harder laat fietsen, maar wel harder laat remmen. Harder remmen? Snakkend naar adem lees je de zin nog eens. Harder remmen op een racefiets? Gang is toch juist alles!? Als je van de schrik bekomen bent lees dan even door, het is namelijk niet zo erg als je denkt.

Laten we eerst beginnen met een statement. Remmen is geen angst. Remmen verhoogt je controle, controle die belangrijk is om de veiligheid te verhogen. Voor jou, je fietsmaten en de rest van het verkeer. Het verhogen van veiligheid is dan ook één van de redenen dat schijfremmen steeds meer omarmd worden in de wielerwereld.

Schijfrem of velgrem

Twee soorten schijfremmen

Je hebt twee verschillende schijfremsystemen: mechanische en hydraulische schijfremmen.

Mechanische schijfremmen of hydraulische schijfremmen

Het voordeel van mechanische schijfremmen is dat deze eenvoudig te monteren zijn. Bij hydraulische schijfremmen, die iets lastiger te monteren zijn, worden de remmen aangestuurd door oliedruk. Het voordeel van hydraulische schijfremmen is de betere modulatie van de remkracht en het lage onderhoud.

Remkracht                                                                                                         

Schijfremmen hebben een kortere remweg. Door de krachtigere remmen krijg je meer controle over de fiets, vooral in natte en droge weersomstandigheden. Daarnaast wordt de remrand op de velg overbodig, wat een mooie cleane look oplevert. Je wielset wordt hier ook een stukje duurzamer van. Want als je geen remrand hebt kan hij ook niet slijten... 

Bandbreedte

De ene trend sluit aan bij de andere. Zo is op bijna geen enkele fiets meer een 23mm band te vinden. De meeste racefietsen worden standaard uitgerust met een 25mm band, en een 28mm band wordt steeds gangbaarder. Je merkt het verschil in rolweerstand amper, maar rijdt hierdoor wel een stuk comfortabeler en hebt meer grip. Door de steeds stijvere fietsen is dit ook gewenst. Dankzij de schijfremmen is er geen beperking meer van de remhoef, die de maximale bandbreedte beperkt. Hierdoor zie je dat veel fietsen met schijfremmen bredere banden monteren. 

Bekijk hier alle fietsen met schijfremmen.

Velgremmen

De schijfremmen hebben inmiddels hun intrede gedaan in het wielrennen. Schijfremmen zijn voor menig fietser de norm geworden dankzij de voordelen in veiligheid en veelzijdigheid. Maar toch zijn er nog relatief veel fietsen te vinden met velgremmen, en ook dat is niet voor niets. 

Een groot voordeel van velgremmen is dat ze eenvoudig zijn in het plegen van onderhoud en het eventuele vervangen van de remmen. Velgremmen zijn ook lichter dan schijfremmen, waardoor je ziet dat er op klimfietsen nog regelmatig gebruik wordt gemaakt van velgremmen. Als elke gram telt is het vast wel eens door je hoofd geschoten. Als je het aan ons vraagt, zeggen wij dat de gewichtsbesparing niet opweegt tegen de extra veiligheid die je hebt door schijfremmen, tenzij je een prof bent en alles is gericht op maximaal presteren. Als laatste zie je velgremmen nog op de fietsen omdat ze simpelweg goedkoper zijn dan schijfremmen. Op veel 'instapfietsen' zie je daarom nog velgremmen, maar het beginnen er steeds minder te worden. 

Bekijk hier alle fietsen met velgremmen.

1.199,99
13% korting
1.499,99
Waardering:
98.0000%
13% korting
1.199,99
Waardering:
87%
KICK-OFF DEAL
1.499,99
Waardering:
93.6667%
KICK-OFF DEAL

Welke remmen kies jij?

Welk type rem je kiest, is aan jou. Toch is het duidelijk dat de schijfrem een duidelijke voorrangspositie heeft gekregen in het wielrennen. De schijfremmen zijn niet meer weg te denken, en menig fietser denkt: 'waarom zou ik ooit nog teruggaan naar velgremmen'? En in de meeste gevallen is het ook zo dat de schijfremmen beter zijn dan de velgremmen, met name door de verhoogde mate van veiligheid door de beter te moduleren remkracht. Er is eigenlijk maar één situatie waarin velgremmen een serieuze optie kunnen zijn. Dat is wanneer je op zoek bent naar een goedkope racefiets om mee te beginnen. In het instapsegment zit er nog niet veel verschil tussen schijf- en velgremmen. Velgremmen zijn de goedkopere optie, dus kan je vaak beter voor een fiets met velgremmen kopen. Ben jij een serieuze en doorgewinterde amateurwielrenner of recreant die graag goede spullen heeft? Dan heb jij, of ben je op zoek naar, een fiets met schijfremmen. De extra veiligheid en optie voor brede banden weegt simpelweg niet op tegen het verschil in gewicht. En ja, ook in de bergen hebben schijfremmen enorm veel voordelen.

Misschien heb jij met velgremmen wel een ietwat minder zware klim door het bespaarde gewicht, maar je zult razend enthousiast zijn over de remkracht die je hebt als je met 60 of meer naar beneden racet. Eigenlijk zeggen wij: stay safe en rijd met schijfremmen. 

Keuze: Velgrem of schijfrem

Meer tips nodig bij kopen van een racefiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een racefiets hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vind je in onze koopgids voor racefietsen.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs. 

12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000 12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000
Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets? Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets?